Bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederland?


Publicatie datum:

In de jaren 90 van de vorige eeuw stonden yuppies volop in de belangstelling, bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederlands?

Gesponsorde koppelingen

Er is veel veranderd de laatste jaren in de markt van pas afgestudeerde hoog geschoolden in de kantoor sector. Dit komt door meerdere factoren. De eerste en tevens belangrijkste factor is de financieel economische crisis waardoor heel veel goedbetaalde kantoorbanen verloren zijn gegaan. De tweede factor is de verregaande automatisering in met name de financiële sector waardoor heel veel zogenaamde desk employees oftewel balie medewerkers overbodig worden omdat de klanten van de financiële steeds meer zaken thuis via internet af kunnen handelen. De derde factor is de zogenaamde diploma inflatie, deze wordt veroorzaakt doordat teveel jongeren, gelokt door kantoorbanen met aanzien en een hoog salaris, een hogere opleiding in de financiële sfeer zijn gaan volgen waardoor er een overschot aan hoger financieel geschoolden is ontstaan.

Wat is een Yup of Yuppie:
Yuppie is de gangbare benaming voor een Yup. Het woord Yup staat voor een “Young urban professional”, vrij vertaald een “Jonge stedelijke vakman”. Volgens Wikipedia is een Yup een jong persoon met een goed verdienende (kantoor)baan. De yup kenmerkt zich door materialisme en streeft naar statusverhogende bezittingen zoals een auto van een gerenommeerd merk. Hij of zij leeft in de grootstedelijke (urbane) omgeving.

ouderwetse Yuppies

Bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederland?
Er bestaan nog wel jonge rijke yuppies in Nederland die voldoen aan de letterlijke betekenis van het woord “Yup”. Ze zijn jong, goed opgeleide hardwerkende vakmensen die in de stad wonen. De yuppies die voldoen aan de definitie van Wikipedia waarin staat dat yuppies naast dat yuppies leven in de grootstedelijke (urbane) omgeving zich kenmerken door een grote mate van materialisme en een sterk streven naar statusverhogende bezittingen zoals een auto van een gerenommeerd merk zijn echter nagenoeg van het toneel verdwenen.

Waar zijn de jonge rijke yuppies in Nederland gebleven?
Het verdwijnen van het grootste deel van deprototype yuppies die zich kenmerken door een grote mate van materialisme en een sterk streven naar statusverhogende bezittingen zoals een auto van een gerenommeerd merk is voor een deel het gevolg van het verdwijnen van veel goedbetaalde banen in de financiële sector en de lagere beloningen van de jonge pas afgestudeerden die gaan werken in de financiële sector maar voor een veel groter deel door het veranderen van de maatschappelijke normen en waarden. Dure spullen en een grote auto zijn namelijk geen statussymbolen meer. Het is helemaal niet cool meer om materialistisch te zijn. Je verwerft tegenwoordig pas echt status als je, onder het mom van maatschappelijke betrokkenheid, structureel behoorlijk veel geld uit kunt geven aan mensen die het minder hebben of organisaties die de natuur willen redden.

moderne Yuppie


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Alleenstaande ouders in de bijstand

ouders in de bijstand

Het belang van taal

Om verschillende redenen is taal belangrijk genoeg om er voortdurend alert op te zijn bij het gebruik ervan. Een eigentijds voorbeeld van een steeds toenemende verloedering is het gebruik van naar...toe waar dit gebruik altijd en zonder uitzondering vervangbaar is door een juist geplaatst werkwoord.

trouwen de meest perfecte dag

Heb je de stap gezet en wens je te trouwen? Heb je al aan alles gedacht?

Hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Telkens weer komen er nieuwe dictators aan de macht maar hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Waarden en normen leren

Leren van waarden en normen

Tips voor toekomstige pleegouders

Pleegouder zijn is uitdagend werk

Kunnen we alle vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Alleen al uit Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië, Soedan en Congo vluchten in 2013 meer dan 6 miljoen mensen, kunnen we al deze vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Wie kijkt er naar Big Brother?

Hoe is het gesteld met privacy in Nederland?

Nederlandse jongeren kunnen niet spellen

Het taalniveau van jongeren in Nederland daalt. Hoe komt dit? Hoe kunnen we er iets aan doen?

Engelse leenwoorden in het Nederlands

Neemt het aantal Engelse leenwoorden echt toe of lijkt dit alleen zo?

Kwalitatieve aansprakelijkheid

Legt uit wie aansprakelijk is bij kinderen, dieren, ondergeschikten, roerende zaken, opstal enz.

Rangen bij de Koninklijke Luchtmacht

Welke rangen kennen wij bij de Nederlandse luchtmacht en hoe kan je deze herkennen?

Leon de Winter

De bekende Nederlandse schrijver, columnist en filmproducent

De Europese lijst van terroristische organisaties: onterecht er op, en nu?

Is schadevergoeding mogelijk als een persoon of een entiteit onterecht op de Europese lijst van terroristische organisaties is gezet?

Waar gaan wij naar toe?

Essay nummer 2 geschreven als opdracht voor het vak ethiek door Erwin van der Land

Cross norm inhibitie en de invloed van normdragers

Cross norm inhibitie en de invloed van normdragers

Groen licht en groene lampen rukken op

Op bouwplaatsen en daarbuiten rukt de groene schijnwerper en andere verlichting met groene lampen steeds verder op

Goedkoop wonen kan, gratis wonen niet

Veel mensen moeten gedwongen goedkoop wonen want gratis wonen is verboden.

Hoe kun je gehandicapte weeskinderen in India helpen?

Door de armoede in India zijn ouders soms genoodzaakt om hun gehandicapte kind ten vondeling te leggen. Hoe kun je deze gehandicapte weeskinderen helpen?

Verliefd worden is makkelijk, het moeilijkste is verliefd blijven (deel 1)

Iedereen kent het gevoel, vlinders in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Maar hoe houd je dat gevoel vast.

Globalisering

Wat is het verschijnsel globalisering?

Project X, woord van het jaar 2012

Wat is een project X-feest?

De schrik van elke ouder: Je kind in de criminaliteit.

Ouders waarvan de kinderen het criminele pad op gaan zouden hun recht op kinderbijslag gaan verliezen met behulp van een nieuwe wet.

Sociale isolement: hoe krijg je sociaal contact

Hoe kun je snel sociaal contact krijgen met andere mensen? Wat zijn de mogelijkheden om een sociaal isolement te doorbreken?

Werkloosheid

Hierin beschrijf ik wat voor manieren van werkloosheid er zijn.