Waarom rampenfilms me zo fascineren.


Publicatie datum:

Rampenfilms fascineren me al mijn hele leven, maar toen na 11 september 2001 en andere rampen in de wereld de fictie werkelijkheid leek te zijn geworden voelde dit behoorlijk bizar.

Gesponsorde koppelingen

Eind jaren 90 kwamen er verschillende rampenfilms uit waarvan ik sterk onder de indruk was. Het begon met Armageddon en later volgden soortgelijke (science)fictieve films als Deep Impact en Independance Day. Toen werd het 11 september 2001 en werd het allemaal ineens griezelig echt. En daar werd toen ook weer een film over uitgebracht…

Soorten rampenfilms

Rampenfilms kunnen spelen voor, tijdens of na een ramp. Hierbij zijn natuurlijk zeer verschillende zaken belangrijk. Voor de ramp kan men nog proberen de ramp te voorkomen, tijdens de ramp proberen de personages deze te overleven en na de ramp gaat het om hoe de personages met de gevolgen omgaan.

 

Categorieën rampenfilms

Rampenfilms zijn op te delen in een aantal categorieën. Vaak gaat het om natuurrampen, die dan soms ook nog van buiten de aarde op ons afkomen. Maar het kunnen ook de bewoners van de aarde zelf zijn die de ramp veroorzaken door bijvoorbeeld een slecht gebruik van de aarde, en hierbij is het soms moeilijk het verschil tussen fictie en de werkelijkheid te onderscheiden. Dergelijke rampen zouden zich ooit nog wel eens in het echt kunnen voltrekken.

 

Andere categorieën rampenfilms gaan over ongelukken met techniek, zoals Titanic en Airport of epidemieen van ziektes en virussen, zoals I am legend en Outbreak. De rampen in de films hebben grote gevolgen voor een grote groep mensen op een lange termijn. Waarom heb ik ondanks deze ellende deze films dan altijd zo fascinerend gevonden en hoe veranderde dit na de ramp met de Twin Towers?

 

Gevoelens in een rampenfilm

Eind jaren 90 zat ik nog middenin mijn puberteit en was ik natuurlijk alleen al door mijn leeftijd behoorlijk gevoelig. En ik merkte dat de gebeurtenissen in rampenfilms deze gevoelens nog extra versterkten. De personages in rampenfilms beseffen zich plotseling wat écht belangrijk is en ze hebben opeens compleet andere normen en waarden. Hele groepen werken nauw met elkaar samen tegen hun gemeenschappelijke vijand: de ramp. Er ontstaan natuurlijk ook conflicten binnen rampenfilms, maar uiteindelijk beseffen de personages dat ze op elkaar aangewezen zijn. Dit kwam sterk naar voren in Armageddon.

 

Overlevingsdrang is een zeer belangrijk thema in de rampenfilm, waarbij de personages moeten beslissen of ze willen vechten voor zichzelf of voor de groep waartoe zij behoren. Ze worden op meerdere punten in de films voor cruciale keuzes gesteld. Ik begon erover na te denken hoe ik mogelijk zelf zou reageren op situaties die in de film voorkomen, al valt dit natuurlijk niet te voorspellen. En dat maakte de gebeurtenissen van 11 september 2001 zo bizar…

 

De Twin Towers

Toen ik op 11 september 2001 het nieuws zag over de neergestorte vliegtuigen op de Twin Towers, had ik direct een déjà vu. Er gebeurde precies hetzelfde als wat ik in de films gezien had. De paniek was net zo groot, en de hulp kwam net zo snel op gang. En ook nu was er een sterke overlevingsdrang bij de slachtoffers, ze sprongen zelfs uit de flats. De hulpverleners wilden zorgen voor zo veel mogelijk overlevenden. Het maakte de hulpverleners daarbij niks uit of ze de slachtoffers kenden.

 

Vijf jaar later kwam de film World Trade Center uit, waarin het waargebeurde verhaal werd verteld van hulpverleners die onder het puin hadden gelegen en die alleen maar op hulp hadden kunnen wachten. Nadat de film was uitgekomen werd gesproken met deze hulpverleners.Toen waren fictie en werkelijkheid compleet samen gekomen! Het was een rampenfilm van de tweede soort geworden, tijdens de ramp.

 

De MH17

De ramp van afgelopen juli met de MH17 gaf me opnieuw een déjà vu, alleen kon nu niet meer gevochten worden voor overlevenden. Er werd en wordt nu gevochten om de slachtoffers en hun bezittingen terug te brengen bij hun nabestaanden. De slachtoffers worden allemaal op hun eigen manier herdacht en aan de nabestaanden wordt de nodige nazorg verleend. Als het een film was, was het een rampenfilm geweest van de derde soort, na de ramp.

 

De ebolacrisis

Over de ebolacrisis is voor zover ik weet nog nooit een film gemaakt, al kwam de ziekte een aantal jaren geleden wel voor in Goede Tijden Slechte Tijden. In de ebolacrisis herken ik opnieuw alle elementen uit een rampenfilm: de paniek die eerst ontstaat, je beseffen wat echt belangrijk is, overlevingsdrang en vechten om zoveel mogelijk mensen te redden. Met het koor waar ik bij zing in Enschede hebben we kort geleden een concert gegeven voor de ebolawezen, wat mij en de rest van het koor een enorm trots gevoel gaf. Twee van de leden van ons koor komen uit Sierra Leone dat getroffen is door ebola, waardoor het voor ons dichterbij kwam. De slachtoffers zelf kenden we natuurlijk niet persoonlijk, maar we vonden het toch belangrijk dat de kinderen geholpen werden. We wilden op een goede manier omgaan met de gevolgen van deze ramp.

 

De vuurwerkramp

De vuurwerkramp gebeurde praktisch om de hoek bij waar ik nu woon. Ik was er zelf niet bij, maar ik heb achteraf wel een hoop verhalen gehoord van slachtoffers. Hierin zaten ook weer alle elementen uit rampenfilms, maar nu was het de volledige werkelijkheid. Maar omdat het zo dichtbij me is, hoor ik ook de mooie verhalen en hoor ik hoe goed men nu met de gevolgen van de vuurwerkramp omgaat. Veel mensen zijn er sterker uitgekomen en het gebied is prachtig geworden.

 

Conclusie

Het begint me inmiddels duidelijk te worden waarom ik rampenfilms zo fascinerend vind, ze brengen je dichterbij je gevoel en leren je wat je belangrijk vindt in bepaalde situaties. De verhalen in de films zijn bijna allemaal volledig (veilig) fictief maar bepaalde elementen komen ook in het dagelijks leven voor. Ze zijn wat je noemt uit het leven gegrepen, met zowel ellende als mooie dingen. Die herkenbaarheid geeft me een prettig gevoel, en helpt me om beter om te gaan met lastige situaties in het dagelijks leven.  


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De rol van vrienden, school en broers en zussen bij criminaliteit

In dit artikel wordt ingegaan op de rol van vrienden, school en broers en zussen bij de ontwikkeling van criminaliteit

Waarom moet de consument steeds meer verleid worden? (ten koste van het milieu)

Steeds meer milieuvriendelijk producten wijken voor meer vervuilende producten die de consument meer verleiden.

Rare feestdagen

vreemde feestdagen op de VS

De oorsprong van Stichting De Kringen

Hoe uit een verdrietig initiatief een mooie stichting ontstond.

The Great Chain of Knowing: De intelligentie van baby's

In dit artikel wordt het idee van The Great Chain of Knowing besproken. Er wordt ingegaan op het tabula rasa-idee van John Locke en de ontdekking dat baby's wel degelijk intelligentie bezitten.

Is een verplichte commune de oplossing voor de toekomst?

Wordt door het opheffen van bejaardenhuizen en gezinsvervangende tehuizen de verplichte commune de toekomst?

De poenscheppers met een sociaal maatschappelijke functie

Het verhaal over poenscheppende bestuurders. Het verhaal van de andere crimineel.

Provinciale Staten Verkiezingen

korte uitleg over wat de provinciale verkiezingen zijn

Leve Prinses Beatrix!

Ons land werd de laatste generaties geleid door een Koningin. Dit artikel gaat over Prinses Beatrix.

Cursus hoe creëer je mooie gewillige vrouwen.

Hoe kun je een mooie vrouw of een mooi meisje zo manipuleren dat ze alles voor je wil doen.

Zelfmoordvideo op facebook door cyberpesten

Hoe komt het dat er op Facebook een video circuleert van een meisje dat zelfmoord pleegt voor haar webcam?

Inburgeren: Een kans of een barrière?

Een essay over inburgeren in Nederland

Ouderafhankelijkheid versus kinderafhankelijkheid.

Kinderen zijn vanzelfsprekend afhankelijk van hun ouders, ouders worden langzaamaan weer afhankelijk van hun kinderen.

Eerder stoppen met werken, pre pensioen

Eerder stoppen met werken kan nog steeds, lees hier hoe.

Makkelijk en snel zelf verhuizen

Verhuizen naar de nieuwe woning kan je prima zelf regelen. Zo kan je tijdens de verhuzing veel geld besparen.

Zomertijd en wintertijd

Uitleg over de zomer- en wintertijd en een korte beschrijving van de geschiedenis hiervan.

Korte geschiedenis van de hiphopmuziek

Dit is het 2e artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop. In dit artikel iets over de geschiedenis van hiphopmuziek.

Nederland als het Israël van het Westen

Nederland als uitverkoren natie

Hoe veroorzaakten mooie vrouwen het verval van de kerk?

Het verval van de Nederlandse kerken is niet te stuiten. Hoe veroorzaken mooie vrouwen het verval van de kerk?

Meld je gratis aan voor Utopia

Utopia is een groot succes, meld je ook gratis aan voor Utopia.

Recht op zelfverdediging

Mag je iemand doodschieten in Nederland uit noodweer?

Pakistan: Christen krijgt doodstraf

Asian Noreen, een 45 jarige analfabete en moeder van 5 kinderen, hoort in de Provincie Punjab in Pakistan de doodstraf tegen zich eisen.

De beste relatietherapie, gratis relatietherapie

Problemen met je partner, lees hier de beste gratis relatietherapie.

De grondslagen van de Joodse traditie

Hier kunt u in beknopte versie de grondslagen of geloofsbeginselen van het jodendom lezen.

Hoe kun je ADD zo goed mogelijk benutten?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je al je aparte trekjes juist positief worden.