Burkina Faso, het land van de integere mens


Publicatie datum:

Over Burkina Faso, een veelzijdig maar arm land

Gesponsorde koppelingen

Burkina Faso is een land met veel gezichten en zeer veranderlijke landschappen. De mensen in het West-Afrikaanse zijn vriendelijk zoals je ze nog maar weinig ziet. Burkina Faso betekend in het Frans vertaald 'le pays des hommes integres', oftewel het land van de integere mens. En daarmee heb je de spijker meteen op zijn kop.

Burkina ligt in West-Afrika. Ingesloten door landen als Ivoorkust, Ghana, Niger, Mali en nog wat andere landen, is het een wat onbekender land, maar daardoor niet minder interessant of mooi.   Juist door het pure van de mensen, die niet door toerisme zijn verpest, en de op de meeste plekken nog ongerepte natuur is het een geweldig land om op vakantie te gaan.

De hoofdstad van Burkina is Ouagadougou (spreek uit wagadoegoe) en telt bijna 1.5 milioen inwoners. Een grote drukke stad met duizenden en duizenden brommertjes, straatverkopers, eetstalletjes en vele dagelijkse marktjes.                      

In Burkina leven zo'n 60 verschillende stammen met elkaar samen. Oorlog is er niet en onrusten ook niet. De mensen, veelal christenen maar ook veel moslims leven met elkaar en naast elkaar en er heerst een goeie sfeer in het hele land.  Iedereen die je tegenkomt is vriendelijk, vooral tegen blanken want die brengen wat geld in het laatje.  De vriendelijkheid maar ook de nederigheid tekent de mensen daar wel.  Het lijkt alsof het slaafse van eeuwen geleden -toen de Burkinezen nog als slaaf verkocht werden- er nog enigszins inzit.  Als blanke zul je vrijwel overal in de watten gelegd worden, nageroepen of met met veel eerbied aangekeken worden.   Ook daaruit maak je op dat het toerisme het land nog niet in de ban heeft genomen.   Mali spreekt Afrikagangers meer aan, vanwege de bekende steden als Mopti, Timboektoe en Djenné, beroemd om hun eeuwenoude moskeen en bijzondere mensen.

Maar ook Burkina Faso heeft veel te bieden; in het zuiden van het land ligt de stad Bobo-Dioulasso waar veel groen en mooie natuur is. Je vindt er mooie watervallen bij het stadje Banfora , wilde nijlpaarden bij een dorp verderop, enorme en eeuwenoude rotsgebergtes de 'Domes van Fabedougou'. Heel indrukwekkend en zeker de moeite waard om er een tijdje te vertoeven.

In het noorden van het land begint de Sahara. De Sahara is een grote woestijn die door verschillende landen richting noorden van Afrika loopt. Gorom-Gorom is de bekendste stad in het gebied, wat valt onder de Sahel-zone.    In het gebied in de regio van Gorm-Gorom leven zeer veel verschillende stammen, waaronder Touaregs maar ook nomadenfamilies die nog echt door deze gebieden heentrekken en hun dorp dus tijdelijk ergens opslaan.   Herders met kuddes koeien of geiten zijn een normaal beeld in dit gebied en dat maakt het heel bijzonder daar eens naar toe te gaan.   Vanwege het droge klimaat in dit noordelijke puntje van Burkina Faso heerst er hier regelmatig hongersnood door armoede. Een mislukt regenseizoen kan fataal zijn voor veel bewoners en de zwakkeren zullen sterven.   Fruit en groenten zoals je die elders in het land vindt zul je hier weinig tegenkomen; men moet het hier van ander voedsel hebben.  

Ouagadougou is een zeer snel gegroiede stad. Bestond het zo'n 30 jaar geleden nog uit ongeveer 200.000 inwoners, bestaat het tegenwoordig om ruim 1.3 miljoen inwoners.  Grote delen van de stad staan niet op de officiele kaart en zijn dan ook veelal vervallen sloppenwijken zijn met huizen gebouwd in de banco-stijl.    De banco-stijl is een goedkope manier van huizen bouwen; men gebruikt aarde vermengd met een ander goedje om stenen te maken, die dan een tijdje gedroogd worden in de zon.  Daarna bouwt men de huizen of hutjes op tot een ruimte ontstaat.  Mensen met wat meer geld gebruiken golfplaten als dak, andere riet of hout.    Het voordeel is dus dat het relatief goedkoop is, het grote nadeel is dat er bij zware of gemiddelde regenval, huizen zullen instorten waardoor jaarlijks veel gezinnen dakloos raken.

De inkomsten van een gemiddelde Burkinees in de steden worden binnengebracht door verkoop van fruit, groenten en andere gewassen, verkoop van allerhande spullen zoals telefoonkaarten, krasloten, Chinese huishoudspullen of bijvoorbeeld zakdoekjes en kauwgum.   Ook zie je veel brommermonteurs of schoenenpoetsers langs de kant van de weg.    Op het platteland zijn weinig inkomsten, daar word groente verbouwd en opgegeten door de families.   Wel zijn er vaak mannen die de stad ingaan om op een of andere manier iets te verdienen voor kleding of andere levensbehoeftes     Een Burkinees verdient gemiddeld €25,- per maand.

Burkina Faso, een fascinerend land met ontzettend warme en hartelijke mensen.   Een must voor de Afrikaganger!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Het Griekse eiland Kos

Een vakantie op Kos voor zowel de strandliefhebber als de actieve toerist. Uitgaanstips en bezienswaardigheden kort uiteengezet met persoonlijke ervaringen.

Wat is Airbnb en kun je goedkoop reizen met Airbnb?

Airbnb is gevestigd in San Fransisco en biedt wereldwijd unieke accommodaties aan voor een lage prijs.

Goedkoop op Safari, goedkoop op fotosafari, goedkoop op filmsafari

Waarom duur op safari in Afrika als je goedkoop op foto- en filmSafari kunt.

Mooie wandel of fietstocht Valkenburg - Maastricht

Voor weinig geld een geweldige vakantie in het Geuldal van Schin op Geul via Valkenburg naar Maastricht

Gratis naar Hong Kong met Cathay Pacific

Like Cathay Pacific op Facebook en vlieg gratis naar Hong Kong.

Gratis vakantie, gratis reizen, gratis overnachten, gratis eten

Wie droomt er niet van, een gratis vakantie met gratis overnachtingen en gratis eten.

Wonen en werken in het buitenland, wat te regelen?

Handleiding ter voorbereiding van (tijdelijk) wonen en werken in het buitenland.

Shoppen in Milaan

Een artikel met informatie over shoppen in Milaan.

Gratis parkeren in Valkenburg, lees hier de verborgen plek.

Gratis parkeren in Valkenburg, lees hier de verborgen plek. Er is echt maar één plek in Valkenburg waar je gratis lang mag parkeren, lees hier waar dat is in Valkenburg, het mooiste vakantiedorp van Nederland.

NS Winterklaar

Winterklaar was de grootste kreet die de NS uitsprak in 2010, Wegen zijn verhard en vervangen na de strenge vorst van vorig jaar. Pekel is in grote hoeveelheden opgekocht, er zu genoeg zijn voor een compleet nieuwe winter.

Reizen in Londen

Een overzicht van de reismogelijkheden in Londen

Spaans voor op vakantie

Spaanse woorden en zinnen voor op vakantie in Spanje.

Gastvrij Portugal

Beleef, ontdek, ervaar en proef Portugal

De Parken van Bologna

Bologna, fabelachtige metropool in het Noorden van Italië, gelegen aan de voet van de Apennijnse bergketen, is één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa.

In de Sahara gered door een mooie negerin met blauwe ogen

Mijn avontuur leek gedoemd om te stranden in de Sahara maar toen zag ik haar.

Lange vliegreizen comfortabel maken

Handige tips om je vliegreis comfotabel te maken. Begin je vakantie goed!

Stedentrip New York City

Stedentrip New York City van voorbereiding tot terugreis

Militairen in strijd tegen stropers

Strijd tegen Aziatische stropers in Zuid-Afrika. Het ivoor van de neushoorns is veel geld waard.

Gezond op reis! Wat neem je mee in de reisapotheek.

Liever geen microbes en ziektes op reis? In dit artikel lees je wat je allemaal nodig hebt in je reisapotheek.

5 Redenen om naar Nicaragua te gaan

Nicaragua is nog weinig populair onder de toeristen. Hieronder geef ik vijf redenen waarom je toch voor dit land zou moeten kiezen.

Rondzwerven aan het einde van de wereld: Isla Navarino, Circuito de Los Dientes

Dit artikel verschaft informatie over de indrukwekkende vijfdaagse wandeltocht, Circuito de los Dientes op Isla Navarino in het verre zuiden van Chili, het echte einde van de wereld.

Haverud Skans 453

Haverud Skans 453 Zweden 2e wereldoorlog

Help, ik wil naar Nieuw-Zeeland!

Informatie over alles wat komt kijken bij een 'working holiday' in Nieuw-Zeeland

De beste stoel in het vliegtuig

Kies de beste stoel aan boord van een vliegtuig

Eger: barokstadje aan de rand van het Bukkgebergte in Noord Oost Hongarije

Bezienswaardigheden in Eger, tips voor een toeristisch bezoekje