Hoe ver zijn we met het klonen van mensen?


Publicatie datum:

Het klonen van dieren wordt al een aantal jaren gedaan, gaan we binnenkort ook mensen klonen en wat ze de voor- en nadelen daarvan?

Gesponsorde koppelingen

Klonen betekend letterlijk iets in twee gelijke stukken hakken zoals bijvoorbeeld een blok hout voor de open haard. Als we echter in de medische wetenschap spreken van klonen gaat het om het verkrijgen van één of meer individuen van een somatische cel* of kern van een ander individu, zodat alle verkregen personen genetisch identiek aan het origineel.

* Somatische cel:
Een somatische cel van een organisme is een cel die niet tot de haploïde** geslachtscellen (zaadcellen en eicellen) behoort. Somatische cellen zijn, in tegenstelling tot de geslachtscellen, of diploïd of polyploïd. Bij haploïde geslachtcellen wordt de erfelijke informatie aan het nageslacht doorgegeven omdat deze bij de bevruchting wordt samengevoegd met de chromosomen van het andere geslacht. Bij de celdeling van diploïde of polyploïde somatische cellen wordt de erfelijke informatie daarentegen in somatische cellen niet aan de volgende generatie doorgegeven, omdat bij deling de twee nieuwe cellen exact dezelfde chromosomen hebben als de oude cel.

**(haploïde = met maar één set chromosomen)

Het schaap Dolly

Het schaap "Dolly":
Ik zal de stappen van het klonen verklaren aan de hand van het voorbeeld van het Dolly.  Allereerst heeft men in een reageerbuis somatische zoogdiercellen van een volwassen schaap gekweekt. Vervolgens werd uit een van deze somatische zoogdiercellen een celkern geëxtraheerd. Daarna werd deze celkern in een onbevruchte, door het verwijderen van de celkern eveneens somatisch gemaakte eicel, van een individu van dezelfde soort ingebracht. Na het inbrengen van de celkern gaf men de eicel met de nieuwe kern een elektrische stroomstoot gelijk aan die van het moment van de natuurlijke bevruchtingwaardoor de eicel zich begon te delen. Dit alles vond plaats in een reageerbuis waar de deling van de cellen zich voortzette. Toen de embryo het morula stadium bereikte (tussen de acht en zestien-cel) werd het in de baarmoeder van een schaap ingeplant waar het zich vervolgens als een normale zwangerschap ontwikkelde. Toen Dolly vervolgens werd geboren was ze genetisch identiek aan het schaap dat de celkern had gedoneerd.

Het in vitro klonen van zoogdiercellen is een eenvoudig proces. De onderzoekers van het Roslin Instituut hadden al 277 in vitro gekloonde  zoogdiercellen  geproduceerd, voordat ze overgingen tot het inbrengen van een gekloonde zoogdier cel met als resultaat het schaap Dolly.

De wetenschappers die aan het klonen werken verzekeren nochtans dat de voortschrijdende kennis van deze wetenschap veel voordelen voor de mens zal brengen. Bijvoorbeeld: dankzij het klonen van genetisch gemanipuleerde koeien en geiten kunnen er koeien en geiten worden gemaakt die melk produceren met proteïnes voor de behandeling van mensen met de door een genetische afwijking veroorzaakte taaislijmziekte.

Gekloonde mensen

Het klonen van mensen:
Volgens Ian Wilmut, de schepper van het schaap Dolly, is het probleem bij kinderen met erfelijke genetische ziektes vaak dat er weinig ouders zijn die inzien wat voor schade ze berokkenen aan het door hen verwekte kind. Ze baseren zich op het recht van een geboorte als resultaat van liefde tussen een man en een vrouw, in een familie en ze beschouwen de meest absurde technieken om dit te bewerkstelligen als de normaalste zaak ter wereld. Er is zelfs een familie die nog een kind nam, die genetisch gezien een kans van 1 op 3 had om ook leukemie te hebben, om beenmerg daarvan te transplanteren in hun eerste kind die geboren was met leukemie. In het licht hiervan lijkt het aannemelijk dat men, als de techniek voldoende ontwikkeld is, de kloontechniek gaat toepassen om gezonde organen te verkrijgen.

Voor alsnog is de algemene opinie is bijna unaniem voor een verbod op het klonen van de mens, maar alleen de loop van de geschiedenis zal ons vertellen of deze wijsheid blijft hangen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Adoptie [binnen- en buitenland]

De eisen van een adoptie in Nederland of in het buitenland

www.brandwonden.nl, Brandwonden stichting, brandwonden

Brandwonden stichting, geeft informatie over brandwonden, vraagt aandacht voor preventie, eerste hulp, behandeling en begeleiding van patiënten en onderzoek.

Kraamzorg

Wat is kraamzorg en waar let je op bij het inschrijven.

Werkstuk zinloos geweld en agressie

Iedere week vindt er wel een geval van zinloos geweld plaats, waar komt die agressie vandaan?

Gilles de la Tourette

Wat is Gilles de la Tourette?

Artsen Zonder Grenzen

De geschiedenis en activiteiten van Artsen Zonder Grenzen

De Zeven Wereldwonderen

Alle zeven wereldwonderen op een rijtje

Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Volgens kandidaat-raadslid van het CDA Joram Verstoep is iedereen die niet in Amsterdam woont een provinciale boer. Wat is het verschil tussen een stedeling en een provinciaal?

Vergelijkend winkelen in Nederland en Belgie

Over prijsreglementeringen en vergelijkende reclame in beide lidstaten. Een vergelijkende studie van wetgeving en toepassingen.

Koude oorlog

stukje geschiedenis van de koude oorlog

Tips om op een positieve manier uw ergernissen te uiten en op te lossen.

Op een positieve manier kritiek uiten.

Discriminatie

Telkens we naar het nieuws kijken of de krant lezen, zien we oorlogstaferelen. Steeds trachten we ons een wereld voor te stellen zonder oorlog, waar iedereen in vrede kan samenleven.

Het onstaan en geschiedenis van Valentijnsdag

onstaan en geschiedenis van valentijnsdag

Jan Schaefer

De eigenzinnige politicus met helder taalgebruik

Koninginnedag

De geschiedenis van koninginnedag tot aan vandaag

Hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Telkens weer komen er nieuwe dictators aan de macht maar hoelang kan een dictator zijn gang gaan?

Vóór of tégen een boerkaverbod

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

Mermaids

Mermaids is vertaald in het Nederlands Zeemeerminnen

Internationale rechtsvergelijkingen

Internationale rechtsvergelijkingen, waarin verscheelt Amerika nou met de rest van de wereld ?

Marktplaats nl, Marktplaats auto.

Marktplaats.nl is de bekendste plek om nieuwe en tweedehands spullen te kopen en verkopen.

Je financiën weer op orde.

Je financiënen weer op orde brengen met hulp van een budgetcoach.

De geschiedenis van Walt Disney

Iedereen kent wel een of meerdere films van Disney. Maar wie was nou de man achter deze films?

De economische crisis van 2008

In dit artikel beschrijf ik de economische crisis van 2008.

Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

De Jihad is een eeuwigdurende strijd die we nooit gaan winnen dus zeg ik, als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij hen aan.

Waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?

Er komt steeds meer weerstand tegen het toelaten van steeds meer vluchtelingen maar waarom zijn we moreel verplicht de Syrische vluchtelingen te helpen?