Zelfmoordvideo op facebook door cyberpesten


Publicatie datum:

Hoe komt het dat er op Facebook een video circuleert van een meisje dat zelfmoord pleegt voor haar webcam?

Gesponsorde koppelingen

Op Facebook circuleert een bericht met de tekst “OMG Bekijk de zelfmoord van dit meisje voor cam” s3amazonaws.com “Ik daag je uit om deze video te bekijken meer dan 10 seconden. Ik heb deze video niet bekeken omdat ik niet de behoefte heb om een video te zien waarop een meisje zich van het leven beroofd. Ik ben echter wel geïnteresseerd in het waarom. Waarom neemt iemand zijn zelfmoord op? Ik denk dat degene die op deze manier zijn zelfmoord wereldkundig maakt heel lang en heel ernstig gepest is en daar nergens mee terecht kon. Een zelfmoordvideo is in de ogen van de maker uiteindelijk een manier om de wereld er bewust van te maken dat er overal hulp personen en  instanties moeten komen voor mensen die gepest worden.

zelfmoord video

Pesten:
Onder pesten verstaan we het gedrag waarbij een persoon tijdens gedurende een langere periode steeds weer, door één persoon of door een groep personen, fysiek of mentaal onheus bejegend wordt. Pesten is van alle tijden en begint al op de kleuterschool. Pesten begint meestal klein met bijvoorbeeld woordgrapjes en plagerige aanrakingen. Of het pesten daarna doorgaat en grotere vormen aanneemt is afhankelijk van de manier waar de belaagde persoon erop reageert. Door de  verkeerde reactie op deze woordgrapjes en plagerige aanrakingen, zoals huilen of wegvluchten, neemt het pesten meestal bij de emotioneel en/of lichamelijk minder sterk ontwikkelde personen daarna toe.

Cyberpesten:
Sinds de opkomst van de (zogenaamde) social media is er een nieuwe vorm van pesten ontstaan. Dit online pesten via MSN, Twitter, Facebook enzovoorts wordt cyberpesten genoemd. Het zogenaamde Cyberpesten neemt de laatste jaren steeds grotere vormen aan. De potentiële slachtoffers van pesten op het internet zijn vooral de emotioneel minder sterk ontwikkelde personen. Cyberpesten komt nauwelijks voor bij lichamelijk minder sterk ontwikkelde personen die in het werkelijke leven wel gepest kunnen worden. Cyberpesten lijkt in beginsel veel op gewoon pesten maar het grote verschil tussen gewone pesten en cyberpesten zit hem in een aantal dingen. Ten eerste heeft de cyberpester op internet de beschikking over een groter aantal kanalen en middelen. Ten tweede wanen cyberpesters zich online anoniemer en overschrijden daardoor makkelijker grenzen.

Hoe voorkom je pesten:
Ik ben op internet op zoek gegaan naar tips om pesten te voorkomen.
- Leer je kind op te komen voor zichzelf en voor anderen. Je kunt je kind dit leren door het van jongs af aan te leren om nee te durven zeggen.
- Leer je kind, zodra ze gepest wordt, om hulp te vragen bij een persoon, zoals een ouder/verzorger of een leraar, die de vraag serieus neemt en steun kan verlenen bij het zoeken naar een oplossing.
- Geef kinderen de aandacht die ze nodig hebben. Laat ze weten waarom het belangrijk is om te weten wat ze doen en waar ze zijn.
- Leer je kind dat, met behulp van voorbeelden, dat  je problemen kunt oplossen door erover te praten.
- Geef zelf het goede voorbeeld door waardering en respect te hebben voor mensen die anders zijn. Op die manier leren jouw kinderen dat ook.
- Respecteer de keuze van vrienden of vriendinnen door je kind door je kind zelf te laten beslissen wie ze uitnodigen.
- Zorg dat je goed contact houdt met school zodat je weet je wie aanspreekpunt is, met wie jouw kind goed contact heeft en benut de mogelijkheden die er zijn, zoals ouderavonden, om als je je zorgen maakt, in gesprek te komen met het aanspreekpunt van de school.

Ik heb zelf ook nog een tip voor cyberpesten. Zorg dat je van jongs af aan met je kind meeleest en meekijkt op MSN, Twitter, Facebook etc. Een jong kind moet namelijk leren dat het heel gewoon is om iemand die vervelende of foute dingen doet of zegt te blokkeren. Je kunt dan ook, als het een bekende is, deze persoon of de ouders van deze persoon persoonlijk aan te spreken op zijn/haar wangedrag of dat van zijn/haar kind.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Zomertijd en wintertijd

Uitleg over de zomer- en wintertijd en een korte beschrijving van de geschiedenis hiervan.

Waarde

De stelling voor dit essay is: In een welvarende samenleving is waarde vooral immateri�le waarde. Dit wordt bekeken vanuit het oogpunt van de overheid.

Van nozem tot punker – een geschiedenis van jongerensubculturen

Een korte geschiedenis (jaren '50 tot nu) van subculturen onder jongeren.

Kinderen en verlegenheid

Elk kind is weleens verlegen. Maar wat doe je als verlegenheid het leven van je kind belemmert, bijvoorbeeld omdat hij wel bij een ander kind wilt spelen, maar het niet durft?

Belgische straatverlichting

België zie je vanuit de ruimte beter dan alle andere landen. Het land is enorm verlicht. Hoe is het toch zo ver kunnen komen ?

Hoogbegaafdheid

Wat is Hoogbegaafdheid? Een definitie, omschrijving en enkele kenmerken.

zwanger willen worden? en niet veel te besteden?

tips voor vrouwen die zwanger willen worden, of voor zwangeren die niet veel geld hebben te besteden.

Welke terroristen hebben hun doel bereikt?

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of er wordt wel ergens ter wereld een terroristische aanslag gepleegd. Zijn er ook terroristen die hiermee hun doel hebben bereikt?

Waarom rampenfilms me zo fascineren.

Rampenfilms fascineren me al mijn hele leven, maar toen na 11 september 2001 en andere rampen in de wereld de fictie werkelijkheid leek te zijn geworden voelde dit behoorlijk bizar.

Mag ik nog normaal mijn brood verdienen?

Flexwerk ofwel op hol geslagen arbeidsmarkt

De achtergrond van hiphop

Eerste artikel in een reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel kort de achtergrond en de basis van de subcultuur hiphop.

Wat maakt ontwikkelingshulp zo moeilijk?

Geld ophalen voor ontwikkelingshulp blijkt heel makkelijk te zijn maar het vervolgens goed besteden is heel moeilijk. Wat maakt ontwikkelingshulp zo moeilijk?

Interview Marianne Thieme

In 2006 vlak voor de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer werden er bij ons op school ook verkiezingen gehouden.

Kinderhuwelijk

Onze cultuur kent dit verschijnsel niet, maar in veel culturen wordt dit als normaal beschouwd

Homoseksualiteit binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Feit: De Nederlandse Krijgsmacht loopt voorop in de homo-emancipatie, maar hoe zit dit in andere landen? In dit artikel lees je de feiten!

Ontstaan en ontwikkeling van jeugddelinquentie

De theorieën van Moffitt en van Loeber & Hay over het ontstaan en verloop van jeugddelinquentie.

De perfecte wereld

Wat zou onze maatschappij verbeteren?

Levenslang in de Gevangenis

Levenslange Straf, Levenslange Opsluiting, Life Sentence, Life Imprisonment, Lifelong Incarceration of Life Incarceration

Werkloosheid: wie kampt er niet mee?

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die werkloos is. Is de werkloosheid inderdaad zo erg?

De rol van vrienden, school en broers en zussen bij criminaliteit

In dit artikel wordt ingegaan op de rol van vrienden, school en broers en zussen bij de ontwikkeling van criminaliteit

Trouwringen kopen

Welke trouwring aanschaffen

Waarom roken mensen?

Redenen waarom mensen roken

Rare werkelijke wetten in Verenigde Staten

Vreemde echte wetten op allerlei staten in Amerika

Ontwikkeling kan beter!

overheden NGO's ontwikkelingssamenwerking HDI

The Elixir of Immortality

Geschreven in een Twaalf Leder gebonden Papyrus Codices