Het astronomisch uurwerk in Praag


Publicatie datum:

Het astronomisch uurwerk in Praag

Gesponsorde koppelingen

Old Town (Staré Mĕste) is de oudste wijk van Praag, het centrum. Old Town Square, een plein in die wijk, is één van de plekken in Praag die veel toeristen trekken. Er zijn namelijk verschillende gebouwen te zien, zoals de Týn Cathedral en de St. Nicholas Church. Waar wij het echter over gaan hebben is de 'Pražský orloj,' oftewel 'The Prague Astronomical Clock.'

De bouw van het uurwerk

Dit 'Astronomisch Uurwerk' kun je vinden in de Old Town City Hall, (Staroměstská radnice). Dat is een raadhuis, dat de dorpelingen zelf moesten bouwen in 1338. Omdat ze niet veel geld hadden, kozen ze gewoon een huis uit en bouwden daar een verdieping bovenop. Later zijn daar nog allerlei delen aan toegevoegd, zoals een extra vleugel en een 69,5 meter hoge toren. De klok is aan de toren toegevoegd in 1410, maar later is hij nog vaak gerepareerd en werden er dingen aan toegevoegd, zoals de beelden van de apostelen.

In 1945 werden grote delen van het gebouw vernield en in de as gelegd door de nazi's, maar alles is later weer in ere hersteld. Ook aan de klok werd non-stop gewerkt, zodat hij in 1948 weer helemaal gerepareerd was, en zijn werk weer kon doen.

Volgens de legende werd de maker van de Praagse klok blind gemaakt toen zijn werk gedaan was. Zo zou hij nooit voor een andere stad zo'n uurwerk kunnen maken. Toch is Praag niet de enige stad met een Astronomisch Uurwerk, er zijn vele steden met zo'n soort klok, ik noem er hier nog drie:

  • Brescia in Italië
  • Lund in Zweden
  • Strasbourg in Frankrijk

Hoe werkt het?

Het astronomisch uurwerk bestaat uit drie delen. Het eerste onderdeel is de astronomisch wijzerplaat, deze laat de stand van de zon en de maan zien. Ook geeft deze plaat vijf verschillende soorten tijd aan:

  • De plaatselijke tijd in Praag.
  • De tijd, gemeten in 12 uur tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit worden ook wel de ongelijke uren genoemd, omdat elke dag de periode tussen zonsopgang en zonsondergang verschilt.
  • De tijd, gemeten in 24 uur, die aangeeft hoe lang het nog duurt voor de zon ondergaat. Deze uren worden ook wel Boheemse of Italiaanse uren genoemd.
  • De sterrentijd.
  • De plaats van de zon in de dierenriem.

Om al deze tijden aan te kunnen geven, bestaat de wijzerplaat uit drie onafhankelijk van elkaar draaiende schijven. Hierbij worden de tijden aangegeven met drie wijzers, één met een zonnetje, één met een sterretje en één met een handje.

Het tweede onderdeel van het astronomisch uurwerk is de parade van apostelen. Zoals eerder gezegd werden deze beelden pas later toegevoegd, om precies te zijn 1865. Elk uur klappen er twee deurtjes open en schuiven alle beeldjes van de apostelen voorbij.

Het derde onderdeel is weer een wijzerplaat, maar dan met medaillons die de verschillende maanden voorstellen. Hierop wordt voor elke dag de bijbehorende heilige aangeduid.

Eigen ervaring

Ik ben een jaar geleden in Praag geweest en daar heb ik zelf de 'Pražský orloj' mogen aanschouwen. Het is erg knap hoe de verschillende schijven en wijzers met elkaar samenwerken, en daarom vond ik het fantastisch om te zien. Ik heb veel respect voor de maker van dit uurwerk. Andere astronomische uurwerken heb ik niet gezien, maar deze zien er weer heel anders uit dan deze klok in Praag. Als ik zo de foto's bekijk van verschillende uurwerken, springt de klok in Praag er toch wel uit. Dus als je graag een astronomisch uurwerk wilt gaan bekijken, raad ik je aan om naar Praag te gaan. Het mooiste uurwerk staat daar, en de rest van de stad is ook prachtig om te zien. Ik hoop dat u wat aan mijn artikel heeft, bedankt!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Piramiden nader bekeken.

Het geheim van de piramiden

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

Geografie van Uruguay

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

Griekse volkslied met de Nederlandse vertaling

Het volkslied van Griekenland en Cyprus

Italië, de Eolische eilanden

De Eolische eilanden horen bij Italië en liggen vlakbij Sicilië

Petra: de uit een rots gehouwen stad

Wie heeft er al gehoord van de rotsstad?

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken

Jeruzalem

Beknopte geschiedenis van Jeruzalem

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.

Jordanië, Land van Duizend-en-één-Nacht

Een reis door Jordanië

De schoonheid van de natuur in het noorden van Toscane

Het noorden van Toscane kent een grote diversiteit aan natuurschoon, van de Toscaanse Rivièra bij Versilia tot wandelen in de bergen van de Appenijnen.

De Atheense polis

In dit artikel worden de kenmerken van de oude Atheense polis besproken

Viva Las Vegas

Tips en advies voor als u de prachtige en enerverende stad Las Vegas wilt bezoeken

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

Romeinse staatsvormen

Dit artikel beschrijft de verschillende staatsvormen in het oude Romeinse Rijk

Marokkaans trouwfeest

Hoe ziet een Marokkaans trouwfeest eruit?

Turkije: een grootmacht in wording?

Turkse economische en democratische ontwikkelingen

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.