Stopover in Singapore


Publicatie datum:

Tips bij een stopover in Singapore. Lijst van bezienswaardigheden.

Gesponsorde koppelingen

 In een eerder artikel beschreef ik de voorbereiding van een vakantie in Australië en hoe we kwamen tot de keuze van Singapore Airlines als vliegmaatschappij.

Deze bijdrage gaat over Singapore, waar we een stopover van een dag hebben gemaakt. De belevenissen in Australië kun je hier vinden.

Korte geschiedenis van Singapore

 

De stadstaat Singapore bestaat uit een groot eiland en enkele tientallen kleine eilandjes op het zuidelijkste puntje van het Maleisisch schiereiland. In 1819 werd het gekoloniseerd door het Britse rijk en ingericht als handelspost door Thomas Raffles. Het Britse gezag duurde tot 1959, onderbroken door de Japanse bezetting van februari 1942 tot september 1945. Van 1963 tot 1965 is Singapore onderdeel geweest van de Maleisische federatie, maar op 9 augustus 1965 werd het een onafhankelijke republiek en vanaf 15 oktober van dat jaar lid van de Commonwealth of Nations.

Vanaf 1959 heeft het zich onder leiding van Lee Kuan Yew ontwikkeld tot één van de meest welvarende landen ter wereld.

 

Changi airport

 

De internationale luchthaven van Singapore is Changi airport aan de oostzijde van het hoofdeiland. Tijdens de Japanse bezetting was op deze plaats een krijgsgevangenenkamp waar veel geallieerde krijgsgevangenen zijn ondergebracht.

Het is een gigantische luchthaven met veel luxe winkels en eet- en drinkgelegenheden. Je kunt je handbagage voor een klein bedrag in bewaring geven bij een ‘left baggage counter’. Vanaf het vliegveld is er goedkoop en efficiënt werkend openbaar vervoer met de bus of de metro (MRT) naar het centrum. Als je liever met een taxi gaat, kan dat tegen - voor Nederlandse begrippen - redelijke tarieven. Er rijdt ook een hop-on, hop-off bus van Singapore Airlines, waar je op vertoon van je boarding pass gratis gebruik van mag maken. Overigens biedt de vliegmaatschappij nog veel meer kortingen en voordelige aanbiedingen voor transitpassagiers, waarvoor ik verwijs naar hun website.

Wij hebben er voor gekozen om met de bus naar het centrum te gaan en daar te voet de omgeving te verkennen. Omdat we al ’s ochtends om zes uur landden en pas ’s avonds om 21.15 uur verder zouden vliegen, hadden we daar voldoende tijd voor. Als je minder tijd hebt, zou je de gratis twee uur durende city-tour, aangeboden door Changi airport, kunnen overwegen. Zie hiervoor de website van de luchthaven.

Vóór het passeren van de douane moet een immigratieformulier, wat je kunt vinden aan weerszijden van de enorme douanehal, worden ingevuld. Ook kun je daar een gratis plattegrond van de stad krijgen.

 

Bezienswaardigheden

 

Als je het centrum nadert, vallen al van verre de grote wolkenkrabbers op. Het meest opvallende gebouw is het Marina Bay Sands Hotel, bestaande uit drie enorme torens met daarop liggend iets wat lijkt op een gekromde boot, maar wat een gigantisch dakterras is met zwembad en tuinen.

Vlak daarbij zie je de Singapore flyer, het grootste reuzenrad ter wereld.

Vanaf de flyer is het een klein stukje naar het koloniale centrum. Hier staan prachtige historische gebouwen zoals het Raffles Hotel (bekend van de cocktail ‘Singapore Sling’), de Victoria Concert Hall, St. Andrews Cathedral en het Asian Civilisations Museum.

Nog wat noordelijker ligt de wijk ‘Little India’ met kruidenwinkeltjes, restaurantjes en tempels, waaronder de bijzonder mooie Sri Veeramakaliamman tempel.

Dwars door het centrum loopt de Singapore River, waarlangs veel gezellige terrasjes, vooral aan de Clarke Quai aan de noordzijde. Wij hebben daar tegen het eind van de middag lekker gegeten en aansluitend een rondvaart gemaakt. Deze rondvaart moet vooral ’s avonds, als alles mooi verlicht is, erg sfeervol zijn, maar wij konden dat niet doen omdat we op tijd weer op het vliegveld moesten zijn.

Aan de Marina Bay staat de water spugende Merlion, het symbool van Singapore met een leeuwenkop en het lichaam van een vis.

Ten zuiden van de rivier is de Chinese wijk ‘Chinatown’ te vinden. Hier zijn veel leuke kraampjes en een grote, opvallende Chinese tempel: de Buddha Tooth Relic Temple and Museum, die je zeker ook van binnen moet bekijken.

Liefhebbers van shoppen kunnen hun hart ophalen in de vele shopping malls en in de bekende winkelstraat Orchard Road en wie zich wil vermaken op een mooi strand of in een pretpark kan terecht op Sentosa Island aan de zuidkant van het hoofdeiland.

 

Benodigde documenten

 

Voor een maximaal verblijf van drie maanden in Singapore is geen visum nodig, maar het paspoort moet minimaal nog een half jaar na aankomst geldig zijn.

Inentingen zijn niet verplicht, eventueel alleen een vaccinatiebewijs als je uit een gebied komt waar gele koorts heerst.

 

Waarschuwing

 

Het zal je opvallen dat het in de stad erg schoon is en dat is niet toevallig. Het is in Singapore namelijk streng verboden om afval op straat te gooien of zelfs maar te spugen en overtreding wordt zwaar beboet. Kauwgum mag niet worden ingevoerd en op drugssmokkel staat de doodstraf. Ook zondigen tegen verkeersregels, zoals door rood licht lopen en niet op een zebrapad oversteken, kan een flinke aanslag op je vakantiebudget tot gevolg hebben.

En als laatste, wellicht overbodige, tip: denk er ook aan dat Singapore vrijwel op de evenaar ligt en dat het er dus behoorlijk warm kan zijn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Noorse grammatica 14

Het voltooid deelwoord

Hotel Klein Zwitserland

Het mooie hotel Klein Zwitserland

De voor- en nadelen van last minute reizen

Last minute reizen - iets voor u? De voor- en nadelen op een rijtje.

Beach Club Doğanay bij Alanya (Turkije)

Wat informatie en persoonlijke ervaringen over het hotel

Blanes, poort tot de zuidelijke Costa Brava

Blanes is een van de meest aantrekkelijke badplaatsen van de zuidelijke Costa Brava en bovendien uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit de naburige badplaatsen.

Nationale Parken in de V.S.

Een overzicht van de mooiste Nationale Parken van de Verenigde Staten van Amerika

Prachtig Galway bay

Ierse traditie en cultuur opsnuiven in Galway bay

Budapest zeer de moeite waard

Budapest een stad die de moeite van het ontdekken zeker waard is.

The Cotswolds - Engeland in een notendop

Engeland is bekend als een mooi, landelijk vakantieland, maar waar vind je nu precies al die karakteristieke bezienswaardigheden? De streek The Cotswolds heeft het allemaal.

Gezellig, gemoedelijk Dublin

Lees meer over een heerlijk weekendje weg

Goedkoop vliegen, nu en in de toekomst

Hoe kun je ook in de toekomst goedkoop vliegen.

Noorse grammatica 1

Zelfstandig naamwoorden/substantiver

Noorse grammatica 17

Bijzondere werkwoordconstructies

Krakow

Krakow is een hele mooie, oude stad.

Met een poema in de jungle

In dit artikel een beschrijving van vrijwilligerswerk met wilde dieren in Bolivia.

De abdij van Vaucelles in Noord-Frankrijk

Toerische informatie over de de abdij van Vaucelles in Noord-Frankrijk

De beste stoel in het vliegtuig

Kies de beste stoel aan boord van een vliegtuig

Alles over de OV chipkaart

Informatie over de OV-chipkaart die binnenkort in heel Nederland wordt ingevoerd.

Vakantie in Spanje

Spanje is een van 's werelds meest bezochte vakantiebestemming .

De Schotse kilt

Informatie over de Schotse kilt & de antwoord op: wat draagt men onder de kilt?

Eger: barokstadje aan de rand van het Bukkgebergte in Noord Oost Hongarije

Bezienswaardigheden in Eger, tips voor een toeristisch bezoekje

Rusland vakantieland?

Iedereen vraagt mij altijd of het werkelijk zo gevaarlijk is.

Dagje uit in Amsterdam, attracties Amsterdam, bezienswaardigheden Amsterdam

Overzicht van de leukste, de mooiste en belangrijkste highlights en attracties van Amsterdam.

Alanya, Turkije

Wat informatie over de Turkse badplaats Alanya

Noorse grammatica 3

De Noorse grammatica van bezittelijke voornaamwoorden