Terschelling, het derde waddeneiland


Publicatie datum:

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Gesponsorde koppelingen

Terschelling of Skylge is het derde waddeneiland van Nederland en valt onder de provincie Friesland.  Het heeft een totale strandlengte van 30 kilometer en heeft meer dan 70 kilometer lengte aan fietspaden. Terschelling is bekend om de vuurtoren de Brandaris, Willem Barentz, het oerol festival en natuurlijk de cranberry.

Je kunt Terschelling bereiken met de veerboot of met de draagvleugelboot. Met de veerboot is het ongeveer anderhalf tot twee uur varen en met de draagvleugelboot ongeveer een uur. De boten vertrekken uit Harlingen. Eenmaal aangekomen op Terschelling kun je met eigen vervoer of met de bus of taxi naar plaats van bestemming. Campings verzorgen meestal vervoer van en naar de camping. Ook kun je gelijk een fiets huren bij één van de fietsverhuurders.

De dorpen van Terschelling

West-Terschelling is de hoofdplaats van Terschelling

Midsland

Hoorn

Formerum

Lies

Oosterend

Baaiduinen

Hee

Horp

Kaart

Kinnum

Landerum

Midsland aan Zee

Seerijp

West aan Zee

 

Een klein stukje geschiedenis

In de middeleeuwen was Terschelling bereikbaar te voet vanaf Dijkshorn(Friesland) naar Hoorn, toendertijd de belangrijktste plaats op Terschelling. Maar de watersnood van 1287, ook wel de St. Hubertusvloed genoemd bracht daar verandering in. De waddenzee kwam tussen Terschelling en Friesland te liggen waardoor West-Terschelling de belangrijkste plaats werd.

In 1666 werd Terschelling overvallen door een engelse vloot onder leiding van admiraal Robert Holmes. Het hele dorp werd vrijwel geheel in as gelegd. De vuurtoren de Brandaris (uit 1594) was een van de weinige gebouwen die het vuur overleefd had.

 

Terschelling is bekend om een aantal dingen

Allereerst natuurlijk de Branderis! Deze vuurtoren is de oudste vuurtoren van Nederland. Het was de eerste vuurtoren die van elektrisch licht werd voorzien  en heeft als enige vuurtoren in Nederland een lift. Tegenwoordig is het ook een gewilde trouwlokatie.

De cranberry, een veenbes die oorspronkelijk uit Amerika komt. De plant belandde op Terschelling nadat een vat met bessen op het eiland aanspoeldde in 1845. De vinder dacht waarschijnlijk iets waardevols aan te treffen en na het proeven van de bittere wat zurige bes heeft hij het vat achter gelaten in de duinen. De cranberry verwilderde en werd in 1868 ontdekt door botanicus Franciscus Holkema. De bes is rijk aan vitamine C en heeft een geneeskrachtige werking ,vooral voor blaasproblemen.

Het natuurreservaat De Boschplaat is zeer geliefd bij vogelspotters. Het heeft een gevarieerde plantenvegitatie en is de kraamkamer van vele vogelsoorten.

Het Oerol festival werd in 1981 voor het eerst gehouden op Terschelling. Het is inmiddels één van de grootste theaterfestivals in Europa.

De bekende ontdekkingsreiziger Willem Barentz die op Terschelling werd geboren, moest overwinteren op Nova Zembla nadat zijn pogingen om een noordroute naar de Oostindische kolonie was gestrand op ijsschotsen. Ter nagedachtenis aan deze bekende Terschellinger staat er een standbeeld op Formerum.

Het bekende boek van Cor Bruyn" Sil de Strandjutter" is op Terschelling verfilmd.

En natuurlijk Hessel ,de bekende zanger van Terschelling ,die nog steeds avond aan avond optreed in zijn Cafè De Groene Weide in Hoorn.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie regios-landen

Spanje's alternatieve Top 10

Bijzondere steden en stadjes in Spanje

Buitenlandse geleerden in de Republiek

Buitenlandse geleerden en hun beweegredenen om naar de Republiek te komen

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

De geschiedenis van Europas meest bekende surfeiland: Fuerteventura

De geschiedenis van Fuerteventura, van de oudheid tot nu. Alles over de verovering en het koloniale Fuerteventura.

Petra: de uit een rots gehouwen stad

Wie heeft er al gehoord van de rotsstad?

Portugese 'CULINAIRE' weetjes

Wetenswaardigheden over de Portugese keuken

De fysische geografie van paraguay

Paraguay vanuit een geografisch oogpunt bekeken

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

Romeinse staatsvormen

Dit artikel beschrijft de verschillende staatsvormen in het oude Romeinse Rijk

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Geografie van Uruguay

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Straattaal

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

Het eerste rijk ter wereld

De opkomst en val van het Perzische rijk

Prachtig Värmland

De regio Värmland in het westen van Zweden en haar prachtige natuur trekt veel Nederlandse aandacht

Het importeren van goederen binnen de EU

Dit artikel legt uit wat de voorwaarden zijn van het importeren van goederen binnen de EU

Cinque Terre, een wandelparadijs aan de Ligurische kust.

Maak kennis met een prachtig stukje natuur gelegen aan de Ligurische kust.

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

Gardameer

Het Gardameer, geschikt voor zowel luie als actieve vakanties!

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland