Voorkomen van eenzaamheid bij bejaarden.


Publicatie datum:

Voorkomen doet het veel, eenzaamheid bij bejaarden, hoe kun je het voorkomen…

Gesponsorde koppelingen

We worden met zijn allen steeds ouder*. Iedereen wil graag zo lang mogelijk leven maar niemand wil een oude bejaarde zijn die geen zinvol leven meer heeft. Uit recent onderzoek van TNS/NIPO blijkt echter dat van de 2,6 miljoen 65 plussers ongeveer 1 miljoen 65 plussers zich eenzaam voelt.  Ongeveer 100.000 van deze eenzame 65 plussers voelt zich verschrikkelijk eenzaam. Zij hebben slechts 1 keer sociaal contact per maand. Wat voor zin heeft het leven van een bejaarde nog die slechts 1 keer per maand een sociaal contact heeft? Van de oude mensen die in een verzorgingshuis wonen krijgt 6,8% (meer dan 10.000 mensen) nooit bezoek. Wat voor zin heeft het leven van een bejaarde die nooit meer bezoek krijgt nog? 

Eenvoudig zelf croissantjes maken deel 2

* Momenteel worden mannen gemiddeld 78,1 jaar en vrouwen 82 jaar. Eind 2010 was 16,5% van de Nederlanders ouder dan 65 jaar waarvan 31% ouder dan 80 jaar.  De verwachting is dat in 2050 30%  van de Europeanen ouder zal zijn dan 60 jaar waarvan 11% ouder dan 80 jaar.

Eenzame bejaarden in nederland

Het voorkomen van eenzaamheid bij bejaarden:

Uit onderzoek van professor Jenny Gierveld blijkt dat er een aantal dingen zijn die je als bejaarde kunt doen om vereenzaming te voorkomen. Het is gebleken dat je zelf als bejaarde actief moet blijven door mee te doen aan allerlei activiteiten** of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk*** te doen.

Eenvoudig zelf croissantjes maken deel 2

**activiteiten:
Er zijn tal van activiteiten die speciaal georganiseerd worden voor bejaarden zoals; biljarten, schaken, sjoelen, scrabble, breien, haken, kaarten maken, Kaarten Schoppenvrouw, 2 lijnen, Adegeest vleugels (concerten speciaal voor ouderen), alzheimercafé, aquarelcursus, badminton, basistechnieken PC gebruik, bazaar, beeldsnijden, beginnerscursus Windows, bewegen, bibliotheek, bijbelkring, biljarten, bingo, bloemschikken, boetseren, borduren, borrelmiddag, breien, bridge, bridge, computer, computercursus enz. Rode Kruis, computercursus enz. VOV, concerten, concertmiddag, creamiddag, creatieve ochtend, creatieve workshops, volksschilderen , culturele ochtend , cursus digitale fotobewerking, cursus internet e-mail en internetbankieren, dammen, domino, dansen, edelsmeden, fietsclub, geheugenfitness, geheugentraining, gymnastiek, haken, handwerken, herensoos, hydrotherapie, Jeu de Boules, kaartavond, kaarten maken, kaarten maken, kantklossen, keramiek, kerkdienst, protestant, kerkdienst, rooms-katholiek, kinderkleding en speelgoedbeurs, klaverjassen, klaverjassen,  kantklossen, Knutselbloem, koersbal en tafeltennis, koffiedrinken, lezing over b.v. kunst, muziek en reizen, linedans, linedans, maaltijd met bitterballen of snack , maaltijd met 'Kunt u zingen' en borrelen, naailes, natuur- en groenclub, nostalgie, oecumenische diensten, bijbelkring, optredens en voorstellingen, ouderenkoor repetitie , ouderensoos, pannenkoekenmiddag, patatmiddag, patchwork, pedicure + manicure, rommelmarkt, rummikub, rummikub, 'n praatje maken, schaken, schilderen, scrabble, sjoelen, soos, speelgoedbeurs en kinderkleding , spelletjesmiddag, SportPlaza 50+, taalonderwijs, Engels, taalonderwijs, Frans, taalonderwijs, Spaans, Technica, tekenen, volksschilderen, volksschilderen en naailes buitenl. vrouwen, wandelclub, workshop: ´Boeken reserveren bij de bibliotheek´, workshop: ´Kennis maken met  Excel 2007, workshop: ´Mappen maken´, yoga, zingen en zwemmen in verwarmd water.

***Vrijwilligerswerk door bejaarden:
Natuurlijk kun je ook als je bejaard bent als vrijwilliger iets voor een ander doen of betekenen. Op deze manier kun je als bejaarde volop zin aan je leven geven door anderen te helpen met praktische zaken of sociaal met een ander bezig te zijn. Op de website www.vrijwilligerswerk kun je eenvoudig voor jou geschikt vrijwilligerswerk zoeken bij jou in de buurt. Voor bejaarden die graag de door hun, in hun werkzame leven of hobbymatig, opgedane kennis willen overdragen op andere mensen is de Stichting Gilde  Nederland  http://www.gilde-nederland.nl/ opgericht.

Eenvoudig zelf croissantjes maken deel 2

Conclusie:
Er komen steeds meer bejaarden. Om te voorkomen dat er steeds meer bejaarden komen die een eenzaam en zinloos bestaan lijden is het goed om te zien dat er tal van initiatieven opgestart zijn om bejaarden uit hun isolement te helpen.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Mannen in de kinderopvang, kan dat?

In dit artikel wordt ingegaan op het nut van mannen binnen de kinderopvang

Tracking voor Eten

Tracking is het Volgen Van .....

De 21e eeuwse bankhanger

Is bankhangen nou echt zo slecht?

Gevolgen van illegale onder(ver)huur.

Gevolgen van illegale onder(ver)huur voor de huurder.

Help! Mijn vriendin is Koreaanse!

Koreaanse traditie en trouwen met een 'Westerling'

Liefde als een vogelvlucht

Liefde moet vrij voelen, alsof je een vogelvlucht maakt.

Elkaar een handje helpen!

Via Facebook elkaar helpen, wat een fijn idee

Homoseksualiteit binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Feit: De Nederlandse Krijgsmacht loopt voorop in de homo-emancipatie, maar hoe zit dit in andere landen? In dit artikel lees je de feiten!

De echte werkelijkheid

Een uitleg en verdere uitwerking van Plato's allegorie van de grot.

Visies op het kind: bevrijding, ontwikkeling en zorg

Er worden drie visies op het kind besproken: het bevrijdingsperspectief, het ontwikkelingsperspectief en het zorgperspectief. Ik zal in een betoog het zorgperspectief verdedigen.

Scheidingsangst bij jonge kinderen

Omschrijft scheidingsangst bij jonge kinderen

Sinterklaasgedichten voorbeelden en schrijven

Een artikel over het schrijven van de leukste Sinterklaasgedichten met voorbeelden. In dit artikel leer je hoe je op een eenvoudige manier een pakkend Sinterklaasgedicht kunt schrijven.

Richtlijnen van een BHV verbanddoos

Ben je op zoek naar een geschikte BHV verbanddoos? Wat moet hier eigenlijk in zitten en wat wordt verplicht door de overheid?

Nationale Feestdagen

Nationale Feestdagen van Nederland in 2010

Hoe kun je rijk en gelukkig zijn zonder te werken?

Ben je op zoek naar een alternatief voor een leven lang werken, wordt dan ook rijk en gelukkig zonder te werken.

Rechtsvorming door de rechter

Het is van belang te beseffen dat rechtsvorming iets anders is dan interpretatie en rechtsontwikkeling. De Hoge Raad gaat hier nader op in.

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

Soorten depressie

Verschillende types depressie

Wat is vrijheid van meningsuiting?

Wat houdt de vrijheid van meningsuiting in en wat is het vervolg ervan?

De Nederlandse grondwet als symbool voor nationale eenheid in Nederland

in dit artikel wordt ingegaan op de discussie of de nederlandse grondwet een goed symbool is voor de nederlandse eenheid.

Peuters en eten, de ramp en de tips.

Waarom eten peuters niet altijd goed en wat kun je er aan doen?

Onderzoek over Zinloos Geweld onder de jongeren

Tegenwoordig zijn er veel studenten die in de schulden raken, maar hoe komt dat?

Waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Er komt steeds meer weerstand tegen het toelaten van steeds meer vluchtelingen maar waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Eindhoven Airport blijft groeien

Het vliegveld in Eindhoven wordt steeds populairder. Kunnen we Eindhoven Airport al het tweede Schiphol noemen?

Fillipijnse werkster geen goedkope Filippijnse

Niet alle goedkope Fillipijnse werksters in Saoedi-Arabië worden misbruikt als seksslavin.