Wat is er mooi aan een massa evenement?


Publicatie datum:

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

Gesponsorde koppelingen

Startvakken

Ik heb twee jaar geleden één keer aan de Dam tot Damloop meegedaan. Het jaar dat ik liep waren er 35.000 deelnemers en vorig jaar was dit aantal zelfs alweer gestegen naar 40.000 deelnemers. Op de organisatie is niets aan te merken, alles loopt even gesmeerd. In Amsterdam staan vrachtwagens klaar waar je, aan de hand van je startnummer, je spullen kunt inleveren. Er staan tientallen mobiele toiletten op de route naar de startposities en de start gebeurt in groepen van ongeveer 2800 lopers die om de 10 minuten starten.

Wat is er mooi aan een massa evenement?
Het gemeenschappelijke kenmerk van de Dam tot Damloop en andere massale evenementen is dat een enorme groep mensen gelijktijdig hetzelfde doet. Hierbij is niet de activiteit die de deelnemers uitvoeren maar de massaliteit van de deelnemers die gelijktijdig deze activiteit uitvoeren van belang. Het feit dat een enorme groep mensen  gelijktijdig eenzelfde activiteit uitvoeren wordt door zowel de deelnemers als door de toeschouwers als mooi ervaren.

Wat is er mooi aan een saaie solo loop?
Ik loop iedere zondagmorgen heel vroeg, meestal met zonsopgang, in mijn eentje13,5 km hard. Ik kom tijdens dit rondje om die tijd bijna niemand tegen. Het is ook bijna altijd droog om die tijd, ik heb in al die 10 jaar maar 4 keer regen gehad tijdens het hardlopen. Ik loop ieder week al 10 jaar exact hetzelfde rondje. Door deze routine loop ik mijn rondje volledig automatisch waardoor ik mijn gedachten de vrije loop kan laten gaan. Hierdoor voel ik me na mijn vaste rondje hardlopen zowel lichamelijk als geestelijk weer helemaal fit.

Tunnel

Hoe verliep mijn eerste massa evenement?
Twee jaar geleden kon ik onverwachts met de Dam tot Damloop meedoen omdat mijn broer via zijn werk een (normaal gesproken bijna niet te verkrijgen) startbewijs had maar hij zelf niet fit genoeg was om te lopen. De Dam tot Damloop was op mijn vaste hardloop dag (zondag) maar ik kon pas om 11.00 uur starten. Ik was zoals gewoonlijk al met zonsopgang wakker en moest dus 4 uur wachten voordat ik met de trein naar Amsterdam ging. In Amsterdam aangekomen was het behoorlijk regenachtig en ontzettend druk. Ik begaf me naar de start en moest met zo’n 2.800 anderen plaatsnemen in een met hekken omsloten startvak. Daar moest ik een heel tijd, wachten tot de 8 startvakken voor ons leeg waren. Toen gingen de hekken van ons startvak open en kon ik eindelijk beginnen met hardlopen. Nou ja, hardlopen, dringen en zigzaggen naar de tunnel, in de tunnel zag je, doordat de weg daar omlaag en vervolgens weer omhoog gaat , pas goed wat voor massa mensen er voor me liep. In de tunnel was het zigzaggen en kon je niet je eigen tempo lopen. Toen ik de tunnel uit liep brak de hemel letterlijk open. De regen viel met bakken uit de lucht en het onweerde. Ik kon echter nergens schuilen omdat ik met duizenden anderen op een vierbaansweg liep waar je niet vanaf kon. We moesten dus wel doorlopen in het onweer en we raakten doorweekt. Na een paar kilometer voerde de route over een smalle afrit naar beneden. Het regende zo hard dat het water over de afrit kolkte. Beneden stond een groot deel van de afrit blank waardoor we ons met zijn allen over een smalle strook moesten dringen. Daarna ging het beter, het klaarde op, we kregen meer ruimte en er stond publiek langs de route te juichen en af en er was af en toe muziek. Doordat ik het eerste deel van de loop niet mijn eigen tempo kon lopen en doordat ik doorweekt was werd het uiteindelijk een zware s voor mij.

Stortbui

Hoe ervoer ik mijn eerste massa evenement?
Al met al viel het lopen in de Dam tot Damloop voor mij letterlijk in het water. Daarnaast voelde ik  me verloren tussen de duizenden onbekende lopers waar je geen enkel contact mee had tijdens het lopen. De duizenden onbekende toeschouwers langs de kant zeiden mij ook niet veel. Wat heb je er als loper en als toeschouwer aan dat  die toeschouwer “zet hem op!!” roept als je langs loopt en jij niet weet of hij het naar jou roept en de toeschouwer niet weet of jij het hoort? Tenslotte finishte ik  anoniem, haalde ik mijn spullen op en ging ik naar een hal vol met onbekenden om me om te kleden. Ik dronk nog wat en ging weer naar de trein. Dat was nog een heel eind lopen en ik moest nog een tijdje wachten. In de trein trof ik eindelijk een man die ook had gelopen die uit mijn woonplaats kwam. Daar heb ik in de trein mee zitten praten. Eenmaal thuis dacht vroeg ik mezelf af, waarom vinden heel veel mensen zo’n massa evenement zo mooi?

Finish


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Hoogbegaafdheid: Kind wel of niet testen?

Wat zijn de voor- en nadelen van testen

Belgische straatverlichting

België zie je vanuit de ruimte beter dan alle andere landen. Het land is enorm verlicht. Hoe is het toch zo ver kunnen komen ?

La UNICEF jobs, United Nations Children’s Fund.

UNICEF komt op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld.

Kinderen en spelen, waarom eigenlijk?

Kinderen spelen er op los, maar waarom?

Opzegging van een arbeidsovereenkomst.

De regels over opzegging van een arbeidsovereenkomst.

Het Venus Project

De doelstelling van Het Venus Project.

Lachen en stress management

lachen en zijn voordelen

Fillipijnse werkster geen goedkope Filippijnse

Niet alle goedkope Fillipijnse werksters in Saoedi-Arabië worden misbruikt als seksslavin.

Top van het bedrijfsleven

VNO voorzitter Wientjes denkt dat er meer topmensen in de politiek nodig zijn.

De impact van muziek op jongeren en adolescenten.

Steeds meer jongeren kunnen geen moment meer zonder muziek, hoe groot is de impact van muziek op adolescenten?

Globalisering

Wat is het verschijnsel globalisering?

Hoe je ex partner terug krijgen

Bijna iedereen maakt wel mee dat je relatie in moeilijkheden zit, hier lees je tips over wat je juist wel en niet moet doen om hem/haar terug te krijgen.

Multiproblemgezinnen

De invloed van risico- en protectieve factoren op het gezin: risicocumulatie en multiproblemgezinnen.

Een feestelijk geboortebord

Het is elke weer een speciaal moment als er een baby wordt geboren. En dat mag gevierd worden ook! Familieleden, vrienden en kennissen leven, samen met buren en buurtgenoten, graag met de gelukkige ouders mee.

De invloed van televisie op de taalontwikkeling

Onderzoek naar de invloed van televisie op de taalontwikkeling van jonge kinderen.

Homohuwelijk ja of nee, mogen homo’s trouwen.

Er is veel te doen om het homo huwelijk, hier de feiten en de voorwaarden.

Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Sinds een paar jaar laait rond Sinterklaas de discussie over Zwarte Piet op, dit jaar zelfs met gewelddadige gevolgen. Waarom is er opeens zo'n hetze vanwege Zwarte Piet?

Rangen bij de Koninklijke Luchtmacht

Welke rangen kennen wij bij de Nederlandse luchtmacht en hoe kan je deze herkennen?

Zomertijd en wintertijd

Uitleg over de zomer- en wintertijd en een korte beschrijving van de geschiedenis hiervan.

Kun je iedereen welvarend maken?

Zorgt volledige werkgelegenheid ervoor dat iedereen welvarend wordt?

Oorlog in het midden-oosten

De mogelijke gevolgen van een oorlog in het midden-oosten voor Nederland.

Dissociative Identity Disorder DID ook genaamd Multiple Personality Disorder MPD

Schakelen tussen een Normaal Bewustzijn en een Slaap-Wandelaar Toestand

Is de numerieke identiteit de oplossing voor etnische discriminatie?

Hoe zou het zijn als we geen naam zouden hebben maar een numerieke identiteit?

De 21e eeuwse bankhanger

Is bankhangen nou echt zo slecht?

Is een verplichte commune de oplossing voor de toekomst?

Wordt door het opheffen van bejaardenhuizen en gezinsvervangende tehuizen de verplichte commune de toekomst?