Zine El Abidine Ben Ali


Publicatie datum:

Zine El Abidine Ben Ali, na 5 ambtstermijnen viel uiteindelijk het doek voor de Tunesische president

Gesponsorde koppelingen

Zine El Abidine Ben Ali, geboren te Sousse op 3/09/1936, is een politicus uit Tunesië en de tweede president ervan. Zijn ambt liep van november 1987 tot januari 2011. Zijn ambtstermijn eindigde abrupt toen hij op de vlucht moest staan voor de demonstraties van het Tunesische volk.

Bio

Hij werd geboren in het oosten van Tunesië, waar hij ook zijn hele jeugd verbleef. Na zijn school werd hij lid van Neo-Destour, de partij van toenmalig president Habib Bourguiba. Hij volgde hiervoor een militaire training, eerst in Frankrijk daarna zette hij deze verder in de Verenigde staten.

In 1964 richtte Ben Ali voor het ministerie van defensie een militaire veiligheidstak op en leidde deze zelf tot hij tot directeur-generaal voor de nationale veiligheid werd benoemd in 1974. Als diplomaat werkte hij vooral vanuit Marokko en Polen vooraleer hij benoemd werd als minister van buitenlandse zaken in het kabinet van president Habib Bourguiba. Nadat hij hard had opgetreden tegen moslimfundamentalisten in 1987 werd hij gepromoveerd tot minister-president (ofwel gewoon premier).

op 7 november 1987, nog geen vijf weken na zijn aanstelling als minister-president, nam hij het ambt van president van Bourguiba over. Hij zette de president zelf af onder het voorwendsel dat deze medisch niet meer in staat was om zijn ambt uit te oefenen. Een legale coup, want deze procedure is in de Tunesische grondwet opgenomen.

Zijn beleid is er één met 2 gezichten. Zijn buitenlands beleid is zeker Pro-westers te noemen. Je moet Ben Ali nageven dat hij de economische motor aangezwengeld kreeg na jaren van een stagnerende economie. Doch is zijn binnenlandse politiek eentje met dictatorische trekjes, hij regeerde er namelijk met ijzeren hand. Toch kreeg Ben Ali steeds meer dan 90% van de stemmen achter zijn naam.

De laatste jaren

In 2009 won Ben Ali de verkiezingen ook vrij vlot, met een absolute meerderheid van 89% verkreeg hij een 5e opeenvolgende ambtstermijn. Het was de laatste keer dat Ben Ali president kon worden, hij was ondertussen 73 en de grondwet gebiedt een maximum leeftijd van 75 jaar om op te komen tijdens de verkiezingen. De president beloofde om de werkloosheid terug te drinken en om het gemiddeld inkomen te doen stijgen.

Toch krijgt Ben Ali veel kritiek van internationale organisaties zoals Amnesty International. Volgens hen zouden de Tunesische autoriteiten te weinig actie ondernemen om de mensenrechtensituatie in Tunesië te verbeteren. Verslaggevers Zonder Grenzen nemen Tunesië dan weer op de korrel wegens het gebrek aan persvrijheid en het belagen van meerdere journalisten die kritiek hadden geuit op de regering.

Demonstraties

De demonstraties die begin 2011 begonnen wordt de Jasmijnrevolutie genoemd en was gericht tegen de werkloosheid, de corruptie en de censuur van de president en diens regering.

Op 14 januari 2011 ontbond Ben Ali zijn regering en kondigde hij de noodtoestand af. Zelf zou hij gevlucht zijn naar Saoudi-Arabië.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Viva Las Vegas

Tips en advies voor als u de prachtige en enerverende stad Las Vegas wilt bezoeken

Zine El Abidine Ben Ali

Zine El Abidine Ben Ali, na 5 ambtstermijnen viel uiteindelijk het doek voor de Tunesische president

Nederlands-Aziatische handel in de zeventiende eeuw

De handel met Azië in de Gouden Eeuw

Paraguay, het hart van Zuid-Amerika

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

Piramiden nader bekeken.

Het geheim van de piramiden

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

Gardameer

Het Gardameer, geschikt voor zowel luie als actieve vakanties!

Italië, de Eolische eilanden

De Eolische eilanden horen bij Italië en liggen vlakbij Sicilië

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Marokkaans trouwfeest

Hoe ziet een Marokkaans trouwfeest eruit?

Ecuador: biodiversiteit op de evenaar

Ecuador is voor natuurliefhebbers een paradijs

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

Veelzijdig Beijing

bezienswaardigheden en cultuur in Beijing

De steden van Uruguay

De belangrijkste steden van Uruguay op een rij'tje

Zeeland en het gevecht tegen de leegloop

Zeeland; de provincie waar veel Nederlanders graag hun vrije dagen spenderen, loopt langzaam maar zeker leeg.

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Griekse volkslied met de Nederlandse vertaling

Het volkslied van Griekenland en Cyprus

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

Rome: het verhaal van de stichting.

Het verhaal over de stichting van de stad Rome, met Romulus en Remus.

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Het staatsrecht van Duitsland

Het staatsrecht van Duitsland besproken