Waarom is er onvrede in Tunesië?


Publicatie datum:

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Gesponsorde koppelingen

Tunesië is een Noord-Afrikaans land dat ligt aan de Middellandse Zee. Het vormt voor vele Nederlanders een aantrekkelijke vakantiebestemming. Het is namelijk ook een prachtig land. Maar achter de mooie stranden van Tunesië gaat een repressief (onderdrukkend) regime schuil onder leiding van president Zine el Abidine Ben Ali. Hij regeert het land al 23 jaar lang.

Wie is hij en wat voor beleid voert hij?

Ben Ali is president sinds 1987 na zijn voorganger te hebben afgezet. Samen met zijn vrouw, Leila Trabelsi regeerde hij het land Tunesië (tot 14 januari 2011). Onder de bevolking zijn de president en zijn naaste familie alles behalve populair. Zij bezitten namelijk over opzichtige luxe, wat niemand in Tunesië zich ooit kan veroorloven.

Ben Ali is sinds 1987 vijf keer herkozen. Telkens met zo’n 90 % van de stemmen, wat een opmerkelijk hoog percentage is. In 2004 won hij zelfs met 95 %. Volgens de oppositie en internationale organisatie waren het alle oneerlijke verkiezingen.

In 2004 zou Ben Ali met pensioen gaan, hij was al bijna 70. Dit was echter niet het geval, want door het hervormen van de grondwet kan hij in ieder geval tot 2014 president blijven. Na de laatste verkiezingen in 2009 had Ben Ali beloofd om de werkloosheid te bestrijden en het inkomen per hoofd van de bevolking te laten stijgen. Hier is niet veel van uitgekomen in 2 jaar tijd.

Tunesië is een redelijk stabiel en welvarend land in vergelijking met de buurlanden. Het land heeft een meerpartijenstelsel, maar de president heeft alle macht. De oppositiepartijen heeft vrijwel niets te zeggen. Ben Ali was een president die met ijzeren vuist regeert en kritische geluiden niet tolereerde.

Ben Ali en de kleine elite corrumperen en verrijkten zichzelf steeds meer. Er werd door de regering vooral geïnvesteerd in het noorden wat voor toeristen erg in trek is. Daarnaast werd er ook geïnvesteerd in de stedelijke gebieden. In de minder ver ontwikkelde gebieden werd weinig geld gestoken of zelfs bijna niets. Het gaat hier vooral om het armere deel van de bevolking dat grote werkloosheid kent en een gebrek aan toekomstperspectief heeft.

Hoe staat het met de mensenrechten in Tunesië?

De mensenrechtensituatie in Tunesië is misleidend, beweerd Amnesty International. Terwijl de Tunesische regering een positief beeld probeert te schetsen van de situatie, wat betreft de mensenrechten, is dit in werkelijkheid helemaal niet het geval.

Volgens één van de laatste rapporten die Amnesty International doorgaf loopt men daar een groot risico als je kritiek hebt op het regime of als je opkomt voor de mensenrechten.

Mensen met een Tunesische identiteit die opkomen voor de mensenrechten, worden vaak samen met Tunesische journalisten zonder reden gevangengezet. Het is gewoon absurd hoe er met hun wordt omgegaan. Familieleden en zijzelf kunnen bedreigd of lastiggevallen worden. Daarnaast worden hun huizen vaak geplunderd, internet en telefoonlijnen geblokkeerd en e-mails onderschept. Hun hele bestaan wordt grofweg gezegd vernietigd!

Een ouder artikel (link hieronder) gaat over de gedachten van de vorige Tunesische regering over de mensenrechten:

http://www.trouw.nl/krantenarchief/2002/04/30/2135653/Tunesie_bepaalt_zelf_wat_mensenrechten_zijn.html

Waarom zijn er nu protesten en zijn die er altijd al geweest?

De Jasmijnrevolutie, zo wordt het geheel van de aanhoudende protesten in Tunesië genoemd startte voor de kerstvakantie. Dit grootschalige protest begon allemaal bij 1 man (Bouazizi), die zichzelf in de brand stak na zich te hebben overgoten met benzine. Waarom deed hij dat? Hij was werkloos en startte met de verkoop van groente en fruit waar hij geen vergunning voor had. Daarom werd zijn koopwaar in beslag genomen en kreeg hij vermoedelijk ook nog een klap in zijn gezicht van een politie-officier. Hij wordt nu gezien als de nationale held van Tunesië… Er is zelfs al een vliegveld naar hem vernoemd.

De wanhoopsdaad van Bouazizi heeft enorm veel verontwaardiging opgebracht onder de (lokale) bevolking. De protesten begonnen daarom ook in Bouazizi’s woonplaats en verspreidden zich langzaamaan over het hele land. De protesten kregen in het begin nog weinig aandacht in de gecontroleerde media van Tunesië, maar daar begon gauw verandering in te komen.

In de eerste instantie zijn er demonstraties tegen de hoge werkloosheid in het land. Deze zou immers door Ben Ali, de president, verminderd worden wat hij niet heeft waargemaakt. Maar waar het bij de demonstraties vooral om draaide was de grote onvrede en frustratie over het regime van Ben Ali. Inmiddels is de president het land uit gevlucht en moet er spoedig een nieuwe regering plaats nemen.


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie regios-landen

Hoe komen al die Russen (separatisten) in Oekraïne?

De Oekraïense separatisten zijn eigenlijk Russen die al jaren in Oekraïne wonen, hoe komen al die Russen in Oekraïne?

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

De schoonheid van de natuur in het noorden van Toscane

Het noorden van Toscane kent een grote diversiteit aan natuurschoon, van de Toscaanse Rivièra bij Versilia tot wandelen in de bergen van de Appenijnen.

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

Holi, het Indiaas Lentefeest

In India wordt elk jaar in de lente het spectaculaire Holifeest gevierd

Spanje's alternatieve Top 10

Bijzondere steden en stadjes in Spanje

Israel

Korte geschiedenis van Israel

Penela, kastelenstadje in Midden-Portugal

De geschiedenis van Penela in vogelvlucht

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Gardameer

Het Gardameer, geschikt voor zowel luie als actieve vakanties!

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Griekse volkslied met de Nederlandse vertaling

Het volkslied van Griekenland en Cyprus

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.

Zeeland en het gevecht tegen de leegloop

Zeeland; de provincie waar veel Nederlanders graag hun vrije dagen spenderen, loopt langzaam maar zeker leeg.

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Parijse banlieues

Kort onderzoek naar de Banlieues in Parijs.

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

Ondek Bretagne

Bretagne en haar Keltische invloeden