Waarom is er onvrede in Tunesië?


Publicatie datum:

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Gesponsorde koppelingen

Tunesië is een Noord-Afrikaans land dat ligt aan de Middellandse Zee. Het vormt voor vele Nederlanders een aantrekkelijke vakantiebestemming. Het is namelijk ook een prachtig land. Maar achter de mooie stranden van Tunesië gaat een repressief (onderdrukkend) regime schuil onder leiding van president Zine el Abidine Ben Ali. Hij regeert het land al 23 jaar lang.

Wie is hij en wat voor beleid voert hij?

Ben Ali is president sinds 1987 na zijn voorganger te hebben afgezet. Samen met zijn vrouw, Leila Trabelsi regeerde hij het land Tunesië (tot 14 januari 2011). Onder de bevolking zijn de president en zijn naaste familie alles behalve populair. Zij bezitten namelijk over opzichtige luxe, wat niemand in Tunesië zich ooit kan veroorloven.

Ben Ali is sinds 1987 vijf keer herkozen. Telkens met zo’n 90 % van de stemmen, wat een opmerkelijk hoog percentage is. In 2004 won hij zelfs met 95 %. Volgens de oppositie en internationale organisatie waren het alle oneerlijke verkiezingen.

In 2004 zou Ben Ali met pensioen gaan, hij was al bijna 70. Dit was echter niet het geval, want door het hervormen van de grondwet kan hij in ieder geval tot 2014 president blijven. Na de laatste verkiezingen in 2009 had Ben Ali beloofd om de werkloosheid te bestrijden en het inkomen per hoofd van de bevolking te laten stijgen. Hier is niet veel van uitgekomen in 2 jaar tijd.

Tunesië is een redelijk stabiel en welvarend land in vergelijking met de buurlanden. Het land heeft een meerpartijenstelsel, maar de president heeft alle macht. De oppositiepartijen heeft vrijwel niets te zeggen. Ben Ali was een president die met ijzeren vuist regeert en kritische geluiden niet tolereerde.

Ben Ali en de kleine elite corrumperen en verrijkten zichzelf steeds meer. Er werd door de regering vooral geïnvesteerd in het noorden wat voor toeristen erg in trek is. Daarnaast werd er ook geïnvesteerd in de stedelijke gebieden. In de minder ver ontwikkelde gebieden werd weinig geld gestoken of zelfs bijna niets. Het gaat hier vooral om het armere deel van de bevolking dat grote werkloosheid kent en een gebrek aan toekomstperspectief heeft.

Hoe staat het met de mensenrechten in Tunesië?

De mensenrechtensituatie in Tunesië is misleidend, beweerd Amnesty International. Terwijl de Tunesische regering een positief beeld probeert te schetsen van de situatie, wat betreft de mensenrechten, is dit in werkelijkheid helemaal niet het geval.

Volgens één van de laatste rapporten die Amnesty International doorgaf loopt men daar een groot risico als je kritiek hebt op het regime of als je opkomt voor de mensenrechten.

Mensen met een Tunesische identiteit die opkomen voor de mensenrechten, worden vaak samen met Tunesische journalisten zonder reden gevangengezet. Het is gewoon absurd hoe er met hun wordt omgegaan. Familieleden en zijzelf kunnen bedreigd of lastiggevallen worden. Daarnaast worden hun huizen vaak geplunderd, internet en telefoonlijnen geblokkeerd en e-mails onderschept. Hun hele bestaan wordt grofweg gezegd vernietigd!

Een ouder artikel (link hieronder) gaat over de gedachten van de vorige Tunesische regering over de mensenrechten:

http://www.trouw.nl/krantenarchief/2002/04/30/2135653/Tunesie_bepaalt_zelf_wat_mensenrechten_zijn.html

Waarom zijn er nu protesten en zijn die er altijd al geweest?

De Jasmijnrevolutie, zo wordt het geheel van de aanhoudende protesten in Tunesië genoemd startte voor de kerstvakantie. Dit grootschalige protest begon allemaal bij 1 man (Bouazizi), die zichzelf in de brand stak na zich te hebben overgoten met benzine. Waarom deed hij dat? Hij was werkloos en startte met de verkoop van groente en fruit waar hij geen vergunning voor had. Daarom werd zijn koopwaar in beslag genomen en kreeg hij vermoedelijk ook nog een klap in zijn gezicht van een politie-officier. Hij wordt nu gezien als de nationale held van Tunesië… Er is zelfs al een vliegveld naar hem vernoemd.

De wanhoopsdaad van Bouazizi heeft enorm veel verontwaardiging opgebracht onder de (lokale) bevolking. De protesten begonnen daarom ook in Bouazizi’s woonplaats en verspreidden zich langzaamaan over het hele land. De protesten kregen in het begin nog weinig aandacht in de gecontroleerde media van Tunesië, maar daar begon gauw verandering in te komen.

In de eerste instantie zijn er demonstraties tegen de hoge werkloosheid in het land. Deze zou immers door Ben Ali, de president, verminderd worden wat hij niet heeft waargemaakt. Maar waar het bij de demonstraties vooral om draaide was de grote onvrede en frustratie over het regime van Ben Ali. Inmiddels is de president het land uit gevlucht en moet er spoedig een nieuwe regering plaats nemen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie regios-landen

Portugese 'CULINAIRE' weetjes

Wetenswaardigheden over de Portugese keuken

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken

Aegina prachtig eiland in de Saronice Golf

een kleine rondtour over het prachtige eiland Aegina.

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.

Antwerpen, stad der diamanten

De Belgische stad Antwerpen, locatie van het Diamantmuseum en de Beurs voor Diamanten, is de stad der diamanten bij uitstek.

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

De schoonheid van de natuur in het noorden van Toscane

Het noorden van Toscane kent een grote diversiteit aan natuurschoon, van de Toscaanse Rivièra bij Versilia tot wandelen in de bergen van de Appenijnen.

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

Rome, een bruisende stad die iedereen zal vermaken.

Een beschrijving van de meest bezochte en bekendste bezienswaardigheden in de stad Rome.

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Het astronomisch uurwerk in Praag

Het astronomisch uurwerk in Praag

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, een dal voor iedereen.

Jeruzalem

Beknopte geschiedenis van Jeruzalem

Het importeren van goederen binnen de EU

Dit artikel legt uit wat de voorwaarden zijn van het importeren van goederen binnen de EU

Een geschikt staatsmodel voor Nieuw-Caledonië.

In 2014 zal er in Nieuw-Caledonië gestemd worden door middel van een referendum. In deze paper zal besproken worden wat volgens bij het geprefereerde staatsmodel zou zijn voor Nieuw-Caledonië. Daarbij worden drie verschillende staatsvormen besproken, namelijk een elastische staat, een corporatistische staat of een p

Thailand goedkoop verkennen

Thailand goedkoop verkennen

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011

Vertaling van het Franse volkslied

Vertaling van het officiële volkslied van Frankrijk

Italië, de Eolische eilanden

De Eolische eilanden horen bij Italië en liggen vlakbij Sicilië

Turkije: een grootmacht in wording?

Turkse economische en democratische ontwikkelingen

Veelzijdig Beijing

bezienswaardigheden en cultuur in Beijing

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Fatima, een geliefd bedevaartsoord