De kracht van Indiase vrouwen


Publicatie datum:

In dit artikel wordt beschreven hoe de positie van Indiase vrouwen verbetert door middel van microkredieten

Gesponsorde koppelingen

De positie van vrouwen in India is over het algemeen niet al te best. De recente opstand van vrouwen naar aanleiding van de verkrachting en moord op een jonge vrouw, heeft onze aandacht hierop gevestigd. Toch zijn er in India ook veel initiatieven om de situatie van vrouwen te verbeteren. Hier een voorbeeld. 

In Tamil Nadu, India, krijgen arme vrouwen via microkredieten hulp. Ik bezocht de organisatie die deze kredieten verstrekt, het Working Women’s Forum. Deze vrouwenorganisatie verstrekt arme vrouwen microkredieten tegen lage rente. Hiermee zetten de vrouwen handeltjes en ondernemingen op. De filosofie hierachter is dat vrouwen zelf hun lot in eigen hand kunnen nemen en verandering in hun situatie kunnen brengen. Hulp die vrouwen in staat stelt zichzelf te helpen.  

Namalee is 28 jaar en werkt als dagloner in een zijdeweverij. Haar knappe gezicht is aan de rechterkant van de haargrens tot aan haar kin verbrand. Op haar arm draagt Namalee een baby, een meisje van 11 maanden. Sinds de geboorte van hun dochtertje, is de man van Namalee gaan drinken. Hij kon de teleurstelling dat zijn eerstgeborene een meisje was niet verwerken. In een dronken bui is hij kwaad geworden op zijn vrouw omdat ze geen jongen gebaard had, en heeft hij haar gezicht in het kookvuur geduwd. Iedere dag herinnert haar kleine, kapotte spiegel haar aan wat haar man haar heeft aangedaan. Maar ze denkt er niet over om bij hem weg te gaan. En als ze er wel over zou denken, zou het niet kunnen. Want het geld dat Namalee verdient met het weven van zijde, zes dagen per week, 8 tot 12 uur per dag, wordt uitbetaald aan haar man. Namalee heeft nog nooit gehoord van het WWF. 

Tijdens een bijeenkomst van honderden leden van het WWF vertellen vrouwen hoe ze veranderd zijn sinds ze geld lenen van deze organisatie. Zo vertelt Amila dat haar man niet wilde dat ze buiten de deur kwam om te werken. Ook al waren zij, haar man en drie kinderen straatarm. Hij vond het ongepast als Amila ging werken. De buurt zou erover roddelen en het zou hem een slechte naam bezorgen. Tot Amila in contact kwam met een medewerker van het WWF. Zij vertelde Amila hoe ze met een kleine lening een handeltje op zou kunnen zetten in het weven van sari’s. Daarmee zou ze zelf geld in handen krijgen en zelf beslissingen kunnen nemen.
Amila wilde wel, maar haar man stond het niet toe. Tot hij zag dat er meer vrouwen buitenshuis werkten en goed geld verdienden. Als anderen het ook deden en het leverde iets op, dan mocht Amila het ook proberen. Inmiddels heeft Amila haar eigen weefgetouw en werkt haar man ook mee in haar bedrijfje. 

Als de oprichtster van het WWF, mevrouw Jaya Arunachalam, arriveert bij de massale bijeenkomst, verstomt het lawaai van de druk pratende en lachende vrouwen. Als je de toeterende auto’s en huilende baby’s wegdenkt, zou je een speld kunnen horen vallen. Als een koningin schrijdt de 65-jarige president van het WWF van haar auto naar de microfoon die opgesteld staat voor de verzamelde vrouwen die haar met een bijna devote uitdrukking op hun gezicht met hun ogen volgen. Een oudere vrouw die lid is vanaf het prille begin van het WWF - 25 jaar geleden -, begint spontaan een lied te zingen. Een andere vrouw vertelt dat ze nu zo moedig is dat ze ons door de microfoon durft toe te spreken. Vroeger, voor haar lidmaatschap bij het WWF, zou ze dat nooit gedurfd hebben. 

Later ergens in de miljoenenstad Chennai. Een moeder met een verschoten, kapotte sari, droog haar in een slordige knot en verrotte tanden spoort haar dochtertje aan om geld aan ons te vragen. Het magere meisje heeft door ondervoeding blonde strengen door haar vervilte bruine haar. Als het kind niet snel genoeg geld van ons los krijgt, begint haar moeder haar te slaan en uit te schelden.

Ondanks het advies bedelaars te negeren, geef ik het meisje een paar rupees. In de hoop dat haar moeder haar dan met rust laat. Even later zie ik in de verte dat moeder en dochter vechten om de muntjes. Moeder werkt haar dochter tegen de grond en pakt het geld van haar af.

De leden van het WWF geven een heel ander voorbeeld aan hun dochters. De vrouwen die besluiten een lening van het WWF aan te gaan, nemen daarmee hun lot in eigen hand en worden ondernemers. Dochters van deze vrouwen zien sterke, trotse, financieel onafhankelijke moeders. Moeders waar ze trots op kunnen zijn en wier voorbeeld ze kunnen volgen. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Uitgaan in Marmaris

Uitgaan in Marmaris is super vet, je moet alleen wel weten wat de goede tenten zijn. Hieronder een overzicht met één van de beste tenten in Marmaris!

Hoe kies je de juiste slaapzak?

Kamperen lijkt na jaren nog steeds erg geliefd. Welke slaapzakken passen er bij jouw behoeften? Dit artikel helpt je makkelijk kiezen.

5 Redenen om naar Nicaragua te gaan

Nicaragua is nog weinig populair onder de toeristen. Hieronder geef ik vijf redenen waarom je toch voor dit land zou moeten kiezen.

Zomervakantie, waar naartoe?

Waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je vakantiebestemming

Noorse grammatica 26

Ja, nei, jo

100 jaar Titanic!

Foobie - Foobie Artikelen - Reizen - 100 jaar Titanic

Hoe vind je snel de highlights van Amsterdam?

Hoe vind je snel Het Anne Frank huis, de Westerkerk, de Jordaan, het homo-monument, het Oosterpark, de dam en De Nieuwe kerk.

Colombia

Colombia, is het veilig?

New York, wat te doen in The City That Never Sleeps?

Leuke tips voor als je naar New York gaat

Do's en don'ts in Thailand

De Thaise cultuur is natuurlijk heel anders als de onze! Neem de volgende tips door en maak vrienden tijdens je reis door Thailand!

Waarom zijn er zoveel storingen op de Nederlandse spoorwegen?

Elke winter hoor je het weer op het nieuws, de NS heeft last van storingen! Hoe kan dit zo snel uitlopen op chaos?

Reizen in Bolivia

Een beknopt overzicht van de hoogtepunten in Bolivia.

Noorse grammatica 1

Zelfstandig naamwoorden/substantiver

Vakantiepech

Het hebben van pech op vakantie.

Waar vind je gratis diamanten?

Diamanten zijn heel duur, toch worden ze gewoon gratis gevonden in de natuur, maar waar?

Lijst van spullen om mee te nemen als je gaat backpacken

Ga je backpacken? Pak dan deze lijst erbij en vergeet niets mee te nemen!

London Eye, Millennium Wheel, Reuzenrad Londen

London Eye, Millennium Wheel, Reuzenrad Londen

Kanovaren in Finland

Finland als avontuurlijke vakantie: kanovaren in de natuur! Ik heb een week lang gevaren en het is een unieke beleving, een aanrader!

Goedkoop hotel Amsterdam, goedkoop overnachten Amsterdam.

Amsterdam is de perfecte stad voor een gezellig of cultureel weekendje uit, lees hier waar je goedkoop overnachten kunt in Amsterdam.

Wat is er te doen in Hotel Aska Lara Deluxe ?

Lekker met de hele familie naar Hotel Aska Lara Deluxe in Antalya, lees hier wat er allemaal te doen is in Hotel Aska Lara Deluxe in Antalya

Goedkoop naar Costa Rica, voordelig naar Costa Rica.

Wat is de goedkoopste manier om voordelig naar Costa Rica te gaan?

Gratis OV chipkaart, gratis met de trein, metro en de bus

Met een gratis OV chipkaart kun je onbeperkt reizen met de trein, met de metro en met de bus.

Haal het beste uit Bangkok

Activiteiten en bezienswaardigheden in Bangkok die je absoluut niet mag missen!

The Cotswolds - Engeland in een notendop

Engeland is bekend als een mooi, landelijk vakantieland, maar waar vind je nu precies al die karakteristieke bezienswaardigheden? De streek The Cotswolds heeft het allemaal.

Vakantie naar egypte

Èen van de vele ervaringen over Egypte met daarbij de voordelen en nadelen