De beste stoel in het vliegtuig


Publicatie datum:

Kies de beste stoel aan boord van een vliegtuig

Gesponsorde koppelingen

Vliegen, iedereen vliegt wel eens een keer. Of het nu voor vakantie of voor zaken is, vliegen blijft populair. Maar wat zijn nou de beste plaatsen aan boord?

Iedereen die wel eens vliegt, weet hoe krap het aan boord kan zijn. Iedereen aan boord van het vliegtuig wil graag op "de beste plaats" zitten. Maar wat is nou de beste plaats aan boord?

Vliegtuigstoelen

Op deze vraag is geen standaard antwoord te geven. Ook al denken veel mensen van wel. Veel mensen denken vaak ten onr echte dat er maar een aantal "beste plaatsen" aan boord zijn. Er zijn veel goede stoelen aan boord,


In dit stuk zal ik u helpen bij het maken van de juiste keuze voor u. In dit stuk behandel ik alleen de plaatsen in de zogenaamde Economy class. Ook wel bekend als Toeristenklasse. Op uw ticket meestal herkenbaar als M of Y classe (er zijn nog meer letters die voor economy staan, maar dit zijn de meest voorkomende). De meeste van u zullen namelijk in deze klasse reizen. de beste stoel verschilt namelijk per persoon.

De keuzes die u moet maken

Bij het inchecken wordt meestal gevraagd of u aan het raam of aan het gangpad wil zitten. Meer keuzes zijn er niet. Tegenwoordig checken heel veel passagiers online in. Hierdoor krijgt u eigenlijk meer keus. U kunt nog steeds kiezen voor een raam- of gangpad plaats, maar u kunt vaak ook zelf de rij bepalen.

Raam of Gangpad (in het engels Window or Aisle)

Voordat u de keus maakt tussen raam of gangpad, moet u goed nadenken over een aantal dingen. U moet bijvoorbeeld weten hoelang u vlucht ongeveer gaat duren (gaat u binnen Europa vliegen of gaat u verder weg). Dit is namelijk erg belangrijk, Als u een lange vlucht gaat maken en u wilt graag regelmatig even de benen strekken, dan is een gangpad plaats een goede keus. Zo hoeft u niemand lastig te vallen/wakker te maken als u even wilt opstaan. Bent u meer het type dat aan boord gaat slapen of juist weinig opstaat, dan is een raamplaats beter. Als u namelijk aan het gangpad zit en uw buurman/buurvrouw wil er steeds uit, dan moet u elke keer opstaan. Of in het ergste geval, u wordt elke keer wakker gemaakt.

Voorste Rij (ook wel Bulkhead genoemd)

Het voordeel van een stoel op de eerste rij is dat er niemand voor u zit. Tijdens het eten zit er dus niemand voor u die zijn/haar stoel in de slaapstand heeft staan. Een ander voordeel is dat u vlakbij de keuken (galley) zit. U bent dus snel aan de beurt met eten en drinken en u heeft dus nog alle keus. Een nadeel van de keuken is dat u last kunt hebben van de geluiden. Trolleys die open en dicht worden gedaan. Stewardessen die praten etc.

Een nadeel van de eerste rij is dat de armleuningen niet omhoog kunnen. Uw tafeltje zit namelijk in de armleuning. Op een korte vlucht is dit niet heel vervelend maar op langere vluchten kan het juist erg vervelend zijn. Als u in de luxe positie bent dat de stoel naast u vrij is, dan kunt u niet uw armleuning omhoog klappen en lekker languit op 2 of meer stoelen gaan zitten/liggen. Het slaap comfort is op deze rij dus minder.

Een ander nadeel is soms de beenruimte. Heel veel mensen denken juist dat ze op de eerste rij veel meer ruimte hebben. In de praktijk valt dit echter vaak tegen! Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar meestal is er niet veel meer ruimte. De ruimte op kniehoogte is wel ruimer maar bij u voeten juist niet. Normaal kunt u uw benen/voeten uitstrekken onder de stoel voor u. Maar op de eerste rij zit u met uw voeten tegen de muur.

Een ander nadeel is dat u op de eerste rij geen handbagage mag plaatsen tijdens start en landing. Veel mensen willen toch graag de tas met belangrijke papieren bij zich houden.

Nooduitgang (Exit)

Een zeer geliefde plaats voor veel passagiers is een stoel bij de nooduitgang. Veel beenruimte gegarandeerd! Het zijn ook goede plaatsen, maar ik wil u toch op een paar dingen wijzen.Vliegtuig

Er zitten ook nadelen aan deze plaatsen. Het is er vaak kouder dan op andere rijen. Ook hier geldt dat er tijdens start en landing absoluut geen handbagage op de grond mag staan. Ook losse objecten zoals truien, dekens over de benen etc. mogen niet. Het is namelijk de nooduitgang en die moet vrij zijn van alle obstakels die een eventuele evacuatie zouden kunnen belemmeren of vertragen.

Op kleinere toestellen (vaak binnen europa) bestaat er een kans dat er boven de vleugel twee rijen zijn bij de nooduitgang. Er zitten dan noodluiken boven de vleugel, dus geen echte deuren. Indien dit het geval is, kiest u dan voor de achterste rij. De voorste nooduitgang rij heeft als nadeel dat uw stoel niet naar achteren kan (slaapstand). Dit komt omdat er anders kans bestaat dat de achterste nooduitgang door uw stoel geblokkeerd wordt in geval van nood.

Op grotere toestellen (bijv een Boeing 747) is er bij de nooduitgang ontzettend veel ruimte. Als u een lange vlucht voor de boeg heeft, houdt u er dan rekening mee dat veel passagiers gaan lopen en de ruimte bij de nooduitgang is een geliefde verzamelplaats voor passagiers die even de benen strekken. En daar gaat u kostbare ruimte. De kans is groot dat u lekker ligt te slapen, maar wakker wordt vd mensen die vlak voor u staan te praten of dat mensen per ongeluk tegen uw voeten aanlopen.

Als de nooduitgang een echte deur is, houdt u er dan rekening mee dat de raamplaats geen extra beenruimte biedt. Deze stoel heeft zelfs nog minder beenruimte als een gewone stoel. Dit komt omdat onder op de deur een soort bult zit. Hier zit de glijbaan (slide) in. En deze zit dus vlak voor uw benen.

Als de nooduitgang een echte deur is, dan kunnen de armleuningen niet omhoog. Uw tafeltje zit dan in uw armleuning net als bij de stoelen op de eerste rij, met dezelfde nadelen als gevolg.

Om bij een nooduitgang te mogen zitten, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Er wordt hier streng op gecontroleerd. U kunt aan boord zelfs nog verplaatst worden als u niet aan de eisen voldoet. De voorwaarden om bij de nooduitgang te mogen zitten zijn: geen kinderen (kinderen mogen nooit op de nooduitgang zitten ook al reist er een volwassene naast), u moet gezond zijn (mensen die slecht ter been, slecht horend, slechtziend zijn mogen er niet zitten) u moet in staat zijn om te helpen in geval van nood en heel belangrijk u moet het ook willen. Als u dit niet wilt, ga er dan niet zitten!

Toiletten

Een plaats bij de toiletten kan handig zijn als u vaak gebruik maakt van het toilet. Maar er vormt zich vaak een rij bij de toiletten dus echt rustig zit u niet. Op lange vluchten zal de geur ook minder aangenaam worden na verloop van tijd.

Galley (keukentje)

Het voordeel van een stoel bij de galley is dat u als één van de eerste uw maaltijd en uw drankje zult krijgen (of kunnen kopen, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij). U heeft dus volop keus. Een ander voordeel, voornamelijk op de lange vluchten, is dat u sneller even naar binnen loopt om een extra drankje te halen.

Een nadeel van een stoel bij de galley is het geluid. De stewardessen zijn daar druk aan het werk. Er moet van alles klaargezet en voorbereid worden. Er zullen trolleys geopend en gesloten worden, er wordt gepraat etc. Op korte vluchten vaak niet vervelend maar op nachtvluchten waarschijnlijk wel.

Laatste Rij

De laatste rij wordt eigenlijk altijd als laatste uitgegeven tenzij er speciaal om gevraagd wordt. De stoelen zijn zogenaamde "low comfort seats". Uw stoelleuning kan vaak niet helemaal naar achteren. Meestal wel een klein stukje maar soms ook helemaal niet. Dit kan vervelend zijn als u wilt slapen.Een ander nadeel kan zijn dat er achterin het toestel ook een keukentje (galley) is. U kunt hier last van hebben. Stewardessen zijn daar aan het werk. Trolleys worden open en dichtgedaan er wordt gepraat. Er is dus wel omgevingsgeluid. Het voordeel van deze rij is wel dat er op minder volle vluchten vaak niemand naast u zit! en dan kunt u dus languit.

 

Zoals u ziet, voor iedereen is er een beste plaats. Denkt u goed na over uw wensen en baseer daar uw keuze op. Als u met meerdere mensen reist, wordt de keus natuurlijk een stuk makkelijker. Er zijn vaak rijen van 2 of 3 stoelen. Ideaal als u met uw gezelschap zo'n hele rij bezet.

Nog een paar tips:

Indien mogelijk, probeer zo vroeg mogelijk via internet thuis in te checken. Dit kan vaak al vanaf 30 uur voor vertrek. U heeft dan nog de meeste keus.

Mocht u het geluk hebben dat u na het instappen merkt dat u een hele rij voor uzelf heeft, ga dan eerst aan het gangpad zitten (als er maar 2 stoelen zijn) of anders op de middenstoel (rij van 3). De kans is klein dat er dan iemand naast u komt zitten!

Wilt uzelf van plaats veranderen, vraag het even aan de stewardessen! Op kleine toestellen maakt het soms echt uit voor de gewichtsverdeling (bagage wordt geladen naar aanleiding van de passagiersverdeling) en op grote toestellen hebben zij een totaaloverzicht. Zij kunnen u zo vertellen wat er nog vrij is.

Om teleurstellingen te voorkomen, boek alleen een plaats bij de nooduitgang als u er ook echt mag zitten. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen moet u betalen voor die plaatsen. Er staat in de kleine lettertjes precies waar u aan moet voldoen. Als u niet aan de eisen voldoet en u boekt (en betaalt) toch zo'n plaats, dan wordt u aan boord verplaatst en u bent uw geld kwijt!

Als u alleen reist, probeer dan middenstoelen te vermijden. Soms krijgt u die toegewezen als u aangeeft dat u een gangpad plaats wil (of raam). Als de gevraagde keus niet meer beschikbaar is, geeft het check-in systeem zelf een stoel. En dit zijn niet automatisch de betere stoelen, maar juist eerder de losse stoelen. Als u via internet incheckt probeer dan direct uw stoel te wijzigen. Lukt dit niet, probeer het dan direct bij aankomst op de luchthaven. Als ook dit niet lukt, dan kunt u het bij de gate vragen. Het kan nl zijn dat er mensen niet zijn komen opdagen die wel een gereserveerde stoel hadden. Die stoel komt dan ongeveer 20 min voor vertrek vrij. En anders kunt u het altijd nog aan boord vragen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Dagje uit in Amsterdam, attracties Amsterdam, bezienswaardigheden Amsterdam

Overzicht van de leukste, de mooiste en belangrijkste highlights en attracties van Amsterdam.

Werken op een summer camp in Amerika

Over het werken op een summer camp in Amerika

Verstandig op Reis

Tips voor een onbezorgde vakantie

Hoe kies je de juiste slaapzak?

Kamperen lijkt na jaren nog steeds erg geliefd. Welke slaapzakken passen er bij jouw behoeften? Dit artikel helpt je makkelijk kiezen.

Wat moet je meenemen op vakantie?

Een handig lijstje met wat je niet moet vergeten als je op vakantie gaat!

TRANS SIBIERIE EXPRESS: DE RUSSISCH-CHINESE GRENS

Na 6 lange dagen onafgebroken treinreizen door een winters Russisch landschap bereikten we China. Douaneformaliteiten aan Russische en Chinese kant zorgden voor oponthoud. Vooral de Russen lieten zich daarbij van de slechtste kant zien.

Tips en bezienswaardigheden in Barcelona

Zorg dat je het beste uit je trip naar Barcelona haalt! Lees dit artikel voor de beste tips en de mooiste bezienswaardigheden!

NS Winterklaar

Winterklaar was de grootste kreet die de NS uitsprak in 2010, Wegen zijn verhard en vervangen na de strenge vorst van vorig jaar. Pekel is in grote hoeveelheden opgekocht, er zu genoeg zijn voor een compleet nieuwe winter.

Vliegtuigen & Vliegen

Informatie over vliegen en vliegtuigen

Alanya, Turkije

Wat informatie over de Turkse badplaats Alanya

Lekker cruisen met kinderen!

Kinderen en cruisen? Gaan dat wel samen? Dit is een artikel over cruisen met kinderen.

Met een poema in de jungle

In dit artikel een beschrijving van vrijwilligerswerk met wilde dieren in Bolivia.

Mont Saint Michel in Normandië Frankrijk, Mont Saint-Michel

In dit artikel lees je alles over het mooiste schiereiland van Frankrijk en misschien wel ter wereld.

De beste landen om te gaan backpacken

Ben je van plan om te gaan backpacken? Lees dan snel dit artikel voor meer informatie over geweldige landen om doorheen te reizen!

Prachtig Galway bay

Ierse traditie en cultuur opsnuiven in Galway bay

Adembenemend Montréal

Alles over deze prachtige Canadese stad.

Budapest zeer de moeite waard

Budapest een stad die de moeite van het ontdekken zeker waard is.

Spaans voor op vakantie

Spaanse woorden en zinnen voor op vakantie in Spanje.

Wandelen op Sardinië

de mogelijkheden en onmogelijkheden om op Sardinië te hiken

Wat is er te doen in Walkhampton?

Walkhampton is een schitterend dorpje in het zuid oosten van Engeland, wat is er te doen in Walkhampton?

Do's en don'ts in Thailand

De Thaise cultuur is natuurlijk heel anders als de onze! Neem de volgende tips door en maak vrienden tijdens je reis door Thailand!

100 jaar Titanic!

Foobie - Foobie Artikelen - Reizen - 100 jaar Titanic

De goedkoopste skivakantie, goedkoopste wintersportvakantie, goedkope skivakantie, goedkope wintersportvakantie

Op zoek naar een goedkope wintersportvakantie? Lees hier hoe je goedkoop en toch gezellig op skivakantie kunt!!

Minicruise naar Newcastle

Een weekendje weg naar Newcastle in Groot-Brittanië. Gezellig, makkelijk en goedkoop.

Tips en bezienswaardigheden in Rio de Janeiro

Bezienswaardigheden en acitiviteiten in Rio de Janeiro die je absoluut niet mag missen!