De mooiste wandel- en fietstocht over Mastiles Lane in North Yorkshire, Engeland.


Publicatie datum:

Eindeloos wandelen, fietsen over de Mastiles Lane en genieten van het ongerepte eeuwenoude landschap.

Gesponsorde koppelingen

Mastiles Lane 1

Mastiles Lane is een eeuwenoude, door de Romeinen aangelegde mars weg, die loopt ten westen van Kilnsey* richting Malham Tarn** in de Engelse provincie North Yorkshire. Mastiles Lane is later eeuwenlang een belangrijke vee drijf route geweest voor de kuddes van Fountains Abbey naar de zomer weides op de hogere gronden, op ongeveer 8 kilometer afstand. Dit is nu een Dales wandelroute.

Gesponsorde koppelingen

*Kilnsey is een klein dorp in Wharfedale, North Yorkshire, Engeland. Het ligt aan de B6160 weg, tussen de dorpen Grassington en Kettlewell, in de buurt van Arncliffe en aan de overkant van de rivier de Wharfe van Conistone. Het meest opvallende kenmerk van Kilnsey is een grote kalkstenen rots genaamd Kilnsey Crag, met uitzicht op de weg en de rivier de Wharfe uit het westen. De rots is ongeveer 558 meter hoog, met een overhang van 13 meter. Kilnsey heeft een pub, de Tennant Arms, een forellenkwekerij en een kleine verzameling van huizen. The Old Hall in Kilnsey was in de middeleeuwen een administratieve plek voor de wol handel. Het grootste deel van het huidige, goed gerestaureerde gebouw, dateert uit 1658. Het dorp faciliteert een grote, jaarlijkse landbouwbeurs.

** Malham Tarn is een gletsjermeer in de buurt van het dorp Malham in de Yorkshire Dales, Engeland. Het ligt 377 meter boven de zeespiegel, waardoor het het hoogste meer in Engeland is. Het meer is een van de slechts acht hoogland zogenaamde alkalische meren, dat zijn meren die door de hoge concentratie kalk een ph hebben hoger dan 7, in Europa . De geologie, flora en fauna hebben geleid tot een beschermde status. De plek is momenteel in handen van de National Trust, die een deel van de bewoonde en onbewoonde delen van het gebied te huur aanbiedt voor veldcursussen. De plek was de inspiratie voor Charles Kingsley’s roman uit 1863, The Water-Babies, een sprookje voor een Baby van het Land.

Mastiles Lane

Waar komen alle muurtjes vandaan in North Yorkshire:
Al wandelend of fietsend over Mastiles Lane valt het op dat alle weides en akkers in dit deel van North Yorkshire worden omgeven door muren. De meeste toeristen die dit zien denken dat die muren zijn gebouwd als afrastering voor het vee. Als je echter goed op de foto kijkt kun je zien dat er achter de muurtjes overal nog hekjes staan om het vee binnen de muurtjes te houden. Daaruit kun je opmaken dat de muurtjes niet gebouwd zijn als afrastering voor het vee. Maar wat is de functie van de muurtjes dan zal je je afvragen. Het antwoord is “niets”. De muurtjes zijn namelijk ontstaan doordat de boeren de hinderlijke zwerfstenen afkomstig uit de teellaag van hun weides en akkers aan de rand van hun perceel opstapelen. Omdat het soortelijk gewicht van zwerfstenen lager is dan de vruchtbare teelaarde komen er steeds weer nieuwe zwerfstenen boven “drijven”. Het verwijderen van de zwerfstenen uit het perceel en het opstapelen van deze zwerfstenen op de randen van het perceel zorgen ervoor dat er in de loop der eeuwen overal muurtjes zijn ontstaan.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Je backpack inpakken

Sta jij ook aan het begin van een wereldreis? Dan heb je vast veel aan onderstaande inpaktips.

TRANS SIBIERIE EXPRESS: DE RUSSISCH-CHINESE GRENS

Na 6 lange dagen onafgebroken treinreizen door een winters Russisch landschap bereikten we China. Douaneformaliteiten aan Russische en Chinese kant zorgden voor oponthoud. Vooral de Russen lieten zich daarbij van de slechtste kant zien.

Een kijkje in rusland

Korte kennismaking met een deeltje van dit enorm grote land.

Waar vind je gratis diamanten?

Diamanten zijn heel duur, toch worden ze gewoon gratis gevonden in de natuur, maar waar?

Goedkoop op Safari, goedkoop op fotosafari, goedkoop op filmsafari

Waarom duur op safari in Afrika als je goedkoop op foto- en filmSafari kunt.