Hoe staan we vandaag de dag tegenover seksualiteit in onze samenleving.


Publicatie datum:

De seksuele revolutie begon in de jaren 60 van de vorige eeuw, hoe staan we nu tegenover seksualiteit?

Gesponsorde koppelingen

Status Quo seksualiteit

Wat door veel mensen de seksuele revolutie wordt genoemd is niet meer dan toegeeflijkheid van de moderne maatschappij die gedoogd dat jongeren seks hebben voor het huwelijk of zonder een huwelijk of samenlevingscontract. Jonge mensen van vandaag zijn, zoals blijkt uit vele studies, niet eerder seksueel vroegrijp dan vóór de opkomst van de hedendaagse sociale acceptatie van de adolescenten seksualiteit maar in veel gevallen zijn hun eerste ervaringen minder traumatisch dan die van hun ouders.

In de afgelopen drie decennia is er een massale desertie door jeugd en volwassenen waargenomen van de dominante moraal. Miljoenen mensen, vooral jongeren, hebben de traditionele waardesystemen verlaten en verruild voor een grotere openheid voor diversiteit en relativiteit van seksuele normen en waarden. Deze veranderingen worden teweeg gebracht door grote veranderingen in geloofsbeleving, sociale veranderingen en economische veranderingen.

De opvoeding van kinderen en jongeren over seksuele gezondheid is in deze context een van de meest besproken en meer emotioneel beladen onderwerpen. Er bestaan grote verschillen van mening in hoeverre expliciet materiaal gebruikt mag worden als het gaat om zaken die verband houden met de seksuele gezondheid te verhelderen. Hierbij gaat het om vragen als op welke leeftijd een je met dergelijke voorlichting moet beginnen, hoe vaak moet deze voorlichting herhaald worden. Sommige mensen stellen zelfs de vraag ter discussie of het noodzakelijk is om de jongeren te onderwijzen op het gebied van seks en seksuele gezondheid.

Wereldwijd beginnen de meeste jongeren met seks voor hun 20ste waarvan de helft ten minste rond hun 16de. Het gebruik van anticonceptie en de preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA 's) varieert, volgens de beschikbare gegevens, al naar gelang de beginleeftijd waarop ze seksueel actief worden. Waarbij het gebruik van condooms en anticonceptiemiddelen meer waarschijnlijk is bij een latere seksuele initiatie. Ook blijkt dat onderwijs over deze zaken het seksuele gedrag veranderd en dit onderwijs lijkt het meest effectief te zijn indien het voor de eerste geslachtsgemeenschap, dat wil zeggen adolescent of preadolescent, wordt gegeven.

De mate van verandering van seksuele partners is het hoogst tijdens de adolescentie en bij begin  twintigers. Dit geldt niet alleen van losse partners, maar ook voor die relaties die worden opgevat als regelmatige en monogaam. Hoewel serieel monogame seksuele relaties van korte duur kunnen zijn, is er vanuit het subjectieve oogpunt van veel jongeren bij serieel monogame seksuele relaties minder kans op een SOA. Dit heeft tot gevolg dat jongeren bij dit type relaties minder vaak beschermmiddelen gebruiken en de risico’s van een SOA, ondanks het monogame karakter van iedere seksuele relatie apart, groot zijn. Men heeft vastgesteld dat ook hier een vroegtijdige voorlichting een significante vermindering van het aantal SOA’s tot gevolg heeft. Een bijkomend effect is dat tevens het aantal ongewenste tiener zwangerschappen afneemt.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Blijven lezen met een leesbeperking!

Er zijn veel soorten leeshulpmiddelen op de markt verkrijgbaar. De groot letterboeken en braille boeken kennen we allemaal, maar er is meer!

Recht en rechtvaardigheid voor eenieder, toevoegingen, rechtsbijstandverzekeringen, buitengerechtelijke kostenregeling en nog klassejustitie?

Goedbedoelde wetgevende initiatieven, echter waartoe leiden ze? Bieden ze een voldoende tegemoetkoming aan onvermogenden of toch no cure no pay als alternatief?

Voorkomen van eenzaamheid bij bejaarden.

Voorkomen doet het veel, eenzaamheid bij bejaarden, hoe kun je het voorkomen…

De 21e eeuwse bankhanger

Is bankhangen nou echt zo slecht?

Meer dan Beatlemania

Het breukkarakter van de jaren zastig ten opzichte van de jaren vijftig

Makkelijk geld verdienen met octrooien op de natuur.

Verdien ook eenvoudig veel geld met octrooien op “uitvindingen” van de natuur.

Positieve uitwerkingen van plagen op de ontwikkeling van het kind

Veel kinderen worden geplaagd of gepest,hoewel velen denken dat dit een negatieve uitwerking heeft op de toekomst van het kind zijn er ook veel bewijzen dat er juist positieve effecten zijn van plagen op de ontwikkeling van het kind.

Dissociative Identity Disorder DID ook genaamd Multiple Personality Disorder MPD

Schakelen tussen een Normaal Bewustzijn en een Slaap-Wandelaar Toestand

Homoseksualiteit binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Feit: De Nederlandse Krijgsmacht loopt voorop in de homo-emancipatie, maar hoe zit dit in andere landen? In dit artikel lees je de feiten!

Haast- of huisvrouw?

Wat is Democratie

Democratie bestaat uit demos(=volk) en crator(=regeren/macht). Democratie betekent dus het volk regeert.

Oorzaken van lynchings in Mexico

In dit artikel zal worden besproken welke oorzaken het fenomeen lynchen in Mexico heeft

Is die trouwring wel nodig?

Is het verplicht trouwringen uit te wisselen bij een huwelijk?

De rol van vrienden, school en broers en zussen bij criminaliteit

In dit artikel wordt ingegaan op de rol van vrienden, school en broers en zussen bij de ontwikkeling van criminaliteit

Ernesto 'Che' Guevara

Che Guevara in de Westerse wereld

Vrijheid

essay over vrijheid

Een historisch perspectief op lynchings in Mexico

In dit artikel zal worden besproken hoe het fenomeen lynchen (het eigenhandig mishandelen of vermoorden van potentiële daders door burgers) zich door de jaren heen in Mexico heeft ontwikkeld

De impact van muziek op jongeren en adolescenten.

Steeds meer jongeren kunnen geen moment meer zonder muziek, hoe groot is de impact van muziek op adolescenten?

Gedoogbeleid softdrugs moet weg!

Een artikel over het softdrugsbeleid in Nederland

Adoptie [binnen- en buitenland]

De eisen van een adoptie in Nederland of in het buitenland

Waarom rampenfilms me zo fascineren.

Rampenfilms fascineren me al mijn hele leven, maar toen na 11 september 2001 en andere rampen in de wereld de fictie werkelijkheid leek te zijn geworden voelde dit behoorlijk bizar.

Mermaids

Mermaids is vertaald in het Nederlands Zeemeerminnen

Pesten? Wat een onzin!

Pesten? Wat een onzin!

De invloed van sociale relaties op risicogedrag

in dit artikel wordt de invloed van sociale relaties op risicogedrag besproken

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika.

A.S.P.C.A.Dierenbescherming in Amerika