Op reis in Cuba


Publicatie datum:

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

Gesponsorde koppelingen

Dit artikel gaat over Cuba, een klein stukje geschiedenis van Cuba en het reizen door Cuba.

FEITEN OVER CUBA

Cuba is een land in het Caribisch gebied met Havana als hoofdstad. Formeel wordt het de Republiek Cuba genoemd en dit bestaat uit het eiland Cuba en Isla de Juventud. Cuba bestaat uit 14 provincies. Isla de Juventud wordt als een speciale gemeente gezien en valt buiten de provincies. Isla de Juventud staat rechtstreeks onder toezicht van de nationale overheid. Cuba heeft een oppervlakte van bijna 11.000 km2 en heeft ruim 11 miljoen inwoners. Cuba is Spaanstalig en de munteenheid betreft de Cubaanse Peso. De toerist betaalt echter met de CUC. De CUC speciaal voor de toerist in het leven geroepen is.

STUKJE GESCHIEDENIS VAN CUBA

In 1492 werd Cuba ontdekt door Christoffel Colombus. In die tijd werd Cuba bewoond door de Taino en de Ciboney. In 1511 begon Diego Velazquez de Cuellar met de verovering van Cuba waardoor Cuba een Spaanse kolonie werd. In 1898 kwam Cuba, na de Spaans-Amerikaanse oorlog, in handen van Amerika. Amerika verleende formele onafhankelijkheid aan Cuba in 1902. Cuba blijft echter tot 1934 onder grote invloed van Amerika. In 1952 is Fulgencio Batista dictator van Cuba. De revolutionair Fidel Castro komt in opstand maar moet vluchten wanneer dit mislukt. In 1956 keert Fidel Castro terug voor een nieuwe opstand. Op 1 januari 1959 neemt Fidel Castro de macht over. Cuba wordt een Communistisch land en Amerika stelt een embargo in. Tot nu is Cuba nog steeds een communistisch land. In 2008 heeft Raoul Castro de leiding van Fidel Castro overgenomen en is nu Cuba's regerend leider. Sinds de komst van president Obama in Amerika zijn de sancties richting Cuba versoepeld. Cuba is voornamelijk bekend vanwege de productie van sigaren en rum.

HAVANA

Havana werd in 1515 gesticht door Diego Velazquez de Cuellar in he zuidoosten van Cuba. Vier jaar later werd Havana naar zijn huidige locatie verplaatst. Oorspronkelijk was Havana een handelshaven. Havana werd in 1607 de hoofdstad van Cuba. Havana is een prachtige oude stad maar zeer slecht onderhouden. Dit geldt overigens voor ongeveer heel Cuba. Het oude centrum van Havana is enige tijd geleden uitgeroepen tot werelderfgoed en zal daarom geheel gerestaureerd worden. Een groot gedeelte van de inkomsten van Havana komt van de toeristen. Havana is zeker de moeite waard om enkele dagen te bekijken wanneer men in Cuba op vakantie is. De oldtimers en paard en wagen zijn meer regel dan uitzondering. Dit geldt overigens voor heel Cuba. In Havana zijn veel mooie en oude gebouwen en musea zijn er in overvloed. Het is ook zeker de moeite waard om een rum en sigarenfabriek te bezoeken. Cuba is een arm land. Op straat komen regelmatig mensen om pennen en stukken zeep vragen. Dit is erg schaars in Cuba. Het is zelfs zo dat de burgers 1 keer per maand een stuk zeep krijgen en het daar mee moeten doen. Een stuk zeep is ook niet te koop met de Cubaanse Peso. De CUC kun je daarentegen wel zeep mee kopen. Het gevolg is dat veel Cubanen zullen proberen hun Peso's om te ruilen voor jouw CUC's. Verder zullen veel Cubanen proberen geld aan je te verdienen, zij het door te bedelen, zij het door sigaren aan je te verkopen.

RONDJE CUBA

Tijdens een vakantie in Cuba kun je er voor kiezen om een rondreis te maken. Wanneer men echt een beeld van Cuba wilt krijgen is dit ook echt een aanbeveling. Cuba is groot en wanneer men niet al te veel tijd heeft zal er een keuze gemaakt moeten worden over welke delen bekeken gaan worden. Kiest men voor het westen, dan komt men in een prachtig natuurgebied terecht in de provincie Pinar del Rio waar prachtige valleien bekeken kunnen worden. In het oosten komt men weer terecht bij de grote, toeristische, stad Santiago de Cuba en de beroemde gevangenis Guantanamo Bay.

De meeste toeristen komen onderweg in ieder geval in Trinidad. Het historisch centrum van Trinidad staat ook op de werelderfgoedlijst. In dit centrum staan veel prachtige gebouwen welke al gedeeltelijk gerestaureerd zijn. Ook de plaats Cienfuegos wordt veel aangedaan. Dit betreft een stad met mooie gerestaureerde gebouwen. Cienfuegos betreft een belangrijke havenstad.

Tijdens de rondreis kijk je je ogen uit op de snelwegen. Op de snelwegen wordt met 100 km/h gereden. Op diezelfde snelwegen komt men koeien, paarden met wagens, fietsers en heel veel lifters tegen. Nu is het wel zo dat er niet heel veel auto's rondrijden aangezien de meesten Cubanen geen eigen vervoer hebben. De meeste Cubanen zijn aangewezen op het liften. Ook rijden er vrachtwagens, waar ze op elkaar geperst in staan, om de Cubanen om hun plaats van bestemming te krijgen.  Er is nog wel iets van openbaar vervoer in Cuba maar dit is niet iets waar men van op aan kan. De bussen die men ziet rijden zijn voornamelijk oude Amerikaanse schoolbussen en oude Nederlandse NZH en Arriva bussen. Het is dan ook heel gek om in Cuba een bus te zijn rijden met de tekst 'geen dienst'.

De gemiddelde Cubaan die men onderweg tegenkomt is erg vriendelijk en gastvrij. Vergeet echter niet dat ze nog steeds voornamelijk aan je willen gaan verdienen. De stemming kan snel omslaan wanneer men merkt dat dit niet gaat lukken. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Men hoeft daarentegen niet voor zijn veiligheid te vrezen. Vooral in Havana komt men letterlijk op elke straathoek een politieman tegen.

Wanneer men op vakantie gaat in Cuba moet men zorgen dat men genoeg contant geld bij zich heeft. De banken in Cuba zijn erg schaars en wanneer men er een tegenkomt is het omruilen naar de CUC meestal niet voordelig. Ook hoeft men in Cuba niet veel van het eten te verwachten. Dit bestaat voornamelijk uit rijst met bonen, kip en varkensvlees. Rundvlees is schaarser en duurder omdat dat rechtstreeks gecontroleerd wordt door de overheid.

 VARADERO

Aan het einde van een rondreis door Cuba is het gebruikelijk om Varadero nog enkele dagen tot een week aan te doen. In Varadero kan men genieten van de all in hotels, waar het eten over het algemeen een stuk beter is. De hotels liggen langs de witte stranden en de azuur blauwe zee. Varadero is niet geschikt om een beeld van Cuba te krijgen. Zoals de gemiddelde Cubaan zal zeggen: 'Varadero is no Cuba, is Europe.' Tot voor kort mochten de Cubanen ook niet zelf op vakantie in Varadero. Dit verbod is sinds kort opgeheven.

AANRADER

Cuba is al met al echt een aanrader om eens naar toe te gaan. Je waant je in een ander tijdperk met al de oldtimers en hun manier van leven. Onthoud wel dat Cuba vanaf nu in een snel tempo zal gaan veranderen nu Raoul Castro aan de leiding is en de banden met Amerika aangehaald worden. Voor nu is er, in ieder geval voorlopig, nog een hoop zichtbaar van het oude Cuba.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

De Cajun keuken uit Louisiana verteld

De keuken van Louisiana bestaat uit een aantal interessante invloeden.

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

Italië, de Eolische eilanden

De Eolische eilanden horen bij Italië en liggen vlakbij Sicilië

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

Zurenborg

een residentiële wijk in Antwerpen

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

De ondergang van het rijk van de zon.

Hernan Cortes en zijn overmeestering van het aztekenrijk.

Quinta das Lágrimas en de legende van Pedro en Inés

Geschiedenis van de Quinta de Lágrimas en de legende van Pedro en Ines

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

Jeruzalem

Beknopte geschiedenis van Jeruzalem

Veelzijdig Beijing

bezienswaardigheden en cultuur in Beijing

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

Een reis door Kreta

Er zijn veel manieren om gratis of goedkoop te stoken en het is nog gezellig ook.

Wat betekent Arelaarse?

Het woord Arelaarse wordt in vele delen en vervoegingen gebruikt als puzzelwoord.

Parijse banlieues

Kort onderzoek naar de Banlieues in Parijs.

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

De Paraguayaanse bevolking

De etnische structuur van de bevolking van Paraguay

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Een geschikt staatsmodel voor Nieuw-Caledonië.

In 2014 zal er in Nieuw-Caledonië gestemd worden door middel van een referendum. In deze paper zal besproken worden wat volgens bij het geprefereerde staatsmodel zou zijn voor Nieuw-Caledonië. Daarbij worden drie verschillende staatsvormen besproken, namelijk een elastische staat, een corporatistische staat of een p

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel