Burkina Faso, het land van de integere mens


Publicatie datum:

Over Burkina Faso, een veelzijdig maar arm land

Gesponsorde koppelingen

Burkina Faso is een land met veel gezichten en zeer veranderlijke landschappen. De mensen in het West-Afrikaanse zijn vriendelijk zoals je ze nog maar weinig ziet. Burkina Faso betekend in het Frans vertaald 'le pays des hommes integres', oftewel het land van de integere mens. En daarmee heb je de spijker meteen op zijn kop.

Burkina ligt in West-Afrika. Ingesloten door landen als Ivoorkust, Ghana, Niger, Mali en nog wat andere landen, is het een wat onbekender land, maar daardoor niet minder interessant of mooi.   Juist door het pure van de mensen, die niet door toerisme zijn verpest, en de op de meeste plekken nog ongerepte natuur is het een geweldig land om op vakantie te gaan.

De hoofdstad van Burkina is Ouagadougou (spreek uit wagadoegoe) en telt bijna 1.5 milioen inwoners. Een grote drukke stad met duizenden en duizenden brommertjes, straatverkopers, eetstalletjes en vele dagelijkse marktjes.                      

In Burkina leven zo'n 60 verschillende stammen met elkaar samen. Oorlog is er niet en onrusten ook niet. De mensen, veelal christenen maar ook veel moslims leven met elkaar en naast elkaar en er heerst een goeie sfeer in het hele land.  Iedereen die je tegenkomt is vriendelijk, vooral tegen blanken want die brengen wat geld in het laatje.  De vriendelijkheid maar ook de nederigheid tekent de mensen daar wel.  Het lijkt alsof het slaafse van eeuwen geleden -toen de Burkinezen nog als slaaf verkocht werden- er nog enigszins inzit.  Als blanke zul je vrijwel overal in de watten gelegd worden, nageroepen of met met veel eerbied aangekeken worden.   Ook daaruit maak je op dat het toerisme het land nog niet in de ban heeft genomen.   Mali spreekt Afrikagangers meer aan, vanwege de bekende steden als Mopti, Timboektoe en Djenné, beroemd om hun eeuwenoude moskeen en bijzondere mensen.

Maar ook Burkina Faso heeft veel te bieden; in het zuiden van het land ligt de stad Bobo-Dioulasso waar veel groen en mooie natuur is. Je vindt er mooie watervallen bij het stadje Banfora , wilde nijlpaarden bij een dorp verderop, enorme en eeuwenoude rotsgebergtes de 'Domes van Fabedougou'. Heel indrukwekkend en zeker de moeite waard om er een tijdje te vertoeven.

In het noorden van het land begint de Sahara. De Sahara is een grote woestijn die door verschillende landen richting noorden van Afrika loopt. Gorom-Gorom is de bekendste stad in het gebied, wat valt onder de Sahel-zone.    In het gebied in de regio van Gorm-Gorom leven zeer veel verschillende stammen, waaronder Touaregs maar ook nomadenfamilies die nog echt door deze gebieden heentrekken en hun dorp dus tijdelijk ergens opslaan.   Herders met kuddes koeien of geiten zijn een normaal beeld in dit gebied en dat maakt het heel bijzonder daar eens naar toe te gaan.   Vanwege het droge klimaat in dit noordelijke puntje van Burkina Faso heerst er hier regelmatig hongersnood door armoede. Een mislukt regenseizoen kan fataal zijn voor veel bewoners en de zwakkeren zullen sterven.   Fruit en groenten zoals je die elders in het land vindt zul je hier weinig tegenkomen; men moet het hier van ander voedsel hebben.  

Ouagadougou is een zeer snel gegroiede stad. Bestond het zo'n 30 jaar geleden nog uit ongeveer 200.000 inwoners, bestaat het tegenwoordig om ruim 1.3 miljoen inwoners.  Grote delen van de stad staan niet op de officiele kaart en zijn dan ook veelal vervallen sloppenwijken zijn met huizen gebouwd in de banco-stijl.    De banco-stijl is een goedkope manier van huizen bouwen; men gebruikt aarde vermengd met een ander goedje om stenen te maken, die dan een tijdje gedroogd worden in de zon.  Daarna bouwt men de huizen of hutjes op tot een ruimte ontstaat.  Mensen met wat meer geld gebruiken golfplaten als dak, andere riet of hout.    Het voordeel is dus dat het relatief goedkoop is, het grote nadeel is dat er bij zware of gemiddelde regenval, huizen zullen instorten waardoor jaarlijks veel gezinnen dakloos raken.

De inkomsten van een gemiddelde Burkinees in de steden worden binnengebracht door verkoop van fruit, groenten en andere gewassen, verkoop van allerhande spullen zoals telefoonkaarten, krasloten, Chinese huishoudspullen of bijvoorbeeld zakdoekjes en kauwgum.   Ook zie je veel brommermonteurs of schoenenpoetsers langs de kant van de weg.    Op het platteland zijn weinig inkomsten, daar word groente verbouwd en opgegeten door de families.   Wel zijn er vaak mannen die de stad ingaan om op een of andere manier iets te verdienen voor kleding of andere levensbehoeftes     Een Burkinees verdient gemiddeld €25,- per maand.

Burkina Faso, een fascinerend land met ontzettend warme en hartelijke mensen.   Een must voor de Afrikaganger!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Hoe gevaarlijk is de gratis toegankelijke Trolltunga in Noorwegen?

Er is een Australische studente om het leven gekomen door een val van de Trolltunga, een bekende rots in Noorwegen. Hoe gevaarlijk is de Trolltunga in Noorwegen?

Australie vakantieland

Een van de mooiste landen waar ik geweest ben bij mijn reizen in de wereld.

De wondere wereld van mysterieus Madagaskar

Op zintuigstrelende zeilsafari rond de eilanden van Madagaskar

Super goedkoop all inclusive Alanya, Super goedkoop all inclusive Turkije

Op zoek naar een mooie goedkope zonvakantie, met deze tips kun je nog goedkoper all inclusive naar Turkije.

Noorse grammatica 25

Deel 3 van de Noorse voorzetsels

Noorse grammatica 7

De aanwijzende voornaamwoorden

Het toppunt van schoonheid, de mooiste rondingen van de Islam

De mooiste rondingen van deze aardbol komen voor rekening van de Islam.

Brazilië

Brazilië is een land waar ik heen ben geweest op vakantie. Hier leest u meer over dit prachtige land!

Stopover in Singapore

Tips bij een stopover in Singapore. Lijst van bezienswaardigheden.

New England trip

Reistips voor het noordoosten van Amerika, waar de Verenigde Staten haar oorsprong kent.

Nieuw Zeeland

Wat moet je gezien hebben in Nieuw Zeeland?

Op reis naar Venezuela

op vakantie naar venezuela? wat moet u nog weten?

Militairen in strijd tegen stropers

Strijd tegen Aziatische stropers in Zuid-Afrika. Het ivoor van de neushoorns is veel geld waard.

Gratis naar Alanya kasteel in Turkije

Het kasteel voor de kust is van Alanya is beeldbepalend voor de stad, lees hier hoe je gratis naar dat kasteel kunt.

Uitgaan in Marmaris

Uitgaan in Marmaris is super vet, je moet alleen wel weten wat de goede tenten zijn. Hieronder een overzicht met één van de beste tenten in Marmaris!

5 Redenen om naar Nicaragua te gaan

Nicaragua is nog weinig populair onder de toeristen. Hieronder geef ik vijf redenen waarom je toch voor dit land zou moeten kiezen.

Een andere kant van Spanje

Van Valencia to Javea, een minder toeristisch, maar prachtig stuk van Spanje en tips om het te ontdekken

Hoe kies je de juiste slaapzak?

Kamperen lijkt na jaren nog steeds erg geliefd. Welke slaapzakken passen er bij jouw behoeften? Dit artikel helpt je makkelijk kiezen.

Londen voor gevorderden - Hampstead Heath & Hampstead

Londen voor de gevorderde Londen-ganger

Hotel Klein Zwitserland

Het mooie hotel Klein Zwitserland

Je backpack inpakken

Sta jij ook aan het begin van een wereldreis? Dan heb je vast veel aan onderstaande inpaktips.

Voordelig biologisch verantwoord overnachten in een groen hotel.

Nu na groene stroom en biologische voedsel ook biologisch verantwoord overnachten en vakantie vieren.

Eger: barokstadje aan de rand van het Bukkgebergte in Noord Oost Hongarije

Bezienswaardigheden in Eger, tips voor een toeristisch bezoekje

Sevilla - Spanje

Een van de warmste steden van Europa!

Werken als hotel of camping entertainer

Wil je ook werken als entertainer en de beste tijd van je leven beleven?