Wanneer verzetten we de klok van zomertijd naar wintertijd?


Publicatie datum:

Zomertijd en wintertijd, wanneer zetten we de klok vooruit of achteruit?

Gesponsorde koppelingen

Sinds 1977 kennen Nederland en België zomertijd. Ruim een half jaar lang wordt de klok verzet om langer van het daglicht te kunnen genieten. Van het uurtje extra daglicht zou ook een energiebesparend effect uit moeten gaan. Zijn er vaste tijden waarop de klok voor- of achteruit wordt gezet?

De aardas en de seizoenen

De aardas staat wat scheef ten opzichte van zijn baan rond de zon.  Dat betekent dat als de zon aan de éne kant van de zon staat het noordelijk halfrond langer naar de zon toegekeerd is, aan de andere kant van de zon is juist het zuidelijk halfrond langer naar de zon toegekeerd. Dit verschijnsel veroorzaakt bij ons seizoenen. Nederland en België liggen op het noordelijk halfrond, als dit deel van de aarde langer naar de zon toegekeerd is hebben wij zomer.

 

Zomer

In onze zomer staat de zon al vroeg aan de hemel. Zo vroeg zelfs, dat de meeste mensen nog slapen.  Dat is natuurlijk jammer van al die vroege zonnige uren. Als we onze klok het hele jaar door een uurtje zouden verzetten, dan profiteren we in de zomer extra van dat uurtje zonlicht. In de winter daarentegen hebben we al zo weinig zonlicht, zou de dag wel erg laat beginnen. Het hele jaar de klok verzetten heeft dus geen zin. Maar een compromis is weer wél mogelijk.

 

Zomertijd

Met het invoeren van de zomertijd is het gewenste compromis gevonden. Met het ingaan van de lente verzetten we de klok en profiteren we van het extra uurtje zonlicht. Eind oktober, als de ochtend nog schemerig is geworden, zetten we de klok weer terug.  De periode dat de klok het uurtje verzet was wordt in Nederland  de zomertijd genoemd, in België wordt vaak de term zomeruur gebruikt. Wereldwijd werden vanaf het eind van de negentiende eeuw voorstellen gedaan tot het invoeren van zomertijd.

 

Niet overal zomertijd

De zomertijd heeft alleen zin in gebieden waar je in verschillende jaargetijden verschillende hoeveelheden dag en nacht hebt. Rond de evenaar is het aantal uren daglicht nagenoeg gelijk aan het aantal uren nacht. Hier heeft zomertijd geen zin. Ook binnen de poolcirkel heeft invoering van een zomertijd geen zin, omdat je in hartje zomer of midden in de winter periodes hebt dat de zon niet onder gaat of niet boven de horizon komt.

 

Energiecrisis

Met de oliecrisis van de jaren 70 van de twintigste eeuw werd gekeken op welke manier op grote schaal kon worden bijgedragen aan energiebesparing. Het antwoord werd ondermeer gevonden in het invoeren van de zomertijd of zomeruur. Sindsdien is in onze landen de zomertijd een jaarlijks terugkerend gebeuren.

 

Vooruit of achteruit?

Het is elke keer weer even lastig. Moeten we de klok nu vooruit of achteruit zetten? Onthoud hiervoor het volgende simpele ezelsbruggetje: In het voorjaar zetten we de klok vooruit. Op de laatste zondagochtend in maart zetten we de klok om 02:00u naar 03:00u. We slaan dan dus een uurtje over en slapen een uurtje minder. In het najaar zetten we op de laatste zondag van oktober de klok om 03:00u naar 02:00u. Hier halen we het overgeslagen uurtje van maart weer in en lopen we weer in de pas met het zonnejaar. Nu mogen we een uurtje extra slapen.

 

Schemaatje

We verzetten de klok steeds op vaste momenten: de laatste zondagochtend van maart gaat de klok vooruit, de laatste zondagochtend van oktober gaat de klok weer terug. Wil je weten wanneer we de klok gaan verzetten? Kijk in onderstaand tabelletje

 Jaar

 De klok gaat vooruit
van 02:00 naar 03:00u

 De klok gaat achteruit
van 03:00u naar 02:00u

 2015

 29 maart

 25 oktober

 2016 

 27 maart 

 30 oktober 

 2017 

 26 maart 

 29 oktober 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Passief meeroken

Gevolgen van passief meeroken

Windenergie, windkracht, gratis groene stroom

Steeds meer nieuwe maar ook verbeterde oude vindingen zorgen voor gratis windenergie voor iedereen.

Zomertijd en wintertijd

Uitleg over de zomer- en wintertijd en een korte beschrijving van de geschiedenis hiervan.

Visies op het kind: bevrijding, ontwikkeling en zorg

Er worden drie visies op het kind besproken: het bevrijdingsperspectief, het ontwikkelingsperspectief en het zorgperspectief. Ik zal in een betoog het zorgperspectief verdedigen.

Inburgeren: Een kans of een barrière?

Een essay over inburgeren in Nederland

Is de nationaal sociale politiek het beste voor het Nederlandse volk?

In deze onzekere tijden rijst bij veel mensen de vraag, of de nationaal sociale politiek het beste is voor het Nederlandse volk?

Justitiële interventies

Op het gebied van justitiële interventies bevinden we ons in een lastige, maar fascinerende periode.

Hoe versier je een mooie vrouw?

Je ziet een mooie vrouw en je wilt haar versieren, hoe pak je dat aan?

De religieuze bril

Kijken door een religieuze bril als atheist zijnde.

Over gummen en potloden

We zijn vertrouwd met gummen en potloden, maar waar komen ze vandaan?

trouwen de meest perfecte dag

Heb je de stap gezet en wens je te trouwen? Heb je al aan alles gedacht?

Wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

De zogenaamde “carbon footprint” wordt al gebruikt als rekenfactor voor de invloed van de productie op het milieu maar wat zijn de invloeden van de productie op het milieu op de kostprijs?

Morele ontwikkeling bij autisme

Men denkt dat mensen met autisme een beperking hebben in het ontwikkeling van theory of mind. Hoe beperkt dit de ontwikkeling van het geweten?

Hoe staan we vandaag de dag tegenover seksualiteit in onze samenleving.

De seksuele revolutie begon in de jaren 60 van de vorige eeuw, hoe staan we nu tegenover seksualiteit?

Alcohol bij Belgische jongeren

Het problematisch gebruik van belgische jongeren in kaart gebracht

Discriminatie: een maatschappelijk probleem

Dit hebben we wel vaker gehoord: een ‘outsider'-gevoel van een allochtoon in een omgeving met alleen maar autochtonen. Ook discriminatie in de werkvloer komt vaak voor.

Gratis daten, succesvol daten, de beste datingsites

Een pagina met tips voor gegarandeerd succesvolle daten op de beste datingsites.

Verstrikt in je wortels

Een beschrijving over het mogelijke handelen van maatschappelijk werkers als zij worden geconfronteert met een pleegkind dat een loyaliteitsconflict doormaakt.

De geschiedenis van McDonald's en Ronald McDonald Kinderfonds Nederland

Het meest populaire fastfoodketen ter wereld

Stiekem worden we steeds asocialer..

In de huidige maatschappij zie je dat we steeds minder rekening houden met de medemens. En dat we steeds meer vanuit onszelf denken en doen.

Homohuwelijk ja of nee, mogen homo’s trouwen.

Er is veel te doen om het homo huwelijk, hier de feiten en de voorwaarden.

Pubers: Hoe ga je met ze om? (Of: Hoe gaan ze met jou om?)

Puberperikelen

Wie kijkt er naar Big Brother?

Hoe is het gesteld met privacy in Nederland?

Waarom kost een vluchteling ons niets maar verdienen we er geld aan?

Heel veel mensen mopperen dat vluchtelingen ons alleen maar geldkosten maar dit is niet zo, ze kosten ons niets en we verdienen er zelfs geld aan.

Omgaan met boosheid en andere emoties van uw kind

Hoe u het beste kan omgaan met de emoties van uw kind.