Klap van de Molen


Publicatie datum:

Duurzaam bezig zijn, is hot! Maar is alles wel zo duurzaam als wordt geclaimd?

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel wordt de windmolen samen met zijn moderne hoogtechnische broer, de windturbine onder de loep genomen.

 

 

In Amsterdamse souvenirwinkels is naast de joint en de klomp de molen de blikvanger van Nederland. Ons land staat bekend om zijn ‘schattige’ molens, die al vele eeuwen het landschap vorm en kleur geven. Deze traditionele molens krijgen echter steeds meer gezelschap van nieuwe, grote bouwsels, windturbines. Op veel plaatsen, op land en ook op zee, rijzen tientallen van deze reuzen op. Het landschap verschiet daarmee van kleur, er komt als het ware een grijze waas aan de horizon tevoorschijn. Maar, zo wordt steeds gezegd, het is voor het goede doel. Want een windturbine levert veel duurzame energie, en spaart fossiele brandstoffen die immers niet onuitputtelijk zijn. Maar er kleeft toch nog een andere kant aan het verhaal van de duurzame turbines, want de vraag komt steeds meer op hoe duurzaam ze echt zijn.

de bouw

Al met de constructie van deze technische molens beginnen de problemen. Een windturbine bestaat uit een fundering, een mast, een gondel met daarin de feitelijke turbine en, tenslotte, wieken. De fundering is gemaakt van beton en is voorzien van doorvoeren waar de elektriciteitskabels door heen kunnen. De mast wordt op de fundering geplaatst. De mast is vaak gemaakt van staal. Afhankelijk van de grootte ervan kan deze door middel van lieren opgetakeld worden. Grotere exemplaren moeten met behulp van een kraan in elkaar gezet worden. Tot zover geen man over boord. De windmolenwieken zijn echter gemaakt van een compositie van polyester en polyurethaan, een combinatie is na gebruik zeer slecht kan worden gerecycled. Dit heeft tot gevolg dat er na verloop van tijd een grote afvalberg ontstaat.

 Nationaal Kritisch Platform Windenergie

Het productieproces van de wieken is niet het enige milieuprobleem van een windturbine. Er is volgens sommigen ook het probleem van horizonvervuiling en lawaai. Ook het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW), een landelijke organisatie van vrijwilligers die zich met hand en tand verzet tegen windenergie, heeft een waslijst met kritische noten. Zo vinden zij ook dat windenergie de traditionele centrales niet kan vervangen, omdat de turbines erg afhankelijk zijn van het weer om iets op te leveren. Volgens James Mollet, voorzitter van de organisatie, is het belangrijkste tegenargument de kosten. ‘Het bouwen en onderhouden is duurder dan wat het oplevert. Windenergie op land zal nooit meer dan 3% aan de energieproductie kunnen bijdragen.’ De NKPW meent ook dat windenergie veel gemeenschapsgeld op slokt, waarvan energiebedrijven, initiatiefnemers en grondeigenaren profiteren. Dat geld zou beter op een andere, meer duurzame manier kunnen worden gebruikt. Ook wat betreft diervriendelijkheid valt er het een en andere tegen turbines in te brengen. Vogels, eenden en vleermuizen zijn vaak slachtoffers van de wieken van een windturbine. Jaarlijks sterven ongeveer 20.000 vogels in Nederland als gevolg van de aanwezigheid van windmolens.

 voordelen

Als er alleen maar nadelen zouden zijn, zouden de windmolens nooit gebouwd worden. Er zitten natuurlijk ook hele belangrijke voordelen aan de windturbines. De hoofdreden van het opzetten van windmolenparken is vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen en daarmee ook vermindering van de vervuiling en de CO2-uitstoot die met de productie en het gebruik gepaard gaan. Belangrijk is ook de verminderde afhankelijkheid van olieproducerende landen. Verder, omdat windmolens in principe overal te plaatsen zijn, worden de transformatieverliezen en transportverliezen van de opgewekte elektriciteit tot een minimum beperkt. Ook is lokale energieopwekking mogelijk waardoor de afhankelijkheid van het distributienetwerk afneemt. En ook is het omzetten van windenergie in elektriciteit relatief gemakkelijk. Tenslotte is het een voordeel dat windmolens relatief snel kunnen worden gemaakt en geplaatst. Een windmolenpark kan al binnen een paar maanden tot een half jaar worden geplaatst en in werking worden gesteld.

Windenergie via windturbines is al bij al een duurzaam milieu-instrument at met, helaas, ook enkele niet-duurzame effecten.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

God sterft uit

De invloeden van het christendom nemen af. Steeds minder jongeren voelen zich nog aangetrokken tot de kerk.

Levenseindekliniek, vrijwillige levensbeëindiging

Niemand vraagt erom om geboren te worden maar steeds meer mensen vragen of ze mogen sterven.

Vóór of tégen een boerkaverbod

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

Discriminatie: een maatschappelijk probleem

Dit hebben we wel vaker gehoord: een ‘outsider'-gevoel van een allochtoon in een omgeving met alleen maar autochtonen. Ook discriminatie in de werkvloer komt vaak voor.

Koninginnedag

De geschiedenis van koninginnedag tot aan vandaag

De geschiedenis van de Kerstman

Hoe en waar is de figuur 'Kerstman' ontstaan?

Sociale isolement: hoe krijg je sociaal contact

Hoe kun je snel sociaal contact krijgen met andere mensen? Wat zijn de mogelijkheden om een sociaal isolement te doorbreken?

De beste relatietherapie, gratis relatietherapie

Problemen met je partner, lees hier de beste gratis relatietherapie.

Jeugdcriminaliteit

jeugdcriminaliteit

Profilers

Het werk van een profiler,overgewaaid uit de VS, is meer een kunst dan een vak

Marktwerking in de zorg

betoog over marktwerking zorg

Hoe versier je een mooie vrouw?

Je ziet een mooie vrouw en je wilt haar versieren, hoe pak je dat aan?

Trendverslag

Dit artikel gaat over de trends van nu in het interieur.

Wintertijd en zomertijd

Het hoe en waarom van het verzetten van de klok.

Wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

De zogenaamde “carbon footprint” wordt al gebruikt als rekenfactor voor de invloed van de productie op het milieu maar wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

Discussiëren?

Discussiëren: wat is het en wat ontbreekt er vaak

Voorkomen van eenzaamheid bij bejaarden.

Voorkomen doet het veel, eenzaamheid bij bejaarden, hoe kun je het voorkomen…

De bewuste keuze van afgelopen verkiezingen bleek zo bewust nog niet

Tot hoeverre zijn we bewust van onze eigen keuze en wat is de rol van het brein daarbij?

Moonshine, Bootleggers en Baptists

Bootleggers Verkopen Illegaal Alcohol

Weg met de monarchie, leve de republiek

De monarchie is een achterhaald instituut. Er is maar één reden waarom hij nog wordt gedoogd.

De geschiedenis van het joodse volk in vogelvlucht.

Het allereerste begin...lees alles over Abraham, Jakob, Jozef en Mozes

Hoe kun je rijk en gelukkig zijn zonder te werken?

Ben je op zoek naar een alternatief voor een leven lang werken, wordt dan ook rijk en gelukkig zonder te werken.

Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Sinds een paar jaar laait rond Sinterklaas de discussie over Zwarte Piet op, dit jaar zelfs met gewelddadige gevolgen. Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Homoseksualiteit binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Feit: De Nederlandse Krijgsmacht loopt voorop in de homo-emancipatie, maar hoe zit dit in andere landen? In dit artikel lees je de feiten!

Zijn alle lekkere blonde meiden domme blondjes?

Heel veel lekkere blonde meiden zijn meer dan alleen maar domme blonde dozen.