Eger: barokstadje aan de rand van het Bukkgebergte in Noord Oost Hongarije


Publicatie datum:

Bezienswaardigheden in Eger, tips voor een toeristisch bezoekje

Gesponsorde koppelingen

Eger, een stad met een rijke geschiedenis, stad van de thermale baden, studenten en wijn. De valei van de schone vrouwe, de beroemde burcht , de prachtige wandelstraatjes en het Dobo-plein. Eigenlijk is er in Eger te veel te doen en te beleven om slechts een dag van een vakantie in dit stadje door te brengen. Hier wat tips om een keuze te maken.

De reisgidsen schrijven: “Waar het Matra- en Bükkgebergte samenkomen stichtte Sint István het bisdom Eger. Vandaag de dag is het een bruisend stadje met een rijke historie, wijn, studenten en gezelligheid.” Eger wordt tot de mooiste stadjes van Hongarije gerekend. Vaak wordt het in één adem genoemd met Tihany en Szentendre. Terecht, want cultuur, activiteit, ontspanning en gastronomisch genieten komen samen op dit mooie plekje.

Als u in de gelukkige omstandigheid bent dat u de VVV (Tour Inform) aan de Bajcsy Zs. u. 9 open aantreft, (dit schrijf ik niet zonder reden, op de vreemdste tijden is hij dicht) is het zeker de moeite waard om binnen te stappen en te vragen of er in de tijd dat u in Eger bent wellicht een festival of andere activiteit plaatsvindt. Mocht de vvv gesloten zijn, of mochten er geen bijzondere activiteiten zijn, dan is er geen nood, want ook dan is er in Eger en omgeving genoeg te beleven.

Plekken die een bezoekje waard zijn

Doboplein met de Minorita kerk (Dobotér és Minoreta templom)
Gezellig een hapje eten met een orkestje dat livemuziek speelt of een goed  wijntje drinken in een kwalitatieve wijnbar aan de voet van de burcht, van een wijnfestival of de kerstmarkt genieten, dat kan allemaal op het Dobo-plein. De kerk die aan het plein ligt, wordt tot de mooisten van Midden Europa gerekend. Het Dobo-plein is ook de plek vanwaar in de zomer het toeristentreintje naar de vallei van de schone vrouwe vertrekt.

Burcht van Eger (Egri vár)
Meerdere malen is deze burcht op heroïsche wijze verdedigd. De Hongaren (soldaten en de vrouwen van Eger) hebben langere tijd stand gehouden tegen de Turken. Het verhaal doet de ronde dat de wijn de bevolking van Eger buitengewoon sterk maakte, vandaar de naam “Stierenbloed” wijn (Bikavér). Dit is vertolkt inde roman “De sterren van Eger” door Géza Gárdonyi, wat ook in het Nederlands vertaald is. In de zomer vinden er vaak activiteiten op de burgt plaats als “ridderspelen”, zeker met kinderen de moeite waard. Maar sowieso zullen ze zich prinsen en prinsessen wanen als ze over de paden rond de burcht lopen. Wellicht kunt u ook eens het handboogschieten proberen beneden in een van de onderaandse gangen.

Het Lyceum met bibliotheek, planetarium  en Camera Obscura (Főegyházmegyei Könyvtár ésSpecula Csillagviszgáló)
Op het Eszterházy plein vindt u het lyseum (tegenwoordig is de lerarenopleiding hier gevestigd). Het lyseum werd gesticht door het bisdom van Eger. Men had eigenlijk een universiteit willen stichten, maar dat stond Maria Theresa niet toe. Laat u zich niet afschrikken door de wat onduidelijke kaartverkoop (lijkt soms gesloten, maar is dan toch open, personeel niet al te hulpvaardig). De bibliotheek van het lyseum (op de eerste verdieping) is zeker een bezoek waard. Hij heeft prachtige beschilderde plafonds (fresco’s), houtsnijwerk en bevat meer dan 160.000 boeken, waaronder ook diverse zeer oude en zeldzame exemplaren,  ook een orginele brief van Mozart wordt in de bibliotheek bewaard. De Camera Obscura in het observatorium is ook bijzonder. Via een oude techniek wordt in een donkere kamer met spiegels de omgeving getoond. 

Basilik en de onderaardse gangen
Tegenover het Lyseum, ook op het Eszterházy tér, is de Basilik gelegen. Rond het middaguur kan je in de zomer vaak genieten van een orgelconcert. Deze cathedraal werd gebouwd tussen 1831 en 1836.Naast de grote trappen (als je ervoor staat rechts) is de ingang naar de voormalige wijnkelders van de bisschop. Deze “Stad onder de stad” bestaat uit 142 kilometer gangen. Hoewel het bouwtechnisch zeer bijzonder is, is er op zich is er niet veel te zien, maar de Engelstalige tour (zo’n 45 min.) is door het verhaal wel weer de moeite waard. Neem een trui mee, want het is er rond de 12 graden Celcius.

Minaret
Op de Knézich utca bevind zich één van de duidelijkste overblijfselen van de Turkse bezetting. De minaret (de moskee waar de minaret bij hoorde is verwoest) is 40 meter hoog en je kunt naar boven klimmen om een mooi uitzicht over de stad te hebben.

Valei van de schone vrouwe “Szép Asszony-völgy”
In de zomermaanden rijdt er vanaf het Dobo-plein een electrisch treintje naar de vallei van de schone vrouwe. Of u neemt een taxi. Eventueel kunt u ook te voet naar de vallei lopen, dit kost zo’n 30 minuten. Terug kunt u dan alsnog met het treintje gaan. Zo kunt u zonder problemen genieten van de wijnen die de verschillende proeflokalen te bieden hebben en hoeft u zich geen zorgen te maken over het alcohol percentage in uw bloed gedurende de terugreis (in Hongarije geldt een zeer streng 0% beleid). De wijnen uit de Eger streek zijn de Olaszrizling, Leányka, Muskotály, Chardonnay, Kékfrankos, Cabernet sauvignon en de Bikavér.

Turks Thermaalbad, Egerszalók, Demjén
Het Turkse bad van Eger (török fürdö) is recentelijk volledig gerenoveerd. De oude baden zijn echter bewaard gebleven en het is een bijzondere ervaring om in het basin te staan waar “radioactief” warter uit opborrelt. De turkse baden zijn minder geschikt met kleine kinderen. Dan kunt u wellicht beter gebruik maken van de naastgelegen buiten  Thermaalbaden (met een speelburcht). Egerszalók’s Salaris resort is gebouwd rond de kalkplateau’s die op natuurlijke wijze zijn ontstaan door het naar beneden sijpelen van het warme bronwater. Het bad heeft een recreatie deel (met glijbaan voor de kinderen) en een thermaal deel. Daarnaast zijn er vele schoonheidsbehandelingen te boeken.
De baden van Demjén bevinden zich volledig buiten. Er zijn thermale warme baden en er is een appart glijbaandeel (hiervoor heeft u ook een apart kaartje nodig).

Bükk
Naast alle activiteiten en bezienswaardigheden in Eger zelf, is een bezoek aan het nationaal park de Bükk, met zijn bijzondere flora en fauna, wandel en fietspaden, grotten, forellen kwekerijen, hoogvlaktes met Lipizaner paarden, ruïnes en watervallen ook het vermelden waard.

Algemene opmerking
Openingstijden en prijzen kunnen veranderen, vandaar deze niet zijn toegevoegd. Voor actuele prijzen en openingstijden kunt u het beste kijken op de betreffende websites of informeren bij de VVV.

Over de auteur
Karin Gabor (1972) is Nederlands-Hongaarse en woont sinds 2008 met haar gezin in Noord Oost Hongarije, waar ze samen met haar man Michel  “Move to Balance Countryside Resort” heeft gerealiseerd , een plek om inspiratie op te doen voor een leven in balans.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie reizen

Burkina Faso, het land van de integere mens

Over Burkina Faso, een veelzijdig maar arm land

Noorse grammatica 16

De hulpwerkwoorden

Openbaar vervoer in Twente

Hoe is het openbaar vervoer in Twente geregeld

De mooiste eilanden die er te vinden zijn

Mocht u ooit nog wat geld en tijd over hebben; vlieg dan naar Fiji.

Reisverslag vakantie Zweden: Viking graven Solleron

Serie van artikelen over bezienswaardigheden in Zweden tijdens de vakantie. Deze keer de Viking graven in Sollerön.

Reizen in Bolivia

Een beknopt overzicht van de hoogtepunten in Bolivia.

Wat is er te doen in Walkhampton?

Walkhampton is een schitterend dorpje in het zuid oosten van Engeland, wat is er te doen in Walkhampton?

De Schotse kilt

Informatie over de Schotse kilt & de antwoord op: wat draagt men onder de kilt?

100 jaar Titanic!

Foobie - Foobie Artikelen - Reizen - 100 jaar Titanic

Kaapstad; Vakantiebestemming nummer 1

Reisverslag Kaapstad Cape Town Zuid-Afrika bezienswaardigheden tips

Noorse grammatica 5

De persoonlijke voornaamwoorden

Waar vind je gratis diamanten?

Diamanten zijn heel duur, toch worden ze gewoon gratis gevonden in de natuur, maar waar?

De Routeplanner

Een routeplanner altijd handig natuurlijk, maar welke kunt u het best gebruiken?

De mooiste wandel- en fietstocht over Mastiles Lane in North Yorkshire, Engeland.

Eindeloos wandelen, fietsen over de Mastiles Lane en genieten van het ongerepte eeuwenoude landschap.

Kamperen op camping de Pekelinge Oostkapelle

gezellige kindervriendelijke camping, de pekelinge

Goedkope ruimtevluchten, goedkoop vliegen in de ruimte

Over een paar jaar voor iedereen goedkope ruimte vluchten met de mooiste vliegtuigen.

De abdij van Vaucelles in Noord-Frankrijk

Toerische informatie over de de abdij van Vaucelles in Noord-Frankrijk

Een kijkje in rusland

Korte kennismaking met een deeltje van dit enorm grote land.

Noorse grammatica 6

Wederkerende voornaamwoorden en wederkerende werkwoorden

Wat is er te doen in Canada, bezienswaardigheden in Canada

Bekijk hier de schoonheid en de toeristische highlights van Canada.

Noorse grammatica 1

Zelfstandig naamwoorden/substantiver

Het Griekse eiland Kos

Een vakantie op Kos voor zowel de strandliefhebber als de actieve toerist. Uitgaanstips en bezienswaardigheden kort uiteengezet met persoonlijke ervaringen.

Goedkope cruise op de mooiste cruiseschepen, droom cruise naar de Bahama’s

Cruises zijn nu heel voordelig, zoek nu je droomcruise uit op de mooiste cruiseschepen.

Goedkoop naar Australie, voordelig naar Australie

De goedkoopste vlucht naar Australië en de mooiste rondreizen door Australië.

Hoe is Grand Park Lara ontstaan en hoe is het nu?

Het Grand Park Lara hotel bestaat nog niet zo lang, hoe is het ontstaan en hoe is het nu?