is de jeugd van tegenwoordig echt zo rijk?


Publicatie datum:

De jongeren van tegenwoordig hebben alles, maar zijn ze echt zo rijk of valt dat wel mee.

Gesponsorde koppelingen

Ik verbaas me erover dat heel veel oudere mensen steeds maar lopen te verzuchten dat de jeugd alles maar heeft tegenwoordig. Iedere jongere heeft een mobiele telefoon waar ze de hele dag maar mee lopen te bellen en sms’en. Ze hebben de mooiste kleren, ze zijn al van jongs af aan ieder jaar minstens 1 keer maar vaak ook meerdere keren per jaar op vakantie geweest. Ze drinken geen water maar lopen de hele dag met blikjes frisdrank in hun hand. Ze gooien hun brood weg op school en kopen in de plaats daarvan zakken chips en goedkope hamburgers bij MacDonalds. Ze hebben allemaal een eigen computer of laptop en zitten dag en nacht op internet te MSN’en, op Hyves en op Facebook. Ze lopen allemaal de hele dag met muziek op hun hoofd uit een koptelefoon of oortjes van een iPod, of een ander muziekapparaat. De muziek kunnen ze onbeperkt gratis downloaden. Waar betalen ze het allemaal van? 

is de jeugd echt zo rijk

Toch niet zo rijk:
Het lijkt inderdaad op het eerste gezicht zo dat de jongeren tegenwoordig rijker zijn dan wij 35  jaar geleden. Het lijkt zo maar dit is maar schijn. De jongeren van tegenwoordig zijn niet rijk maar ze hebben rijke ouders en dat zijn wij! Wij geven ze al op jonge leeftijd een mobiel omdat ze dan bereikbaar zijn of kunnen bellen als ze een lekke band hebben of zo. Wij geven ze die mooie kleren omdat ons dat een goed gevoel geeft. Wij nemen ze overal mee naar toe op vakantie en naar pretparken. Ik ken kinderen die op hun achtste jaar al in alle grote pretparken zijn geweest inclusief Disneyland Parijs. Wij leren ze thuis aan om altijd frisrank te drinken. Wij verwennen ze iedere dag met chips zodat ze het gewoon zijn gaan vinden om iedere dag chips te eten. Wij geven ze allemaal een computer of laptop en hebben een continue breedbandverbinding waar ook zij onbeperkt gebruik van kunnen maken om te chatten, te gamen en te downloaden. Wij geven ze voor hen verjaardag, voor Sinterklaas en voor kerst al die dure iPods en andere apparaten. De hedendaagse jongeren zijn dus niet rijk maar wij, hun ouders, zijn zo rijk.

is de jeugd echt zo rijk

Vergelijk je rijk:
Toen ik 11 jaar was in 1974 ging ik voor het eerst te werk bij een bollenboer bij ons in de buurt. Het was hard werken en ik maakte dagen van 9 uur. ’s Zaterdags werkte we ook maar stopten we om 4 uur ’s middags. Ik maakte daar weken van 52 uur, tegenwoordig niet voor te stellen maar toen heel gewoon en bovendien heel gezellig. Ik verdiende als 11 jarige jongen daarmee 6 gulden (€2,72) per uur. Na een maand werken had ik dus ongeveer 1300 gulden (€ 590,-) verdiend. Ik mocht van mijn ouders een Gazelle racefiets kopen voor 210 gulden (€95.50) en de rest ging op mijn spaarrekening. Tegenwoordig, in 2011, mogen kinderen nog niet eens werken op die leeftijd dus zijn ze genoodzaakt om alles van hun ouders te krijgen. Als ze dan eindelijk 14 zijn, de leeftijd waarop ze bij sommige bedrijven eindelijk mogen werken, verdienen ze nu (37 jaar later!!) € 2,50 per uur. Ze maken weken van 38 uur en verdienen met een maand vakantiewerk dus ongeveer € 400,-.  De goedkoopste Gazelle racefiets kost echter al € 579,-. http://www.fietsgigant.com/laatstenieuws.php?id=676 . Ze zullen dus nog een week moeten werken om deze Gazelle racefiets te kunnen betalen en ze houden niets over om te sparen.

is de jeugd echt zo rijk

Arme jongeren:
De hedendaagse jongeren zijn dus zelf helemaal niet rijk, ze profiteren van het feit dat wij, hun ouders, van jongs af aan geld hebben kunnen verdienen en sparen. Met ons spaargeld en onze hoge lonen konden we vervolgens makkelijk huizen kopen die heel hard in waarde stegen en ons dus ook ,zonder dat we er voor hoefden te werken, een grote toename van ons eigen vermogen bezorgden. De rijkdom van de hedendaagse jeugd is dus slechts een schijnrijkdom. Zodra de jongeren zelfstandig gaan wonen blijkt dat voor de meeste jongeren die rijkdom behoorlijk tegenvalt. Als je het geluk hebt dat je een goede opleiding hebt gevolgd kun je nog een baan met een redelijk salaris vinden. Maar als je de pech heb dat je alleen een VMBO diploma hebt valt het tegenwoordig vies tegen. Als je als volwassen VMBO’er een baan vindt begin je met een salaris van zo’n € 1200,-. Daar kun je dus niet mee sparen, je kunt er geen hypotheek mee krijgen dus je kunt geen huis kopen. Al met al is de hedendaagse jongere dus gemiddeld veel armer als wij. Ze hebben ogenschijnlijk alles wat hun hartje beheert maar dat is alleen materieel uiterlijk vertoon. Ze kunnen echter niet sparen en laat staan een vermogen opbouwen. Ze leven dus noodgedwongen bij de dag en bevredigen dus daarom nu hun directe behoeftes omdat ze leven met het vooruitzicht dat ze het in de toekomst alleen maar minder gaan krijgen.

is de jeugd echt zo rijk

Conclusie:
Alle oudere mensen in Nederland die steeds maar mopperen dat de jeugd verwend is, alles maar heeft en alleen maar aan zichzelf denkt moeten eens rationeel terugkijken. Ze zullen dan vrijwel allemaal tot de conclusie komen dat ze zelf uiteindelijk misschien als jongere minder directe materiële luxe hadden maar veel meer toekomstkansen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Omgaan met angsten bij kinderen

Omgaan met angsten bij kinderen

Trouwringen kopen

Welke trouwring aanschaffen

Horror huizen in India, als jeugd opvanghuizen exploitatie centrums worden.

De opvang van weeskinderen, gehandicapte en gemarginaliseerde kinderen in India is momenteel nog één grote puinhoop.

Mannen in de kinderopvang, kan dat?

In dit artikel wordt ingegaan op het nut van mannen binnen de kinderopvang

Vrijheid

essay over vrijheid

Rechtsvorming door de rechter

Het is van belang te beseffen dat rechtsvorming iets anders is dan interpretatie en rechtsontwikkeling. De Hoge Raad gaat hier nader op in.

Jeugdcriminaliteit

jeugdcriminaliteit

Waarom plegen steeds meer jongeren zelfmoord?

Zelfdoding wordt doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren, waarom plegen steeds meer jongeren zelfmoord?

Lichtwerkers Deel 2: Op weg naar een nieuwe wereld

De wereld door de ogen van een lichtwerker

Gevolgen van illegale onder(ver)huur.

Gevolgen van illegale onder(ver)huur voor de huurder.

Pesten? Wat een onzin!

Pesten? Wat een onzin!

Obsessieve relaties

Dit artikel gaat over obsessie binnen een relatie

Beroepsaansprakelijkheid

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Er komt steeds meer weerstand tegen het toelaten van steeds meer vluchtelingen maar waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Hoe kunnen we leven in vrede en welk bestuursvorm hoort daarbij?

Ondanks dat de mens steeds slimmer wordt lijkt vrede onmogelijk, hoe komt dat en is er een staatsvorm die waarbij wel wereldvrede mogelijk is.

De wetgever(s)

bestaat er een wetgever? Zo ja, wie en wat is onze wetgever?

Vechter

waarom worden jongeren en volwassen mishandelt? Genoeg is genoeg,vind jij ook niet? Ik pik het niet langer!

Prada, budget of er tussen in?

Tips bij geboorte van een kind de kosten te besparen

Klap van de Molen

Duurzaam bezig zijn, is hot! Maar is alles wel zo duurzaam als wordt geclaimd?

Het onstaan en geschiedenis van Valentijnsdag

onstaan en geschiedenis van valentijnsdag

Hoe versier je een mooie vrouw?

Je ziet een mooie vrouw en je wilt haar versieren, hoe pak je dat aan?

Carnaval de oorsprong van een volksfeest

Waar komt het feest dat we tegenwoordig vol enthousiasme vieren eigenlijk vandaan?

De consumptiemaatschappij als grootste angst

kan de huidige consumptiemaatschappij kwaad?

Discriminatie: een maatschappelijk probleem

Dit hebben we wel vaker gehoord: een ‘outsider'-gevoel van een allochtoon in een omgeving met alleen maar autochtonen. Ook discriminatie in de werkvloer komt vaak voor.

Discussiëren?

Discussiëren: wat is het en wat ontbreekt er vaak