Zelfmoord trend of zelfmoord hype.


Publicatie datum:

Zelfmoord onder jongeren neemt epidemische vormen aan, wat is de verklaring voor dit fenomeen.

Gesponsorde koppelingen

Men spreekt van zelfmoord, zelfdoding of suïcide als iemand zichzelf opzettelijk van het leven beroofd. Euthanasie valt officieel niet onder de noemer zelfmoord omdat dit meestal door een ander wordt uitgevoerd. De scheidslijn tussen euthanasie en zelfmoord is echter flinterdun omdat ook hulp bij zelfdoding als een vorm van euthanasie wordt beschouwd.

zelfmoord nieuwe trend

Zelfmoorden in Nederland:
Het officiële aantal zelfdodingen in Nederland was vorig jaar 1647. Dat betekend dat van de  100.000 mensen er zich net geen 10 per jaar van het leven beroven. Van elke 10 mensen die zich van het leven beroven zijn er 7 van het mannelijke geslacht en 3 van het vrouwelijke geslacht. De helft van alle mensen die zelfmoord plegen is tussen de 40 en de 60 jaar.

Zelfmoord en euthanasie:
Euthanasie valt meestal niet onder zelfmoord maar zelfmoord is volgens mij wel vaak wel een actieve vorm van euthanasie. De reden waarom mensen uiteindelijk zelfmoord plegen is meestal, net als bij euthanasie, om zichzelf uit een ondraaglijk leiden te verlossen. Dit ondraaglijk leiden is echter, in tegenstelling tot bij euthanasie, meestal van geestelijke aard wat kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld depressies, liefdesverdriet en voortdurende pesterijen. Wat veel minder bekend is is dat het ondraaglijk leiden ook vaak veroorzaakt wordt door economische factoren. Dit is gebleken uit Brits onderzoek waarbij vastgesteld werd dat in tijden van depressie het aantal zelfdodingen tot wel 15 procent hoger ligt dan in tijden van economische voorspoed.

Zelfmoord trend – zelfmoord mode – zelfmoord epidemie:
Zelfmoord is niet alleen het gevolg van aanwijsbare redenen zoals ondraaglijk leiden maar ook van groepsgedrag. De neiging tot suïcide van een individu blijkt namelijk vergroot te worden door het aantal zelfmoorden dat er in zijn of haar directe omgeving plaats vind. Ook de mate waarin er in de media aandacht aan besteed wordt beïnvloed de neiging tot suïcide. De uitgebreide berichtgeving in de media over zelfmoorden blijkt, net als reclame uitingen, bij een groep mensen die hier gevoelig voor zijn, een suïcidale behoefte op te wekken. De uitgebreide berichtgeving in de media over zelfmoorden is werkt dus net als reclame tot het verworden van zelfmoord tot een trend en een modeverschijnsel.

Internetzelfmoord:
Men spreekt van een internetzelfmoord als een zelfmoord wordt gepleegd en wordt uitgezonden via het internet of als resultaat van een zelfmoordpact gemaakt via het internet. Ook tussen internetzelfmoord en “gewoon” zelfmoord zit echter geen scherpe scheidslijn. Een aantal “gewone” zelfmoorden worden namelijk indirect veroorzaakt door het internet. Dit komt dan doordat de  zelfmoordmethodes die men kan vinden op het internet potentieel veel dodelijker zijn dan methodes die mensen anders zouden overwegen. Oftewel, door de tips op internet is het slagingspercentage veel hoger.

Zelfmoord en de wet:
Een poging tot actieve zelfmoord is in Nederland en België niet strafbaar.

Populaire zelfmoordmethodes:
Ondanks alle moderne omschrijvingen als internetzelfmoord en cyberzelfmoord zijn de meest populaire methodes om zelfmoord te plegen, ook bij internetzelfmoordenaars, heel ouderwets. De meest gebruikte methode is namelijk ophanging op de voet gevolgd door het voor de trein springen. Waarbij het voor de trein springen favoriet is bij jeugdige zelfmoordenaars.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Dissociative Identity Disorder DID ook genaamd Multiple Personality Disorder MPD

Schakelen tussen een Normaal Bewustzijn en een Slaap-Wandelaar Toestand

Ontwikkelingen binnen de jeugdzorg

Beschrijving van ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulpverlening van de afgelopen 500 jaar.

The Green Man

Hij is de spirituele indentiteit van deze uitgestrekte wouden: een voorstelling in half-menselijke gedaante van de duurzame Boom-energie. Ook onderwees hij onze voorouders in de levensgeheimen.

Peuters en eten, de ramp en de tips.

Waarom eten peuters niet altijd goed en wat kun je er aan doen?

Waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Er komt steeds meer weerstand tegen het toelaten van steeds meer vluchtelingen maar waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Waarde

De stelling voor dit essay is: In een welvarende samenleving is waarde vooral immateri�le waarde. Dit wordt bekeken vanuit het oogpunt van de overheid.

zwanger willen worden? en niet veel te besteden?

tips voor vrouwen die zwanger willen worden, of voor zwangeren die niet veel geld hebben te besteden.

Kindermishandeling

Globale informatie over kindermishandeling

Loverboys op de moderne manier van werken

Loverboys en de moderne stijl van werken.

De impact van muziek op jongeren en adolescenten.

Steeds meer jongeren kunnen geen moment meer zonder muziek, hoe groot is de impact van muziek op adolescenten?

Liefdesverdriet - een andere kijk

Dit artikel geeft een andere kijk op liefdesverdriet.

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

Meer dan Beatlemania

Het breukkarakter van de jaren zastig ten opzichte van de jaren vijftig

Liefde als een vogelvlucht

Liefde moet vrij voelen, alsof je een vogelvlucht maakt.

Wie is de nieuwe Messias of de nieuwe verlosser

De nieuwe Messias is eindelijk op aarde gekomen, hij stuit echter op tal van problemen.

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika.

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika

Onderzoek over Zinloos Geweld onder de jongeren

Tegenwoordig zijn er veel studenten die in de schulden raken, maar hoe komt dat?

Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

Dit is het 3e artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel schrijf ik iets over de kleding en taal binnen deze subcultuur.

Weg met koning Willem Alexander, leve koningin Maxima

Het koningshuis is een volledig achterhaalt feodaal instituut, de enige reden dat het mag blijven is Maxima.

Hoe kun je gehandicapte weeskinderen in India helpen?

Door de armoede in India zijn ouders soms genoodzaakt om hun gehandicapte kind ten vondeling te leggen. Hoe kun je deze gehandicapte weeskinderen helpen?

Wat zijn de oorzaken en de ontwikkeling van de Globalisering?

Heeft de globalisering invloed op het gebied van handel, financiën, technologie, communicatie en macro-economische coördinatie.

Het doel heiligt de kroongetuige

Nederland is gewend geraakt aan het fenomeen kroongetuige. De acceptatie voor het gebruik van een kroongetuige is door de jaren heen lichtelijk gegroeid.

Charlie Hebdo en hoe heilig is de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk?

Naar aanleiding van de vreselijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo roepen alle Fransen dat de vrijheid van meningsuiting heilig is in Frankrijk, maar is dat ook zo?

Hoogbegaafdheid: Kind wel of niet testen?

Wat zijn de voor- en nadelen van testen

Leve Prinses Beatrix!

Ons land werd de laatste generaties geleid door een Koningin. Dit artikel gaat over Prinses Beatrix.