Colombia


Publicatie datum:

Colombia, is het veilig?

Gesponsorde koppelingen

Colombia, een prachtig land in Zuid-Amerika. Nog niet ontdekt door het massatoerisme en onderwerp van veel vooroordelen. Drugskartels, ontvoeringen, guerrillas, maar hoe zit dat nu echt?  Ik reis al jaren meerdere malen per jaar zakelijk naar dit prachtige land en zal poberen enkele van de vooroordelen weg te nemen.

Gesponsorde koppelingen

Na jarenlang voorpaginanieuws te zijn geweeest met vooral veel nare verhalen over drugskartels, aanslagen, ontvoeringen en geweld, beperkt het nieuws zich de laatste jaren tot een beroemde (of beter gezegd, beruchte) nederlandse die deel uitmaakt van een organisatie waar nagenoeg alle colombianen hun buik van vol hebben.

Gedurende tientallen bezoeken aan dit land in de afgelopen acht jaar heb ik het land zien veranderen van een situatie die je "net een beetje veilig" zou kunnen noemen tot een opwindend, in grote delen zeer veilig en vooral mooi stuk latijns- america. Uiteraard zijn er de gebruikelijke "do's en don't-s": blijf uit de achterbuurten, pas op je spullen in het openbaar vervoer etc, maar dit is niet anders dan in alle grote steden. Echter, ik durf te stellen dat zelfs de hoodstad Bogota, althans het noordelijke deel, veiliger is dan veel andere steden, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Waar je in dat continent zeker voor het donker binnen wilt zijn en niet alleen over straat moet gaan, is dat in de steden Bogota en Medellin geen probleem. 

Voor de niet ervaren reiziger zal de zichtbare aanwezigheid van politie, militairen en wapens wat intimiderend overkomen, maar het is enkel een uiting van de vastberadenheid van de overheid om grote delen van het land veilig te houden, wat in alle eerlijkheid ook gelukt is. Er is in tien jaar tijd een grote middenklasse ontstaan en die is vastberaden de verworven vrede, economische vooruitgang en mogelijkheden tot ontwikkeling te verdedigen. 

Colombianen zijn van nature extreem beleefd en je wordt op straat ook nauwelijks lastig gevallen door opdringerige verkopers, wat in veel landen wel anders is. Ook de politie en authoriteiten zijn over het algemeen erg beleefd en niet intimiderend.

Het toerisme is in deze nieuwe rust tot ontwikkeling aan het komen, maar moet nog steeds tegen enorme vooroordelen vechten. Het enorme land, het is zo groot als spanje, frankrijk en italie samen, heeftballes te bieden. De enorme pieken van de Andes, Caribische stranden en oerwouden, het is er allemaal. De service van de touroperators is echter goed, alhoewel het wel veel makkelijker reist als men het Spaans machtig is. 

Het nieuwe elan, optimisme en de mogelijkheden wordt het best geillustreerd door de slogan van het colombiaanse toeristenbureau: " de only Risk is wanting to stay...." . Ik kan dit alleen maar beamen....


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Gezond op reis! Wat neem je mee in de reisapotheek.

Liever geen microbes en ziektes op reis? In dit artikel lees je wat je allemaal nodig hebt in je reisapotheek.

Noord-west Italie

De mooiste plekjes van Noord-West Italie

populairste zomer vakantie bestemmingen voor party people

de populairste party vakanties bestemmingen van 2011 europees en internationaal

Wat is er te doen in Hotel Grand Park Lara in Antalya, Turkije?

Gezellig met de hele familie naar Hotel Grand Park Lara in Antalya, lees hier wat er allemaal te doen is in Hotel Grand Park Lara in Antalya

Nieuw Zeeland

Wat moet je gezien hebben in Nieuw Zeeland?