Straattaal


Publicatie datum:

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

Gesponsorde koppelingen

In Nederland hoor je het steeds vaker en het wordt ook steeds populairder bij de jeugd, straattaal. Veel oudere mensen ergeren hier zich aan, maar hoe komt het nu dat ze dit spreken? En spraken oudere mensen vroeger ook geen straattaal?

De term straattaal is bedacht door Rene Appel, een Nederlandse taalkundige uit de jarige negentig. maar voor de jaren negentig bestond het natuurlijk al. Vooral in de gebieden in en rond de randstad is het begonnen en pas daarna uitgebreid naar het oosten van het land. Waarom jongeren dit gingen spreken is niet bekend maar waarschijnlijk omdat ze zich daardoor konden onderscheidden van andere groepen of volwassen mensen. Vaak ook als je het juist niet sprak hoorde je niet bij de groep. Ze namen veel woorden over uit het Turks, Marokkaans, Surinaams, Antilliaans en Engels, zoals dope spacen of wazzup.  En soms werden woorden verzonnen. Waarom namen ze nu juist veel woorden uit deze talen over? Dat komt omdat in Nederland veel allochtonen wonen die deze talen hebben meegenomen uit hun oorspronkelijke land. Veel van deze mensen hebben natuurlijk ook de Nederlandse taal geleerd, maar vaak gebruiken ze hun moedertaal ook nog en mengen dit met het Nederlands of gebruiken het in huishoudelijke kring in het bijzijn van hun kinderen. De kinderen van deze allochtonen zitten gewoon op Nederlandse scholen en nemen de moedertaal van hun ouders over waardoor de autochtone kinderen ook een paar woordjes kunnen overnemen. En zo is de hoeveelheid van de straattaalwoorden steeds groter geworden en het groeit nog steeds. Grotendeels door de media wordt straattaal verspreid en denk bijvoorbeeld ook aan raps en films.

 

Straattaal is een taal die heel erg verschilt per stad of gebied. Bijvoorbeeld in Amsterdam spreken de jongeren straattaal met veel Marokkaanse woorden erin, maar in Rotterdam juist weer veel Arabische en Surinaamse woorden. Ook tussen wijken van bijvoorbeeld Rotterdam is het verschil al groot. Toch als een nieuw woord wordt bedacht of snel aanslaat, zal het snel worden verspreid en ook in meerdere gebieden gebruikt worden. De straattaal wordt grotendeels gesproken in de randstad, vooral in Rotterdam en Amsterdam ontwikkeld straattaal zich erg snel. Buiten de randstad bijvoorbeeld in Groningen wordt straattaal steeds meer gebruikt door jongeren maar ontwikkeld zich nog lang niet zo snel als in de randstad. En dan is er nog een vorm. Het Murks. Dit is een vorm  van straattaal dat een mix is van Turkse en Marokkaanse woorden. Dit wordt vooral gesproken door Turkse en Marokkaanse jongeren die gebrekkig Nederlands spreken. Ook werd deze taal veel geïmiteerd door de Nederlandse jongeren.  Vroeger in de tijd van jullie ouders en daarvoor voordat er naar Nederland veel allochtonen emigreerden, werd er Bargoens gesproken. Ook in Leiden wordt het nog steeds gebruikt, maar vooral door wat oudere mensen. Een piek, rooie, kroeg, dokken of wout zijn allemaal voorbeelden van Bargoens.

Ook het Nederlands lijkt meer op straattaal dan vaak wordt gedacht. Veel woorden uit de straattaal zijn gevormd uit het Nederlands enkel door alleen begin of eindletters weg  te halen of van zinnen lidwoorden en andere woorden weg te laten. Niet alle woorden worden vervormd, er zijn ook heel veel Nederlandse woorden die gewoon gebruikt woorden maar dan met een andere betekenis of er worden woorden aan elkaar gezet die eigenlijk geen Nederlandse betekenis hebben.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

De Cajun keuken uit Louisiana verteld

De keuken van Louisiana bestaat uit een aantal interessante invloeden.

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, een dal voor iedereen.

Het importeren van goederen binnen de EU

Dit artikel legt uit wat de voorwaarden zijn van het importeren van goederen binnen de EU

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Terschelling, het derde waddeneiland

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Buitenlandse geleerden in de Republiek

Buitenlandse geleerden en hun beweegredenen om naar de Republiek te komen

Snelcursus Vlaams

Een handige lijst met de meest voorkomende Vlaamse woorden en begrippen, zodat ook u onze zuiderburen moeiteloos kunt verstaan!

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

De invloed van het Japanse nationalisme in Azië

De opkomst van Japan als imperialistische macht in Azië.

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Israel vakantieland

Een uiteenzetting over Israel als vakantieland

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

Spanje's alternatieve Top 10

Bijzondere steden en stadjes in Spanje

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Hoe komen al die Russen (separatisten) in Oekraïne?

De Oekraïense separatisten zijn eigenlijk Russen die al jaren in Oekraïne wonen, hoe komen al die Russen in Oekraïne?

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

Romeinse staatsvormen

Dit artikel beschrijft de verschillende staatsvormen in het oude Romeinse Rijk

Marokkaans trouwfeest

Hoe ziet een Marokkaans trouwfeest eruit?

Parijse banlieues

Kort onderzoek naar de Banlieues in Parijs.

Holi, het Indiaas Lentefeest

In India wordt elk jaar in de lente het spectaculaire Holifeest gevierd

De Zaanse taal

alles over het Zaans