Ondek Bretagne


Publicatie datum:

Bretagne en haar Keltische invloeden

Gesponsorde koppelingen

Bretagne is een schiereiland van ongeveer 27.200 km2 en ligt in het noordwesten van Frankrijk. In deze regio liggen de departementen Côtes-d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Deze regio wordt gekenmerkt door prachtige kliffen, een prachtige natuur, verassende dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan, lange stranden, rijke keltische cultuur, Cider en crêpes.

Bretagne heette vroeger Armorica, wat 'Land van de zee' betekend, en werd rond 500 voor Christus ingenomen door de Kelten. Deze invloeden zijn ten heden dagen nog duidelijk aanwezig. Als u zich wilt voorstellen hoe het destijds was kunt de stripboeken van Asterix en Obelix als goed voorbeeld nemen. Ook in het moderne Bretagne zult u menhirs, triskels en de Keltische taal tegen komen.

Logeren
U kunt een van de prachtige campings nemen om uw tenten op te slaan, maar ook uw logement nemen in de vele hotels die de Finistère rijk is. Wat misschien nog leuker is, is uw intrek nemen bij de Breton zelf. Veel mensen hebben hier een chambre d'hotes, waar u in princiepe een kamer huurt bij iemand in huis.
Dit is een soort van hotel waar u bijvoorbeeld een kamer met ontbijt huurt, maar waar u vaak ook het avondeten kunt reserveren. Dit avondeten zal veelal bestaan uit Frans/Bretonse gerechten die rechtstreeks uit eigen moestuin komen, dus vers en gezond. In de meeste chambre d'hotes worden meerdere talen gesproken en zijn de mensen goed op de hoogte van wat er in de omgeving te doen is.

Natuur
Dit departement heeft vele interessante plaatsen om te bezoeken, natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in bijvoorbeeld het natuurreservaat Réserve du Cap Sizun. Het is 25ha groot, en van april tot en met augustus broeden hier duizenden zeevogels. U kunt het reservaat bezoeken en de aangegeven voetpaden volgen of u gaat samen met een gids op pad.
Als u van bijzondere tuinen houd, zou u naar Roc’h Hievec kunnen gaan in Roscoff. Dit is een exotische tuin, aangelegd op een hele grote in zee stekende rots. Een zeer interessant onderzoekscentrum wat het leven in zee verteld is Oceanopolis Brest. Er wordt uitgelegd hoe de zeestromingen in elkaar zitten, de getijdenwerking, weerkunde, het leven van dieren en planten onder water, en voor de kinderen zijn er verschillende spelletjes die ze kunnen doen zoals bijvoorbeeld echte zeesterren aanraken.

Eten
Bretagne kenmerkt zich door de vele soorten authentieke lekkernijen zoals de crepes. Een crepes is een dunne pannekoek, die op een speciale plaat gebakken wordt. De crepe wordt traditioneel in kwarten gevouwen en geserveerd met cider, ook wordt hij vaak gegeten met boter, chocolade of suiker.
Een ander zeer tradioneel Bretons pruduct is cider, een alcoholischedrankdie gemaakt wordt van geperste, speciale cider appelen.

Cultuur
In de Finistère kunt u veel oude keltische invloeden terug vinden zoals de beroemde menhirs. De naam menhir is Bretons, en "maen" betekend steen en "hir" betekend lang, rechtopstaand. Deze stenen werden vroeger vaak in kringen geplaats, maar er zijn ook "losse" stenen, die vroeger waarschijnlijk werden gebruikt om te eren.
Een plaats in Bretagne waar u een grote verzameling van menhirs kunt vinden is Carnac.
Een andere Keltische invloed is de taal die wordt gesproken, het Bretons. Deze taal wordt nu nog door zo'n 300.000 tot 500.000 mensen wordt gesproken en is een ernstig bedreigde taal helaas. De taal wordt het meest gesproken door de oudere inwoners van Bretagne, maar op scholen wordt vaak tweetalig les gegeven.
Uit een ver en grijs verleden komen de verhalen van elfen en trollen, dwergen en tovenaars. Een zeer bekend verhaal is de sage van Merlijn de tovenaar die koning Emerik hielp met zijn strijd tegen de Saksen. In dit verhaalkomen ook koning Arthur en de ridders van de Ronde tafel voor. U kunt dit verhaal in zijn geheel lezen op de volgende website (www.beleven.org).


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Wie bouwden de eerste echte piramides?

Informatie over wie de eerste echte piramides bouwde in Egypte.

Piramiden nader bekeken.

Het geheim van de piramiden

Nederlands-Aziatische handel in de zeventiende eeuw

De handel met Azië in de Gouden Eeuw

Paraguay, het hart van Zuid-Amerika

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

Israel

Korte geschiedenis van Israel

Holi, het Indiaas Lentefeest

In India wordt elk jaar in de lente het spectaculaire Holifeest gevierd

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

Penela, kastelenstadje in Midden-Portugal

De geschiedenis van Penela in vogelvlucht

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken

Israel vakantieland

Een uiteenzetting over Israel als vakantieland

Vaticaanstad: het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek.

Over het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Aegina prachtig eiland in de Saronice Golf

een kleine rondtour over het prachtige eiland Aegina.

Parijse banlieues

Kort onderzoek naar de Banlieues in Parijs.

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

Dominicaanse Republiek

Geschiedenis van een populaire vakantiebestemming, de Dominicaanse Republiek

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.

Terschelling, het derde waddeneiland

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.