Vliegtuigen & Vliegen


Publicatie datum:

Informatie over vliegen en vliegtuigen

Gesponsorde koppelingen

Vliegen is tegenwoordig een zeer bekend en algemeen fenomeen. Het is een van de veiligste en snelste manieren om van A naar B te komen. Het is dan ook een zeer populair vervoersmiddel, zeker nu het door onderlinge concurrerende vliegmaatschappijen steeds goedkoper word. Wat in deze tijd een vrij normaal vervoersmiddel is was nog niet zo lang geleden alleen voor de elite beschikbaar.

Lang geleden wilden de eerste mensen al vliegen. Er is zelfs een mythe uit de oudheid die van Daedalus en Icarus. Dit waren twee Grieken die van het eiland Kreta wilden ontsnappen. Daarom hadden zij vleugels van veren en was gemaakt. Icarus vloog te hoog. Omdat hij te hoog vloog smolt de was van de vleugels en stortte hij neer. Daedalus vloog lager en landde uiteindelijk op Sicilië.

Echt vliegen lukte pas rond 1800 in een heteluchtballon. Later, op 17 december 1903 gingen er twee mensen in een zelfgemaakt vliegtuig voor het eerst echt vliegen. Dat waren Orville en Wilbur Wright (de gebroeders Wright). Dit waren de allereerste mensen die met een motorisch vliegtuig hebben gevlogen. Ze vlogen 3 meter hoog en 45 meter ver en bleven 12 seconden lang in de lucht. Het toestel bleef in de lucht op eigen kracht en het kon door een piloot bestuurd worden.

Vliegtuigen bestaan uit de volgende onderdelen: een romp, twee hoofdvleugels, een hoofdlandingsgestel dat uit 4 delen met elk 4 wielen bestaat, een neuswiel, een richtingroer, een hoogte roer en een staart. Wanneer een vliegtuig gaat vliegen zijn er vier krachten nodig; lift, zwaartekracht, stuwkracht en luchtweerstand. Lift is een opwaartse kracht, luchtweerstand ontstaat als er lucht over het hele vliegtuig stroomt.

De vier krachten werken in paren. Lift(A) werkt samen met de zwaartekracht(D) en stuwkracht(B) samen met de luchtweerstand(C). Een vliegtuig kan alleen vliegen wanneer de lift sterker is dan de zwaartekracht en waneer de stuwkracht sterker is dan de luchtweerstand.

Vliegtuigen vliegen over luchtcorridors, dat zijn een soort onzichtbare snelwegen. Verkeersleiders weten precies waar een vliegtuig is. Dat komt omdat er een radar in elk vliegtuig zit. Een radar is een apparaat waarmee je kan zien waar een vliegtuig op dit moment is. Verkeersleiders kunnen eveneens zien hoe hoog een vliegtuig vliegt en waar een vliegtuig heen gaat. Er zit ook een groot verschil in de plaatsen in een vliegtuig daarom is het handig van tevoren aan te geven welke stoel je in het vliegtuig wilt.

Een luchtverkeersleider zorgt ervoor dat de piloot, die het vliegtuig bestuurt, instructies krijgt zodat de piloot weet wat voor weer op komst is en de kracht van de wind. Verder geeft een luchtverkeersleider nog de informatie over het startend verkeer en de toestand op de landingsbaan.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

De Schotse kilt

Informatie over de Schotse kilt & de antwoord op: wat draagt men onder de kilt?

Openbaar vervoer in Twente

Hoe is het openbaar vervoer in Twente geregeld

Militairen in strijd tegen stropers

Strijd tegen Aziatische stropers in Zuid-Afrika. Het ivoor van de neushoorns is veel geld waard.

Ontdek de Veluwe!

Beleef een heerlijke vakantie op de Veluwe

Noorse grammatica 5

De persoonlijke voornaamwoorden

Gardens by the Bay, Last minute Singapore.

In het Gardens by the Bay project in Singapore groeien meer dan 26.000 planten en bloemen in verticale tuinen van 25 tot 50 meter hoog.

Alles over het Franse super vliegtuig de Concorde.

De Concorde is nog steeds het enige supersonische verkeersvliegtuig wat ooit in de vaart geweest is.

Het toppunt van schoonheid, de mooiste rondingen van de Islam

De mooiste rondingen van deze aardbol komen voor rekening van de Islam.

Rusland vakantieland?

Iedereen vraagt mij altijd of het werkelijk zo gevaarlijk is.

Prachtig Galway bay

Ierse traditie en cultuur opsnuiven in Galway bay

Noorse grammatica 11

Zelfstandig gebruikte bijvoegelijke naamwoorden

Maak kennis met Rio de Janeiro, een van de mooiste en levendigste steden ter wereld!

Dit artikel gaat over de schitterende natuur van de stad Rio de Janeiro.

Een weekend Maastricht

Een weekend Maastricht saai? Zeker niet! Maastricht heeft een hoop te bieden en dat voor iedereen. Lees hier meer over Maastricht!

Noorse grammatica 13

onvoltooid verleden tijd

Eifelsteig

Eifelsteig -Een bijzondere lange afstandswandeling vlak over de grens

De beste landen om te gaan backpacken

Ben je van plan om te gaan backpacken? Lees dan snel dit artikel voor meer informatie over geweldige landen om doorheen te reizen!

Saba

Informatie over Saba

OV en taxi tips in Hong Kong

Tips over reizen met de OV in Hong kong

Spaans voor op vakantie

Spaanse woorden en zinnen voor op vakantie in Spanje.

Het Griekse eiland Kos

Een vakantie op Kos voor zowel de strandliefhebber als de actieve toerist. Uitgaanstips en bezienswaardigheden kort uiteengezet met persoonlijke ervaringen.

Gratis op vakantie naar Vladivostok

Ik kreeg een uitnodiging om een paar weken op vakantie te komen in Wladovostok maar wat is er eigenlijk te doen in Vladivostok.

Zeilen in Kroatië

Zeilen langs de kustlijn van Kroatië is een geweldige ervaring

Voordelig biologisch verantwoord overnachten in een groen hotel.

Nu na groene stroom en biologische voedsel ook biologisch verantwoord overnachten en vakantie vieren.

Noorse grammatica 2

Getallen, rangtelwoorden, datum en jaartallen

Vakantie aan het Veluwemeer

Waarom ver reizen als er in Nederland zoveel mooie plekjes zijn?