Het eerste rijk ter wereld


Publicatie datum:

De opkomst en val van het Perzische rijk

Gesponsorde koppelingen

Het Perzische keizerrijk was het eerste rijk wat de menselijke geschiendenis heeft gekend, tenminste tot zover bekend. Vanaf 559 voor Christus tot 330 voor Christus streek dit immense rijk zich uit vanaf hedendaags Egypte tot her westelijke gedeelte van India. Ondanks dat het zo'n lange tijd geleden is, zijn er nog steeds restanten te zien van dit keizerrijk in onze samenleving.

Het Perzische rijk, ook wel het Achaemenidense rijk genoemd begon in 559 voor Christus toen de meerdere staatjes van Perses (nu Iran) werden samengevoegd. In 550 voor Christus begon het keizerrijk onder leiding van Cyrus de Grote pas echt te bloeien. Onder zijn leiderschap werden langezaamaan andere natie's en staten veroverd. Het geheim van Cyrus de Grote was zijn tolerantie. Ondanks dat hij andere landen veroverd respecteerde hij de lokale tradities en religies, waardoor de veroverde volkeren minder snel in opstand kwamen tegen hun nieuwe leider. Ook hield Cyrus de Grote ervan om de lokale elite in hun welvarende positie te houden, en zelfs vriendschap met hen af te sluiten, zodat zij het land zouden besturen voor hem en geen revolutie probeerde te veroorzaken. Deze strategie bleek een zeer succesvolle. Snel breidde het Perziche rijk zowel in het westen als het oosten flink uit. in 539 voor Christus werd bijvoorbeeld ook Babylon veroverd door de Perzen.

In 530 voor Christus overleed Cyrus, op zijn weg terug van een veldslag. Er ontketende een machtsstrijd onder zijn opvolgers, die uiteindelijk werd gewonnen door zijn zoon; Cambyses II. Cambyses ging ongeveer op dezelfde voet door als zijn vader en veroverde in 525 voor Christus ook nog Egypte en hierdoor was het Perzische rijk het eerste rijk dat zich uitstrekte over 3 continenten (Europa, Afrika en Azië). Maar kort daarna overleed ook Cambyses II en hij werd opgevolgd door een neef van Cyrus; Darius de Grote. Darius regeerde van 522 voor Christus tot 486 voor Christus en was de eerste leider van het Perzische rijk die met opstanden te maken kreeg. Vooral in het oosten van het rijk waren er vaak opstandige volkeren, die Darius met grof geweld neersloeg. Ondertussen had Darius nog steeds een drang zijn rijk uit te breiden, hij veroverde de gehele regio rondom de Zwarte Zee en ook delen van Grieks-Anatolië, maar hij kreeg de Grieken nooit echt onder controle. Tussen 499 voor Christus en 493 voor Christus waren er de Grieks-Perzische oorlogen, met als hoogtepunt de slag bij Marathon die werd verloren door de Perzen. Na Darius zijn regeerperiode bleef het rijk nog bestaan, maar nooit meer zoals in haar hoogtijdagen. Het feit dat er geen tolerantie voor lokale religies, elite en tradities meer was maakte de onderdrukte volkeren steeds opstandiger, die telkens weer met bruut geweld werden onderdrukt. Het einde van het Perzische rijk konigde zich aan toen Alexander de Grote, het rijk veroverde in 330 voor Christus. Na zijn dood bleef er helemaal niks meer over van het Perzische rijk, ook al wordt het hedendaags Iran nog wel eens verwezen naar het eerste rijk ter wereld.

Toch heeft het Perzische Rijk nog veel nagelaten. Zo was toonbaar hoe belangrijk religieuze tolerantie is binnen een keizerrijk. Ook de feilloze bureaucratie en regelgeving van de Perzen is iets wat we zelfs vandaag de dag nog nastreven. Ook is er bewijs dat de Perzen als eerste een Suez kanaal hebben geprobeerd te graven, al bijna 2000 jaar voordat het echte Suez kanaal was geopend. Ook de Royal Road, een snelweg die van de hoofdstad Persepolis helemaal tot de westgrens van het rijk liep en bijna 2,500 km lang was, was iets innoverends. Het Perzische rijk was daarmee supersnel te doorkruisen, en was het mogelijk om snel post te versturen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

De invloed van het Japanse nationalisme in Azië

De opkomst van Japan als imperialistische macht in Azië.

Nederlands-Aziatische handel in de zeventiende eeuw

De handel met Azië in de Gouden Eeuw

De geschiedenis van paraguay

De geschiedenis van een verborgen paradijs

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

De steden van Uruguay

De belangrijkste steden van Uruguay op een rij'tje

De Paraguayaanse bevolking

De etnische structuur van de bevolking van Paraguay

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.

Vaticaanstad: het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek.

Over het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Straattaal

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

Ecuador: biodiversiteit op de evenaar

Ecuador is voor natuurliefhebbers een paradijs

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken

Griekse volkslied met de Nederlandse vertaling

Het volkslied van Griekenland en Cyprus

Piramiden nader bekeken.

Het geheim van de piramiden

Waarom zijn mooie rijke Gooische vrouwen zo'n succes?

Gooische vrouwen 2 is net zo’n groot succes als Gooische vrouwen 1, waarom zijn Gooische vrouwen zo'n succes?

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, een dal voor iedereen.

Holi, het Indiaas Lentefeest

In India wordt elk jaar in de lente het spectaculaire Holifeest gevierd

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Korte wetenswaardigheden over reizen naar, reizen door en verblijf in de Filipijnen

Korte en handige informatie voor een verblijf in de Filipijnen

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken