The Cotswolds - Engeland in een notendop


Publicatie datum:

Engeland is bekend als een mooi, landelijk vakantieland, maar waar vind je nu precies al die karakteristieke bezienswaardigheden? De streek The Cotswolds heeft het allemaal.

Gesponsorde koppelingen

Misschien heb je weleens gedacht: ik zou wel eens naar Engeland willen. Je kent het van de TV en van tijdschriften: glooiende heuvels, groene velden afgescheiden door heggen, cottages met rieten daken, intrigerende steencirkels en pittoreske dorpjes. Leuk, knus en eigenlijk een land waar je toch minstens een keer geweest moet zijn. Maar waar ga je dan heen? Het complete 'plaatje', hoe karakteristiek ook, is namelijk niet overal in Engeland te vinden. Toch is er een streek waar dit alles wel dicht bij elkaar ligt, op ongeveer 200 kilometer ten westen van Londen, even ten oosten van Midden-Wales: de Cotswolds.

Honingkleurige dorpjes

 De huizen in dorpjes als Winchcombe, Chipping Camden, Broadway en Stow-on-the-Wold zijn opgetrokken uit de honingkleurige steensoort die zo typerend is voor de streek, de Cotswold-steen.
 Ben je echter op doorreis of heb je te weinig tijd om er meer dan één te bezoeken, kies dan Bourton-on-the-Water. Het kleine kanaal dat door dit dorp stroomt en het voetgangersgebied geven dit dorp net dat beetje extra. Hoewel het nogal druk bezocht wordt door toeristen, ademt het een gemoedelijke sfeer uit.

Bijzondere attracties

 In Bourton-on-the-Water bevindt zich ook een zogenoemd Model Village. In dit miniatuurdorp zijn alle huizen van Bourton-on-the-Water nagebouwd op een schaal van één op acht. Er is ook een automuseum en een permanente expositie van modeltreinen.
 De kerstwinkel is het hele jaar door geopend en de beroemde Engelse cream tea, thee met scones, jam en room of boter, wordt geserveerd in diverse gezellige tearooms.

 Steden in de omgeving

 De Cotswolds is meer dan alleen een landelijk gebied. Er zijn ook aantal steden die zeer de moeite waard zijn. In het zuiden ligt bijvoorbeeld Gloucester, in het noorden Worcester en in het westen Hereford.

 Alledrie kunnen ze zich beroemen op een indrukwekkende middeleeuwse kathedraal met ieder zijn eigen bijzonderheden. Ze hebben ook alledrie gezellige winkelstraten die alleen voor voetgangers bereikbaar zijn.
 
Worcester heeft de modernste uitstraling en is sfeervol omlijst door de rivier de Severn. De brug over de Severn, met de zeer toepasselijk naam Bridge Street, biedt niet alleen uitzicht op de kathedraal, maar ook zicht op de ongeveer honderd zwanen die zich graag laten voeren vanaf de South Quay, een korte boulevard met fonteintjes in de straat en een terras.

 Hereford is onderdeel van de autoroute de Black-and-white trail, zo genoemd vanwege de vakwerkhuizen met hun witgepleisterde muren, gedecoreerd en ondersteund door zwarte houten balken. In Hereford bevindt zich een authentiek pand, dat is ingericht als 17e eeuws koopsmanhuis en gratis te bezichtigen is.

 In Gloucester is meer gebouwd met de bekende honingkleurige steen. De kathedraal zorgde een paar jaar geleden voor wat opschudding in de media, omdat er opnames van de Harry Potterfilms plaatsvonden in de kloostergangen, in het Engels "cloisters" genoemd.

 Historische bezienswaardigheden

 Engeland heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en de Cotswolds biedt attracties die alle belangrijke historische periodes vertegenwoordigen.

 De Rollrights Stones, vlakbij Chipping Norton, staat na het wereldberoemde Stonehenge en Avebury, als nummer drie op de lijst van belangrijke Engelse steencirkels.
 Een indruk van het leven van de Romeinen krijg je in Chedworth Roman Villa. 
 Hailes Abbey bij Winchcombe is een middeleeuwse abdij-ruïne die, zoals vele, neergehaald is in opdracht van Hendrik VIII, maar met behulp van een audiotour (in de vorm van een soort telefoon) krijg je een goed beeld van hoe het vroeger was en hoe de monniken en lekebroeders er leefden.
 Voor een 15e eeuws kasteel met prachtig aangelegde tuinen kun je terecht bij Sudeley Castle.
 Wat recentere geschiedenis vormen de diverse stoomtreinen die nog steeds in bedrijf zijn dankzij vele toegewijde vrijwilligers, de Severn Valley Railway bijvoorbeeld, die tussen Kidderminster en Bridgnorth rijdt. Deze ligt net buiten de Cotswolds, in het noorden, maar is niet te ver voor een dagtripje.

 Natuur

 Ben je na alle shopping en cultuur toe aan een uitje in de frisse natuur, dan is een wandeling in the Cotwolds Hills niet te versmaden. Bij Cleeve Hill bevindt zich het hoogste punt van de Cotswolds, met onder andere uitzicht naar Cheltenham, Tewkesbury, Gloucester en de Malvern Hills. Ook de Malvern Hills zelf, ten zuiden van Worcester, bieden mooie wandelgebieden. Een bezoek aan het informatiecentrum in Great Malvern is echter wel op zijn plaats, want vooral daar is het belangrijk goed geïnformeerd op pad te gaan.

 Korte of lange vakantie

 Of je nu een short trip of je zomervakantie wilt doorbrengen in Engeland, the Cotswolds biedt voldoende mogelijkheden voor een verblijf vol natuur, shopping, cultuur en plezier.

 De Cotswolds mag met recht Engeland in een notendop genoemd worden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Last minute Milaan, goedkoop naar Milaan

Milaan is volgens velen de mooiste stad van Italië, lees hier hoe je goedkoop naar Milaan kan.

Berlijn: een stad om zeker te bezoeken!

Waarom is het de moeite waard om Berlijn te bezoeken?

The Cotswolds - Engeland in een notendop

Engeland is bekend als een mooi, landelijk vakantieland, maar waar vind je nu precies al die karakteristieke bezienswaardigheden? De streek The Cotswolds heeft het allemaal.

Ik ga naar Azië en ik neem mee...

Wat moet je allemaal meenemen als je naar Azië gaat.

The 'Old Mother Road' Route 66 U.S.A.

The 'old Mother Road' Route 66 U.S.A

Goedkoop vakantiehuisje in Afrika, Karo Village, met gratis negerin

Voor nog geen € 50,- per week een goedkoop vakantiehuisje in Afrika, Karo Village.

Mont Saint Michel in Normandië Frankrijk, Mont Saint-Michel

In dit artikel lees je alles over het mooiste schiereiland van Frankrijk en misschien wel ter wereld.

Kanovaren in Finland

Finland als avontuurlijke vakantie: kanovaren in de natuur! Ik heb een week lang gevaren en het is een unieke beleving, een aanrader!

De kracht van Indiase vrouwen

In dit artikel wordt beschreven hoe de positie van Indiase vrouwen verbetert door middel van microkredieten

Goedkoop naar Alanya, voordelig naar Alanya.

7 dagen Alanya met 6 personen voor maar incl. appartement € 69,- per persoon.

Portugees voor op vakantie

Handige woorden en zinnen in het Portugees voor als je op vakantie gaat naar Portugal of Brazilië!

De Parken van Bologna

Bologna, fabelachtige metropool in het Noorden van Italië, gelegen aan de voet van de Apennijnse bergketen, is één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa.

Blanes, poort tot de zuidelijke Costa Brava

Blanes is een van de meest aantrekkelijke badplaatsen van de zuidelijke Costa Brava en bovendien uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit de naburige badplaatsen.

Hotel Klein Zwitserland

Het mooie hotel Klein Zwitserland

Ontdek de Veluwe!

Beleef een heerlijke vakantie op de Veluwe

Mooie wandel of fietstocht Valkenburg - Maastricht

Voor weinig geld een geweldige vakantie in het Geuldal van Schin op Geul via Valkenburg naar Maastricht

Budapest zeer de moeite waard

Budapest een stad die de moeite van het ontdekken zeker waard is.

De mooiste eilanden die er te vinden zijn

Mocht u ooit nog wat geld en tijd over hebben; vlieg dan naar Fiji.

Jong en oud gratis met vliegtuig naar het buitenland

Ja, je leest het goed het is echt mogelijk, jong en oud kunnen gratis met zelfgebouwd vliegtuig naar het buitenland.

Shoppen in Milaan

Een artikel met informatie over shoppen in Milaan.

Waarom zijn er zoveel storingen op de Nederlandse spoorwegen?

Elke winter hoor je het weer op het nieuws, de NS heeft last van storingen! Hoe kan dit zo snel uitlopen op chaos?

Openbaar vervoer apps

Wat zijn de handigste apps voor het openbaar vervoer? De handigste apps voor android en iphone

Wonen en werken in het buitenland, wat te regelen?

Handleiding ter voorbereiding van (tijdelijk) wonen en werken in het buitenland.

Wat je niet mag vergeten bij het kopen van wintersportspullen

Een geheugensteuntje voor elke wintersporter

Nationale Parken in de V.S.

Een overzicht van de mooiste Nationale Parken van de Verenigde Staten van Amerika