Terschelling, het derde waddeneiland


Publicatie datum:

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Gesponsorde koppelingen

Terschelling of Skylge is het derde waddeneiland van Nederland en valt onder de provincie Friesland.  Het heeft een totale strandlengte van 30 kilometer en heeft meer dan 70 kilometer lengte aan fietspaden. Terschelling is bekend om de vuurtoren de Brandaris, Willem Barentz, het oerol festival en natuurlijk de cranberry.

Je kunt Terschelling bereiken met de veerboot of met de draagvleugelboot. Met de veerboot is het ongeveer anderhalf tot twee uur varen en met de draagvleugelboot ongeveer een uur. De boten vertrekken uit Harlingen. Eenmaal aangekomen op Terschelling kun je met eigen vervoer of met de bus of taxi naar plaats van bestemming. Campings verzorgen meestal vervoer van en naar de camping. Ook kun je gelijk een fiets huren bij één van de fietsverhuurders.

De dorpen van Terschelling

West-Terschelling is de hoofdplaats van Terschelling

Midsland

Hoorn

Formerum

Lies

Oosterend

Baaiduinen

Hee

Horp

Kaart

Kinnum

Landerum

Midsland aan Zee

Seerijp

West aan Zee

 

Een klein stukje geschiedenis

In de middeleeuwen was Terschelling bereikbaar te voet vanaf Dijkshorn(Friesland) naar Hoorn, toendertijd de belangrijktste plaats op Terschelling. Maar de watersnood van 1287, ook wel de St. Hubertusvloed genoemd bracht daar verandering in. De waddenzee kwam tussen Terschelling en Friesland te liggen waardoor West-Terschelling de belangrijkste plaats werd.

In 1666 werd Terschelling overvallen door een engelse vloot onder leiding van admiraal Robert Holmes. Het hele dorp werd vrijwel geheel in as gelegd. De vuurtoren de Brandaris (uit 1594) was een van de weinige gebouwen die het vuur overleefd had.

 

Terschelling is bekend om een aantal dingen

Allereerst natuurlijk de Branderis! Deze vuurtoren is de oudste vuurtoren van Nederland. Het was de eerste vuurtoren die van elektrisch licht werd voorzien  en heeft als enige vuurtoren in Nederland een lift. Tegenwoordig is het ook een gewilde trouwlokatie.

De cranberry, een veenbes die oorspronkelijk uit Amerika komt. De plant belandde op Terschelling nadat een vat met bessen op het eiland aanspoeldde in 1845. De vinder dacht waarschijnlijk iets waardevols aan te treffen en na het proeven van de bittere wat zurige bes heeft hij het vat achter gelaten in de duinen. De cranberry verwilderde en werd in 1868 ontdekt door botanicus Franciscus Holkema. De bes is rijk aan vitamine C en heeft een geneeskrachtige werking ,vooral voor blaasproblemen.

Het natuurreservaat De Boschplaat is zeer geliefd bij vogelspotters. Het heeft een gevarieerde plantenvegitatie en is de kraamkamer van vele vogelsoorten.

Het Oerol festival werd in 1981 voor het eerst gehouden op Terschelling. Het is inmiddels één van de grootste theaterfestivals in Europa.

De bekende ontdekkingsreiziger Willem Barentz die op Terschelling werd geboren, moest overwinteren op Nova Zembla nadat zijn pogingen om een noordroute naar de Oostindische kolonie was gestrand op ijsschotsen. Ter nagedachtenis aan deze bekende Terschellinger staat er een standbeeld op Formerum.

Het bekende boek van Cor Bruyn" Sil de Strandjutter" is op Terschelling verfilmd.

En natuurlijk Hessel ,de bekende zanger van Terschelling ,die nog steeds avond aan avond optreed in zijn Cafè De Groene Weide in Hoorn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie regios-landen

Snelcursus Vlaams

Een handige lijst met de meest voorkomende Vlaamse woorden en begrippen, zodat ook u onze zuiderburen moeiteloos kunt verstaan!

Het astronomisch uurwerk in Praag

Het astronomisch uurwerk in Praag

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Nederlands-Aziatische handel in de zeventiende eeuw

De handel met Azië in de Gouden Eeuw

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

Rome: het verhaal van de stichting.

Het verhaal over de stichting van de stad Rome, met Romulus en Remus.

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

Cinque Terre, een wandelparadijs aan de Ligurische kust.

Maak kennis met een prachtig stukje natuur gelegen aan de Ligurische kust.

Israel

Korte geschiedenis van Israel

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

De Cajun keuken uit Louisiana verteld

De keuken van Louisiana bestaat uit een aantal interessante invloeden.

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

Aegina prachtig eiland in de Saronice Golf

een kleine rondtour over het prachtige eiland Aegina.

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Penela, kastelenstadje in Midden-Portugal

De geschiedenis van Penela in vogelvlucht

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

Romeinse staatsvormen

Dit artikel beschrijft de verschillende staatsvormen in het oude Romeinse Rijk

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

Jeruzalem

Beknopte geschiedenis van Jeruzalem