Wat is er mooi aan een massa evenement?


Publicatie datum:

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

Gesponsorde koppelingen

Startvakken

Ik heb twee jaar geleden één keer aan de Dam tot Damloop meegedaan. Het jaar dat ik liep waren er 35.000 deelnemers en vorig jaar was dit aantal zelfs alweer gestegen naar 40.000 deelnemers. Op de organisatie is niets aan te merken, alles loopt even gesmeerd. In Amsterdam staan vrachtwagens klaar waar je, aan de hand van je startnummer, je spullen kunt inleveren. Er staan tientallen mobiele toiletten op de route naar de startposities en de start gebeurt in groepen van ongeveer 2800 lopers die om de 10 minuten starten.

Wat is er mooi aan een massa evenement?
Het gemeenschappelijke kenmerk van de Dam tot Damloop en andere massale evenementen is dat een enorme groep mensen gelijktijdig hetzelfde doet. Hierbij is niet de activiteit die de deelnemers uitvoeren maar de massaliteit van de deelnemers die gelijktijdig deze activiteit uitvoeren van belang. Het feit dat een enorme groep mensen  gelijktijdig eenzelfde activiteit uitvoeren wordt door zowel de deelnemers als door de toeschouwers als mooi ervaren.

Wat is er mooi aan een saaie solo loop?
Ik loop iedere zondagmorgen heel vroeg, meestal met zonsopgang, in mijn eentje13,5 km hard. Ik kom tijdens dit rondje om die tijd bijna niemand tegen. Het is ook bijna altijd droog om die tijd, ik heb in al die 10 jaar maar 4 keer regen gehad tijdens het hardlopen. Ik loop ieder week al 10 jaar exact hetzelfde rondje. Door deze routine loop ik mijn rondje volledig automatisch waardoor ik mijn gedachten de vrije loop kan laten gaan. Hierdoor voel ik me na mijn vaste rondje hardlopen zowel lichamelijk als geestelijk weer helemaal fit.

Tunnel

Hoe verliep mijn eerste massa evenement?
Twee jaar geleden kon ik onverwachts met de Dam tot Damloop meedoen omdat mijn broer via zijn werk een (normaal gesproken bijna niet te verkrijgen) startbewijs had maar hij zelf niet fit genoeg was om te lopen. De Dam tot Damloop was op mijn vaste hardloop dag (zondag) maar ik kon pas om 11.00 uur starten. Ik was zoals gewoonlijk al met zonsopgang wakker en moest dus 4 uur wachten voordat ik met de trein naar Amsterdam ging. In Amsterdam aangekomen was het behoorlijk regenachtig en ontzettend druk. Ik begaf me naar de start en moest met zo’n 2.800 anderen plaatsnemen in een met hekken omsloten startvak. Daar moest ik een heel tijd, wachten tot de 8 startvakken voor ons leeg waren. Toen gingen de hekken van ons startvak open en kon ik eindelijk beginnen met hardlopen. Nou ja, hardlopen, dringen en zigzaggen naar de tunnel, in de tunnel zag je, doordat de weg daar omlaag en vervolgens weer omhoog gaat , pas goed wat voor massa mensen er voor me liep. In de tunnel was het zigzaggen en kon je niet je eigen tempo lopen. Toen ik de tunnel uit liep brak de hemel letterlijk open. De regen viel met bakken uit de lucht en het onweerde. Ik kon echter nergens schuilen omdat ik met duizenden anderen op een vierbaansweg liep waar je niet vanaf kon. We moesten dus wel doorlopen in het onweer en we raakten doorweekt. Na een paar kilometer voerde de route over een smalle afrit naar beneden. Het regende zo hard dat het water over de afrit kolkte. Beneden stond een groot deel van de afrit blank waardoor we ons met zijn allen over een smalle strook moesten dringen. Daarna ging het beter, het klaarde op, we kregen meer ruimte en er stond publiek langs de route te juichen en af en er was af en toe muziek. Doordat ik het eerste deel van de loop niet mijn eigen tempo kon lopen en doordat ik doorweekt was werd het uiteindelijk een zware s voor mij.

Stortbui

Hoe ervoer ik mijn eerste massa evenement?
Al met al viel het lopen in de Dam tot Damloop voor mij letterlijk in het water. Daarnaast voelde ik  me verloren tussen de duizenden onbekende lopers waar je geen enkel contact mee had tijdens het lopen. De duizenden onbekende toeschouwers langs de kant zeiden mij ook niet veel. Wat heb je er als loper en als toeschouwer aan dat  die toeschouwer “zet hem op!!” roept als je langs loopt en jij niet weet of hij het naar jou roept en de toeschouwer niet weet of jij het hoort? Tenslotte finishte ik  anoniem, haalde ik mijn spullen op en ging ik naar een hal vol met onbekenden om me om te kleden. Ik dronk nog wat en ging weer naar de trein. Dat was nog een heel eind lopen en ik moest nog een tijdje wachten. In de trein trof ik eindelijk een man die ook had gelopen die uit mijn woonplaats kwam. Daar heb ik in de trein mee zitten praten. Eenmaal thuis dacht vroeg ik mezelf af, waarom vinden heel veel mensen zo’n massa evenement zo mooi?

Finish


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Hans Christian Andersen

Over de sprookjesschrijver, Hans Christian Andersen.

Verloedering

Langzamerhand worden we een maatschappij waarin mensen leven die gewoon lekker doen en laten wat ze willen

Help we krijgen een gezinsvoogd

wat houdt het hebben van een gezinsvoogd in

Hoogbegaafdheid: Kind wel of niet testen?

Wat zijn de voor- en nadelen van testen

Lachen en stress management

lachen en zijn voordelen

Betrokkenheid op afstand

Hechting is de term voor een relatief duurzame affectieve relatie tussen een kind en één of meer personen met wie het kind regelmatig interactie heeft.

De Belgische koningskwestie

De koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict tussen de Belgische koning Leopold III en de regering. De koningskwestie leidde ertoe dat de koning in1950 afstand nam van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn.

Autisme

Wat is Autisme? En hoe kan ik dat herkennen?

Waarom Afrika het kan

Ontwikkelingsproblemen zijn op te lossen.

Homoseksualiteit binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Feit: De Nederlandse Krijgsmacht loopt voorop in de homo-emancipatie, maar hoe zit dit in andere landen? In dit artikel lees je de feiten!

Omgaan met boosheid en andere emoties van uw kind

Hoe u het beste kan omgaan met de emoties van uw kind.

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel I

Depressie als een voornamelijke oorzaak van diverse verslavingen

Wat zijn de voor en nadelen van ritueel slachten?

Weet u net als ik niets van ritueel slachten lees dan deze uitgebreide objectieve uitleg.

Geothermische energie

Geschiedenis van geothermische enrgie

De opkomst van de FBI

Het ontstaan van het beruchte elitecorps van de Amerikaanse overheid.

Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Sinds een paar jaar laait rond Sinterklaas de discussie over Zwarte Piet op, dit jaar zelfs met gewelddadige gevolgen. Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Nederland als het Israël van het Westen

Nederland als uitverkoren natie

Obsessieve relaties

Dit artikel gaat over obsessie binnen een relatie

Minder voedselverspilling, minder honger!

Betoog. Wij moeten zuiniger met ons voedsel omgaan en de vrijheid om het voedsel weg te gooien of te vernietigen moet beperkt worden.

Oorzaken van lynchings in Mexico

In dit artikel zal worden besproken welke oorzaken het fenomeen lynchen in Mexico heeft

Een historisch perspectief op lynchings in Mexico

In dit artikel zal worden besproken hoe het fenomeen lynchen (het eigenhandig mishandelen of vermoorden van potentiële daders door burgers) zich door de jaren heen in Mexico heeft ontwikkeld

Transportbedrijven geraakt door de crisis

De transportsector wordt hard geraakt door de economische crisis: weinig werk, winstdalingen en faillisementen.

De verloedering van de samenleving is een veelvoorkomend topic.

Het artikel gaat over een veelvoorkomend topic.

Met hangjongeren naar de top, met hangjeugd naar de top

Lees hier de beste manier om met hangjongeren aan de top te komen.

Durkheims visie op religie

In dit artikel wordt aan de hand van Durkheim's ideeën betoogd dat religie in de moderne samenleving niet verdwijnt, maar slechts een andere functie krijgt.