Israel


Publicatie datum:

Korte geschiedenis van Israel

Gesponsorde koppelingen

Hier kunt u lezen over de geschiedenis en het ontstaan van het land Israel.

Israel

In het midden Oosten tussen de geografische coördinaten: 31 30 N, 34 45 O ligt Israel. Een klein land dat ongeveer de helft van Nederland is. De oppervlakte bedraagt bijna 22.000 km² . Van noord naar zuid meet het land 412 km, van oost naar west is de grootste afstand 130 km. In het midden is Israël niet breder dan 20 tot 30 km. Het laagste punt is de Dode Zee op -408 m en het hoogste punt de Hermonberg op 2,814m. Het land teltongeveer 6,5miljoen inwoners. De grootste bevolkingsgroep zijn de Joden met ruim 77% en de Palestijnen met 17,5%.

 

Oprichting van de staat Israel

In de tweede wereldoorlog hebben de joden flink geleden. Ongeveer 6 miljoen joden vonden de dood. Vele anderen waren gewond of dakloos geraakt door het regiem van Hitler. De Joden hadden geen eigen land of grondgebied en na de tweede wereldoorlog werd de vraag om een eigen land steeds groter. De joden wilden een eigen land met een eigen regering zodat ze veilig konden leven en niet bang hoefden te zijn voor het antisemitisme. Het westen besloot om aan de vraag van de Joden te voldoen.

Het oude Israël, dat door de Joden het beloofde land werd genoemd, heette Palestina. Het was een kolonie van de Britten met een gemengde bevolking die bestond uit verschillende Arabische bevolkingsgroepen met verschillende culturele achtergronden. In Palestina leefden ook joden. Door de verschillende bevolkingsgroepen was het voor de Britten moeilijk om te regeren en hebben ze het aan de Verenigde Naties overgedragen.

In 1947 besloten de Verenigde Naties Palestina te verdelen. Het werd verdeeld in een Joods gedeelte en een Arabisch gedeelte. De Joden keurden het plan van de Verenigde Naties goed maar de Arabieren waren het niet eens met de gebiedverdeling. In 1948 stichtte Ben Goerion de staat Israël nadat de Britten Palestina verlieten. Ben Goerion was de eerste Minister-president van Israël.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Gardameer

Het Gardameer, geschikt voor zowel luie als actieve vakanties!

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

Australië

Een globale beschrijving van Australië

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

Alles over Indonesie

Wil je alles te weten komen over Indonesie? Van vakantie tot cultuur? Dan zit je hier goed!

Ondek Bretagne

Bretagne en haar Keltische invloeden

Petra: de uit een rots gehouwen stad

Wie heeft er al gehoord van de rotsstad?

de Nederlandse Antillen

Toerisme op de eilanden van de Nederlandse Antillen

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Vaticaanstad: het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek.

Over het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Veelzijdig Beijing

bezienswaardigheden en cultuur in Beijing

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Prachtig Värmland

De regio Värmland in het westen van Zweden en haar prachtige natuur trekt veel Nederlandse aandacht

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

Een geschikt staatsmodel voor Nieuw-Caledonië.

In 2014 zal er in Nieuw-Caledonië gestemd worden door middel van een referendum. In deze paper zal besproken worden wat volgens bij het geprefereerde staatsmodel zou zijn voor Nieuw-Caledonië. Daarbij worden drie verschillende staatsvormen besproken, namelijk een elastische staat, een corporatistische staat of een p

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

Jordanië, Land van Duizend-en-één-Nacht

Een reis door Jordanië

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

De fysische geografie van paraguay

Paraguay vanuit een geografisch oogpunt bekeken