Ondek Bretagne


Publicatie datum:

Bretagne en haar Keltische invloeden

Gesponsorde koppelingen

Bretagne is een schiereiland van ongeveer 27.200 km2 en ligt in het noordwesten van Frankrijk. In deze regio liggen de departementen Côtes-d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Deze regio wordt gekenmerkt door prachtige kliffen, een prachtige natuur, verassende dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan, lange stranden, rijke keltische cultuur, Cider en crêpes.

Bretagne heette vroeger Armorica, wat 'Land van de zee' betekend, en werd rond 500 voor Christus ingenomen door de Kelten. Deze invloeden zijn ten heden dagen nog duidelijk aanwezig. Als u zich wilt voorstellen hoe het destijds was kunt de stripboeken van Asterix en Obelix als goed voorbeeld nemen. Ook in het moderne Bretagne zult u menhirs, triskels en de Keltische taal tegen komen.

Logeren
U kunt een van de prachtige campings nemen om uw tenten op te slaan, maar ook uw logement nemen in de vele hotels die de Finistère rijk is. Wat misschien nog leuker is, is uw intrek nemen bij de Breton zelf. Veel mensen hebben hier een chambre d'hotes, waar u in princiepe een kamer huurt bij iemand in huis.
Dit is een soort van hotel waar u bijvoorbeeld een kamer met ontbijt huurt, maar waar u vaak ook het avondeten kunt reserveren. Dit avondeten zal veelal bestaan uit Frans/Bretonse gerechten die rechtstreeks uit eigen moestuin komen, dus vers en gezond. In de meeste chambre d'hotes worden meerdere talen gesproken en zijn de mensen goed op de hoogte van wat er in de omgeving te doen is.

Natuur
Dit departement heeft vele interessante plaatsen om te bezoeken, natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in bijvoorbeeld het natuurreservaat Réserve du Cap Sizun. Het is 25ha groot, en van april tot en met augustus broeden hier duizenden zeevogels. U kunt het reservaat bezoeken en de aangegeven voetpaden volgen of u gaat samen met een gids op pad.
Als u van bijzondere tuinen houd, zou u naar Roc’h Hievec kunnen gaan in Roscoff. Dit is een exotische tuin, aangelegd op een hele grote in zee stekende rots. Een zeer interessant onderzoekscentrum wat het leven in zee verteld is Oceanopolis Brest. Er wordt uitgelegd hoe de zeestromingen in elkaar zitten, de getijdenwerking, weerkunde, het leven van dieren en planten onder water, en voor de kinderen zijn er verschillende spelletjes die ze kunnen doen zoals bijvoorbeeld echte zeesterren aanraken.

Eten
Bretagne kenmerkt zich door de vele soorten authentieke lekkernijen zoals de crepes. Een crepes is een dunne pannekoek, die op een speciale plaat gebakken wordt. De crepe wordt traditioneel in kwarten gevouwen en geserveerd met cider, ook wordt hij vaak gegeten met boter, chocolade of suiker.
Een ander zeer tradioneel Bretons pruduct is cider, een alcoholischedrankdie gemaakt wordt van geperste, speciale cider appelen.

Cultuur
In de Finistère kunt u veel oude keltische invloeden terug vinden zoals de beroemde menhirs. De naam menhir is Bretons, en "maen" betekend steen en "hir" betekend lang, rechtopstaand. Deze stenen werden vroeger vaak in kringen geplaats, maar er zijn ook "losse" stenen, die vroeger waarschijnlijk werden gebruikt om te eren.
Een plaats in Bretagne waar u een grote verzameling van menhirs kunt vinden is Carnac.
Een andere Keltische invloed is de taal die wordt gesproken, het Bretons. Deze taal wordt nu nog door zo'n 300.000 tot 500.000 mensen wordt gesproken en is een ernstig bedreigde taal helaas. De taal wordt het meest gesproken door de oudere inwoners van Bretagne, maar op scholen wordt vaak tweetalig les gegeven.
Uit een ver en grijs verleden komen de verhalen van elfen en trollen, dwergen en tovenaars. Een zeer bekend verhaal is de sage van Merlijn de tovenaar die koning Emerik hielp met zijn strijd tegen de Saksen. In dit verhaalkomen ook koning Arthur en de ridders van de Ronde tafel voor. U kunt dit verhaal in zijn geheel lezen op de volgende website (www.beleven.org).

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Rome: het verhaal van de stichting.

Het verhaal over de stichting van de stad Rome, met Romulus en Remus.

Wonen en werken op Aruba

Praktische tips voor iedereen die op Aruba wil wonen en werken

Het eerste rijk ter wereld

De opkomst en val van het Perzische rijk

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Terschelling, het derde waddeneiland

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

De schoonheid van de natuur in het noorden van Toscane

Het noorden van Toscane kent een grote diversiteit aan natuurschoon, van de Toscaanse Rivièra bij Versilia tot wandelen in de bergen van de Appenijnen.

De invloed van het Japanse nationalisme in Azië

De opkomst van Japan als imperialistische macht in Azië.

Het staatsrecht van Duitsland

Het staatsrecht van Duitsland besproken

Wat betekent Arelaarse?

Het woord Arelaarse wordt in vele delen en vervoegingen gebruikt als puzzelwoord.

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Het importeren van goederen binnen de EU

Dit artikel legt uit wat de voorwaarden zijn van het importeren van goederen binnen de EU

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011

Hoe komen al die Russen (separatisten) in Oekraïne?

De Oekraïense separatisten zijn eigenlijk Russen die al jaren in Oekraïne wonen, hoe komen al die Russen in Oekraïne?

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Petra: de uit een rots gehouwen stad

Wie heeft er al gehoord van de rotsstad?

Straattaal

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.

Wie bouwden de eerste echte piramides?

Informatie over wie de eerste echte piramides bouwde in Egypte.

Portugese 'CULINAIRE' weetjes

Wetenswaardigheden over de Portugese keuken

Griekse volkslied met de Nederlandse vertaling

Het volkslied van Griekenland en Cyprus