Is die trouwring wel nodig?


Publicatie datum:

Is het verplicht trouwringen uit te wisselen bij een huwelijk?

Gesponsorde koppelingen

Nee, dit artikel gaat niet over de vraag of je wel of niet zou moeten trouwen. Dat zijn keuzes waar je zelf heel goed uit kunt komen. Maar zijn trouwringen een verplicht onderdeel van de ceremonie, in het gemeentehuis of in de kerk?

De huwelijksdag

Het is een bijzondere dag, de dag waarop je elkaar het ja-woord geeft.  De dag zit vol bijzondere en feestelijke momenten, ceremonies, symbolen en gezelligheid.  Een bijzondere dag om voor altijd in je geheugen gegrift te hebben. Hoewel niet elk huwelijk stand houdt, is de huwelijksdag voor veel mensen toch een gebeurtenis die maar één keer voorkomt. En dan moet alles wel goed zijn doordacht en goed verlopen. De huwelijksdag is het begin van een nieuw hoofdstuk in je gezamelijke levensboek. Daarbij maakt het niet uit of je het burgerlijk huwelijk combineert met een kerkelijke inzegening.

 

Trouwringen

De dag waarop je elkaar liefde en trouw beloofd, de dag waarop je jezelf verbindt met de ander, is omgeven met allerlei tradities en symbolen. Sommige bestaan al heel lang, andere zijn nieuwer.  Elementen die je bijvoorbeeld, afgezien van de gesproken teksten en beloften in het gemeentehuis of in de kerk, vaak ziet terugkomen: de kleding van bruid en bruidegom, het trouwboeket, de fotoreportage. Maar bovenal: de trouwringen.

 

Verbondenheid

De trouwringen worden traditioneel bij de huwelijksvoltrekking door beide partners aan elkaar gegeven, en zitten vol symboliek. De uitwisseling van gaven duidt op liefde, de cirkel is een symbool van de oneindigheid, zonder begin of einde. Ze zijn een prachtig symbool van liefde, van trouw aan elkaar. Het is niet voor niets dat dit symbool kracht bijgezet krijgt van het materiaal waarvan de ringen zijn gemaakt, meestal goud, zilver of platina. En soms zelfs voorzien van een diamant of andere edelsteen. Het materiaal verweert of verroest niet en zet extra kracht bij aan de onvergankelijkheid van de liefde die je naar elkaar uitspreekt.

 

Maar is het verplicht?

Een trouwring is een prachtig symbool, rijk aan traditie, symboliek en liefde. Maar betekent dat ook dat je op de huwelijksdag elkaar ook werkelijk zo’n ring moet geven? Laten we duidelijk zijn: het mag dan wel traditie zijn, het is niet verplicht. Of beide partners elkaar een ring geven (of iets anders) is helemaal een eigen keuze. De belofte die je bij de huwelijksvoltrekking naar elkaar uitspreekt is doorslaggevend. Voorafgaand aan de huwelijksdag heb je een vooroverleg met de ambtenaar, zodat je samen de plechtigheid kunt doorspreken. Je eigen wensen, misschien wie een tekst uitspreekt of wensen voor muziekstukken, komen aan de orde. En ook zal de ambtenaar je de vraag stellen of je ringen uitwisselt.

 

Kerkelijk huwelijk

Ook als je kiest voor een kerkelijk huwelijk zal de priester of dominee je vragen of je ringen uitwisselt.  Ook hier is het je eigen keuze. Omdat een kerkelijk huwelijk een aaneenschakelijking is van symbolen en traditie is het uitwisselen van ringen of een ander liefdevol object wel te overwegen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Zet niet zo maar je handtekening

Colportage is een veelbesproken onderwerp. Let altijd goed op waar je voor tekent en bedenk je altijd of het wel klopt.

Jeugdcriminaliteit

jeugdcriminaliteit

Opgroeien met verschillende levensfases

Ouder worden en de acht fases van de onrwikkeling daarvan

De nadelen van vrijheid van internet uitingen

Het recht van vrijheid van internet uitingen is bij ons bijna heilig, toch kleven er steeds vaker nadelen aan.

Verliefd worden is makkelijk, het moeilijkste is verliefd blijven (deel 1)

Iedereen kent het gevoel, vlinders in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Maar hoe houd je dat gevoel vast.

Pesten? Wat een onzin!

Pesten? Wat een onzin!

Zelfmoordvideo op facebook door cyberpesten

Hoe komt het dat er op Facebook een video circuleert van een meisje dat zelfmoord pleegt voor haar webcam?

Mag ik nog normaal mijn brood verdienen?

Flexwerk ofwel op hol geslagen arbeidsmarkt

Hoe je ex partner terug krijgen

Bijna iedereen maakt wel mee dat je relatie in moeilijkheden zit, hier lees je tips over wat je juist wel en niet moet doen om hem/haar terug te krijgen.

Stefanus

Over de heilige Stefanus in vergelijking met Jezus Christus en de wonderen die hij verrichtte

Scheidingsangst bij jonge kinderen

Omschrijft scheidingsangst bij jonge kinderen

Moeilijkheden in bestrijding mensenhandel

Hoe wetgeving de bestrijding van mensenhandel in de weg ligt

Waarom kiezen voor de subcultuur hiphop?

Dit is het laatste artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel vertelt ik iets over de principes binnen deze subcultuur, waarom je voor deze subcultuur kunt kiezen en eventuele risico's.

Hoe ver zijn we met het klonen van mensen?

Het klonen van dieren wordt al een aantal jaren gedaan, gaan we binnenkort ook mensen klonen en wat ze de voor- en nadelen daarvan?

Heb jij alle gedichtjes al af?

Het is weer de tijd van het jaar dat iedereen druk bezig is met Sinterklaas. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken?

Is een clown eigenlijk nog wel grappig?

In een Parijs woedt een ware clown terreur, maar ook hier zijn clowns niet allemaal meer om te lachen.

Bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederland?

In de jaren 90 van de vorige eeuw stonden yuppies volop in de belangstelling, bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederlands?

Richtlijnen van een BHV verbanddoos

Ben je op zoek naar een geschikte BHV verbanddoos? Wat moet hier eigenlijk in zitten en wat wordt verplicht door de overheid?

De invloed van sociale relaties op risicogedrag

in dit artikel wordt de invloed van sociale relaties op risicogedrag besproken

Discussiëren?

Discussiëren: wat is het en wat ontbreekt er vaak

Prada, budget of er tussen in?

Tips bij geboorte van een kind de kosten te besparen

Rechtsvorming door de rechter

Het is van belang te beseffen dat rechtsvorming iets anders is dan interpretatie en rechtsontwikkeling. De Hoge Raad gaat hier nader op in.

Kunnen we eenvoudig alle asielzoekers weren?

Iedereen staat op zijn achterste benen als iemand zegt dat we geen asielzoekers meer moeten toelaten maar kunnen we alle asielzoekers weren?

Kindermishandeling

Globale informatie over kindermishandeling

Cyberpesten

Algemene informatie over een moderne vorm van pesten: cyberpesten