Kinderen en verlegenheid


Publicatie datum:

Elk kind is weleens verlegen. Maar wat doe je als verlegenheid het leven van je kind belemmert, bijvoorbeeld omdat hij wel bij een ander kind wilt spelen, maar het niet durft?

Gesponsorde koppelingen

Kleine overwinningen

- Steun je kind door hem te leren (en zelf ook te doen), hoe hij zich in verschillende sociale situaties kan gedragen

- Prijs je kind als je ziet dat hij zijn best doet zich over zijn schroom heen te zetten.

- Doe niet boos of geirriteerd als hij onhandig is of iets niet durft, dat maakt hem alleen maar onzeker.

- Zorg voor positieve ervaringen en creeer zo veel mogelijk kleine overwinningen. Laat je kind bijvoorbeeld met de koekjes rondgaan als er visite is of laat hem een kleiner kind helpen met iets dat hij zelf al goed kan.

- Versterk het zelfvertrouwen van je kind door veel complimenten te geven en positieve ervaringen te benadrukken.

Gesponsorde koppelingen

Is je kind ook verlegen op school?

Praat op school over je kind. Hoe functioneert je kind in de klas en op het schoolplein? Hoe gaat de leerkracht met het verlegen gedrag van je kind om? Accepteer zelf ook dat je kind tijd nodig heeft om de kat uit de boom te kijken, dat hoort bij zijn karakter.

 

Visite en zo

- Voelt je kind zich erg ongemakkelijk op verjaardagsvisites en dergelijke, zorg dan dat je vroeg arriveert. Zo heeft hij rustig de kans om te wennen voor al het andere bezoek binnenkomt

- Neem wat favoriet speelgoed of tekenspullen mee, zodat je kind zichzelf kan vermaken of zich een houding kan geven.

- Geef je kind de tijd om in jouw veilige nabijheid te wennen. Als je ziet dat hij zich wat vrijer voelt, kun je langzaam iets meer afstand nemen.

 

Oefenen

- Zoek naar een manier om je verlegen kind op zijn gemak te stellen. Misschien wil hij niet een hele middag bij een vriendje spelen, maar vindt hij het wel leuk een uurtje te spelen als jij even thee blijft drinken.

- Daag je kind uit door hem nieuwsgierig te maken naar nieuwe situaties.

- Maak onbekende situaties en onbekende mensen bekend door er van tevoren over te vertellen of foto's te laten zien.

- Praat met je kind over zijn verlegenheid (zonder er al te veel nadruk op te leggen.) Laat zien dat je begrip hebt. Vindt je kind het moeilijk om te praten, probeer dan woorden te geven aan zijn gevoelens, daardoor leert hij ze zelf ook beter te begrijpen.

- Bescherm je verlegen kind niet te veel. Laat hem de dingen op zijn eigen (schuchtere) manier doen, neem het niet over en zit er niet teveel bovenop.

- Stimuleer al op jonge leeftijd sociaal contact. Niet alleen met kinderen, maar ook met volwassenen.

- Geef je kind de mogelijkheid iets uit te proberen en fouten te maken. Door nieuwe of onbekende situaties te vermijden, zal je kind zijn of haar verlegenheid ook niet kunnen overwinnen of er mee leren om gaan.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Hoe wordt je lid van de Illuminati?

Steeds meer mensen zijn bang voor de Illuminati. De oplossing is echter simpel. Lid worden van de Illuminati. Lees hier hoe je lid wordt van de Illuminati?

In de trein

een observatie

Het belang van taal

Om verschillende redenen is taal belangrijk genoeg om er voortdurend alert op te zijn bij het gebruik ervan. Een eigentijds voorbeeld van een steeds toenemende verloedering is het gebruik van naar...toe waar dit gebruik altijd en zonder uitzondering vervangbaar is door een juist geplaatst werkwoord.

Rare werkelijke wetten in Verenigde Staten

Vreemde echte wetten op allerlei staten in Amerika

Recht en rechtvaardigheid voor eenieder, toevoegingen, rechtsbijstandverzekeringen, buitengerechtelijke kostenregeling en nog klassejustitie?

Goedbedoelde wetgevende initiatieven, echter waartoe leiden ze? Bieden ze een voldoende tegemoetkoming aan onvermogenden of toch no cure no pay als alternatief?