Het astronomisch uurwerk in Praag


Publicatie datum:

Het astronomisch uurwerk in Praag

Gesponsorde koppelingen

Old Town (Staré Mĕste) is de oudste wijk van Praag, het centrum. Old Town Square, een plein in die wijk, is één van de plekken in Praag die veel toeristen trekken. Er zijn namelijk verschillende gebouwen te zien, zoals de Týn Cathedral en de St. Nicholas Church. Waar wij het echter over gaan hebben is de 'Pražský orloj,' oftewel 'The Prague Astronomical Clock.'

De bouw van het uurwerk

Dit 'Astronomisch Uurwerk' kun je vinden in de Old Town City Hall, (Staroměstská radnice). Dat is een raadhuis, dat de dorpelingen zelf moesten bouwen in 1338. Omdat ze niet veel geld hadden, kozen ze gewoon een huis uit en bouwden daar een verdieping bovenop. Later zijn daar nog allerlei delen aan toegevoegd, zoals een extra vleugel en een 69,5 meter hoge toren. De klok is aan de toren toegevoegd in 1410, maar later is hij nog vaak gerepareerd en werden er dingen aan toegevoegd, zoals de beelden van de apostelen.

In 1945 werden grote delen van het gebouw vernield en in de as gelegd door de nazi's, maar alles is later weer in ere hersteld. Ook aan de klok werd non-stop gewerkt, zodat hij in 1948 weer helemaal gerepareerd was, en zijn werk weer kon doen.

Volgens de legende werd de maker van de Praagse klok blind gemaakt toen zijn werk gedaan was. Zo zou hij nooit voor een andere stad zo'n uurwerk kunnen maken. Toch is Praag niet de enige stad met een Astronomisch Uurwerk, er zijn vele steden met zo'n soort klok, ik noem er hier nog drie:

  • Brescia in Italië
  • Lund in Zweden
  • Strasbourg in Frankrijk

Hoe werkt het?

Het astronomisch uurwerk bestaat uit drie delen. Het eerste onderdeel is de astronomisch wijzerplaat, deze laat de stand van de zon en de maan zien. Ook geeft deze plaat vijf verschillende soorten tijd aan:

  • De plaatselijke tijd in Praag.
  • De tijd, gemeten in 12 uur tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit worden ook wel de ongelijke uren genoemd, omdat elke dag de periode tussen zonsopgang en zonsondergang verschilt.
  • De tijd, gemeten in 24 uur, die aangeeft hoe lang het nog duurt voor de zon ondergaat. Deze uren worden ook wel Boheemse of Italiaanse uren genoemd.
  • De sterrentijd.
  • De plaats van de zon in de dierenriem.

Om al deze tijden aan te kunnen geven, bestaat de wijzerplaat uit drie onafhankelijk van elkaar draaiende schijven. Hierbij worden de tijden aangegeven met drie wijzers, één met een zonnetje, één met een sterretje en één met een handje.

Het tweede onderdeel van het astronomisch uurwerk is de parade van apostelen. Zoals eerder gezegd werden deze beelden pas later toegevoegd, om precies te zijn 1865. Elk uur klappen er twee deurtjes open en schuiven alle beeldjes van de apostelen voorbij.

Het derde onderdeel is weer een wijzerplaat, maar dan met medaillons die de verschillende maanden voorstellen. Hierop wordt voor elke dag de bijbehorende heilige aangeduid.

Eigen ervaring

Ik ben een jaar geleden in Praag geweest en daar heb ik zelf de 'Pražský orloj' mogen aanschouwen. Het is erg knap hoe de verschillende schijven en wijzers met elkaar samenwerken, en daarom vond ik het fantastisch om te zien. Ik heb veel respect voor de maker van dit uurwerk. Andere astronomische uurwerken heb ik niet gezien, maar deze zien er weer heel anders uit dan deze klok in Praag. Als ik zo de foto's bekijk van verschillende uurwerken, springt de klok in Praag er toch wel uit. Dus als je graag een astronomisch uurwerk wilt gaan bekijken, raad ik je aan om naar Praag te gaan. Het mooiste uurwerk staat daar, en de rest van de stad is ook prachtig om te zien. Ik hoop dat u wat aan mijn artikel heeft, bedankt!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Israel

Korte geschiedenis van Israel

Italië, de Eolische eilanden

De Eolische eilanden horen bij Italië en liggen vlakbij Sicilië

Spanje's alternatieve Top 10

Bijzondere steden en stadjes in Spanje

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Rome: het verhaal van de stichting.

Het verhaal over de stichting van de stad Rome, met Romulus en Remus.

Zine El Abidine Ben Ali

Zine El Abidine Ben Ali, na 5 ambtstermijnen viel uiteindelijk het doek voor de Tunesische president

Veelzijdig Beijing

bezienswaardigheden en cultuur in Beijing

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

Romeinse staatsvormen

Dit artikel beschrijft de verschillende staatsvormen in het oude Romeinse Rijk

Piramiden nader bekeken.

Het geheim van de piramiden

De ondergang van het rijk van de zon.

Hernan Cortes en zijn overmeestering van het aztekenrijk.

Dominicaanse Republiek

Geschiedenis van een populaire vakantiebestemming, de Dominicaanse Republiek

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Petra: de uit een rots gehouwen stad

Wie heeft er al gehoord van de rotsstad?

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Alles over Indonesie

Wil je alles te weten komen over Indonesie? Van vakantie tot cultuur? Dan zit je hier goed!

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Ondek Bretagne

Bretagne en haar Keltische invloeden

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

Jeruzalem

Beknopte geschiedenis van Jeruzalem

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.

Een geschikt staatsmodel voor Nieuw-Caledonië.

In 2014 zal er in Nieuw-Caledonië gestemd worden door middel van een referendum. In deze paper zal besproken worden wat volgens bij het geprefereerde staatsmodel zou zijn voor Nieuw-Caledonië. Daarbij worden drie verschillende staatsvormen besproken, namelijk een elastische staat, een corporatistische staat of een p