Wat zijn de voor en nadelen van ritueel slachten?


Publicatie datum:

Weet u net als ik niets van ritueel slachten lees dan deze uitgebreide objectieve uitleg.

Gesponsorde koppelingen

Bij ritueel slachten worden dieren gedood volgens overgeleverde (religieuze) gebruiken, plechtigheden en ceremoniën. Ritueel slachten heeft in Nederland alleen betrekking op het Jodendom en de Islam. Voorschriften of spijswetten die hun basis vinden in respectievelijk de Torah en de Koran, beschrijven het voedsel dat genuttigd mag worden en de wijze waarop dieren geslacht en verbloed dienen te worden om vlees geschikt te maken voor consumptie. 

Voor en nadelen van ritueel slachten:

Voordeel:
Een groot voordeel van de rituele slacht is dat deze individueel is. Ieder dier wordt zorgvuldig voorbereid en geslacht, terwijl in de reguliere slacht de dieren over het algemeen een fabrieksproduct zijn geworden, die bijvoorbeeld op de lopende band gezet worden om daar 'verdoofd' te worden met het schieten van een stalen pen in de hersenen.           Ritueel Slachten voor Dummies


Nadelen:
Uit onderzoek kwam blijkt dat onbedwelmd ritueel slachten in vergelijking met slachten na bedwelming op diverse punten nadelig is voor het welzijn van het dier. De noodzaak om dieren die zonder bedwelming geslacht worden zodanig vast te zetten (te fixeren), dat de halssnede trefzeker kan worden toegebracht, kan veel stress veroorzaken. Maar ook de halssnede zelf zal, gezien het grote aantal pijnreceptoren in de halsstreek, een ernstige pijnprikkel veroorzaken - bij sommige dieren onderdrukt doordat dieren in een shocktoestand geraken. Daar staat tegenover dat ze pijn niet via vocalisaties kunnen uiten, omdat ook de luchtpijp is doorgesneden. Verder blijkt het bij het toedienen van de halssteek vaak mis te gaan, met extra sneden en extra lijden als gevolg. Ook kan er bloed in de luchtpijp lopen, wat een gevoel van verstikking oplevert bij dieren die het bewustzijn nog niet geheel verloren zijn. Bovendien blijven de hersenen van onbedwelmde dieren na de halssteek langer actief dan die van bedwelmde dieren. Het is niet uitgesloten dat in het bijzonder runderen na de halssnede relatief lang bij bewustzijn blijven doordat hun hersenen, anders dan bij schapen en pluimvee het geval is, via de niet doorsneden arteria vertebralis nog even van bloed voorzien blijven." (Bron: Rapport 'Ritueel slachten en het welzijn van dieren'. Animal Sciences Group van Wageningen UR, 2008.)

Ritueel Slachten voor Dummies

Hoe zit het met de smaak?
Er is getest op een rundergehaktbal, een lamskotelet en een kippenbout. Bij de islamitische slagerij hebben ze heel veel halal vlees voor voordelige tarieven, maar een breed assortiment is niet het beste punt. Hier nemen we een lamskotelet en kippenpoot mee. De slow food slager van de supermarkt heeft wel een fraaie bal, lam en kip liggen.

Ritueel Slachten voor Dummies

Gehaktbal:
Voor de test is het vlees gebraden in neutrale olijfolie. Als kruiden louter peper en zout: dood dier puur naturel op het bord. Het vlees van de ecoslager is bijna kapot gemalen. Verse groene kruiden verhullen de smaak. Nogal compact en droog. De kosjere bal gaat qua textuur meer de kant op van een tartaar. Vertrouwt op zichzelf en heeft geen toevoegingen nodig.

Ritueel Slachten voor Dummies

Lamskotelet:

Het voordeel van lamskoteletten voor deze test is dat ze maar heel kort mogen worden aangebraden. Het vlees moet rosé zijn van binnen. Dus proef je de pure smaak. Qua kleur ontlopen de drie koteletten elkaar weinig, alleen het formaat van het halal lam is veel groter. Eerlijk is eerlijk, het ecolam is malser en soepeler. Een subtiele smaak die nog wel wat rozemarijn en tijm kan gebruiken.  De halal kotelet is stugger en smaakt meer naar lam. Zout volstaat. Het kosjere stukje lam lijkt meer dagen in de wei te hebben doorgebracht. ‘Er zit minder babyvet op de botten’, concludeert de culicarnivoor. ‘Een jongvolwassen smaak voor een volwassen vleeseter.’

Ritueel Slachten voor Dummies

Kippenbout:
Verder met de eco kippenpoot van Marqt. Altijd beter dan chicken wings met hun chemische nasmaak. Deze eco heeft een boterige bijsmaak, stinkt niet en toont een mooie kleur. Bruikbaar voor elk denkbaar recept. Daarbij vergeleken is de halal kip van Yakhlaf nogal anoniem en vlak van smaak. ‘Deze arme kip heeft een kantoorbaan gehad, jammer.’ Minder bite, minder smaak, snel vergeten. De kosjere kip maakt zijn reputatie waar. Een heerlijk diepe smaak; kip die een fijn leven heeft gehad. Geen grijze pulp maar een echt dier. Wie een kosjere kip klaarmaakt, heeft geen parelhoen nodig om aan extra smaak te komen. Een triomf. (BRON: depers.nl)

Ritueel Slachten voor Dummies

Conclusie:
Ritueel slachten is voor de dieren minder prettig omdat ze niet verdoofd worden voor hun strot doorgesneden wordt. Het vlees blijkt soms beter en soms minder smakelijk te zijn. Voor ons maakt het dus niet echt veel uit alleen het dier vindt het minder prettig. 


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Gilles de la Tourette

Wat is Gilles de la Tourette?

Kun je ontslagen worden door een privébericht op Facebook?

Je zet uit frustratie een negatief privé bericht over een collega op je afgesloten Facebook account, kan dit je ontslag tot gevolg hebben?

Moet Nederland uit de Europese Unie stappen?

Vandaag presenteerde Geert Wilders zijn verkiezingsprogramma met als speerpunt dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen.

Waarom een goedkoop personenbusje voor gehandicapte wezen in India?

Wat is de motivering voor de aanschaf van een goedkoop personenbusje voor gehandicapte wezen in India?

Kraamzorg

Wat is kraamzorg en waar let je op bij het inschrijven.

Ost Deutschland

Oost Duitsland is hernoemd als; Het Voormalig Oostelijk Grond-Gebied van Duitsland

Jongerenwerk deel I

de zichtbaarheid van het jongerenwerk, voldoende of voor verbetering vatbaar?

Waarom roken mensen?

Redenen waarom mensen roken

Hoe wordt economie met ecologie de economie van de toekomst?

Is economische groei ook mogelijk met de ecologie als grondslag?

Horror huizen in India, als jeugd opvanghuizen exploitatie centrums worden.

De opvang van weeskinderen, gehandicapte en gemarginaliseerde kinderen in India is momenteel nog één grote puinhoop.

Waarom haten mensen andere mensen en doden extremistische moslims zelfs andere moslims?

Het lijkt wel of momenteel de haat regeert in onze wereld. Hoe komt het dat mensen andere mensen haten?

is de jeugd van tegenwoordig echt zo rijk?

De jongeren van tegenwoordig hebben alles, maar zijn ze echt zo rijk of valt dat wel mee.

Elkaar een handje helpen!

Via Facebook elkaar helpen, wat een fijn idee

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

Trendverslag

Dit artikel gaat over de trends van nu in het interieur.

Hoe veroorzaakten mooie vrouwen het verval van de kerk?

Het verval van de Nederlandse kerken is niet te stuiten. Hoe veroorzaken mooie vrouwen het verval van de kerk?

Verliefd worden is makkelijk, het moeilijkste is verliefd blijven (deel 1)

Iedereen kent het gevoel, vlinders in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Maar hoe houd je dat gevoel vast.

Gedoogbeleid softdrugs moet weg!

Een artikel over het softdrugsbeleid in Nederland

Burgerschapsvorming

beschouwing van de vraag: Heeft het vak burgerschapsvorming een toevoegende waarde als het gaat om de ontwikkeling van kinderen tot goede liberale burgers?

Hoogbegaafdheid: Vermoedelijk Hoogbegaafd, wat nu?

Hoe bevestig je je vermoeden dat iemand hoogbegaafd is.

Waar gaan wij naar toe?

Essay nummer 2 geschreven als opdracht voor het vak ethiek door Erwin van der Land

Waarom geven we iemand die een grote eikel is een “Gouden Eikel”?

Iedereen kent wel een grote eikel maar waarom geven we iemand die een grote eikel is een “Gouden Eikel”?

De Zeven Wereldwonderen

Alle zeven wereldwonderen op een rijtje

Jan Schaefer

De eigenzinnige politicus met helder taalgebruik

Een historisch perspectief op lynchings in Mexico

In dit artikel zal worden besproken hoe het fenomeen lynchen (het eigenhandig mishandelen of vermoorden van potentiële daders door burgers) zich door de jaren heen in Mexico heeft ontwikkeld