Colombia


Publicatie datum:

Colombia, is het veilig?

Gesponsorde koppelingen

Colombia, een prachtig land in Zuid-Amerika. Nog niet ontdekt door het massatoerisme en onderwerp van veel vooroordelen. Drugskartels, ontvoeringen, guerrillas, maar hoe zit dat nu echt?  Ik reis al jaren meerdere malen per jaar zakelijk naar dit prachtige land en zal poberen enkele van de vooroordelen weg te nemen.

Na jarenlang voorpaginanieuws te zijn geweeest met vooral veel nare verhalen over drugskartels, aanslagen, ontvoeringen en geweld, beperkt het nieuws zich de laatste jaren tot een beroemde (of beter gezegd, beruchte) nederlandse die deel uitmaakt van een organisatie waar nagenoeg alle colombianen hun buik van vol hebben.

Gedurende tientallen bezoeken aan dit land in de afgelopen acht jaar heb ik het land zien veranderen van een situatie die je "net een beetje veilig" zou kunnen noemen tot een opwindend, in grote delen zeer veilig en vooral mooi stuk latijns- america. Uiteraard zijn er de gebruikelijke "do's en don't-s": blijf uit de achterbuurten, pas op je spullen in het openbaar vervoer etc, maar dit is niet anders dan in alle grote steden. Echter, ik durf te stellen dat zelfs de hoodstad Bogota, althans het noordelijke deel, veiliger is dan veel andere steden, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Waar je in dat continent zeker voor het donker binnen wilt zijn en niet alleen over straat moet gaan, is dat in de steden Bogota en Medellin geen probleem. 

Voor de niet ervaren reiziger zal de zichtbare aanwezigheid van politie, militairen en wapens wat intimiderend overkomen, maar het is enkel een uiting van de vastberadenheid van de overheid om grote delen van het land veilig te houden, wat in alle eerlijkheid ook gelukt is. Er is in tien jaar tijd een grote middenklasse ontstaan en die is vastberaden de verworven vrede, economische vooruitgang en mogelijkheden tot ontwikkeling te verdedigen. 

Colombianen zijn van nature extreem beleefd en je wordt op straat ook nauwelijks lastig gevallen door opdringerige verkopers, wat in veel landen wel anders is. Ook de politie en authoriteiten zijn over het algemeen erg beleefd en niet intimiderend.

Het toerisme is in deze nieuwe rust tot ontwikkeling aan het komen, maar moet nog steeds tegen enorme vooroordelen vechten. Het enorme land, het is zo groot als spanje, frankrijk en italie samen, heeftballes te bieden. De enorme pieken van de Andes, Caribische stranden en oerwouden, het is er allemaal. De service van de touroperators is echter goed, alhoewel het wel veel makkelijker reist als men het Spaans machtig is. 

Het nieuwe elan, optimisme en de mogelijkheden wordt het best geillustreerd door de slogan van het colombiaanse toeristenbureau: " de only Risk is wanting to stay...." . Ik kan dit alleen maar beamen....

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Bruisend nachtleven in Bangkok Thailand

Bangkok is nog steeds een zeer populaire vakantie bestemming voor jong en oud.

Kamperen op camping de Pekelinge Oostkapelle

gezellige kindervriendelijke camping, de pekelinge

Goedkoop vliegen naar je droombestemming, goedkope vliegreizen

Wie droomt er niet van een goedkope vliegreis naar een romantische zonnige bestemming.

Ik ga naar Azië en ik neem mee...

Wat moet je allemaal meenemen als je naar Azië gaat.

Vakantiepech

Het hebben van pech op vakantie.

Het werelderfgoed van Italië

Wie het heeft over de luisterrijke geschiedenis van Europa, van de eerste sporen van een verbond tussen de verspreide volken en stammen, oorlogen, wetenschap en cultuur tot in deze moderne tijd.

Een mooi bedrijfsuitje deel 1, compleet dagje uit met het bedrijf.

Een compleet dagprogramma voor een educatief en recreatief bedrijfsuitje.

Toronto, de parel van Canada.

De mooiste stad van Canada beschreven met handige reistips

Hoe kom je aan gratis vakantiecheques ter waarde van € 100,- per stuk?

Wil je ook iemand verrassen met gratis vakantiecheques ter waarde van € 100,- per stuk, dat kan onder andere bij Roompot.

Noorse grammatica 26

Ja, nei, jo

Zeilen in Kroatië

Zeilen langs de kustlijn van Kroatië is een geweldige ervaring

Reizen in Bolivia

Een beknopt overzicht van de hoogtepunten in Bolivia.

Goedkope ruimtevluchten, goedkoop vliegen in de ruimte

Over een paar jaar voor iedereen goedkope ruimte vluchten met de mooiste vliegtuigen.

Noorse grammatica 23

Noorse voorzetsels deel 1

Last minute Curaçao, goedkoop naar Curaçao

Curaçao is volgens velen het mooiste eiland van de Antillen, lees hier hoe je goedkoop naar Curaçao kan.

Blanes, poort tot de zuidelijke Costa Brava

Blanes is een van de meest aantrekkelijke badplaatsen van de zuidelijke Costa Brava en bovendien uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit de naburige badplaatsen.

Wat is er te doen in Hotel Grand Park Lara in Antalya, Turkije?

Gezellig met de hele familie naar Hotel Grand Park Lara in Antalya, lees hier wat er allemaal te doen is in Hotel Grand Park Lara in Antalya

Adembenemend Montréal

Alles over deze prachtige Canadese stad.

Een weekend Maastricht

Een weekend Maastricht saai? Zeker niet! Maastricht heeft een hoop te bieden en dat voor iedereen. Lees hier meer over Maastricht!

Op wereldreis: voor of na je master?

Tips om te sparen voor je wereldreis en om de keuze te maken om voor of na je master te gaan reizen

Kaapstad; Vakantiebestemming nummer 1

Reisverslag Kaapstad Cape Town Zuid-Afrika bezienswaardigheden tips

Noorse grammatica 2

Getallen, rangtelwoorden, datum en jaartallen

Het Griekse eiland Kos

Een vakantie op Kos voor zowel de strandliefhebber als de actieve toerist. Uitgaanstips en bezienswaardigheden kort uiteengezet met persoonlijke ervaringen.

Minicruise naar Newcastle

Een weekendje weg naar Newcastle in Groot-Brittanië. Gezellig, makkelijk en goedkoop.

Thailand - het land van de glimlach

Korte beknopte beschrijving van het land Thailand