Waarom bekeren steeds meer Chinezen zich tot het christendom?


Publicatie datum:

In ons land neemt het aantal christenen steeds meer af maar in China bekeren steeds meer mensen zich tot zich tot het christendom, waarom doe ze dat.

Gesponsorde koppelingen

Zoals je in mijn artikel het-verval-van-de-kerk kunt lezen neemt het aantal christenen in Nederland de laatste jaren sterk af. De reden hiervoor is dat de gemiddelde Nederlander steeds beter geschoold is en daardoor voor steeds meer dingen zelf een verklaring heeft en zich in staat voelt om zijn eigen leefregels te bepalen. Deze eigen leefregels zijn grotendeels wel gelijk aan de christelijke normen en waarden maar ze worden niet meer opgelegd door God of de kerk maar door de individu zelf. Het is daarom een interessant fenomeen dat in China in de gebieden waar de mensen steeds beter geschoold zijn het christendom juist in opmars is.

Christendom in China:
In China zijn zendelingen al eeuwenlang actief maar tot aan de jaren 80 van de vorige eeuw zonder groot succes. In 1949 bijvoorbeeld waren er naar schatting nog maar 1,5 miljoen Christenen op een bevolking van ongeveer 600 miljoen, ongeveer 0,25% dus. Nu zijn er volgens de officiële Chinese statistieken 58 miljoen Christenen op een totale bevolking van 1400 miljoen, dat is dus ongeveer 4,1%. Het werkelijke aantal Christenen ligt waarschijnlijk veel hoger omdat de communistische partij formeel maar één kerkgenootschap erkent, de staatskerk, en andere kerken jarenlang verboden waren.

priester christenen kerk China

Door wie zijn de moderne Chinezen gekerstend?
De sterke groei van het Christendom is bewerkstelligd door enthousiaste Chinese bekeerlingen die vanaf de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw door het land begonnen te trekken. De Westerse zendelingen kwamen aan dit proces nauwelijks te pas. De verwachting is dat als de huidige groei zich blijft voortzetten het aantal Chinese christenen rond het jaar 2030 boven de 250 miljoen zal uitgroeien en China tegen die tijd het grootste christelijke land ter wereld zal zijn en het aantal Chinese christenen zelfs hoger zal zijn dan in de traditionele christelijke grootmachten als Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten.

Waarom bekeren Chinezen zich massaal naar het Christendom:
De exacte reden voor het massale bekeren naar het christendom van de Chinezen is niet bekend maar volgens een meerderheid van de wetenschappers die het fenomeen bestuderen heeft het te maken met de 'morele leegte in de samenleving' in het hedendaagse communistische China. In het voor 59% atheïstische hedendaagse communistische China draait volgens hen alles om geld, om kapitalisme en economische groei en is er nauwelijks zorg en liefde voor elkaar. Omdat de meer ontwikkelde Chinezen zich minder druk hoeven te maken om geld gaan ze op zoek naar zingeving in hun leven en omdat het hen opvalt dat de christelijke kerken juist de nadruk leggen op zorg en liefde voor elkaar kiezen steeds meer ontwikkelde Chinezen voor het christendom.

Religies in China

Waarom tolereert de Chinese overheid het Christendom steeds meer:
De Chinese staat houdt de christelijke kerken nog wel in de gaten maar werkt ze steeds minder tegen. Dit komt doordat christelijke gemeenten en parochies voor de overheid steeds vaker interessante partners zijn omdat ze bejaardencentra en medische klinieken bouwen en zorgen voor kinderopvang.

Wat zou de groei van het Chinese christendom kunnen remmen:
Als de christelijke kerken in China te groot worden zou de Chinese overheid ze als een dreiging kunnen gaan zien en zou de Chinese overheid er voor kunnen kiezen om de duimschroeven aan te draaien. Ook zou het kunnen dat de kerken misschien meer van zichzelf hebben te vrezen dan van de staat. Het christendom dankt haar aantrekkingskracht in China namelijk ook aan haar anti-establishment-karakter. Als de kerken echter heel groot worden zal ook daar een establishment ontstaan wat het anti-establishment imago zal verkleinen waardoor de groep Chinezen die zich juist vanwege het anti-establishment-karakter bij een Christelijke kerk hebben aangesloten hun lidmaatschap zullen opzeggen.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Zomerse zon

Zomerhitte

Het doel heiligt de kroongetuige

Nederland is gewend geraakt aan het fenomeen kroongetuige. De acceptatie voor het gebruik van een kroongetuige is door de jaren heen lichtelijk gegroeid.

Aristoteles Socrates Onassis

De Rijkste en Meest Beroemde Man van de Wereld

Wat drijft de Soenniten tot hun terreurdaden?

Steeds vaker worden er aanslagen gepleegd door extremistische Soenniten, wat drijft hen tot hun daden.

Wat is er mooi aan een massa evenement?

Wat is er mooi aan een fietstoertocht met 15.000 deelnemers of een wandelvierdaagse met 46.000 deelnemers?

Gebeurtenissen rond 1990

Gebeurtenissen die in de jaren '90 plaatsvonden. Belangrijk of onbelangrijk, maar die toch net zoals vele andere gebeurtenissen een kleine of grotere impact op de wereld zoals wij die kennen hebben gehad.

De invloed van sociale relaties op risicogedrag

in dit artikel wordt de invloed van sociale relaties op risicogedrag besproken

Tracking voor Eten

Tracking is het Volgen Van .....

Marktwerking in de zorg

betoog over marktwerking zorg

De bewuste keuze van afgelopen verkiezingen bleek zo bewust nog niet

Tot hoeverre zijn we bewust van onze eigen keuze en wat is de rol van het brein daarbij?

Waarom kost een vluchteling ons niets maar verdienen we er geld aan?

Heel veel mensen mopperen dat vluchtelingen ons alleen maar geldkosten maar dit is niet zo, ze kosten ons niets en we verdienen er zelfs geld aan.

Autisme

Wat is Autisme? En hoe kan ik dat herkennen?

De Nederlandse grondwet als symbool voor nationale eenheid in Nederland

in dit artikel wordt ingegaan op de discussie of de nederlandse grondwet een goed symbool is voor de nederlandse eenheid.

Weg met de monarchie, leve de republiek

De monarchie is een achterhaald instituut. Er is maar één reden waarom hij nog wordt gedoogd.

Generatiekloof?

Is er sprake van generatiekloof?

Overbevolking

Beschrijving van overbevolking, de evolutie, gevolgen, problematiek en oplossingen.

Geduldig zijn

stappen om geduldig te worden

De vergrijzing, de oplossing voor de werkeloze vijftiger

De vergrijzing is de mogelijke oplossing voor werkelozen boven de 50 jaar

Waarom moet de consument steeds meer verleid worden? (ten koste van het milieu)

Steeds meer milieuvriendelijk producten wijken voor meer vervuilende producten die de consument meer verleiden.

Het Venus Project

De doelstelling van Het Venus Project.

Vechter

waarom worden jongeren en volwassen mishandelt? Genoeg is genoeg,vind jij ook niet? Ik pik het niet langer!

Windenergie, windkracht, gratis groene stroom

Steeds meer nieuwe maar ook verbeterde oude vindingen zorgen voor gratis windenergie voor iedereen.

Hoe kunnen we leven in vrede en welk bestuursvorm hoort daarbij?

Ondanks dat de mens steeds slimmer wordt lijkt vrede onmogelijk, hoe komt dat en is er een staatsvorm die waarbij wel wereldvrede mogelijk is.

Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Volgens kandidaat-raadslid van het CDA Joram Verstoep is iedereen die niet in Amsterdam woont een provinciale boer. Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika.

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika