Straattaal


Publicatie datum:

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

Gesponsorde koppelingen

In Nederland hoor je het steeds vaker en het wordt ook steeds populairder bij de jeugd, straattaal. Veel oudere mensen ergeren hier zich aan, maar hoe komt het nu dat ze dit spreken? En spraken oudere mensen vroeger ook geen straattaal?

De term straattaal is bedacht door Rene Appel, een Nederlandse taalkundige uit de jarige negentig. maar voor de jaren negentig bestond het natuurlijk al. Vooral in de gebieden in en rond de randstad is het begonnen en pas daarna uitgebreid naar het oosten van het land. Waarom jongeren dit gingen spreken is niet bekend maar waarschijnlijk omdat ze zich daardoor konden onderscheidden van andere groepen of volwassen mensen. Vaak ook als je het juist niet sprak hoorde je niet bij de groep. Ze namen veel woorden over uit het Turks, Marokkaans, Surinaams, Antilliaans en Engels, zoals dope spacen of wazzup.  En soms werden woorden verzonnen. Waarom namen ze nu juist veel woorden uit deze talen over? Dat komt omdat in Nederland veel allochtonen wonen die deze talen hebben meegenomen uit hun oorspronkelijke land. Veel van deze mensen hebben natuurlijk ook de Nederlandse taal geleerd, maar vaak gebruiken ze hun moedertaal ook nog en mengen dit met het Nederlands of gebruiken het in huishoudelijke kring in het bijzijn van hun kinderen. De kinderen van deze allochtonen zitten gewoon op Nederlandse scholen en nemen de moedertaal van hun ouders over waardoor de autochtone kinderen ook een paar woordjes kunnen overnemen. En zo is de hoeveelheid van de straattaalwoorden steeds groter geworden en het groeit nog steeds. Grotendeels door de media wordt straattaal verspreid en denk bijvoorbeeld ook aan raps en films.

 

Straattaal is een taal die heel erg verschilt per stad of gebied. Bijvoorbeeld in Amsterdam spreken de jongeren straattaal met veel Marokkaanse woorden erin, maar in Rotterdam juist weer veel Arabische en Surinaamse woorden. Ook tussen wijken van bijvoorbeeld Rotterdam is het verschil al groot. Toch als een nieuw woord wordt bedacht of snel aanslaat, zal het snel worden verspreid en ook in meerdere gebieden gebruikt worden. De straattaal wordt grotendeels gesproken in de randstad, vooral in Rotterdam en Amsterdam ontwikkeld straattaal zich erg snel. Buiten de randstad bijvoorbeeld in Groningen wordt straattaal steeds meer gebruikt door jongeren maar ontwikkeld zich nog lang niet zo snel als in de randstad. En dan is er nog een vorm. Het Murks. Dit is een vorm  van straattaal dat een mix is van Turkse en Marokkaanse woorden. Dit wordt vooral gesproken door Turkse en Marokkaanse jongeren die gebrekkig Nederlands spreken. Ook werd deze taal veel geïmiteerd door de Nederlandse jongeren.  Vroeger in de tijd van jullie ouders en daarvoor voordat er naar Nederland veel allochtonen emigreerden, werd er Bargoens gesproken. Ook in Leiden wordt het nog steeds gebruikt, maar vooral door wat oudere mensen. Een piek, rooie, kroeg, dokken of wout zijn allemaal voorbeelden van Bargoens.

Ook het Nederlands lijkt meer op straattaal dan vaak wordt gedacht. Veel woorden uit de straattaal zijn gevormd uit het Nederlands enkel door alleen begin of eindletters weg  te halen of van zinnen lidwoorden en andere woorden weg te laten. Niet alle woorden worden vervormd, er zijn ook heel veel Nederlandse woorden die gewoon gebruikt woorden maar dan met een andere betekenis of er worden woorden aan elkaar gezet die eigenlijk geen Nederlandse betekenis hebben.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Dominicaanse Republiek

Geschiedenis van een populaire vakantiebestemming, de Dominicaanse Republiek

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

Waarom zijn mooie rijke Gooische vrouwen zo'n succes?

Gooische vrouwen 2 is net zo’n groot succes als Gooische vrouwen 1, waarom zijn Gooische vrouwen zo'n succes?

Turkije: een grootmacht in wording?

Turkse economische en democratische ontwikkelingen

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

Korte wetenswaardigheden over reizen naar, reizen door en verblijf in de Filipijnen

Korte en handige informatie voor een verblijf in de Filipijnen

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

De invloed van het Japanse nationalisme in Azië

De opkomst van Japan als imperialistische macht in Azië.

De schoonheid van de natuur in het noorden van Toscane

Het noorden van Toscane kent een grote diversiteit aan natuurschoon, van de Toscaanse Rivièra bij Versilia tot wandelen in de bergen van de Appenijnen.

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Jordanië, Land van Duizend-en-één-Nacht

Een reis door Jordanië

Het volkslied van België

Het officiële Volkslied van België

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

De economie in het Romeinse Rijk in het kort

In dit artikel worden de kenmerken van de economie besproken in de verschillende staatsvormen van het oude Rome

Straattaal

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

Quinta das Lágrimas en de legende van Pedro en Inés

Geschiedenis van de Quinta de Lágrimas en de legende van Pedro en Ines

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

Snelcursus Vlaams

Een handige lijst met de meest voorkomende Vlaamse woorden en begrippen, zodat ook u onze zuiderburen moeiteloos kunt verstaan!

Cinque Terre, een wandelparadijs aan de Ligurische kust.

Maak kennis met een prachtig stukje natuur gelegen aan de Ligurische kust.

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.

Rome, een bruisende stad die iedereen zal vermaken.

Een beschrijving van de meest bezochte en bekendste bezienswaardigheden in de stad Rome.

Een reis door Kreta

Er zijn veel manieren om gratis of goedkoop te stoken en het is nog gezellig ook.