Ondek Bretagne


Publicatie datum:

Bretagne en haar Keltische invloeden

Gesponsorde koppelingen

Bretagne is een schiereiland van ongeveer 27.200 km2 en ligt in het noordwesten van Frankrijk. In deze regio liggen de departementen Côtes-d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Deze regio wordt gekenmerkt door prachtige kliffen, een prachtige natuur, verassende dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan, lange stranden, rijke keltische cultuur, Cider en crêpes.

Gesponsorde koppelingen

Bretagne heette vroeger Armorica, wat 'Land van de zee' betekend, en werd rond 500 voor Christus ingenomen door de Kelten. Deze invloeden zijn ten heden dagen nog duidelijk aanwezig. Als u zich wilt voorstellen hoe het destijds was kunt de stripboeken van Asterix en Obelix als goed voorbeeld nemen. Ook in het moderne Bretagne zult u menhirs, triskels en de Keltische taal tegen komen.

Logeren
U kunt een van de prachtige campings nemen om uw tenten op te slaan, maar ook uw logement nemen in de vele hotels die de Finistère rijk is. Wat misschien nog leuker is, is uw intrek nemen bij de Breton zelf. Veel mensen hebben hier een chambre d'hotes, waar u in princiepe een kamer huurt bij iemand in huis.
Dit is een soort van hotel waar u bijvoorbeeld een kamer met ontbijt huurt, maar waar u vaak ook het avondeten kunt reserveren. Dit avondeten zal veelal bestaan uit Frans/Bretonse gerechten die rechtstreeks uit eigen moestuin komen, dus vers en gezond. In de meeste chambre d'hotes worden meerdere talen gesproken en zijn de mensen goed op de hoogte van wat er in de omgeving te doen is.

Natuur
Dit departement heeft vele interessante plaatsen om te bezoeken, natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in bijvoorbeeld het natuurreservaat Réserve du Cap Sizun. Het is 25ha groot, en van april tot en met augustus broeden hier duizenden zeevogels. U kunt het reservaat bezoeken en de aangegeven voetpaden volgen of u gaat samen met een gids op pad.
Als u van bijzondere tuinen houd, zou u naar Roc’h Hievec kunnen gaan in Roscoff. Dit is een exotische tuin, aangelegd op een hele grote in zee stekende rots. Een zeer interessant onderzoekscentrum wat het leven in zee verteld is Oceanopolis Brest. Er wordt uitgelegd hoe de zeestromingen in elkaar zitten, de getijdenwerking, weerkunde, het leven van dieren en planten onder water, en voor de kinderen zijn er verschillende spelletjes die ze kunnen doen zoals bijvoorbeeld echte zeesterren aanraken.

Eten
Bretagne kenmerkt zich door de vele soorten authentieke lekkernijen zoals de crepes. Een crepes is een dunne pannekoek, die op een speciale plaat gebakken wordt. De crepe wordt traditioneel in kwarten gevouwen en geserveerd met cider, ook wordt hij vaak gegeten met boter, chocolade of suiker.
Een ander zeer tradioneel Bretons pruduct is cider, een alcoholischedrankdie gemaakt wordt van geperste, speciale cider appelen.

Cultuur
In de Finistère kunt u veel oude keltische invloeden terug vinden zoals de beroemde menhirs. De naam menhir is Bretons, en "maen" betekend steen en "hir" betekend lang, rechtopstaand. Deze stenen werden vroeger vaak in kringen geplaats, maar er zijn ook "losse" stenen, die vroeger waarschijnlijk werden gebruikt om te eren.
Een plaats in Bretagne waar u een grote verzameling van menhirs kunt vinden is Carnac.
Een andere Keltische invloed is de taal die wordt gesproken, het Bretons. Deze taal wordt nu nog door zo'n 300.000 tot 500.000 mensen wordt gesproken en is een ernstig bedreigde taal helaas. De taal wordt het meest gesproken door de oudere inwoners van Bretagne, maar op scholen wordt vaak tweetalig les gegeven.
Uit een ver en grijs verleden komen de verhalen van elfen en trollen, dwergen en tovenaars. Een zeer bekend verhaal is de sage van Merlijn de tovenaar die koning Emerik hielp met zijn strijd tegen de Saksen. In dit verhaalkomen ook koning Arthur en de ridders van de Ronde tafel voor. U kunt dit verhaal in zijn geheel lezen op de volgende website (www.beleven.org).


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

Wonen en werken op Aruba

Praktische tips voor iedereen die op Aruba wil wonen en werken

Israel

Korte geschiedenis van Israel

Een geschikt staatsmodel voor Nieuw-Caledonië.

In 2014 zal er in Nieuw-Caledonië gestemd worden door middel van een referendum. In deze paper zal besproken worden wat volgens bij het geprefereerde staatsmodel zou zijn voor Nieuw-Caledonië. Daarbij worden drie verschillende staatsvormen besproken, namelijk een elastische staat, een corporatistische staat of een p

Buitenlandse geleerden in de Republiek

Buitenlandse geleerden en hun beweegredenen om naar de Republiek te komen