Blanes, poort tot de zuidelijke Costa Brava


Publicatie datum:

Blanes is een van de meest aantrekkelijke badplaatsen van de zuidelijke Costa Brava en bovendien uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit de naburige badplaatsen.

Gesponsorde koppelingen

40.000 inwoners telt Blanes dat zich de laatste decennia enorm heeft uitgebreid door toedoen van het toerisme. Het historische centrum wordt graag bezocht en biedt nog de aanblik van een oud vissersplaatsje voor het massatoerisme de plaats innam. Dagelijks kan men in het oude haventje nog een visafslag meemaken. Daarna kan men wandelen over de prachtig aangelegde strandpromenade die naar de grote jachthaven loopt. Jaarlijks wordt in Blanes een wedstrijd vuurwerk afsteken gehouden. Deze manifestatie vindt plaats tijdens het Festa Major ter ere van de patroonheiligen Anna en Joachim in de week van de 26e juli en duurt zeven dagen. Er wordt dan meer dan 500.000 kilo vuurwerk afgeschoten en in het weekend trekt de stad dan meer dan 100.000 bezoekers aan. Buiten zon, strand en zee biedt de plaats enkele interessante bezienswaardigheden.

Kerk Santa Maria de Blanes

Dit gotische kerkje uit de 14e eeuw ligt tegen de heuvel waarop zich de overblijfselen bevinden van de burcht van Sant Joan. De burggraven van Cabrera gaven de opdracht tot de bouw van dit monument waarin het in de zomer heerlijk koel is. Enkele leden van de familie werden hier in de 15e eeuw begraven. Tijdens de jaren 1930 werd het kerkje volledig door brand vernield. Na de Burgeroorlog heeft men het in oude stijl gerestaureerd. Het prachtige barokke retabel werd destijds uit de brand gered.

Botanische tuin van Marimurtra

Deze botanische tuin is gelegen ten oosten van het centrum, aan de voet van de jachthaven. Het bezoek vereist wel wat conditie want het terrein is allesbehalve vlak. Tijdens het hoogseizoen verzekert een stadsbus de verbinding tussen het centrum en de tuinen die tussen Blanes en Lloret de Mar gelegen zijn. De tuin werd ontworpen door de Duitser Karl Faust en de botanicus Pius Font i Quer. Faust was een handelaar die heel zijn leven in Spanje heeft gewoond en zijn hobby was de studie van bloemen en planten van rond de Middellandse Zee. In 1928 ging zijn levensdroom in vervulling: hij kocht een stuk land van 15 hectare op een kliprots boven Blanes en liet hier zijn eigen paradijsje aanleggen. Na zijn dood in 1952 werd de tuin onderhouden door de ‘Carlos-Fauststichting’ en tot 16,5 hectare uitgebreid.

Bij het betreden van de tuin bemerkt men een standbeeld van Karl Faust dat in 2007 door de stad Blanes werd geschonken. Dan volgt een wandeling door de zeer goed onderhouden tuin met een veelvoud aan magnifieke vergezichten op de kustlijn van de Costa Brava en Blanes met haar schitterende strandboulevard en jachthaven. Vooral cactussen gedijen hier zeer goed in dit droge klimaat, net als de andere 3.000 soorten bomen, struiken en bloemen waarvan enkele soorten bij de ingang kunnen aangekocht worden. Een cafetaria om wat ‘bij te tanken’ op warme dagen, uit te rusten en van de natuur te genieten bevindt zich midden in de tuin op een heuvel.

Botanische tuin van Pinya de Rosa

Deze tuin is nog wat verder oostwaarts gelegen en biedt een van de grootste en meest interessante verzamelingen cactussen van Europa. In deze prachtige tuin treft men meer dan 7.000 planten (overwegend cactussen) van over de hele wereld aan. De tuin werd gesticht door Ferran Riviere de Caralt, een bekende industriële ingenieur die met de aanleg van de tuin begon kort na 1945. Pas na jaren van hard zwoegen werd de tuin opengesteld, want alle planten werden vanuit hun oorspronkelijke plaats (botanische tuinen, privé-tuinen) naar hier overgebracht.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Nieuw Zeeland

Wat moet je gezien hebben in Nieuw Zeeland?

Noorse grammatica 20

De vragende voornaamwoorden

Do's en don'ts in Thailand

De Thaise cultuur is natuurlijk heel anders als de onze! Neem de volgende tips door en maak vrienden tijdens je reis door Thailand!

OV Chipkaart

Hoe werkt de ov-chipkaart

Gratis parkeren in Valkenburg, lees hier de verborgen plek.

Gratis parkeren in Valkenburg, lees hier de verborgen plek. Er is echt maar één plek in Valkenburg waar je gratis lang mag parkeren, lees hier waar dat is in Valkenburg, het mooiste vakantiedorp van Nederland.

Kreta: meer dan een uitgaanseiland

Tegenwoordig wordt Kreta door de grote meerderheid slechts gezien als vakantie-eiland. Maar op het eiland valt nog veel meer te ontdekken!

New York, wat te doen in The City That Never Sleeps?

Leuke tips voor als je naar New York gaat

Noord-west Italie

De mooiste plekjes van Noord-West Italie

Openbaar vervoer apps

Wat zijn de handigste apps voor het openbaar vervoer? De handigste apps voor android en iphone

Wat is er te doen in Hotel Grand Park Lara in Antalya, Turkije?

Gezellig met de hele familie naar Hotel Grand Park Lara in Antalya, lees hier wat er allemaal te doen is in Hotel Grand Park Lara in Antalya

Alles over de OV chipkaart

Informatie over de OV-chipkaart die binnenkort in heel Nederland wordt ingevoerd.

Goedkope reizen, goedkope last minute, last minute reizen

De goedkoopste reizen vind je hier, alle goedkope bestemmingen op één pagina.

Waarom zijn er zoveel storingen op de Nederlandse spoorwegen?

Elke winter hoor je het weer op het nieuws, de NS heeft last van storingen! Hoe kan dit zo snel uitlopen op chaos?

Maak kennis met Rio de Janeiro, een van de mooiste en levendigste steden ter wereld!

Dit artikel gaat over de schitterende natuur van de stad Rio de Janeiro.

Noorse grammatica 28

Bijzinnen, deel 1

Hoe kun je zien waar een vliegtuig vliegt?

Je zwaait iemand uit op Schiphol en wilt graag weten waar hij vliegt, hoe kun je zien waar een vliegtuig vliegt?

De Routeplanner

Een routeplanner altijd handig natuurlijk, maar welke kunt u het best gebruiken?

Stopover in Singapore

Tips bij een stopover in Singapore. Lijst van bezienswaardigheden.

Last minute Barcelona, goedkoop naar Barcelona

Barcelona is volgens velen de mooiste stad van Spanje, lees hier hoe je goedkoop naar Barcelona kan.

Goedkoop op vakantie in Finland

Ga ook op vakantie in Finland en ontmoet de mooiste Finse vrouwen en meisjes.

Wat is Airbnb en kun je goedkoop reizen met Airbnb?

Airbnb is gevestigd in San Fransisco en biedt wereldwijd unieke accommodaties aan voor een lage prijs.

24/7 Feest in Chersonissos?! Of toch niet alleen dat...

Chersonissos in Kreta is onder jongeren toch wel de bekendste en populairste vakantiebestemming in Griekenland. Waarom? En wat is er voor de rest te beleven?

Help, ik wil naar Nieuw-Zeeland!

Informatie over alles wat komt kijken bij een 'working holiday' in Nieuw-Zeeland

Gratis vakantie, gratis reizen, gratis overnachten, gratis eten

Wie droomt er niet van, een gratis vakantie met gratis overnachtingen en gratis eten.

Gewoon gaan!

Pak een keer je paspoort en wie weet waar je uitkomt...