Turkije: een grootmacht in wording?


Publicatie datum:

Turkse economische en democratische ontwikkelingen

Gesponsorde koppelingen

Turkije is een land met een lange en rijke geschiedenis; het land is opgebouwd uit de overblijfselen van de eens zo machtige Ottomaanse Rijk. In het verleden hebben de Turken laten zien dat ze in staat zijn om een groot en machtig Rijk op te bouwen die vele honderden jaren een belangrijke speler was in het internationaal politiek gebeuren.

De laatste tien jaren heeft Turkije een belangrijk economische ontwikkeling doorgemaakt, waardoor zij een groot regionaal macht zijn geworden in het Midden Oosten, Centraal Azië en Oost Europa. Turkije beschikt op het moment over de grootste 16e economie ter wereld en is in rap tempo bezig om nog meer te groeien. Analisten verwachten dat Turkije, als het zich zo blijft ontwikkelen, binnen twintig jaar het economische niveau van Duitsland gaat bereiken. Turkije heeft bijvoorbeeld een veel sterkere economie dan de nieuwe EU lidstaten Bulgarije of Roemenie. Turkse banken en kredietinstellingen hebben nauwelijks last gehad van de kredietcrisis die Amerika en Europa hard hebben geraakt.

In tegen stelling tot West Europese landen die kampen met vergrijzing, heeft Turkije een relatief jonge bevolking die bovendien goed opgeleid is. De Turkse industrie draait op volle toeren en produceert auto’s, levensmiddelen producten, textielproducten, witgoed producten en allerlei machines & materialen. Daarnaast komen er elk jaar miljoenen toeristen naar Turkije uit Europa, Amerika, Rusland, Arabische landen en Aziatische landen.

Turkije is bezig om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn qua Defensie, ze zijn nu zover dat ze hun eigen geweren, munitie, schepen, tanks, raketten, helikopters en andere wapens produceren. Succesvolle bedrijven als Roketsan en Aselsan verkopen zelfs wapens met een hoog technologisch gehalte aan Nederland. De Turken zijn bezig met het bouwen van een eigen ruimte satelliet voor communicatie en spionage doeleinden. Het Turkse leger heeft een ijzeren discipline en de kracht van een NAVO lidstaat.

Turkije is hard op weg om een grootmacht a la Duitsland, Frankrijk, Engeland of Rusland te worden. Het meest positieve is dat Turkije de Westerse democratie heeft overgenomen en het land laat zien dat Islam en democratie prima in staat is om samen te gaan. Een sterk, economische en democratische Turkije zal een grote voorbeeldfunctie uitstralen naar de islamitische landen in de regio.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Zurenborg

een residentiële wijk in Antwerpen

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

Wie bouwden de eerste echte piramides?

Informatie over wie de eerste echte piramides bouwde in Egypte.

De geschiedenis van Europas meest bekende surfeiland: Fuerteventura

De geschiedenis van Fuerteventura, van de oudheid tot nu. Alles over de verovering en het koloniale Fuerteventura.

Turkije: een grootmacht in wording?

Turkse economische en democratische ontwikkelingen

De Cajun keuken uit Louisiana verteld

De keuken van Louisiana bestaat uit een aantal interessante invloeden.

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, een dal voor iedereen.

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Het volkslied van België

Het officiële Volkslied van België

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

De ondergang van het rijk van de zon.

Hernan Cortes en zijn overmeestering van het aztekenrijk.

Paraguay, het hart van Zuid-Amerika

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

Penela, kastelenstadje in Midden-Portugal

De geschiedenis van Penela in vogelvlucht

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

Portugese 'CULINAIRE' weetjes

Wetenswaardigheden over de Portugese keuken

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

de Nederlandse Antillen

Toerisme op de eilanden van de Nederlandse Antillen

Spanje's alternatieve Top 10

Bijzondere steden en stadjes in Spanje

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

Het astronomisch uurwerk in Praag

Het astronomisch uurwerk in Praag