Vietnam (2) - Mai Chau en omgeving


Publicatie datum:

Een beschrijving van mijn reiservaringen in Vietnam. In dit stuk de Muong berstam en de Mai Chau Vallei.

Gesponsorde koppelingen

In mijn eerste artikel over Vietnam beschreef ik kort mijn ervaringen in Hanoi. Vervolgens ging de reis naar de streek ten zuidwesten van Hanoi. Een bergachtige streek met een wirwar van rijstvelden, bergdorpen (met hun specifieke bewonersgroepen), buffels, paalwoningen en ja, hier is ook het bewijs geleverd dat in Vietnam nog steeds hond wordt gegeten....

Er stond ons een dag reizen te wachten naar de vallei van Mai Chau. Indien je rechtstreeks naar Mai Chau reist, is de afstand ongeveer 4 uur. Het is sneller te bereizen vanuit Hanoi, dan bijvoorbeeld Sapa, waar je een vergelijkbaar beeld aantreft van bergstammen, rijstvelden en uitgestrekte natuur. 

 

Muong Bergstam:

Voor ons stond een tussenstop gepland bij een Muong dorpje.

De Muong is een bergvolk van Vietnamese afkomst. Zij hebben echter nog een volstrekt eigen cultuur en taal.

Bij aankomst in het dorp stond ons een wat mij betreft onaangename verassing te wachten.

Gezien de goede bereikbaarheid vanuit Hanoi heeft het toerisme hier zijn weg gevonden. De meeste Muong hebben het niet breed (om niet te zeggen arm).

Hoe logisch is het dan ook dat je een groep toeristen probeert over te halen om voor een paar Dong een foto van je te laten maken. Ik vond het allemaal wat al te opdringerig wat niet wegneemt dat het een mooie ervaring was. De klederdracht, de paalwoningen en de zelfgestookte rijstwijn droegen bij aan een ervaring die je wellicht zeker niet mag missen als je toch in de buurt bent. 

De muong bergstam

 

Mai Chau:

Via een prachtige bergweg kom je aanrijden op de Mai Chau vallei. Wij zijn er even gestopt om het unieke beeld vast te leggen van een wirwar aan rijsvelden van grote hoogte met zijn enorme varieteit aan kleuren groen. 

Het Mai Chai dorp

 

Eenmaal in het dorp aangekomen eerst maar eens ingechekt in de ons toegewezen lodge. De Mai Chau Lodge. Bij binnenkomst op de kamer stond er voor iedereen al (weer) een karafje rijstwijn klaar.

Overigens verhuren een aantal bewoners in dit dorp kamers in hun paalwoning. Leuk alternatief voor een hotel ! 

Na even opfrissen hebben we een wandeling gemaakt door het dorpje. Ondanks het feit dat toeristen ook hier hun weg hebben gevonden vond ik het een oase van rust. Het was prachtig weer en het dorpje zelf bestond uit paalwoningen, kleine winkeltjes, weefgetouwen. Veel kleuren, geuren en indrukken. 

 

De dag erop hebben we een fietstour gemaakt. Een absolute aanrader. Op een paar korte stukjes na is het zeer goed te doen en je fietst dwars door de rijstvelden, komt buffels tegen, kinderen die "Hello" naar je roepen -het enige Engelse woord dat ze kennen-, en een hoop andere onverwachte zaken.

 

Bij vertrek op onze, voor Nederlands begrippen, niet zulke hele goede fietsen, kwam onze Vietnamese gids als laatste aangesneld. Een van de voorwaarden was blijkbaar dat er een EHBO koffer mee moest. De koffer was een legergroen gedeukt blik met een rood kruis erop, volgens ons een rechtstreeks overblijfsel uit de Vietnam oorlog. We hoopten maar dat ons niets ernstigs zou overkomen. 

 

Overal op onze route waren (hoofdzakelijk vrouwen) de rijstvelden aan het bewerken. Vooral het planten van de jonge plantjes had mijn interesse. Op mijn vraag aan de gids of ik zelf niet eens rijst mocht planten kwam onmiddelijk een reactie. Hij stopte abrupt en riep iets onverstaanbaars naar 2 dames. Zij begonnen verlegen te lachen maar op mijn -met handgebaren ondersteunde vraag- werd toch wijfelachtig ja geknikt. Ok, de bergschoenen uit, broek opgestroopt en het veld in. Ik kreeg een korte instructie van de dames, en toen kon het planten beginnen. Heel erg leuk ! Toen ik echter uit het water stapte vertelde de gids dat er zowel ratten (die de jonge aanplant opvreten) als slangen (die de ratten opvreten) in de veldjes aanwezig zijn. Toch maar even goed gewassen....

 

 Als laatste zeer bijzondere ervaring fietsten wij op enig moment langs een huis op het platteland waar een hond werd geroosterd. De meningen verschilden van absolute afschuw tot fascinerend, maar voor een aantal overwon de nieuwsgierigheid. Toch even afgestapt, kennis gemaakt met de bewoners en ons laten informeren hoe de gezinssamenstelling was, of ze vaker hond eten etc. 

 

's Lands wijs, 's lands eer zullen we maar zeggen. 

 

Tot zover mijn ervaring van Mai Chau en omgeving, hopenlijk heb je inspiratie opgedaan of gewoon lekker gelezen. Ga lekker naar de plaatselijke markt, laat de gastvrijheid van de Vietnamezen over je heen komen en geniet van alle mooie en bijzondere dingen die dit land je kan bieden. 

 

 

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

The 'Old Mother Road' Route 66 U.S.A.

The 'old Mother Road' Route 66 U.S.A

Noorse grammatica 1

Zelfstandig naamwoorden/substantiver

Tips en bezienswaardigheden in Rio de Janeiro

Bezienswaardigheden en acitiviteiten in Rio de Janeiro die je absoluut niet mag missen!

Werken op een summer camp in Amerika

Over het werken op een summer camp in Amerika

Plitvice Meren

Wil je heerlijk wandelen is een prachtige omgeven dan moet je hier zeker naar toe.

Toronto, de parel van Canada.

De mooiste stad van Canada beschreven met handige reistips

Carnaval op Curacao

Een uitleg over de feesten en tradities op Curacao tijdens carnaval.

Wat is Airbnb en kun je goedkoop reizen met Airbnb?

Airbnb is gevestigd in San Fransisco en biedt wereldwijd unieke accommodaties aan voor een lage prijs.

Gezond op reis! Wat neem je mee in de reisapotheek.

Liever geen microbes en ziektes op reis? In dit artikel lees je wat je allemaal nodig hebt in je reisapotheek.

5 Redenen om naar Nicaragua te gaan

Nicaragua is nog weinig populair onder de toeristen. Hieronder geef ik vijf redenen waarom je toch voor dit land zou moeten kiezen.

24/7 Feest in Chersonissos?! Of toch niet alleen dat...

Chersonissos in Kreta is onder jongeren toch wel de bekendste en populairste vakantiebestemming in Griekenland. Waarom? En wat is er voor de rest te beleven?

Parijs is een mooie stad maar net iets te ver weg.

We gingen voor een goedkoop Pinksterweekend naar Parijs. Parijs zouden we nooit halen maar wat er wel gebeurde veranderde ons leven.

Hoe gevaarlijk is de gratis toegankelijke Trolltunga in Noorwegen?

Er is een Australische studente om het leven gekomen door een val van de Trolltunga, een bekende rots in Noorwegen. Hoe gevaarlijk is de Trolltunga in Noorwegen?

Mont Saint Michel in Normandië Frankrijk, Mont Saint-Michel

In dit artikel lees je alles over het mooiste schiereiland van Frankrijk en misschien wel ter wereld.

Lloret de Mar met Gogo.nl

Lloret de Mar. Discotheken, Strand, Aanraders, Tegenvallers

Krakow

Krakow is een hele mooie, oude stad.

Op de camping in eigen land

Op de camping in eigen land is goedkoop en zeker niet saai. Naast het prijskaartje zijn er ook andere voordelen...

Air France-KLM boekt een kleiner verlies

KLM maakte minder verlies dan een jaar geleden, maar de resultaten zijn alles behalve positief.

Wat is er te doen in Hotel Grand Park Lara in Antalya, Turkije?

Gezellig met de hele familie naar Hotel Grand Park Lara in Antalya, lees hier wat er allemaal te doen is in Hotel Grand Park Lara in Antalya

Noorse grammatica 16

De hulpwerkwoorden

Blanes, poort tot de zuidelijke Costa Brava

Blanes is een van de meest aantrekkelijke badplaatsen van de zuidelijke Costa Brava en bovendien uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit de naburige badplaatsen.

Alles over de OV chipkaart

Informatie over de OV-chipkaart die binnenkort in heel Nederland wordt ingevoerd.

De 10 favoriete steden

Elke stad in de wereld is anders, maar welke is het meest geliefd en waarom?

Backpackend door de US

Backpackend door Amerika is lastiger dan het lijkt!

De abdij van Vaucelles in Noord-Frankrijk

Toerische informatie over de de abdij van Vaucelles in Noord-Frankrijk