WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan


Publicatie datum:

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

Gesponsorde koppelingen

Uit WikiLeaks documenten is komen vast te staan dat Saoudie Arabie ook in de financiering van terroristische activiteiten in Pakistan een buitengewoon grote rol speelt.

Uit sommige vrijgegeven documenten van WikiLeaks is naar voren gekomen dat de relatie tussen Saoudie Arabie en Pakistan behoorlijk onder druk is komen te staan. Vanouds is Saoudie Arabie een belangrijke steun en financier geweest van Pakistan. Maar vooral de laatste tijd is in deze relatie de klad gekomen. Uit dokumenten van WikiLeaks is gebleken dat Saoudie Arabie weinig op heeft met de Pakistaanse president Asif Ali Zardan. Volgens betrouwbare informatie uit januari 2009 beschreef de Saoudische koning Abdullah Zardana als: "het rotte hoofd dat het hele lichaam besmet". Er blijkt ook uit dat de Saoudies er veel voor over zouden hebben als de zwakke burgerregering in Pakistan het veld zou ruimten voor een sterk militair gezag. Saoudi  Arabie was destijds de belangrijkste steun van het militaire regiem van generaal Zia ul-Haq dat in 1977 de macht greep in Pakistan en gelijk met een Islamiseringscampagne begon in Pakistan. Dit militair regiem was ook een belangrijke geallieerde van de Verenigde Staten.

Dat de Saoudies weinig op hebben met de huidge burgerregering van Pakistan baart de VS niet onmiddellijk grote zorgen. Wel de interventie van de Saoudies in Pakistan op een heel ander vlak. Een geheim bericht (en nu onthuld door WikiLeaks) uit december 2009, getekend door de Secretary of State Hillary Clinton, noemde Saoudie Arabie "een belangrijke bron van terroristen financiering". En dat had direct betrekking op Pakistan, omdat het onthulde dat veel van de financiele ruggesteun voor Jihadistische organisaties in Pakistan nog altijd uit Saoudie Arabie afkomstig was. En dat ondanks inspanningen van Riyaad om prive financiering (donaties) vanuit Saoudi Arabie aan Sunni militante groeperingen in het buitenland af te snijden.

Saoudi Arabie speelt al jaren een grote rol in de binnenlandse zaken van Pakistan. Zoals de Saoudische ambassadeur (een vertrouweling van koning Abdullah) in de Verenigde Staten al in 2007 bekende: "Wij in Saoudie Arabie zijn geen waarnemers in Pakistan, maar we nemen deel aan de gebeurtenissen daar". De relatie tussen Pakistan en Saoudie Arabie is niet zo vreemd. Saoudie Arabie is een orthodox Islamitische monarchie en heeft de heilige plaatsen van de Islam op haar grondgebied. Pakistan is destijds van India afgesplitst en als onafhankelijke moslimstaat ontstaan. Jaren achtereen heeft Riyaahd miljoenen van zijn olierijkdom  in Pakistan gepompt. Ongeveer 1 miljoen Pakistani wonen en werken momenteel in Saoudi Arabie en zijn dus een belangrijke bron van inkomsten voor Pakistan. Waarnemers zijn het er intussen grondig over eens, dat de conservatieve madrassa's (conservatieve Moslim schooltjes), die overal in het land zijn opgezet met steun van de Saoudis verantwoordelijk zijn voor een puriteinse en intolerante Sunni Islam, die verantwoordelijk is voor de militante Islam die vandaag de dag ook voor Paikstan een plaag dreigt te worden en een voedingsbodem is voor anti Westers sentiment. 

Maar uit de gelekte dokumenten van WikiLeaks blijkt ook, dat extremistische groeperingen die in en  vanuit Pakistan opereren, zoals Al Qaeda, de Taliban en andere splintergroepjes, hoogst waarschijnlijk jaar op jaar voor milioenen dollars steun krijgen uit Saoudie Arabie. Washington dringt er al lang bij de Saoudies op aan dat ze die lokale bronnen van terroristen financiering sluiten. Naar het zich laat aanzien (ook uit de WikiLeaks documenten) worden er vandaag de dag ook eindelijk stappen ondernomen.

Pakistans strijd met militante groeperingen heeft niet de negatieve houding van de Saoudies tegenover president Zardari veranderd. Diens politieke rivaal en veel religieuzere conservatieve (en destijds presidentskandidaat) Nawaz Sharif heeft zo'n 8 jaar in ballingschap in Saoudie Arabie geleefd als gast van koning Abdullah. Zardari wordt corruptie en incompetentie verweten. Het wantrouwen van de Saoudies heeft ook te maken met het feit dat men Zardari als Shi'te moslim ziet en daarom in het kamp van Iran (dat ook Shi'tisch is, in tegenstelling tot Saoudie Arabie dat Sunnitisch is). Als het aan de Saoudies ligt verdwijnt de regering van Zardari zo snel mogelijk van het toneel. Het liefst had men dat de militairen de macht weer zouden overnemen en met zekere nostalgie kijkt men nog altijd naar het tijdperk van generaal Musharraf, wiens regering in 2008 ten val kwam. Als het aan de Saoudiies lag zou er een nieuwe Musharraf opstaan in Pakistan en van de tumultueuze demokratie in Pakistan moeten ze niets hebben.

De invloed van Saoudie Arabie in Pakistan is echter onveranderd groot te noemen; hun financiele belangen in het land zijn groot (zoals uit de geopenbaarde documenten eveneens blijkt).Die invloed van de Saoudies is zelfs zodanig groot dat ook de Verenigde Staten af en toe op hun kennis van Pakistan vertrouwen. De documenten van WikiLeaks tonen echter ook aan dat de belangen van de Saoudies en de VS waar het Pakistan betreft behoorlijk uiteenlopen. Saoudie Arabie is een monarcie en ziet met lede ogen aan dat sommige moslimlanden de weg van de demokratie hebben ingeslagen. Waar de Saoudies werkelijk voor vrezen echter is een zogenaamde Shi'ah driehoek van vijandige Shi'itische regeringen in Irak, Iran en Pakistan. Anderen daarentegen vermelden een toenemend wantrouwen in Saoudie Arabie tegenover de groeiende invloed van de Turkse Moslim demokratie. Wat ook uit al die WikiLeaks documenten naar voren komt, Washington is nog steeds van mening dat oplossingen voor Pakistans voor een groot deel via Riyaadh lopen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Gratis wandeling met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Door de moderne techniek kun je nu wandelen met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

De Paraguayaanse bevolking

De etnische structuur van de bevolking van Paraguay

Korte wetenswaardigheden over reizen naar, reizen door en verblijf in de Filipijnen

Korte en handige informatie voor een verblijf in de Filipijnen

De geschiedenis van paraguay

De geschiedenis van een verborgen paradijs

Het eerste rijk ter wereld

De opkomst en val van het Perzische rijk

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

Antwerpen, stad der diamanten

De Belgische stad Antwerpen, locatie van het Diamantmuseum en de Beurs voor Diamanten, is de stad der diamanten bij uitstek.

Straattaal

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

De economie in het Romeinse Rijk in het kort

In dit artikel worden de kenmerken van de economie besproken in de verschillende staatsvormen van het oude Rome

Viva Las Vegas

Tips en advies voor als u de prachtige en enerverende stad Las Vegas wilt bezoeken

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, een dal voor iedereen.

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Zeeland en het gevecht tegen de leegloop

Zeeland; de provincie waar veel Nederlanders graag hun vrije dagen spenderen, loopt langzaam maar zeker leeg.

Jeruzalem

Beknopte geschiedenis van Jeruzalem

de Nederlandse Antillen

Toerisme op de eilanden van de Nederlandse Antillen

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Jordanië, Land van Duizend-en-één-Nacht

Een reis door Jordanië

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.