Wat moet je doen als je je smartphone kwijt bent op vakantie?


Publicatie datum:

De vakantie alarmcentrales worden overspoeld door wanhopige mensen die hun smartphone kwijt zijn geraakt, wat moet je doen als je je smartphone kwijt bent op vakantie?

Gesponsorde koppelingen

Paniek telefoontjes bij ANWB

Steeds vaker bellen vakantiegangers in paniek de ANWB en andere alarmcentrales op omdat hun smartphone kapot of gestolen is. Hierdoor zijn ze in een keer al hun telefoonnummers, e-mail adressen, WhatsApp contacten, landkaarten en plattegronden, instapkaarten, hotelvouchers en nog veel meer kwijt. Ze weten dus bijvoorbeeld niet meer waar ze heen moeten of als ze dat al wel weten kunnen ze bijvoorbeeld hun hotel niet in omdat het boekingsbewijs op hun smartphone staat.

Hoe kon het probleem ontstaan:
Tot voor een paar jaar geleden kwam het nauwelijks voor dat er vakantiegangers in paniek opbelden naar de alarmcentrales omdat hun smartphone kwijt of gestolen was. De laatste jaren neemt dit soort paniektelefoontjes van vakantiegangers echter ieder jaar toe. Uit de gegevens van de alarmcentrales blijkt dat het hierbij vooral om jongeren gaat maar dat de laatste tijd ook het aantal paniektelefoontjes van volwassenen toeneemt. Als verklaring voor het ontstaan van dit probleem geven de alarmcentrales dat, vooral jongeren, niet alleen de telefoon en e-mailadressen alleen op hun smartphone hebben staan maar ook hun instapkaarten, hotelvouchers en dergelijke. Bovendien nemen ze geen papieren landkaarten en plattegronden meer mee omdat ze volledig vertrouwen op hun telefoon navigatie.

Wat is de werkelijke oorzaak van het probleem:
De werkelijke oorzaak van het probleem ligt hem echter niet alleen in de  toegenomen mogelijkheden van de smartphone. De werkelijke oorzaak van het probleem ligt hem bij het steeds dommer worden van de mensen. De mogelijkheden van de smartphone zijn namelijk zo toegenomen dat mensen steeds minder zelf hoeven te weten omdat ze alles op hun smartphone op kunnen zoeken. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat 9 op de 10 smartphone bezitters niet meer uit kan uitrekenen hoeveel ze extra moeten betalen over een terrasrekening van € 17,50 als de bedieningskosten 2% zijn. (mijn brein ratelt dan meteen 17,50 delen door 100 is 0,175 maal 2 is 0,35 euro dus dan wordt de terrasrekening totaal € 17,85 inclusief bediening). 9 op de 10 smartphone bezitters zal niet eens in de gaten hebben dat ze 2% bedieningskosten hebben betaald omdat ze niet eens de moeite nemen om de pin bon te vragen laat staan te zien dat er € 17,85 i.p.v. € 17,50 is afgeschreven van hun bankrekening. 9 op de 10 smartphone bezitters is tegenwoordig zelfs, doordat ze gewend zijn dat ze alles kunnen opzoeken, niet eens meer in staat om de naam en het adres van hun hotel te onthouden.

Hoe kun je paniektelefoontjes naar aanleiding van verlies of diefstal van smartphones vo0orkomen:
Volgens woordvoerders van de alarmcentrales zijn veel problemen te voorkomen door je thuis goed  op de vakantie voor te bereiden. Dit houdt in dat je van tevoren te bedenken moet wat je moet doen als je smartphone kwijt raakt, kapot gaat of gestolen wordt. Als belangrijkste tips geven zij: schrijf belangrijke adressen en nummers op, zorg voor losse kaarten en plattegronden. En mail belangrijke documenten naar jezelf, zodat je er altijd bij kunt.

Wat moet je doen als je je smartphone kwijt bent op vakantie?
Als je alle bovengenoemde voorbereidingen niet gedaan hebt en je bent je smartphone kwijt dan rest er niets dan bijvoorbeeld de ANWB alarmcentrale te bellen. Hierbij de gegevens van de ANWB Alarmcentrale (dag en nacht bereikbaar). Vanuit het buitenland +31 70 314 14 14  en vanuit Nederland 088 269 28 88 e-mail: alarmcentrale@anwb.nl

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Kanovaren in Finland

Finland als avontuurlijke vakantie: kanovaren in de natuur! Ik heb een week lang gevaren en het is een unieke beleving, een aanrader!

Voordelig biologisch verantwoord overnachten in een groen hotel.

Nu na groene stroom en biologische voedsel ook biologisch verantwoord overnachten en vakantie vieren.

Noorse grammatica 7

De aanwijzende voornaamwoorden

Uitgaan in Marmaris

Uitgaan in Marmaris is super vet, je moet alleen wel weten wat de goede tenten zijn. Hieronder een overzicht met één van de beste tenten in Marmaris!

Goedkoop naar Zuid Afrika voor the big five

Zuid Afrika is bekend om zijn natuur (met als belangrijkste the big five), avontuur, luxe en cultuur (met als belangrijkste the small five).

Lijst van spullen om mee te nemen als je gaat backpacken

Ga je backpacken? Pak dan deze lijst erbij en vergeet niets mee te nemen!

Militairen in strijd tegen stropers

Strijd tegen Aziatische stropers in Zuid-Afrika. Het ivoor van de neushoorns is veel geld waard.

Werken op een summer camp in Amerika

Over het werken op een summer camp in Amerika

Een Paradijs

Tachtig procent regenwoud en beschermd door het WNF

Noorse grammatica 21

Bijwoorden 1

De Parken van Bologna

Bologna, fabelachtige metropool in het Noorden van Italië, gelegen aan de voet van de Apennijnse bergketen, is één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa.

Kaapstad; Vakantiebestemming nummer 1

Reisverslag Kaapstad Cape Town Zuid-Afrika bezienswaardigheden tips

Tips en bezienswaardigheden in Rio de Janeiro

Bezienswaardigheden en acitiviteiten in Rio de Janeiro die je absoluut niet mag missen!

Noorse grammatica 6

Wederkerende voornaamwoorden en wederkerende werkwoorden

Op vakantie naar Marmaris, Turkije

Waar ga je heen op vakantie? Probeer Marmaris, Turkije eens!

Gran Canaria

Geen idee waar u op vakantie moet dit jaar? Waarom niet naar Gran Canaria?

Hoe kies je de juiste slaapzak?

Kamperen lijkt na jaren nog steeds erg geliefd. Welke slaapzakken passen er bij jouw behoeften? Dit artikel helpt je makkelijk kiezen.

Singlereizen

Singlereizen een leuke manier om op vakantie te gaan!

Gratis naar Alanya kasteel in Turkije

Het kasteel voor de kust is van Alanya is beeldbepalend voor de stad, lees hier hoe je gratis naar dat kasteel kunt.

Acht top locaties in Nicaragua

Top locaties in het Centraal Amerikaanse land Nicaragua die je niet mag missen!

Noord-west Italie

De mooiste plekjes van Noord-West Italie

Wat is Airbnb en kun je goedkoop reizen met Airbnb?

Airbnb is gevestigd in San Fransisco en biedt wereldwijd unieke accommodaties aan voor een lage prijs.

Vive la France

Waarom een vakantie naar de Provence aan te raden is

Gratis parkeren in Valkenburg, lees hier de verborgen plek.

Gratis parkeren in Valkenburg, lees hier de verborgen plek. Er is echt maar één plek in Valkenburg waar je gratis lang mag parkeren, lees hier waar dat is in Valkenburg, het mooiste vakantiedorp van Nederland.

Voordelig weekendje Brussel

Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden en de leukste attracties in Brussel.