Taganrog een heel klein beetje Nederlandse inbreng


Publicatie datum:

De geschiedenis van Taganrog in Rusland en haar Nederlandse roots

Gesponsorde koppelingen

Nederland en Rusland hebben door de eeuwen heen toch een beetje speciale band vanuit de geschiedenis. Zo ook de geschiedenis van Taganrog in Rusland.

kaart

Gesponsorde koppelingen
 
taganrog
Als in 1697 tsaar Peter de grote besluit om Rusland uit zijn isolement te halen reist hij af naar het westen. Een van zijn doelen is ook Nederland die met hun krachtige militaire en handelsvloot zeer interessant voor hem waren. In eerste instantie verblijft hij in Zaandam in een armoedig huisje van smid Lijns Teeuwisz. Hij wil daar op de werven van Zaandam kennis op doen van de scheepsbouw. Helaas wordt snel bekent dat het de Tsaar is die daar verblijft en de zeker niet al te positieve aandacht doet hem besluiten na een dag of 8 naar Amsterdam te vertrekken.
huisje peter
huis peter
Burgemeester van Amsterdam Nicolaas Witsen regelt een stage voor hem op de werven. Hij verblijft daar geruime tijd en leert ook over vele andere zaken zoals horlogemaken, doodskisten timmeren, etsen, secties verrichten, papierscheppen en zijdespinnen. In 1698 reist hij door naar Engeland om ook daar het een en ander op te steken. Bij thuiskomst later in 1698 wil hij de opgedane kennis in de praktijk brengen en sticht hij de stad Taganrog, dit wordt de eerste keer dat een stad echt wordt ontworpen volgens een stads plan.
 plattegrond
 
 
Het is de bedoeling er een havenstad te stichten en de in Nederland opgedane kennis in de praktijk te gaan brengen en ook de eerste start van de Russische marine voor te bereiden. De eerste stadhouder wordt de Nederlandse kapitein Cornelis Cruijs die is aangetrokken als vice admiraal van de Russiche marine. Hij wordt de grondlegger van de Russiche marine en de stad ontwikkelt zich als belangrijke haven en marine stad in de komende jaren.
 
cornelis
Deze groei gaat door tot 1711, in dat jaar wordt de stad tijdens de oorlog met turkije door de Turken met de grond gelijk gemaakt en het duurt 50 jaar voordat deze herbouwt wordt. Inmiddels heeft Peter de Grote een nieuwe stad naar het voorbeeld van Amsterdam gebouwd. Het wordt de nieuwe hoofdstad Sint Petersburg voorzien van grachten, kanalen en 500 bruggen.Ook zijn daar in paleizen en gebouwen de Nederlandse invloeden nog te zien net zoals in de Russische taal waar diverse uit de scheepvaart afkomstige woorden aanwezig zijn.

 

 pjotr

 

 Je vind Peter de Grote bij de haven met uitzicht op zijn geliefde zee.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Openbaar vervoer apps

Wat zijn de handigste apps voor het openbaar vervoer? De handigste apps voor android en iphone

Wat is er te doen in Canada, bezienswaardigheden in Canada

Bekijk hier de schoonheid en de toeristische highlights van Canada.

Gastvrij Portugal

Beleef, ontdek, ervaar en proef Portugal

Goedkoop op vakantie in Finland

Ga ook op vakantie in Finland en ontmoet de mooiste Finse vrouwen en meisjes.

Gratis OV chipkaart, gratis met de trein, metro en de bus

Met een gratis OV chipkaart kun je onbeperkt reizen met de trein, met de metro en met de bus.