Burkina Faso, het land van de integere mens


Publicatie datum:

Over Burkina Faso, een veelzijdig maar arm land

Gesponsorde koppelingen

Burkina Faso is een land met veel gezichten en zeer veranderlijke landschappen. De mensen in het West-Afrikaanse zijn vriendelijk zoals je ze nog maar weinig ziet. Burkina Faso betekend in het Frans vertaald 'le pays des hommes integres', oftewel het land van de integere mens. En daarmee heb je de spijker meteen op zijn kop.

Burkina ligt in West-Afrika. Ingesloten door landen als Ivoorkust, Ghana, Niger, Mali en nog wat andere landen, is het een wat onbekender land, maar daardoor niet minder interessant of mooi.   Juist door het pure van de mensen, die niet door toerisme zijn verpest, en de op de meeste plekken nog ongerepte natuur is het een geweldig land om op vakantie te gaan.

De hoofdstad van Burkina is Ouagadougou (spreek uit wagadoegoe) en telt bijna 1.5 milioen inwoners. Een grote drukke stad met duizenden en duizenden brommertjes, straatverkopers, eetstalletjes en vele dagelijkse marktjes.                      

In Burkina leven zo'n 60 verschillende stammen met elkaar samen. Oorlog is er niet en onrusten ook niet. De mensen, veelal christenen maar ook veel moslims leven met elkaar en naast elkaar en er heerst een goeie sfeer in het hele land.  Iedereen die je tegenkomt is vriendelijk, vooral tegen blanken want die brengen wat geld in het laatje.  De vriendelijkheid maar ook de nederigheid tekent de mensen daar wel.  Het lijkt alsof het slaafse van eeuwen geleden -toen de Burkinezen nog als slaaf verkocht werden- er nog enigszins inzit.  Als blanke zul je vrijwel overal in de watten gelegd worden, nageroepen of met met veel eerbied aangekeken worden.   Ook daaruit maak je op dat het toerisme het land nog niet in de ban heeft genomen.   Mali spreekt Afrikagangers meer aan, vanwege de bekende steden als Mopti, Timboektoe en Djenné, beroemd om hun eeuwenoude moskeen en bijzondere mensen.

Maar ook Burkina Faso heeft veel te bieden; in het zuiden van het land ligt de stad Bobo-Dioulasso waar veel groen en mooie natuur is. Je vindt er mooie watervallen bij het stadje Banfora , wilde nijlpaarden bij een dorp verderop, enorme en eeuwenoude rotsgebergtes de 'Domes van Fabedougou'. Heel indrukwekkend en zeker de moeite waard om er een tijdje te vertoeven.

In het noorden van het land begint de Sahara. De Sahara is een grote woestijn die door verschillende landen richting noorden van Afrika loopt. Gorom-Gorom is de bekendste stad in het gebied, wat valt onder de Sahel-zone.    In het gebied in de regio van Gorm-Gorom leven zeer veel verschillende stammen, waaronder Touaregs maar ook nomadenfamilies die nog echt door deze gebieden heentrekken en hun dorp dus tijdelijk ergens opslaan.   Herders met kuddes koeien of geiten zijn een normaal beeld in dit gebied en dat maakt het heel bijzonder daar eens naar toe te gaan.   Vanwege het droge klimaat in dit noordelijke puntje van Burkina Faso heerst er hier regelmatig hongersnood door armoede. Een mislukt regenseizoen kan fataal zijn voor veel bewoners en de zwakkeren zullen sterven.   Fruit en groenten zoals je die elders in het land vindt zul je hier weinig tegenkomen; men moet het hier van ander voedsel hebben.  

Ouagadougou is een zeer snel gegroiede stad. Bestond het zo'n 30 jaar geleden nog uit ongeveer 200.000 inwoners, bestaat het tegenwoordig om ruim 1.3 miljoen inwoners.  Grote delen van de stad staan niet op de officiele kaart en zijn dan ook veelal vervallen sloppenwijken zijn met huizen gebouwd in de banco-stijl.    De banco-stijl is een goedkope manier van huizen bouwen; men gebruikt aarde vermengd met een ander goedje om stenen te maken, die dan een tijdje gedroogd worden in de zon.  Daarna bouwt men de huizen of hutjes op tot een ruimte ontstaat.  Mensen met wat meer geld gebruiken golfplaten als dak, andere riet of hout.    Het voordeel is dus dat het relatief goedkoop is, het grote nadeel is dat er bij zware of gemiddelde regenval, huizen zullen instorten waardoor jaarlijks veel gezinnen dakloos raken.

De inkomsten van een gemiddelde Burkinees in de steden worden binnengebracht door verkoop van fruit, groenten en andere gewassen, verkoop van allerhande spullen zoals telefoonkaarten, krasloten, Chinese huishoudspullen of bijvoorbeeld zakdoekjes en kauwgum.   Ook zie je veel brommermonteurs of schoenenpoetsers langs de kant van de weg.    Op het platteland zijn weinig inkomsten, daar word groente verbouwd en opgegeten door de families.   Wel zijn er vaak mannen die de stad ingaan om op een of andere manier iets te verdienen voor kleding of andere levensbehoeftes     Een Burkinees verdient gemiddeld €25,- per maand.

Burkina Faso, een fascinerend land met ontzettend warme en hartelijke mensen.   Een must voor de Afrikaganger!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Wat je niet mag vergeten bij het kopen van wintersportspullen

Een geheugensteuntje voor elke wintersporter

De wondere wereld van mysterieus Madagaskar

Op zintuigstrelende zeilsafari rond de eilanden van Madagaskar

Je backpack inpakken

Sta jij ook aan het begin van een wereldreis? Dan heb je vast veel aan onderstaande inpaktips.

Gratis naar Hong Kong met Cathay Pacific

Like Cathay Pacific op Facebook en vlieg gratis naar Hong Kong.

Verstandig op Reis

Tips voor een onbezorgde vakantie

De Schotse kilt

Informatie over de Schotse kilt & de antwoord op: wat draagt men onder de kilt?

Parijs is een mooie stad maar net iets te ver weg.

We gingen voor een goedkoop Pinksterweekend naar Parijs. Parijs zouden we nooit halen maar wat er wel gebeurde veranderde ons leven.

Cuba; meer dan rum, koffie en sigaren

Cuba een prachtig vakantieland

Lekker cruisen met kinderen!

Kinderen en cruisen? Gaan dat wel samen? Dit is een artikel over cruisen met kinderen.

Lijst van spullen om mee te nemen als je gaat backpacken

Ga je backpacken? Pak dan deze lijst erbij en vergeet niets mee te nemen!

Alanya, Turkije

Wat informatie over de Turkse badplaats Alanya

In de Sahara gered door een mooie negerin met blauwe ogen

Mijn avontuur leek gedoemd om te stranden in de Sahara maar toen zag ik haar.

Thailand - het land van de glimlach

Korte beknopte beschrijving van het land Thailand

Noorse grammatica 13

onvoltooid verleden tijd

De voor- en nadelen van last minute reizen

Last minute reizen - iets voor u? De voor- en nadelen op een rijtje.

Gezellig, gemoedelijk Dublin

Lees meer over een heerlijk weekendje weg

Vakantie in Australie. Bezienswaardigheden in Victoria en New South Wales. Deel 1

Australie. Tips voor route en bezienswaardigheden in Victoria en New South Wales

Voordelig biologisch verantwoord overnachten in een groen hotel.

Nu na groene stroom en biologische voedsel ook biologisch verantwoord overnachten en vakantie vieren.

The 'Old Mother Road' Route 66 U.S.A.

The 'old Mother Road' Route 66 U.S.A

OV Chipkaart

Hoe werkt de ov-chipkaart

Voordelig weekendje Brussel

Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden en de leukste attracties in Brussel.

Op reis naar Venezuela

op vakantie naar venezuela? wat moet u nog weten?

Goedkoop hotel Amsterdam, goedkoop overnachten Amsterdam.

Amsterdam is de perfecte stad voor een gezellig of cultureel weekendje uit, lees hier waar je goedkoop overnachten kunt in Amsterdam.

Wat zijn de 5 grootste gebouwen ter wereld?

Hierin staat de hoogste gebouwen van de hele wereld.

Noorse grammatica 20

De vragende voornaamwoorden