Het eerste rijk ter wereld


Publicatie datum:

De opkomst en val van het Perzische rijk

Gesponsorde koppelingen

Het Perzische keizerrijk was het eerste rijk wat de menselijke geschiendenis heeft gekend, tenminste tot zover bekend. Vanaf 559 voor Christus tot 330 voor Christus streek dit immense rijk zich uit vanaf hedendaags Egypte tot her westelijke gedeelte van India. Ondanks dat het zo'n lange tijd geleden is, zijn er nog steeds restanten te zien van dit keizerrijk in onze samenleving.

Het Perzische rijk, ook wel het Achaemenidense rijk genoemd begon in 559 voor Christus toen de meerdere staatjes van Perses (nu Iran) werden samengevoegd. In 550 voor Christus begon het keizerrijk onder leiding van Cyrus de Grote pas echt te bloeien. Onder zijn leiderschap werden langezaamaan andere natie's en staten veroverd. Het geheim van Cyrus de Grote was zijn tolerantie. Ondanks dat hij andere landen veroverd respecteerde hij de lokale tradities en religies, waardoor de veroverde volkeren minder snel in opstand kwamen tegen hun nieuwe leider. Ook hield Cyrus de Grote ervan om de lokale elite in hun welvarende positie te houden, en zelfs vriendschap met hen af te sluiten, zodat zij het land zouden besturen voor hem en geen revolutie probeerde te veroorzaken. Deze strategie bleek een zeer succesvolle. Snel breidde het Perziche rijk zowel in het westen als het oosten flink uit. in 539 voor Christus werd bijvoorbeeld ook Babylon veroverd door de Perzen.

In 530 voor Christus overleed Cyrus, op zijn weg terug van een veldslag. Er ontketende een machtsstrijd onder zijn opvolgers, die uiteindelijk werd gewonnen door zijn zoon; Cambyses II. Cambyses ging ongeveer op dezelfde voet door als zijn vader en veroverde in 525 voor Christus ook nog Egypte en hierdoor was het Perzische rijk het eerste rijk dat zich uitstrekte over 3 continenten (Europa, Afrika en Azië). Maar kort daarna overleed ook Cambyses II en hij werd opgevolgd door een neef van Cyrus; Darius de Grote. Darius regeerde van 522 voor Christus tot 486 voor Christus en was de eerste leider van het Perzische rijk die met opstanden te maken kreeg. Vooral in het oosten van het rijk waren er vaak opstandige volkeren, die Darius met grof geweld neersloeg. Ondertussen had Darius nog steeds een drang zijn rijk uit te breiden, hij veroverde de gehele regio rondom de Zwarte Zee en ook delen van Grieks-Anatolië, maar hij kreeg de Grieken nooit echt onder controle. Tussen 499 voor Christus en 493 voor Christus waren er de Grieks-Perzische oorlogen, met als hoogtepunt de slag bij Marathon die werd verloren door de Perzen. Na Darius zijn regeerperiode bleef het rijk nog bestaan, maar nooit meer zoals in haar hoogtijdagen. Het feit dat er geen tolerantie voor lokale religies, elite en tradities meer was maakte de onderdrukte volkeren steeds opstandiger, die telkens weer met bruut geweld werden onderdrukt. Het einde van het Perzische rijk konigde zich aan toen Alexander de Grote, het rijk veroverde in 330 voor Christus. Na zijn dood bleef er helemaal niks meer over van het Perzische rijk, ook al wordt het hedendaags Iran nog wel eens verwezen naar het eerste rijk ter wereld.

Toch heeft het Perzische Rijk nog veel nagelaten. Zo was toonbaar hoe belangrijk religieuze tolerantie is binnen een keizerrijk. Ook de feilloze bureaucratie en regelgeving van de Perzen is iets wat we zelfs vandaag de dag nog nastreven. Ook is er bewijs dat de Perzen als eerste een Suez kanaal hebben geprobeerd te graven, al bijna 2000 jaar voordat het echte Suez kanaal was geopend. Ook de Royal Road, een snelweg die van de hoofdstad Persepolis helemaal tot de westgrens van het rijk liep en bijna 2,500 km lang was, was iets innoverends. Het Perzische rijk was daarmee supersnel te doorkruisen, en was het mogelijk om snel post te versturen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Turkije: een grootmacht in wording?

Turkse economische en democratische ontwikkelingen

Italië, de Eolische eilanden

De Eolische eilanden horen bij Italië en liggen vlakbij Sicilië

De ondergang van het rijk van de zon.

Hernan Cortes en zijn overmeestering van het aztekenrijk.

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

Israel vakantieland

Een uiteenzetting over Israel als vakantieland

Snelcursus Vlaams

Een handige lijst met de meest voorkomende Vlaamse woorden en begrippen, zodat ook u onze zuiderburen moeiteloos kunt verstaan!

Geografie van Uruguay

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

De schoonheid van de natuur in het noorden van Toscane

Het noorden van Toscane kent een grote diversiteit aan natuurschoon, van de Toscaanse Rivièra bij Versilia tot wandelen in de bergen van de Appenijnen.

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Quinta das Lágrimas en de legende van Pedro en Inés

Geschiedenis van de Quinta de Lágrimas en de legende van Pedro en Ines

Hoe komen al die Russen (separatisten) in Oekraïne?

De Oekraïense separatisten zijn eigenlijk Russen die al jaren in Oekraïne wonen, hoe komen al die Russen in Oekraïne?

Veelzijdig Beijing

bezienswaardigheden en cultuur in Beijing

Spanje's alternatieve Top 10

Bijzondere steden en stadjes in Spanje

Paraguay, het hart van Zuid-Amerika

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

Gardameer

Het Gardameer, geschikt voor zowel luie als actieve vakanties!

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

Vaticaanstad: het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek.

Over het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

de Nederlandse Antillen

Toerisme op de eilanden van de Nederlandse Antillen

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken

Het eerste rijk ter wereld

De opkomst en val van het Perzische rijk

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Ecuador: biodiversiteit op de evenaar

Ecuador is voor natuurliefhebbers een paradijs

De Cajun keuken uit Louisiana verteld

De keuken van Louisiana bestaat uit een aantal interessante invloeden.