Portugese 'CULINAIRE' weetjes


Publicatie datum:

Wetenswaardigheden over de Portugese keuken

Gesponsorde koppelingen

De Portugezen zijn trots op hun keuken die net zo gevarieerd is als het landschap met zijn hoge bergen, zijn heuvelgebied en laagvlakte. In al die streken zijn talrijke smakelijke gerechten te eten die vrijwel altijd worden bereid met knoflook en olijfolie. De vindingrijkheid van de kok is groot. Zo wordt er gezegd dat van het nationale gerecht bacalhau, een naam die zowel wordt gebruikt voor de verse kabeljauw als voor de gedroogde stokvis, 365 verschillende bereidingswijzen bestaan, voor elke dag van het jaar één. Van de vele Portugese gerechten, waarvan vis het hoofdbestanddeel is, bestaan stedelijke en regionale varianten. Vooral op het platteland zijn de porties groot. Het is daar heel gewoon om een meia dose, half portie, te bestellen.

Entradas, voorgerechten

Het belangrijkste voorgerecht in Portugal is sopa, soep. Die zijn er in vele variaties, zoals açorda, broodsoep, caldo, heldere bouillon, canja, heldere kippenbouillon met rijst, citroen en munt, creme, gebonden soep, gaspacho, koude soep, sopa abobora, pompoensoep en sopa com espinafros, spinaziesoep. De bekendste soep is caldo verde, groene soep, gemaakt van aardappelen en ui waaraan ragfijn gesneden couve, kool, wordt toegevoegd. Daarnaast zijn er als voorgerecht pratos frios, koude voorgerechten, saladas, salades, ovos, eiergerechten. Voordat er met eten wordt begonnen wordt er vaak queijo, kaas, geserveerd, meestal een geurige schapenkaas.

Peixe, vis

Voor een land met zoveel zee om zich heen en een groot aantal rivieren is het niet vreemd dat vis een belangrijk onderdeel is van de Portugese keuken. Toch wordt de vis die het meest gegeten wordt, bacalhau, uit Noorwegen geimporteerd. Een paar van de ontelbare recepten zijn: bacalhao com todos, de meest gangbare kabeljauwschotel, die in prachtisch ieder Portugees restaurant te verkrijgen is. Hierrin zijn meestal aardappelen, groene kool, uien en wortelen verwerkt. Dan is er de balcalhau dourada, met gebakken ei en flinterdunne frietjes door elkaar gemengd en niet te vergeten de bolinhos de bacalhao, gefrituurde bolletjes met kabeljauw, die veel als tussendoortje worden gegeten. Balcalhau is ook het traditionele gerecht met kerst. 

Een andere populair visgerecht is de sardinhas assadas, geroosterde sardines op houtskool, rijkelijk bestrooid met zeezout. De sardinhas a Setubal worden met tomaten en kruiden in de oven bereid.

Een caldeirada is een stevig gekruide stoofpot, een soort bouillabaisse, van vis, schelp- en schaaldieren, gekookt in een saus van uien, tomaten en aardappelen. Een specialiteit in Aveiro is de caldeirada de enguias, stoofpot met aal.

In Portugal wordt ook veel verse truta, forel, gegeten, meestal gegrild of gebakken. Daarnaast is de lamprei, prik, een belangrijk bestanddeel voor de traditionele keuken.

Mariscos, schaal, schelp- en weekdieren

De mariscos zijn in Portugal overal ruim aanwezig. Ameijðos, steenmosselen, worden verwerkt in onder andere de ameijðos a espanhola, een gerecht met ui, tomaat, rode Spaanse peper en olijfolie. Ameijðos na cataplana zijn in een ketel met witte wijn gestoofde mosselen met worst, ham, ui, knoflook, paprika en chilisaus. Een bekend gerecht is de carne de porco a Alentejana, waarin de steenmosselen worden gecombineerd met stukjes varkensvlees. De mexilhoes, een ander soort mossel, wordt in Aveiro verwerkt in de mexilhoes a moda Aveiro. Gambas worden zowel gekookt als gebakken rijkelijk met knoflook bestrooid. Dan is er nog de polvo, inktvis, en de lulas, pijlinkvis, waarvan vele overheerlijke gerechten worden bereid. Caracois zijn minuscule slakjes die kort worden gekookt en met een speld of tandenstoker uit hun huisjes worden gepulkt. Deze worden voornamelijk als tapa gegeten.  

Carne, vlees

Hoewel vlees in Portugal een veel minder belangrijke plaats inneemt dan vis, zijn er toch een aantal populaire vleesgerechten. Een specialiteit in bijvoorbeeld Beira Litoral is chanfana, geit, die met kruien en wijn in een aardewerk pot wordt bereid. Cabrito a padeiro is een soortgelijk gerecht van geitenvlees dat voortdurend tijdens het braden wordt bedropen met een wijnmarinade. In het binnenland wordt ook vaak javali, evezwijn, geserveerd. Een van de veelzijdigste gerechten is feijoada, een bonengerecht dat vele variaties kent. Ook favas, tuinbonen, eten de Portugezen graag. Een bekende schotel is de favas a Portuguesa met morcela, bloedworst, en varkenskarbonade. In Portugal worden ook tripas, ingewanden, gegeten. Porto is bekend om zijn tripas a moda do Porto.

Aves, gevogelte

Frango de churrasco, een op hootskool geroosterde jonge haan met veel zeezout, is behalve in veel restaurants ook verkrijgbaar op de lokale marktjes waar je ze kunt nuttigen aan eenvoudige houten tafeltjes. In de Portugeze keuken worden ook veel gerechten met coelho, konijn, bereid, zoals de coelho a brucha, gebraden konijn met uien, olijfolie en azijn.

Arroz, rijst

Er zijn veel rijstgerechten in Portugal, zoals arroz de pato a Portuguesa, eend met uien, worst en wortelen, arroz de bacalhau a moda do Porto, stokvis met tomaat, kruiden en knoflook, arroz a Valenciana, een soort Spaanze paella en arroz Ribatejo com cabrito, geitenvlees en kip met uien, peper en boter.

Sobremesas, nagerechten

Portugezen zijn dol op zoete nagerechten. Typisch Portugese nagerechten zizjn arroz doce, rijstpudding met kaneel, pudim flan, caramelpudding, sonhos, pannenkoeken met stroop en leite creme queimado, custardpudding met gebrande suiker. 

Zie ook: http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/portugese-wijn-weetjes

Meer verhalen over Portugal:

http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/het-mysterieuze-bos-van-bucaco; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/penela-kastelenstadje-in-midden-portugal; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/fatima-een-geliefd-bedevaartsoord; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/tomar-een-stadje-van-grote-cultuurhistorische-waarde; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/het-wonder-van-nazare

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

De ondergang van het rijk van de zon.

Hernan Cortes en zijn overmeestering van het aztekenrijk.

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

De schoonheid van de natuur in het noorden van Toscane

Het noorden van Toscane kent een grote diversiteit aan natuurschoon, van de Toscaanse Rivièra bij Versilia tot wandelen in de bergen van de Appenijnen.

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Israel

Korte geschiedenis van Israel

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

Het astronomisch uurwerk in Praag

Het astronomisch uurwerk in Praag

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

De geschiedenis van Europas meest bekende surfeiland: Fuerteventura

De geschiedenis van Fuerteventura, van de oudheid tot nu. Alles over de verovering en het koloniale Fuerteventura.

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Zurenborg

een residentiële wijk in Antwerpen

Straattaal

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

Prachtig Värmland

De regio Värmland in het westen van Zweden en haar prachtige natuur trekt veel Nederlandse aandacht

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Waarom zijn mooie rijke Gooische vrouwen zo'n succes?

Gooische vrouwen 2 is net zo’n groot succes als Gooische vrouwen 1, waarom zijn Gooische vrouwen zo'n succes?

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

Alles over Indonesie

Wil je alles te weten komen over Indonesie? Van vakantie tot cultuur? Dan zit je hier goed!

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Het importeren van goederen binnen de EU

Dit artikel legt uit wat de voorwaarden zijn van het importeren van goederen binnen de EU