Snel Russisch leren


Publicatie datum:

Tips om de Russische taal snel onder de knie te krijgen

Gesponsorde koppelingen

De Russische taal is de grootste taal van Europa, en vormt samen met het Wit-Russisch en het Oekraïns de Oost-Slavische talen. Er zijn 145 miljoen moedertaalsprekers en daarnaast nog eens 110 miljoen mensen met de Russische taal als tweede taal. Genoeg redenen om vandaag nog Russisch te gaan leren dus!

Er zijn uiteraard meerdere factoren afhankelijk van hoe snel je een taal bemachtigt. Er zijn bij het Russisch echter wel factoren waardoor je de taal aanzienlijk sneller onder de knie zult krijgen.

Moedertaal

Indien je een Slavische taal als moedertaal hebt, dan zal je moedertaal tot maar liefst 90% overeenkomen met het Russisch. Uiteraard versta je dan al goed Russisch en hoef je er weinig aandacht aan te besteden. De volgende talen zijn (zeer) verwant aan het Russisch en erachter staat voor hoeveel procent ze ongeveer overeenkomen met het Russisch:

 • Pools (50%)
 • Tsjechisch (40%)
 • Slowaaks (40%)
 • Wit-Russisch (90%)
 • Oekraïns (90%)
 • Sloveens (50%)
 • Kroatisch (70%)
 • Servisch (60%)
 • Servo-Kroatisch (65%)
 • Montenegrijns (65%)
 • Macedonisch (80%)
 • Bulgaars (90%)

Alfabet

De Russische taal wordt geschreven in het Cyrillische alfabet. Indien je dit nog niet kunt schrijven en lezen, is het van groot belang dat je hiermee begint voordat je de Russische taal leert (indien je de taal op hoog niveau wilt leren, niet als je slechts enkele woordjes en zinnen nodig hebt). Ook als je op vakantie gaat naar Rusland, zul je merken dat het erg handig is om het Cyrillische alfabet te kennen omdat je anders de straatnamen niet kunt lezen.

Indien je een van de volgende talen spreekt, kun je van geluk spreken omdat deze talen ook in het Cyrillische alfabet worden geschreven:

 • Wit-Russisch
 • Oekraïns
 • Servisch
 • Bulgaars
 • Macedonisch

Het Cyrillische alfabet is binnen slechts enkele uren al te leren, dus laat je door deze informatie vooral niet ontmoedigen! Indien je Grieks spreekt, zul je het alfabet nog sneller leren omdat het Cyrillische alfabet gebaseerd is op het Griekse alfabet en de overige letters komen overeen met het Latijnse alfabet dat in Nederland wordt  lgebruikt. Dus bijkomend voorbeeld is dat je na slechts enkele uren Russisch, Wit-Russisch, Oekraïns, Servisch, Bulgaars, Macedonisch én een beetje Grieks kunt lezen. Klinkt heel indrukwekkend voor slechts enkele uren moeite, nietwaar?!

Overige tips om snel Russisch te leren:

 • Luister Russische muziek. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste leer je op deze manier de woorden op de juiste manier uitspreken. Daarnaast kun je op deze manier je voortgang goed bijhouden. Als je bijvoorbeeld vandaag naar een Russisch nummer luistert, zul je (afhankelijk van de talen die je op dit moment al spreekt) hooguit enkele internationale woorden verstaan (bijvoorbeeld lamp = lampa). Maar indien je over enkele maanden naar exact hetzelfde nummer luistert, zul je merken dat je meerdere woorden begint te verstaan en misschien weet je dan zelfs al waar het nummer over gaat. Dit werkt zeer motiverend. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat als je naar de muziek luistert in de taal die je wilt gaan leren, je een veel mooier, overtuigender en beter verstaanbaar accent krijgt. Nog een ander leuk voordeel is dat wanneer je met Russen praat, je direct al een leuk onderwerp hebt om over te praten en dat je werkelijk interesse kunt tonen in hun cultuur.
 • Koop een Russich woordenboek, onafhankelijk welke technieken je gebruikt om de taal te leren. Een pocket woordenboek is misschien niet zo heel uitgebreid, maar wel van een handig formaat, dus je kunt hem overal meenemen. Handig voor als je enkele woorden vergeet of nieuwe woorden wilt leren terwijl je met andere dingen bezig bent.
 • Gebruik meerdere technieken om de taal te leren. Zo prikkel je je hersenen om steeds op een actieve manier met de taal om te gaan en steeds meer bij te leren. Je hoeft je niet per sé in te schrijven voor een cursus Russisch, via internet kun je (gratis!) de Russische taal leren. Daarnaast kun je je bijvoorbeeld inschrijven op sites waar mensen elkaar talen willen leren. Je kunt intypen dat je Nederlands spreekt en dat je Russisch leert. Je dient wel een webcam en microfoon te hebben. Op deze manier kun je met Russen chatten die Nederlands willen leren. Dit is (na communicatie in het echte leven) absoluut de snelste manier om Russisch te leren, en je krijgt direct hulp met je uitspraak. Ook word je op je fouten gecorrigeerd, zodat je ze in de toekomst niet meer zult maken.

Udachi! Veel geluk!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

de Nederlandse Antillen

Toerisme op de eilanden van de Nederlandse Antillen

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

Italië, de Eolische eilanden

De Eolische eilanden horen bij Italië en liggen vlakbij Sicilië

De Atheense polis

In dit artikel worden de kenmerken van de oude Atheense polis besproken

Penela, kastelenstadje in Midden-Portugal

De geschiedenis van Penela in vogelvlucht

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

Marokkaans trouwfeest

Hoe ziet een Marokkaans trouwfeest eruit?

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Australië

Een globale beschrijving van Australië

Een geschikt staatsmodel voor Nieuw-Caledonië.

In 2014 zal er in Nieuw-Caledonië gestemd worden door middel van een referendum. In deze paper zal besproken worden wat volgens bij het geprefereerde staatsmodel zou zijn voor Nieuw-Caledonië. Daarbij worden drie verschillende staatsvormen besproken, namelijk een elastische staat, een corporatistische staat of een p

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

Piramiden nader bekeken.

Het geheim van de piramiden

Paraguay, het hart van Zuid-Amerika

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

Quinta das Lágrimas en de legende van Pedro en Inés

Geschiedenis van de Quinta de Lágrimas en de legende van Pedro en Ines

De Paraguayaanse bevolking

De etnische structuur van de bevolking van Paraguay

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011

Hoe komen al die Russen (separatisten) in Oekraïne?

De Oekraïense separatisten zijn eigenlijk Russen die al jaren in Oekraïne wonen, hoe komen al die Russen in Oekraïne?

Israel

Korte geschiedenis van Israel

Zurenborg

een residentiële wijk in Antwerpen

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.