Wat je niet mag vergeten bij het kopen van wintersportspullen


Publicatie datum:

Een geheugensteuntje voor elke wintersporter

Gesponsorde koppelingen

De eerste keer op wintersport is voor iedereen spannend. Een nieuw soort omgeving, een ander klimaat dan in ons kikkerlandje en je hebt vast heel veel prachtige verhalen van gehoord anderen. Een complete uitrusting is wat je reis kan maken of breken.

Dit stukje is geschreven zodat als je zorgeloos op wintersport kunt en zodoende daarvoor even rekening houdt met de beschreven punten. Voor iedereen die al vaker is geweest lijkt dit een standaard verhaal, maar zelfs de ervaren wintersporter kan dit best als geheugensteuntje gebruiken! Het is een basishandleiding naar een complete wintersport.

Onthoud: dit zijn richtlijnen naar een gekozen gemiddelde. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur waarin details kunnen afwijken van dit verhaal. De grote lijnen zijn echter een rode draad in elke wintersport.

De outfit vanaf de middel naar boven

In de wintersport wordt bij het bovenlichaam een zogenaamd "3 lagen systeem" gehanteerd. Elke laag is van belang en een ontbrekende laag kan de werking van de andere lagen tegenwerken. Belangrijk daarbij is: stilstaande lucht is warmte, en de lichaamswarmte reguleren(op temperatuur houten) werkt het aller best om het niet onnodig koud te krijgen.

 1. De eerste laag is een temperatuur regulerend, transpiratievocht afvoerend, thermo shirt. Hierin worden vooral merken als Craft (prijskwalitatief erg goed) Odlo en Helly Hanssen goed en redelijk betaalbaar gekwalificeerd.
 2. De tweede laag is meestal een T-shirt of een pully. Het lekkerst bij het shirt is transpiratievocht afvoerend materiaal. Het T-shirt kan eventueel een sportshirt zijn, maar ook T-shirts van wintersportmerken zijn in de regel prettig. Lange of korte mouwen is verbonden aan je persoonlijke voorkeur en de temperatuur ter plaatse. Je kunt het best zorgen dat je alles hebt.
 3. De derde laag is een wind en waterdichte laag gevormd door de jas die sneeuw en winddicht moet zijn. Waterdicht is voor de wintersport lekker meegenomen. De sneeuwdichtheid spreekt voor zich. De winddichtheid is zeer belangrijk omdat bewegende lucht kou betekend! Stilstaande lucht wordt zoals daarentegen warm en houdt je lichaam op temperatuur. Daarom is het vooroordeel dat een warme jas dik moet zijn ook lang niet altijd waar! Daarop aansluitend is het interessant dat voor warmere dagen of voor de actieveren onder ons een softshell ook lekker is. Daarin heb je wat meer bewegingsvrijheid dan in een jas. Dit moet je gewoon lekker bekijken in een grote winkel.


Denk daarnaast aan:

 • Een goede bril, bezuinig hier niet op! Een goede skibril is bijna net zo belangrijk als een goede jas.
 • Handschoenen, sneeuwdichte zijn altijd erg prettig.
 • Een muts die ook lekker over de oren valt
 • Een goede sjaal
 • Eventueel goggles(zo'n duikbril) voor gebieden/dagen met sneeuwval


De outfit vanaf de heupen naar beneden

Hoewel het onderste gedeelte het minst belangrijk lijkt is het tegendeel bijna waar. De benen vangen al jou ski of snowboard activiteit op, moeten dus goed beschermd worden en warm worden gehouden! Bij de benen wordt met twee lagen gewerkt.

 1. De eerste laag, net zoals bij bovenkleding, is de thermokleding. Ook bij de benen is het belangrijk om de temperatuur te reguleren. De benen worden tijdens de wintersport namelijk veel meer belast dan normaal en koude spieren kunnen niet van pas komen! Ook hiervoor is een thermo broek de ideale oplossing.
 2. De tweede laag is een ski of snowboard broek. Het belangrijkste bij de broek is dat hij lekker zit en dat je een lekkere bewegingsvrijheid over houd. Zorg dat de broek lekker waterdicht is zodat je niet halverwege de dag natte billen hebt. Een waterdichte broek is daarom eigenlijk wel een must.


Denk daarnaast aan

 • Goede sokken! De waarde van goede sokken wordt vaak onderschat. De voeten zijn namelijk heel gevoelig dus te dunne of niet lekker gevormde sokken gaan irriteren.
 • Hetgeen je onder je thermo broek aan wilt qua ondergoed. De meeste mensen prefereren een boxershort omdat dat veel bewegingsvrijheid geeft.
 • Zorg voor goede snowboots die in ieder geval sneeuwdicht zijn. Dit is heel prettig als je op locatie bent. Zorg wel dat ze niet te strak zitten want dit verzwakt het warmte (stilstaande lucht) effect van de boot.


  Ook handig om te weten

 • Het wassen van je waterdichte wintersportkleding is essentieel voor het behoud van je waterdichtheid! Ook als een jas of broek niet vies lijkt kunnen de ‘poriën' van de jas of broek verstopt zijn en dat houdt in dat de waterdichtheid niet meer optimaal is en het kledingstuk dus kan gaan lekken Het wassen moet volgens wasvoorschriften: Gebruik vloeibaar technisch wasmiddel en vergeet daarna niet te impregneren! Een goed wasmiddel is Nikwax.
 • Op kinderkleding wordt geadviseerd niet te bezuinigen. Deze kleding is vaak goedkoper, maar zoek hier wel de goede kwaliteit uit boven de mindere kwaliteit!
 • Zonnebrandcrème is op locatie ontzettend duur, niet vergeten dus!
 • Vergeet geen verstevigd hoesje voor je digitale camera of videocamera als je beelden wilt maken op de piste.
 • Als laatst: mocht je proberen je tong in de skilift tegen het ijzer te laten plakken, vergeet geen flesje water mee te nemen, anders kan het losmaken best lastig worden.


Conclusie

De uitrusting is voor een wintersport belangrijk, en er zijn een aantal punten waar je op moet letten. Heb je hierop gelet dan kan je zorgeloos de sneeuw in en is het enige wat rest heel veel plezier te hebben!


Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie reizen

Stedentrip New York City

Stedentrip New York City van voorbereiding tot terugreis

Noorse grammatica 6

Wederkerende voornaamwoorden en wederkerende werkwoorden

Vakantie in Australie. Bezienswaardigheden in Victoria en New South Wales. Deel 2

Australie. Tips voor route en bezienswaardigheden in Victoria en New South Wales

Een andere kant van Spanje

Van Valencia to Javea, een minder toeristisch, maar prachtig stuk van Spanje en tips om het te ontdekken

De cultuur (shock) in Ghana

Vriendelijk, gastvrij, trots, nuchter, relaxed en vooral humor, vrolijk en vol levenskracht.

Eifelsteig

Eifelsteig -Een bijzondere lange afstandswandeling vlak over de grens

Air France-KLM boekt een kleiner verlies

KLM maakte minder verlies dan een jaar geleden, maar de resultaten zijn alles behalve positief.

Maak kennis met Rio de Janeiro, een van de mooiste en levendigste steden ter wereld!

Dit artikel gaat over de schitterende natuur van de stad Rio de Janeiro.

Goedkoop naar Zuid Afrika voor the big five

Zuid Afrika is bekend om zijn natuur (met als belangrijkste the big five), avontuur, luxe en cultuur (met als belangrijkste the small five).

Wat moet je doen als je je smartphone kwijt bent op vakantie?

De vakantie alarmcentrales worden overspoeld door wanhopige mensen die hun smartphone kwijt zijn geraakt, wat moet je doen als je je smartphone kwijt bent op vakantie?

Parijs, beste reistijd, temperaturen en evenementen

Parijs, voorbereiding voor een bezoek

Het Griekse eiland Kos

Een vakantie op Kos voor zowel de strandliefhebber als de actieve toerist. Uitgaanstips en bezienswaardigheden kort uiteengezet met persoonlijke ervaringen.

Mont Saint Michel in Normandië Frankrijk, Mont Saint-Michel

In dit artikel lees je alles over het mooiste schiereiland van Frankrijk en misschien wel ter wereld.

Wat moet je meenemen op vakantie?

Een handig lijstje met wat je niet moet vergeten als je op vakantie gaat!

Een weekend Maastricht

Een weekend Maastricht saai? Zeker niet! Maastricht heeft een hoop te bieden en dat voor iedereen. Lees hier meer over Maastricht!

Hotel vd valk Emmen

Een verblijf in het hotel vd Valk in Emmen

Gratis OV chipkaart, gratis met de trein, metro en de bus

Met een gratis OV chipkaart kun je onbeperkt reizen met de trein, met de metro en met de bus.

Noorse grammatica 21

Bijwoorden 1

Noorse grammatica 30

Noorse spreekwoorden en uitdrukkingen

Alles over het Franse super vliegtuig de Concorde.

De Concorde is nog steeds het enige supersonische verkeersvliegtuig wat ooit in de vaart geweest is.

Openbaar vervoer in Twente

Hoe is het openbaar vervoer in Twente geregeld

Het grote Londen of het kleine Praag?

Paasvakantie in Londen of Praag? Geen betere kans om een onvergetelijke Pasen te beleven.

Blanes, poort tot de zuidelijke Costa Brava

Blanes is een van de meest aantrekkelijke badplaatsen van de zuidelijke Costa Brava en bovendien uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit de naburige badplaatsen.

Nieuw Zeeland

Wat moet je gezien hebben in Nieuw Zeeland?

Goedkoop vliegen, nu en in de toekomst

Hoe kun je ook in de toekomst goedkoop vliegen.