Over gummen en potloden


Publicatie datum:

We zijn vertrouwd met gummen en potloden, maar waar komen ze vandaan?

Gesponsorde koppelingen

We hebben allerlei middelen bedacht om gedachten, meningen en verhalen vast te leggen. Alhoewel er veel via elektronische weg via een toetsenbord aan tekst wordt ingevoerd, wordt er ook nog gewoon geschreven. Vulpennen, balpennen en potloden zijn bekende schrijfmiddelen. En natuurlijk de gum.

Schrijven en tekenen

Al vroeg in de menselijke geschiedenis ontstond de behoefte om gedachten, ideeën en verhalen vast te leggen om ze zo voor het nageslacht te bewaren. Aanvankelijk gebeurde dat uitsluitend door figuren, die objecten uit de directe omgeving voorstelden, later werden er abstractere tekens toegevoegd.  In ons schrift leggen we vooral klanken vast, die aaneengekoppeld woorden en zinnen gaan vormen.

 

Schrijfmiddelen

Aanvankelijk werd het schrift vastgelegd door lijnen in steen te graveren of in kleitegels te griffen, die vervolgens werden gebakken om het schrift te conserveren. Later maakte de ontdekking van kleurstoffen en perkament en papier het schrijven gemakkelijker. Maar inkt was niet overal handig.

 

Het potlood

Een alternatief voor pen en inkt werd het potlood. Een potlood bestaat uit een houten omhulsel, waarbinnen een lange stift zit. Deze stift bestaat uit een mengsel van klei en grafiet. Zodra je met die stift over een oppervlak gaat, blijft door de wrijving een dun laagje achter. De tegenwoordige vorm van het potlood is bedacht door Nicolas-Jacques Conté, in 1794, maar al voor die tijd werden de klei-grafiet-mengsels gebruikt voor schrijf- en tekenwerk. De stiften in de potloden worden gemaakt in verschillende hardheden. Hoe meer klei in het klei-grafiet-mengsel zit, hoe harder het potlood en hoe beter het geschikt is voor hardere ondergronden.

 

De gum

Het is voor ons vanzelfsprekend dat een potloodlijn eenvoudig kan worden verwijderd door deze uit te gummen – als je niet te dik hebt geschreven of getekend. Aanvankelijk was een potloodlijn echter net zo moeilijk weg te halen als een lijn die met inkt was geschreven. De doorbraak kwam in 1770. In dat jaar wreef een Britse scheikundige, Joseph Priestly toevallig met een stukje rubber over een potloodlijn. Rubber was nog tamelijk nieuw en werd aan alle kanten onderzocht op bruikbaarheid. Tot Priestly’s verbazing vervaagde het lijntje. Priestly sloeg aan het experimenteren en zijn proefnemingen bevestigden zijn ontdekking: met rubber kun je potloodlijnen weer weghalen. Stukjes rubber werden in de handel gebracht en alle potloodschrijvers en –tekenaars schaften dankbaar zo’n stukje rubber aan. De naam rubber ontstond overigens pas daarna. Om nuttig gebruik te maken van het stukje materiaal, om potloodlijnen te wissen, moest met het stukje gewreven worden. Het Engelse woord voor wrijven is to rub.  Het materiaal heeft dus zijn naam te danken aan de uitvinding van de gum. In Nederland gebruiken we het woord gum, vlakgum of stuf. Rubber wordt niet meer gebruikt om gummen van te maken, tegenwoordig is dat kunststof. Behalve gummen om potloodlijnen te wissen heb je nu ook gummen die vulpen-inkt en balpenstrepen te lijf gaan.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie samenleving

Hoogbegaafdheid: IQ test

Wat is een IQ test precies?

The Green Man

Hij is de spirituele indentiteit van deze uitgestrekte wouden: een voorstelling in half-menselijke gedaante van de duurzame Boom-energie. Ook onderwees hij onze voorouders in de levensgeheimen.

Hoe wordt je lid van de Illuminati?

Steeds meer mensen zijn bang voor de Illuminati. De oplossing is echter simpel. Lid worden van de Illuminati. Lees hier hoe je lid wordt van de Illuminati?

Moonshine, Bootleggers en Baptists

Bootleggers Verkopen Illegaal Alcohol

Rare werkelijke wetten in Verenigde Staten

Vreemde echte wetten op allerlei staten in Amerika

De definitie van intelligent zijn

De beschrijving van de betekenis intelligentie

Gedoogbeleid softdrugs moet weg!

Een artikel over het softdrugsbeleid in Nederland

Hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Steeds meer mensen roepen het vandaag de dag, “Nederland voor de Nederlanders” maar hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Project X, woord van het jaar 2012

Wat is een project X-feest?

De echte werkelijkheid

Een uitleg en verdere uitwerking van Plato's allegorie van de grot.

Interview Marianne Thieme

In 2006 vlak voor de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer werden er bij ons op school ook verkiezingen gehouden.

Transportbedrijven geraakt door de crisis

De transportsector wordt hard geraakt door de economische crisis: weinig werk, winstdalingen en faillisementen.

Werkloosheid

Hierin beschrijf ik wat voor manieren van werkloosheid er zijn.

De Belgische koningskwestie

De koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict tussen de Belgische koning Leopold III en de regering. De koningskwestie leidde ertoe dat de koning in1950 afstand nam van de troon ten gunste van zijn zoon Boudewijn.

Wat zijn de oorzaken en de ontwikkeling van de Globalisering?

Heeft de globalisering invloed op het gebied van handel, financiën, technologie, communicatie en macro-economische coördinatie.

Zelfmoord trend of zelfmoord hype.

Zelfmoord onder jongeren neemt epidemische vormen aan, wat is de verklaring voor dit fenomeen.

Mermaids

Mermaids is vertaald in het Nederlands Zeemeerminnen

Wie kijkt er naar Big Brother?

Hoe is het gesteld met privacy in Nederland?

DNA-databank voor de hele Nederlandse bevolking

Vind je dat Nederland het DNA-materiaal van elke persoon zou moeten afnemen om zo een DNA-databank te creëren voor de hele bevolking? Welke voor- en nadelen hieraan verbonden zijn behandel ik in dit artikel.

Horror huizen in India, als jeugd opvanghuizen exploitatie centrums worden.

De opvang van weeskinderen, gehandicapte en gemarginaliseerde kinderen in India is momenteel nog één grote puinhoop.

Jan Schaefer

De eigenzinnige politicus met helder taalgebruik

De beste relatietherapie, gratis relatietherapie

Problemen met je partner, lees hier de beste gratis relatietherapie.

De Zeven Wereldwonderen

Alle zeven wereldwonderen op een rijtje

Makkelijk geld verdienen met octrooien op de natuur.

Verdien ook eenvoudig veel geld met octrooien op “uitvindingen” van de natuur.

Karl Marx

Een beschrijving van het leven van Marx en zijn utopie het communisme