Kaapstad

de stad Kaapstad

Gesponsorde koppelingen

Kaapstad , stad in de Republiek van Zuid-Afrika, parlementaire hoofdstad van het land, tevens hoofdstad van de prov. West-Kaap op een schiereiland in de Tafelbaai, met 780.000 inw.

FUNCTIES

Kaapstad hoort tot de belangrijkste drie havensteden (goederenvervoer; visserij) van het land en is daarnaast zetel van de belangrijkste bestuurlijke en culturele instellingen. De industrie, vnl. gevestigd in het oostelijk en noordelijk deel van de stad, omvat o.m. aardolieraffinage, scheeps- en machinebouw, chemische industrie, fabricage van rubberproducten (banden), verwerking van vis (sardines, ansjovis, makreel, kabeljauw), vliegtuigmontage en diamantslijperij. Jaarlijkse landbouw- en industrietentoonstelling te Goodwood. Te Koeberg nucleaire energiecentrale (965?000 kWh). De stad is zetel van enkele religieus leiders, onder wie een rooms-katholiek en een anglicaans aartsbisschop. Op educatief gebied zijn de Universiteit van Kaapstad (1918) en Universiteit van de West-Kaap (1960; te Belville). Verder zijn er diverse grote bibliotheken, theaters en musea, w.o. het Zuid-Afrika Museum (1825; archeologie, etnologie), de Nationale Kunstgalerie (1871; Afrikaanse kunst) en de Michaelis Collectie (1917; Hollandse en Vlaamse meesters); operagebouw, botanische tuin en dierenpark. In de omgeving aanzienlijke wijndruiven- en fruitteelt. Daarnaast is de stad een belangrijk toeristisch centrum (o.a. Kaap de Goede Hoop-natuurreservaat). Internationale luchthaven D.F. Malan.

STADSBEELD

De stad is gelegen aan de voet van enkele merkwaardige berg- en rotsformaties, w.o. de Tafelberg (1086 m). Vele gebouwen en boerderijen in en om de stad herinneren nog aan de tijd van het Hollands koloniaal bewind, w.o. de vesting De Goede Hoop (1666-1679), de Groote Kerk (1700-1704), de lutherse kerk met rococofaçade (1783-1792) en enkele voormalige woonhuizen, w.o. Groote Schuur, Groot Constantia (1685-1691, voormalig landgoed van gouverneur Simon van der Stel), Stellenberg (1710), Alphen (1730) en Bergvliet (1745); voormalig raadhuis (1755-1761). De oude Maleise wijk, ten noordwesten van het stadscentrum, wordt gekenmerkt door nauwe straten en enkele grote moskeeën. Bekend is de zgn. Marine Drive, een fraai gelegen autoweg langs het Kaapse schiereiland.

GESCHIEDENIS De stad werd in 1652 gesticht door de Hollander Jan van Riebeeck, die het fort liet aanleggen als tussenstation op de route naar Indië. Ze was van 1806 tot 1910 de hoofdstad van de Britse Kaapkolonie en was zetel van diverse Hollandse en Britse gouverneurs.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie

Naam: munckie23
Geschreven artikelen: 15
Leden aangebracht: 0

comments powered by Disqus

Oude Reacties

Hieronder staan de oude Foobie reacties, indien beschikbaar.