Waarom is er onvrede in Tunesië?


Publicatie datum:

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Gesponsorde koppelingen

Tunesië is een Noord-Afrikaans land dat ligt aan de Middellandse Zee. Het vormt voor vele Nederlanders een aantrekkelijke vakantiebestemming. Het is namelijk ook een prachtig land. Maar achter de mooie stranden van Tunesië gaat een repressief (onderdrukkend) regime schuil onder leiding van president Zine el Abidine Ben Ali. Hij regeert het land al 23 jaar lang.

Wie is hij en wat voor beleid voert hij?

Ben Ali is president sinds 1987 na zijn voorganger te hebben afgezet. Samen met zijn vrouw, Leila Trabelsi regeerde hij het land Tunesië (tot 14 januari 2011). Onder de bevolking zijn de president en zijn naaste familie alles behalve populair. Zij bezitten namelijk over opzichtige luxe, wat niemand in Tunesië zich ooit kan veroorloven.

Ben Ali is sinds 1987 vijf keer herkozen. Telkens met zo’n 90 % van de stemmen, wat een opmerkelijk hoog percentage is. In 2004 won hij zelfs met 95 %. Volgens de oppositie en internationale organisatie waren het alle oneerlijke verkiezingen.

In 2004 zou Ben Ali met pensioen gaan, hij was al bijna 70. Dit was echter niet het geval, want door het hervormen van de grondwet kan hij in ieder geval tot 2014 president blijven. Na de laatste verkiezingen in 2009 had Ben Ali beloofd om de werkloosheid te bestrijden en het inkomen per hoofd van de bevolking te laten stijgen. Hier is niet veel van uitgekomen in 2 jaar tijd.

Tunesië is een redelijk stabiel en welvarend land in vergelijking met de buurlanden. Het land heeft een meerpartijenstelsel, maar de president heeft alle macht. De oppositiepartijen heeft vrijwel niets te zeggen. Ben Ali was een president die met ijzeren vuist regeert en kritische geluiden niet tolereerde.

Ben Ali en de kleine elite corrumperen en verrijkten zichzelf steeds meer. Er werd door de regering vooral geïnvesteerd in het noorden wat voor toeristen erg in trek is. Daarnaast werd er ook geïnvesteerd in de stedelijke gebieden. In de minder ver ontwikkelde gebieden werd weinig geld gestoken of zelfs bijna niets. Het gaat hier vooral om het armere deel van de bevolking dat grote werkloosheid kent en een gebrek aan toekomstperspectief heeft.

Hoe staat het met de mensenrechten in Tunesië?

De mensenrechtensituatie in Tunesië is misleidend, beweerd Amnesty International. Terwijl de Tunesische regering een positief beeld probeert te schetsen van de situatie, wat betreft de mensenrechten, is dit in werkelijkheid helemaal niet het geval.

Volgens één van de laatste rapporten die Amnesty International doorgaf loopt men daar een groot risico als je kritiek hebt op het regime of als je opkomt voor de mensenrechten.

Mensen met een Tunesische identiteit die opkomen voor de mensenrechten, worden vaak samen met Tunesische journalisten zonder reden gevangengezet. Het is gewoon absurd hoe er met hun wordt omgegaan. Familieleden en zijzelf kunnen bedreigd of lastiggevallen worden. Daarnaast worden hun huizen vaak geplunderd, internet en telefoonlijnen geblokkeerd en e-mails onderschept. Hun hele bestaan wordt grofweg gezegd vernietigd!

Een ouder artikel (link hieronder) gaat over de gedachten van de vorige Tunesische regering over de mensenrechten:

http://www.trouw.nl/krantenarchief/2002/04/30/2135653/Tunesie_bepaalt_zelf_wat_mensenrechten_zijn.html

Waarom zijn er nu protesten en zijn die er altijd al geweest?

De Jasmijnrevolutie, zo wordt het geheel van de aanhoudende protesten in Tunesië genoemd startte voor de kerstvakantie. Dit grootschalige protest begon allemaal bij 1 man (Bouazizi), die zichzelf in de brand stak na zich te hebben overgoten met benzine. Waarom deed hij dat? Hij was werkloos en startte met de verkoop van groente en fruit waar hij geen vergunning voor had. Daarom werd zijn koopwaar in beslag genomen en kreeg hij vermoedelijk ook nog een klap in zijn gezicht van een politie-officier. Hij wordt nu gezien als de nationale held van Tunesië… Er is zelfs al een vliegveld naar hem vernoemd.

De wanhoopsdaad van Bouazizi heeft enorm veel verontwaardiging opgebracht onder de (lokale) bevolking. De protesten begonnen daarom ook in Bouazizi’s woonplaats en verspreidden zich langzaamaan over het hele land. De protesten kregen in het begin nog weinig aandacht in de gecontroleerde media van Tunesië, maar daar begon gauw verandering in te komen.

In de eerste instantie zijn er demonstraties tegen de hoge werkloosheid in het land. Deze zou immers door Ben Ali, de president, verminderd worden wat hij niet heeft waargemaakt. Maar waar het bij de demonstraties vooral om draaide was de grote onvrede en frustratie over het regime van Ben Ali. Inmiddels is de president het land uit gevlucht en moet er spoedig een nieuwe regering plaats nemen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie regios-landen

Snelcursus Vlaams

Een handige lijst met de meest voorkomende Vlaamse woorden en begrippen, zodat ook u onze zuiderburen moeiteloos kunt verstaan!

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

De watervallen van Foz do Iguaçu, een indrukwekkend schouwspel

Maak kennis met een van de grootste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika: De watervallen van Foz do Iguaçu,

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Terschelling, het derde waddeneiland

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Parijse banlieues

Kort onderzoek naar de Banlieues in Parijs.

Ecuador: biodiversiteit op de evenaar

Ecuador is voor natuurliefhebbers een paradijs

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

Zurenborg

een residentiële wijk in Antwerpen

Cinque Terre, een wandelparadijs aan de Ligurische kust.

Maak kennis met een prachtig stukje natuur gelegen aan de Ligurische kust.

De invloed van het Japanse nationalisme in Azië

De opkomst van Japan als imperialistische macht in Azië.

Italië, de Eolische eilanden

De Eolische eilanden horen bij Italië en liggen vlakbij Sicilië

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken

Zine El Abidine Ben Ali

Zine El Abidine Ben Ali, na 5 ambtstermijnen viel uiteindelijk het doek voor de Tunesische president

Paraguay, het hart van Zuid-Amerika

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

De economie in het Romeinse Rijk in het kort

In dit artikel worden de kenmerken van de economie besproken in de verschillende staatsvormen van het oude Rome

Vertaling van het Franse volkslied

Vertaling van het officiële volkslied van Frankrijk

Hoe komen al die Russen (separatisten) in Oekraïne?

De Oekraïense separatisten zijn eigenlijk Russen die al jaren in Oekraïne wonen, hoe komen al die Russen in Oekraïne?