Goedkoop vliegen, nu en in de toekomst


Publicatie datum:

Hoe kun je ook in de toekomst goedkoop vliegen.

Gesponsorde koppelingen

Wij weten niet beter dat als je naar een verre bestemming wilt reizen je daar relatief goedkoop en heel snel naar toe kunt gaan met het vliegtuig. Dit is echter nog maar een paar jaar zo. Het allereerste vliegtuig in Nederland vloog pas in 1909, drie jaar na de eerste vlucht, van de Amerikaanse gebroeders Wright, met een gemotoriseerd vliegtuig. Het ontstaan van de passagiers luchtvaart begon echter pas na de tweede wereldoorlog toen, omdat veel militaire vliegers en vliegtuigen zonder werk kwamen te zitten, veel bommenwerpers omgebouwd werden tot passagiersvliegtuig. Toen de economie in de jaren zestig weer begon te floreren begon het massatoerisme. Vliegvakanties bleven echter lange tijd een dure bezigheid wat alleen de welgestelden zich konden veroorloven. Met de ontwikkeling van het goedkope massa toerisme in landen zoals Spanje en later Griekenland en Turkije werd een vliegvakantie echter in verhouding goedkoper omdat de hoge kosten van de vlucht gecompenseerd werden door de belachelijk lage prijzen in deze vakantielanden.

Goedkoop vliegen

Goedkoop vliegen:

Vliegen is de laatste jaren, door de opkomst van de prijsvechters, steeds goedkoper geworden, vliegen is daardoor tegenwoordig een onmisbaar deel van het wereldtransport geworden. Iedere dag maken wereldwijd 3 miljoen mensen gebruik van een vliegtuigvlucht. Dit zijn naar schatting 20.000 vluchten per dag. Dat betekend dat er wereldwijd continu gemiddeld 10.000 vliegtuigen in de lucht vliegen. Deze gebruiken per dag ongeveer 455.000.000 liter kerosine dit is per jaar 166.000.000.000 liter. Dit zijn 1.660 supertankers van 100.000 ton. Als de groei van de luchtvaart zich de komende jaren zo blijft voortzetten zullen dit over 10 jaar ongeveer 10.000 supertankers van 100.000 ton zijn. Dit is ongeveer 100.000.000.000 liter kerosine.

Goedkoop vliegen

Brandstofkosten goedkoop vliegen:

De aller zuinigste luchtvaartmaatschappij in Europa is momenteel Airberlin. Het gemiddelde brandstofverbruik bij Airberlin was in 2011 exact 3,5 liter kerosine per passagier peer 100 kilometer. Dit is het laagste verbruik dus het gemiddelde verbruik wereldwijd zal zo rond de 4 liter kerosine per passagier peer 100 kilometer zijn. De actuele prijs van kerosine is momenteel zo’n € 0.65 dus je betaalt ongeveer € 3,- per 100 kilometer aan brandstof. Voor een populaire bestemming naar bijvoorbeeld Barcelona, wat 1640 kilometer vliegen is, betaal je dus ongeveer € 49,20 aan brandstof.

Goedkoop vliegen

Goedkope vliegvakantie:
Een weekendje Barcelona inclusief overnachting kost nog steeds nog maar € 200,-. Hiervan gaat ongeveer € 100,- naar de gebruikte brandstof om er te komen. Door de stijgende olieprijs* zal het brandstof deel van de kosten van dit weekend arrangement de komende jaren ongeveer 10% per jaar stijgen. Dit lijkt niet veel maar de stijging is natuurlijk cumulatief. Dus na 1 jaar € 110,-, na twee jaar € 122,-, na drie jaar € 134,20, na vier jaar € 147,62 en na vijf jaar € 162,38.  Je ziet dus dat hetzelfde arrangement over 5 jaar alleen al aan brandstof € 62,38 meer gaat kosten. De verwachting is echter dat door de afnemende olieproductie en de sterk toenemende vraag naar olie door vooral China en India de olieprijs nog sneller zal gaan stijgen als de afgelopen jaren. Door de economische malaise in Spanje zal de prijs van zo’n € 200,- voor een weekendarrangement Barcelona misschien nog een paar jaar mogelijk blijven, doordat de prijzen voor de overnachtingaccommodaties, het eten, het drinken en de overige vakantie uitgaven in Barcelona lager zullen worden. Als echter daarna de Spaanse economie weer de opgaande lijn weet te realiseren zal een weekendje Barcelona waarschijnlijk, net als vroeger, weer alleen weggelegd zijn voor de welgestelden.

Goedkoop vliegen

*olieprijs:
De olie prijs is van zo’n 50 dollar per vat in 2001 via 65 dollar per vat in 2006 gestegen naar zo’n 120 dollar nu in 2012.

Goedkoop vliegen


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Hotel vd valk Emmen

Een verblijf in het hotel vd Valk in Emmen

Noorse grammatica 22

De Noorse bijwoorden deel 2

Waar vind je gratis diamanten?

Diamanten zijn heel duur, toch worden ze gewoon gratis gevonden in de natuur, maar waar?

Voordelig weekendje Brussel

Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden en de leukste attracties in Brussel.

Burkina Faso, het land van de integere mens

Over Burkina Faso, een veelzijdig maar arm land

Gewoon gaan!

Pak een keer je paspoort en wie weet waar je uitkomt...

Roadtrip voor noppes!

Lees hoe je een roadtrip maakt zonder geld mee te nemen!

Goedkoop naar Alanya, voordelig naar Alanya.

7 dagen Alanya met 6 personen voor maar incl. appartement € 69,- per persoon.

Eifelsteig

Eifelsteig -Een bijzondere lange afstandswandeling vlak over de grens

Noorse grammatica 24

Deel 2 van de Noorse voorzetsels

Militairen in strijd tegen stropers

Strijd tegen Aziatische stropers in Zuid-Afrika. Het ivoor van de neushoorns is veel geld waard.

Krakow

Krakow is een hele mooie, oude stad.

naar welk land voor een citytrip?

Naar waar kan je het beste gaan voor een citytrip?

De Parken van Bologna

Bologna, fabelachtige metropool in het Noorden van Italië, gelegen aan de voet van de Apennijnse bergketen, is één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa.

New York, wat te doen in The City That Never Sleeps?

Leuke tips voor als je naar New York gaat

De mooiste wandel- en fietstocht over Mastiles Lane in North Yorkshire, Engeland.

Eindeloos wandelen, fietsen over de Mastiles Lane en genieten van het ongerepte eeuwenoude landschap.

Gardens by the Bay, Last minute Singapore.

In het Gardens by the Bay project in Singapore groeien meer dan 26.000 planten en bloemen in verticale tuinen van 25 tot 50 meter hoog.

Noorse grammatica 16

De hulpwerkwoorden

Goedkoop op Safari, goedkoop op fotosafari, goedkoop op filmsafari

Waarom duur op safari in Afrika als je goedkoop op foto- en filmSafari kunt.

Tips voor goedkoop weekje zon in januari

tips en ervaring weekje zon in januari

Een Paradijs

Tachtig procent regenwoud en beschermd door het WNF

De goedkoopste last minute aanbieders, top tien goedkope last minute reizen.

In dit artikel vindt je de goedkoopste betrouwbare last minute aanbieders op een rijtje.

Noorse grammatica 15

De voltooid verleden tijd

5 Redenen om naar Nicaragua te gaan

Nicaragua is nog weinig populair onder de toeristen. Hieronder geef ik vijf redenen waarom je toch voor dit land zou moeten kiezen.

Last minute Side Turkije, Lastminute Side Turkije.

Side is volgens velen de mooiste badplaats van Turkije, lees hier hoe je goedkoop naar Side kan.