Stopover in Singapore


Publicatie datum:

Tips bij een stopover in Singapore. Lijst van bezienswaardigheden.

Gesponsorde koppelingen

 In een eerder artikel beschreef ik de voorbereiding van een vakantie in Australië en hoe we kwamen tot de keuze van Singapore Airlines als vliegmaatschappij.

Deze bijdrage gaat over Singapore, waar we een stopover van een dag hebben gemaakt. De belevenissen in Australië kun je hier vinden.

Korte geschiedenis van Singapore

 

De stadstaat Singapore bestaat uit een groot eiland en enkele tientallen kleine eilandjes op het zuidelijkste puntje van het Maleisisch schiereiland. In 1819 werd het gekoloniseerd door het Britse rijk en ingericht als handelspost door Thomas Raffles. Het Britse gezag duurde tot 1959, onderbroken door de Japanse bezetting van februari 1942 tot september 1945. Van 1963 tot 1965 is Singapore onderdeel geweest van de Maleisische federatie, maar op 9 augustus 1965 werd het een onafhankelijke republiek en vanaf 15 oktober van dat jaar lid van de Commonwealth of Nations.

Vanaf 1959 heeft het zich onder leiding van Lee Kuan Yew ontwikkeld tot één van de meest welvarende landen ter wereld.

 

Changi airport

 

De internationale luchthaven van Singapore is Changi airport aan de oostzijde van het hoofdeiland. Tijdens de Japanse bezetting was op deze plaats een krijgsgevangenenkamp waar veel geallieerde krijgsgevangenen zijn ondergebracht.

Het is een gigantische luchthaven met veel luxe winkels en eet- en drinkgelegenheden. Je kunt je handbagage voor een klein bedrag in bewaring geven bij een ‘left baggage counter’. Vanaf het vliegveld is er goedkoop en efficiënt werkend openbaar vervoer met de bus of de metro (MRT) naar het centrum. Als je liever met een taxi gaat, kan dat tegen - voor Nederlandse begrippen - redelijke tarieven. Er rijdt ook een hop-on, hop-off bus van Singapore Airlines, waar je op vertoon van je boarding pass gratis gebruik van mag maken. Overigens biedt de vliegmaatschappij nog veel meer kortingen en voordelige aanbiedingen voor transitpassagiers, waarvoor ik verwijs naar hun website.

Wij hebben er voor gekozen om met de bus naar het centrum te gaan en daar te voet de omgeving te verkennen. Omdat we al ’s ochtends om zes uur landden en pas ’s avonds om 21.15 uur verder zouden vliegen, hadden we daar voldoende tijd voor. Als je minder tijd hebt, zou je de gratis twee uur durende city-tour, aangeboden door Changi airport, kunnen overwegen. Zie hiervoor de website van de luchthaven.

Vóór het passeren van de douane moet een immigratieformulier, wat je kunt vinden aan weerszijden van de enorme douanehal, worden ingevuld. Ook kun je daar een gratis plattegrond van de stad krijgen.

 

Bezienswaardigheden

 

Als je het centrum nadert, vallen al van verre de grote wolkenkrabbers op. Het meest opvallende gebouw is het Marina Bay Sands Hotel, bestaande uit drie enorme torens met daarop liggend iets wat lijkt op een gekromde boot, maar wat een gigantisch dakterras is met zwembad en tuinen.

Vlak daarbij zie je de Singapore flyer, het grootste reuzenrad ter wereld.

Vanaf de flyer is het een klein stukje naar het koloniale centrum. Hier staan prachtige historische gebouwen zoals het Raffles Hotel (bekend van de cocktail ‘Singapore Sling’), de Victoria Concert Hall, St. Andrews Cathedral en het Asian Civilisations Museum.

Nog wat noordelijker ligt de wijk ‘Little India’ met kruidenwinkeltjes, restaurantjes en tempels, waaronder de bijzonder mooie Sri Veeramakaliamman tempel.

Dwars door het centrum loopt de Singapore River, waarlangs veel gezellige terrasjes, vooral aan de Clarke Quai aan de noordzijde. Wij hebben daar tegen het eind van de middag lekker gegeten en aansluitend een rondvaart gemaakt. Deze rondvaart moet vooral ’s avonds, als alles mooi verlicht is, erg sfeervol zijn, maar wij konden dat niet doen omdat we op tijd weer op het vliegveld moesten zijn.

Aan de Marina Bay staat de water spugende Merlion, het symbool van Singapore met een leeuwenkop en het lichaam van een vis.

Ten zuiden van de rivier is de Chinese wijk ‘Chinatown’ te vinden. Hier zijn veel leuke kraampjes en een grote, opvallende Chinese tempel: de Buddha Tooth Relic Temple and Museum, die je zeker ook van binnen moet bekijken.

Liefhebbers van shoppen kunnen hun hart ophalen in de vele shopping malls en in de bekende winkelstraat Orchard Road en wie zich wil vermaken op een mooi strand of in een pretpark kan terecht op Sentosa Island aan de zuidkant van het hoofdeiland.

 

Benodigde documenten

 

Voor een maximaal verblijf van drie maanden in Singapore is geen visum nodig, maar het paspoort moet minimaal nog een half jaar na aankomst geldig zijn.

Inentingen zijn niet verplicht, eventueel alleen een vaccinatiebewijs als je uit een gebied komt waar gele koorts heerst.

 

Waarschuwing

 

Het zal je opvallen dat het in de stad erg schoon is en dat is niet toevallig. Het is in Singapore namelijk streng verboden om afval op straat te gooien of zelfs maar te spugen en overtreding wordt zwaar beboet. Kauwgum mag niet worden ingevoerd en op drugssmokkel staat de doodstraf. Ook zondigen tegen verkeersregels, zoals door rood licht lopen en niet op een zebrapad oversteken, kan een flinke aanslag op je vakantiebudget tot gevolg hebben.

En als laatste, wellicht overbodige, tip: denk er ook aan dat Singapore vrijwel op de evenaar ligt en dat het er dus behoorlijk warm kan zijn.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Met een poema in de jungle

In dit artikel een beschrijving van vrijwilligerswerk met wilde dieren in Bolivia.

Jong en oud gratis met vliegtuig naar het buitenland

Ja, je leest het goed het is echt mogelijk, jong en oud kunnen gratis met zelfgebouwd vliegtuig naar het buitenland.

Hoe kom je aan gratis vakantiecheques ter waarde van € 100,- per stuk?

Wil je ook iemand verrassen met gratis vakantiecheques ter waarde van € 100,- per stuk, dat kan onder andere bij Roompot.

Backpackend door de US

Backpackend door Amerika is lastiger dan het lijkt!

Vakantie of overwinteren in Albir - Costa Blanca Spanje

Ontdek het mooie en rustige Albir aan de Costa Blanca. Albir is een mooie en rustige badplaats gelegen in de Provincie ALfaz Del Pi aan de Costa Blanca.

Kopenhagen: levendig en toegankelijk

Bezienswaardigheden in Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken

Blanes, poort tot de zuidelijke Costa Brava

Blanes is een van de meest aantrekkelijke badplaatsen van de zuidelijke Costa Brava en bovendien uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit de naburige badplaatsen.

Colombia

Colombia, is het veilig?

Zomervakantie, waar naartoe?

Waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je vakantiebestemming

Noorse grammatica 29

Ontkennende bijzinnen

De Parken van Bologna

Bologna, fabelachtige metropool in het Noorden van Italië, gelegen aan de voet van de Apennijnse bergketen, is één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa.

Berlijn: een stad om zeker te bezoeken!

Waarom is het de moeite waard om Berlijn te bezoeken?

Lloret de Mar met Gogo.nl

Lloret de Mar. Discotheken, Strand, Aanraders, Tegenvallers

Wonen en werken in het buitenland, wat te regelen?

Handleiding ter voorbereiding van (tijdelijk) wonen en werken in het buitenland.

Last minute Barcelona, goedkoop naar Barcelona

Barcelona is volgens velen de mooiste stad van Spanje, lees hier hoe je goedkoop naar Barcelona kan.

Kanovaren in Finland

Finland als avontuurlijke vakantie: kanovaren in de natuur! Ik heb een week lang gevaren en het is een unieke beleving, een aanrader!

Toeristische Dierenmishandeling - De Olifant

Werkt u onbewust mee aan dierenleed?

Noorse grammatica 8

De onbepaalde (persoonlijke) voornaamwoorden

Reisverslag vakantie Zweden: Viking graven Solleron

Serie van artikelen over bezienswaardigheden in Zweden tijdens de vakantie. Deze keer de Viking graven in Sollerön.

Taganrog een heel klein beetje Nederlandse inbreng

De geschiedenis van Taganrog in Rusland en haar Nederlandse roots

Noorse grammatica 5

De persoonlijke voornaamwoorden

naar welk land voor een citytrip?

Naar waar kan je het beste gaan voor een citytrip?

Lijst van spullen om mee te nemen als je gaat backpacken

Ga je backpacken? Pak dan deze lijst erbij en vergeet niets mee te nemen!

Stopover in Singapore

Tips bij een stopover in Singapore. Lijst van bezienswaardigheden.

Bezoek topattracties in Toscane

Bezoek de volgende vijf topattracties van de streek wanneer u in een vakantiehuis Toscane verblijft.