Het eerste rijk ter wereld


Publicatie datum:

De opkomst en val van het Perzische rijk

Gesponsorde koppelingen

Het Perzische keizerrijk was het eerste rijk wat de menselijke geschiendenis heeft gekend, tenminste tot zover bekend. Vanaf 559 voor Christus tot 330 voor Christus streek dit immense rijk zich uit vanaf hedendaags Egypte tot her westelijke gedeelte van India. Ondanks dat het zo'n lange tijd geleden is, zijn er nog steeds restanten te zien van dit keizerrijk in onze samenleving.

Het Perzische rijk, ook wel het Achaemenidense rijk genoemd begon in 559 voor Christus toen de meerdere staatjes van Perses (nu Iran) werden samengevoegd. In 550 voor Christus begon het keizerrijk onder leiding van Cyrus de Grote pas echt te bloeien. Onder zijn leiderschap werden langezaamaan andere natie's en staten veroverd. Het geheim van Cyrus de Grote was zijn tolerantie. Ondanks dat hij andere landen veroverd respecteerde hij de lokale tradities en religies, waardoor de veroverde volkeren minder snel in opstand kwamen tegen hun nieuwe leider. Ook hield Cyrus de Grote ervan om de lokale elite in hun welvarende positie te houden, en zelfs vriendschap met hen af te sluiten, zodat zij het land zouden besturen voor hem en geen revolutie probeerde te veroorzaken. Deze strategie bleek een zeer succesvolle. Snel breidde het Perziche rijk zowel in het westen als het oosten flink uit. in 539 voor Christus werd bijvoorbeeld ook Babylon veroverd door de Perzen.

In 530 voor Christus overleed Cyrus, op zijn weg terug van een veldslag. Er ontketende een machtsstrijd onder zijn opvolgers, die uiteindelijk werd gewonnen door zijn zoon; Cambyses II. Cambyses ging ongeveer op dezelfde voet door als zijn vader en veroverde in 525 voor Christus ook nog Egypte en hierdoor was het Perzische rijk het eerste rijk dat zich uitstrekte over 3 continenten (Europa, Afrika en Azië). Maar kort daarna overleed ook Cambyses II en hij werd opgevolgd door een neef van Cyrus; Darius de Grote. Darius regeerde van 522 voor Christus tot 486 voor Christus en was de eerste leider van het Perzische rijk die met opstanden te maken kreeg. Vooral in het oosten van het rijk waren er vaak opstandige volkeren, die Darius met grof geweld neersloeg. Ondertussen had Darius nog steeds een drang zijn rijk uit te breiden, hij veroverde de gehele regio rondom de Zwarte Zee en ook delen van Grieks-Anatolië, maar hij kreeg de Grieken nooit echt onder controle. Tussen 499 voor Christus en 493 voor Christus waren er de Grieks-Perzische oorlogen, met als hoogtepunt de slag bij Marathon die werd verloren door de Perzen. Na Darius zijn regeerperiode bleef het rijk nog bestaan, maar nooit meer zoals in haar hoogtijdagen. Het feit dat er geen tolerantie voor lokale religies, elite en tradities meer was maakte de onderdrukte volkeren steeds opstandiger, die telkens weer met bruut geweld werden onderdrukt. Het einde van het Perzische rijk konigde zich aan toen Alexander de Grote, het rijk veroverde in 330 voor Christus. Na zijn dood bleef er helemaal niks meer over van het Perzische rijk, ook al wordt het hedendaags Iran nog wel eens verwezen naar het eerste rijk ter wereld.

Toch heeft het Perzische Rijk nog veel nagelaten. Zo was toonbaar hoe belangrijk religieuze tolerantie is binnen een keizerrijk. Ook de feilloze bureaucratie en regelgeving van de Perzen is iets wat we zelfs vandaag de dag nog nastreven. Ook is er bewijs dat de Perzen als eerste een Suez kanaal hebben geprobeerd te graven, al bijna 2000 jaar voordat het echte Suez kanaal was geopend. Ook de Royal Road, een snelweg die van de hoofdstad Persepolis helemaal tot de westgrens van het rijk liep en bijna 2,500 km lang was, was iets innoverends. Het Perzische rijk was daarmee supersnel te doorkruisen, en was het mogelijk om snel post te versturen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

Het astronomisch uurwerk in Praag

Het astronomisch uurwerk in Praag

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.

Quinta das Lágrimas en de legende van Pedro en Inés

Geschiedenis van de Quinta de Lágrimas en de legende van Pedro en Ines

Ecuador: biodiversiteit op de evenaar

Ecuador is voor natuurliefhebbers een paradijs

Antwerpen, stad der diamanten

De Belgische stad Antwerpen, locatie van het Diamantmuseum en de Beurs voor Diamanten, is de stad der diamanten bij uitstek.

Jeruzalem

Beknopte geschiedenis van Jeruzalem

Wie bouwden de eerste echte piramides?

Informatie over wie de eerste echte piramides bouwde in Egypte.

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, een dal voor iedereen.

Griekse volkslied met de Nederlandse vertaling

Het volkslied van Griekenland en Cyprus

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

Israel

Korte geschiedenis van Israel

Rome: het verhaal van de stichting.

Het verhaal over de stichting van de stad Rome, met Romulus en Remus.

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Geografie van Uruguay

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

De geschiedenis van paraguay

De geschiedenis van een verborgen paradijs

Wat betekent Arelaarse?

Het woord Arelaarse wordt in vele delen en vervoegingen gebruikt als puzzelwoord.

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

Viva Las Vegas

Tips en advies voor als u de prachtige en enerverende stad Las Vegas wilt bezoeken

Zeeland en het gevecht tegen de leegloop

Zeeland; de provincie waar veel Nederlanders graag hun vrije dagen spenderen, loopt langzaam maar zeker leeg.

Cinque Terre, een wandelparadijs aan de Ligurische kust.

Maak kennis met een prachtig stukje natuur gelegen aan de Ligurische kust.