Wandelen op Sardinië


Publicatie datum:

de mogelijkheden en onmogelijkheden om op Sardinië te hiken

Gesponsorde koppelingen

Sardinië heeft geen grote reputatie als paradijs voor wandelaars. En dat is vreemd want als je beelden van het eiland bekijkt, lijkt het aan alle voorwaarden voor een mooie looptocht te voldoen. Fraaie bergen die een adembenemende en lange kust vormen met een ruige vlakte in het midden. Hoe kan het dat er hier maar twee uitgezette looproutes zijn? En waarom dan niet gewoon eigenwijs polshoogte gaan nemen om te zien of er echt geen mogelijkheden zijn. En als je dan toch op avontuur bent waarom dan niet een weekje in augustus gaan, wanneer je er zeker van kunt zijn dat het erg warm zal zijn.

Sardinië ligt in de Middellandse Zee tussen Italië en Spanje als middelste van de drie grote eilanden daar. Sicilië ligt er ten zuiden en Corsica ten noorden van. Die ligging heeft zijn sporen op het eiland achtergelaten. De westkant heeft een duidelijk Spaanse signatuur en het Oosten is volop Italiaans. Daarmee is haar meest in het oog springende culturele fenomeen al genoemd. Anders dan in het grootste deel van de mediterrane wereld zijn er op Sardinië geen grote cultuurfenomenen te vinden. Nog klassieke ruïnes, nog kathedralen of andere artistieke meesterwerken is het eiland rijk.

Meer tijd om te wandelen dus. Maar waar op Sardinie?

Aan de oostkant zijn er zoals gezegd een paar tracks uitgezet. Hele fraaie maar ook heel druk bezochte. En korte. Die lieten we even liggen, we wilden eerst onderzoeken of het niet gewoon laksheid is waardoor er geen routes zijn. Met de bus naar het westen onderweg wordt onze aanname versterkt. Hier moet gewoon lekker te lopen zijn. Ook de gedetailleerde kaarten die het overvriendelijke toeristenbureau ons gratis toegestuurd had, sterkten ons voornemen.

De volgende dag, na lange bestudering van de kaart besloten we een tocht te gaan maken naar een stadje 14 kilometer verderop. Het zou moeilijk worden, afgezien van de hitte moesten we ook onze weg zien te vinden in een uitgebreid maar ingewikkeld stelsel van geitenpaadjes. Wel hadden we op de valreep nog wat tips voor de weg van een herder gekregen.

Al na twee uur lopen, onze thuisbasis was nog in zicht, kwamen we tot de conclusie dat we verdwaald waren. Het ene pad dat ons naar de top van een kam zou moeten voeren was doodgewoon onvindbaar. Een laatste poging om de kam te bedwingen werd genomen: rechtdoor naar een oriëntatiepunt hogerop. De vegetatie was op het oog taai maar doordringbaar. Ze deed nog het meest denken aan de begroeiing van de duinen aan de Nederlandse kust. Schijn bedriegt; na een uur ploeteren temidden van distels en doornen waren we ons doel nog niet voor de helft genaderd. We dropen af, bekrast en bebloed. Terug naar de zee. 

De volgende dag een nieuwe poging. Nauwgezette studie van de kaart had een fraaie rondwandeling mogelijk gemaakt. Om het vertrekpunt te bereiken, moesten we eerst zo'n zeven kilometer asfalt over. Het beginpunt, een pad dat schuin terug de bergwand opliep was al van ver herkenbaar. Alleen, de toegang werd geblokkerd door een robuust hekwerk. Nood breekt wetten, het hek was vrij simpel te omgaan en even later begaven we ons op een pad dat ons door een pastoraal visioen zou gaan voeren. De grillige bergmassieven, de kurkeiken, een kudde nieuwsgierige ezeltjes, het leek in scène gezet zo overdadig mooi. En dan de afdaling in een vallei over een pad langs druivenranken, vijgenbomen, laurierstuiken en rozemarijn naar een smalle kronkelende rivier die al van hoog zichtbaar was.

Daarmee waren de mogelijkheden op deze plek uitgeput. Bij alles wat we uitprobeerden waren er dezelfde obstakels, doodlopende of niet meer bestaande paden en hekken, heel veel hekken. We besloten naar het oosten terug te gaan om daar nog tijd te hebben voor de uitgezette wandelingen. De hitte was al tegenstander genoeg en zoals gezegd, de routes die er zijn fraai maar druk en kort.

Sardinië is een paradijs maar niet voor wandelaars. Het zou operaties vergen vergelijkbaar met de aanleg van een snelweg om het eiland op die manier toegangkelijk te maken en dat lijkt er vooralsnog dus niet in te zitten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Noorse grammatica 14

Het voltooid deelwoord

Visum aanvragen

Dit artikel biedt informatie rond visum aanvraag.

Vliegen vanaf eelde

Wilt u graag op vakantie en bent u de massa van de grote vliegvelden zat? Dan is een vakantie vanaf Eelde voor u een uitkomst . .

Noorse grammatica 2

Getallen, rangtelwoorden, datum en jaartallen

venetiaans carnaval

een kleuren spektakel op de pleinen, de straatjes en het St. Marcoplein van Venetie met zijn pracht van maskers en kleding.

New York, wat te doen in The City That Never Sleeps?

Leuke tips voor als je naar New York gaat

Last minute Curaçao, goedkoop naar Curaçao

Curaçao is volgens velen het mooiste eiland van de Antillen, lees hier hoe je goedkoop naar Curaçao kan.

Ontdek de verborgen schoonheid van Lucca

Een vakantiehuis Toscane is steeds populairder als accommodatie. Kies een vakantiehuis in de buurt van Lucca en ontdek een echt Toscaans juweeltje.

The Cotswolds - Engeland in een notendop

Engeland is bekend als een mooi, landelijk vakantieland, maar waar vind je nu precies al die karakteristieke bezienswaardigheden? De streek The Cotswolds heeft het allemaal.

Australie vakantieland

Een van de mooiste landen waar ik geweest ben bij mijn reizen in de wereld.

Hotel Klein Zwitserland

Het mooie hotel Klein Zwitserland

Thailand - het land van de glimlach II (vervolg)

Vervolg van een korte en beknopte beschijving van het land Thailand

Colombia

Colombia, is het veilig?

Last minute Barcelona, goedkoop naar Barcelona

Barcelona is volgens velen de mooiste stad van Spanje, lees hier hoe je goedkoop naar Barcelona kan.

Minicruise naar Newcastle

Een weekendje weg naar Newcastle in Groot-Brittanië. Gezellig, makkelijk en goedkoop.

Op reis naar Venezuela

op vakantie naar venezuela? wat moet u nog weten?

De abdij van Vaucelles in Noord-Frankrijk

Toerische informatie over de de abdij van Vaucelles in Noord-Frankrijk

Wat moet je meenemen op vakantie?

Een handig lijstje met wat je niet moet vergeten als je op vakantie gaat!

Vliegtuigen & Vliegen

Informatie over vliegen en vliegtuigen

Stopover in Singapore

Tips bij een stopover in Singapore. Lijst van bezienswaardigheden.

Hoe kom je aan gratis vakantiecheques ter waarde van € 100,- per stuk?

Wil je ook iemand verrassen met gratis vakantiecheques ter waarde van € 100,- per stuk, dat kan onder andere bij Roompot.

Het grote Londen of het kleine Praag?

Paasvakantie in Londen of Praag? Geen betere kans om een onvergetelijke Pasen te beleven.

Zeilen in Kroatië

Zeilen langs de kustlijn van Kroatië is een geweldige ervaring

Vakantie of overwinteren in Albir - Costa Blanca Spanje

Ontdek het mooie en rustige Albir aan de Costa Blanca. Albir is een mooie en rustige badplaats gelegen in de Provincie ALfaz Del Pi aan de Costa Blanca.

Krakow

Krakow is een hele mooie, oude stad.