Quito: Stad van de eeuwige lente


Publicatie datum:

Omschrijving van de bezienswaardigheden in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito

Gesponsorde koppelingen

Hoog in de Andes, omgeven door vulkanen ligt de hoofdstad van Ecuador: Quito. De stad geldt als de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld op ruim 2800 meter. Een stad op zo'n 20 kilometer afstand tot de evenaar waar het altijd lente lijkt te zijn. Dat maakt Quito het hele jaar door een prettige plek om te vertoeven met tal van bezienswaardigheden.

Reeds ver voor de Spaanse verovering van het Zuid-Amerikaanse continent werd het gebied in de Andes door indianenstammen bewoond. Vlak voor de intocht van de Spanjaarden behoorde de stad tot het Incarijk van keizer Atahualpa. In de 16e eeuw werd de stad door de conquistadores verwoest en opnieuw gesticht onder de naam San Francisco de Quito. Het was twee eeuwen later in Quito dat de vrijheidstrijd begon die de Spanjaarden uiteindelijk in 1822 deed verdwijnen uit het gebied, dat zich aansloot bij de Groot-Colombiaanse Republiek. In 1830 werd Ecuador zelfstandig met Quito als hoofdstad. Door industrialisatie groeide de stad in de vorige eeuw uit tot een miljoenenstad met 1,8 miljoen inwoners (Quitenos). In Ecuador is alleen de havenstad Guayaquil groter. Quito groeide daarbij door de ligging tussen bergen in de lengte; de stad is ver uitgestrekt en relatief smal.

Historisch centrum
De Spaanse invloed is nooit verdwenen uit het centrum van de stad. Wie het koloniale Spanje wil zien, ontkomt niet aan een reis naar Quito. Het historisch centrum was een van de eerste steden op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks vele bezoekers. Door de jaren heen hebben aardbevingen als gevolg van de vulkanische omgeving de stad echter meermaals beschadigd. Telkens boden grondige restauraties echter uitkomst en bezoekers wanen zich nog steeds in een andere tijd op het plein bij het presidentiële paleis, voor de kathedraal of in een van de vele kerken. De oude gevels, waarachter vaak winkels te vinden zijn, mogen niet worden aangetast; neonreclame is niet toegestaan, ook vanwege de prachtige verlichting die Quito ook 's nachts uitstraling geven.

Musea
Quito heeft een ruim aanbod in musea. Zo is de prekoloniale geschiedenis te bezichtigen in het museum van Ecuadoraanse cultuur. Een interessante voorstelling van de vrijheidstrijd is te zien in cultureel centrum Metropolitiano. Ook op de plek waar de strijders de Spanjaarden aanvielen is een gedenkteken te bezichtigen. Daarnaast bevindt zich op de Panecillo, een broodvormige heuvel vlakbij het centrum, het beeld van de Maagd van Quito dat vanuit een groot deel van de stad te zien is. Binnenin het beeld is een kleine expositie. Bovenop het stadssymbool krijgen bezoekers een prachtig uitzicht op de oude stad. Via een kabelbaan naar de top van de berg Teleferiqo biedt een nog spectaculairder uitzicht. Voor wie geïnteresseerd is in de vele verschillende volkeren van Ecuador is het Mitad del Mundo (midden van de aarde) een must. Vlak buiten de stad is een gedenkteken opgericht op de evenaar; binnenin deze toren is een uitgebreide tentoonstelling.

Uitgaansleven
Quito kent talloze restaurants, waar authentieke gerechten gegeten kunnen worden. Vanuit de kust worden specialiteiten met garnalen aangevoerd, terwijl kaassoep, gefrituurd varkensvlees en diverse kipgerechten eveneens zeer smakelijk zijn. Daarnaast behoort fruit in Ecuador tot iedere maaltijd. Vooral bij het ontbijt wordt vers sap geserveerd. 's Avonds wordt veel gedanst in het uitgaansleven. Liefhebbers van sport komen in Quito ook aan hun trekken; naast een arena voor stierengevechten kent de stad een aantal voetbalclubs waarvan El Nacional, Deportivo Quito en LDU Quito (kortweg Liga) de bekendste zijn. Laatstgenoemde club won in 2008 de Copa Libertadores (de Zuid-Amerikaanse Champions League).

Bereikbaarheid
Wie Quito wil bezoeken, zal dat meestal doen per vliegtuig. Een busreis vanuit één van de andere steden in Ecuador of vanuit Peru of Colombia duurt lang en is niet comfortabel. Momenteel heeft Quito met het Mariscal Sucre een klein vliegveld midden in de stad. Vanwege de onveilige situatie, het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden en de milieutechnische overlast bouwt Quito aan een nieuw vliegveld buiten de stad dat in 2010 in gebruik genomen zal gaan worden. Het oude vliegveld, omgeven door woningen en bedrijven, wordt een park, dat meteen een van de grootste stadsparken ter wereld zal gaan worden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 13
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Parijs, beste reistijd, temperaturen en evenementen

Parijs, voorbereiding voor een bezoek

Saba

Informatie over Saba

De wondere wereld van mysterieus Madagaskar

Op zintuigstrelende zeilsafari rond de eilanden van Madagaskar

Tips voor goedkoop weekje zon in januari

tips en ervaring weekje zon in januari

TRANS SIBIERIE EXPRESS: DE RUSSISCH-CHINESE GRENS

Na 6 lange dagen onafgebroken treinreizen door een winters Russisch landschap bereikten we China. Douaneformaliteiten aan Russische en Chinese kant zorgden voor oponthoud. Vooral de Russen lieten zich daarbij van de slechtste kant zien.

Toeristische Dierenmishandeling - De Olifant

Werkt u onbewust mee aan dierenleed?

Uitgaan in Marmaris

Uitgaan in Marmaris is super vet, je moet alleen wel weten wat de goede tenten zijn. Hieronder een overzicht met één van de beste tenten in Marmaris!

Noorse grammatica 13

onvoltooid verleden tijd

Gardens by the Bay, Last minute Singapore.

In het Gardens by the Bay project in Singapore groeien meer dan 26.000 planten en bloemen in verticale tuinen van 25 tot 50 meter hoog.

Alles over reisverzekeringen

Alle informatie over reisverzekeringen.

Eifelsteig

Eifelsteig -Een bijzondere lange afstandswandeling vlak over de grens

Goedkoop hotel Amsterdam, goedkoop overnachten Amsterdam.

Amsterdam is de perfecte stad voor een gezellig of cultureel weekendje uit, lees hier waar je goedkoop overnachten kunt in Amsterdam.

Tips en bezienswaardigheden in Barcelona

Zorg dat je het beste uit je trip naar Barcelona haalt! Lees dit artikel voor de beste tips en de mooiste bezienswaardigheden!

De mooiste wandel- en fietstocht over Mastiles Lane in North Yorkshire, Engeland.

Eindeloos wandelen, fietsen over de Mastiles Lane en genieten van het ongerepte eeuwenoude landschap.

Mooie Thaise vrouwen in Bangkok Sathorn, Mooie Thaise meisjes.

Door de toenemende welvaart in Thailand komen er opvallend veel mooie Thaise vrouwen op de Bangkok Sathorn.

Spaans voor op vakantie

Spaanse woorden en zinnen voor op vakantie in Spanje.

Last minute Barcelona, goedkoop naar Barcelona

Barcelona is volgens velen de mooiste stad van Spanje, lees hier hoe je goedkoop naar Barcelona kan.

Shoppen in Milaan

Een artikel met informatie over shoppen in Milaan.

Hoe overleef ik de vliegreis?

Tips om het vliegen zo aangenaam mogelijk te maken

Info voor goedkoop weekendje Leeuwarden, hotel Leeuwarden

Uitgebreide informatie voor een goedkoop weekendje Leeuwarden, wat is er in Leeuwarden.

Gratis OV chipkaart, gratis met de trein, metro en de bus

Met een gratis OV chipkaart kun je onbeperkt reizen met de trein, met de metro en met de bus.

Zomervakantie, waar naartoe?

Waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je vakantiebestemming

Goedkoop vliegen naar je droombestemming, goedkope vliegreizen

Wie droomt er niet van een goedkope vliegreis naar een romantische zonnige bestemming.

Noorse grammatica 1

Zelfstandig naamwoorden/substantiver

Taganrog een heel klein beetje Nederlandse inbreng

De geschiedenis van Taganrog in Rusland en haar Nederlandse roots