De impact van muziek op jongeren en adolescenten.


Publicatie datum:

Steeds meer jongeren kunnen geen moment meer zonder muziek, hoe groot is de impact van muziek op adolescenten?

Gesponsorde koppelingen

muziek en jongeren

Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leren en in de cultuur en muziek kan gebruiken en emoties beïnvloeden. Vaak is de muziek een onderdeel van de traditie van een land of een regio zoals bijvoorbeeld reggae, tango, folk, rap, polka, salsa, samba, etc. Muziek is een complex web van betekenissen, actief in culturele praktijken van jongeren waar het tegelijkertijd een socialiserend en een differentiëren rol heeft die de status van een jongere beïnvloed. 

In de jaren 50 werd de "Rock and Roll" van de hand van zijn meest geprezen performers zoals Elvis Presley, The Beatles en de Rolling Stones een deel van de geschiedenis. Sindsdien heeft de muziek en de invloed die het heeft uitgeoefend in alle generaties, dramatische veranderingen ondergaan, het meest vooral bij adolescenten en is muziek altijd een bron van zorg voor de samenleving en gezinnen geweest. Maar natuurlijk is het niet zo dat de muziek alleen, in de loop der jaren, de samenleving heeft veranderd. De maatschappij in het algemeen is in die tijd drastisch veranderd.  Met name veel van de waarden die gelden voor succes en bekwaamheid, efficiëntie en prestaties, de macht van het geld, welzijn en recreatie, sociale status en schoonheid.

Muziek kan een belangrijke rol spelen in de socialisatie en identiteitsvorming van een tiener en is uitgegroeid tot een symbool van de zoektocht naar identiteit en autonomie. Tieners gebruiken muziek om hun identiteit te versterken met hun groep van gelijkgestemden of als middel voor hun opstand tegen de conventie, om hen te helpen onafhankelijk van hun ouders een eigen identiteit vast te stellen of gewoon om te ontspannen, een bezigheid te hebben of om eenzaamheid te voorkomen .

Volgens het Centrum voor Sociologisch Onderzoek en Eurostat (*), luistert 78% van de jongeren tusen de 18 en 24 elke dag of bijna elke dag naar muziek. Uit een uitgebreid onderzoek onder jongeren tussen 14 en 16 jaar, in 10 verschillende stedelijke steden in het zuidoosten van de Verenigde Staten, blijkt dat jongeren gemiddeld 40 uur per week naar muziek luisteren.

Jongeren luisteren naar muziek vanaf het moment dat ze wakker worden tot dat ze gaan slapen en veel van hen slapen zelfs met muziek. Muziek wordt gebruikt door jongeren en adolescenten als achtergrondmuziek en begeleiding bij het douchen, tijdens het huiswerk maken, als hulp bij het huishouden, als ze met de metro, bus, auto of motor gaan, of tijdens het tv kijken of chatten met vrienden.

De impact van de hedendaagse rockmuziek gaat verder dan eenvoudige teksten, ritmes en klanken en de invloeden van de daarbij behorende visuele media, maar ze hebben meestal een zeer korte levensduur.

Muziek is een geweldig hulpmiddel voor manipulatie en oefent verschillende invloeden uit op de luisteraars waarbij op sociologisch gebied een constante herdefiniëring van muziek en een herstructurering van de sociale structuur optreedt. Er zijn ook mogelijkheden dat muziek als handelsartikel wijzigingen teweeg brengt in de sociale infrastructuur. Muziek kan in mensen gedrags- opinie- en waardeveranderingen teweegbrengen en groepen genereren van gelijkgestemden in overtuigingen en identiteiten.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederland?

In de jaren 90 van de vorige eeuw stonden yuppies volop in de belangstelling, bestaan er nog jonge rijke yuppies in Nederlands?

DNA-databank voor de hele Nederlandse bevolking

Vind je dat Nederland het DNA-materiaal van elke persoon zou moeten afnemen om zo een DNA-databank te creëren voor de hele bevolking? Welke voor- en nadelen hieraan verbonden zijn behandel ik in dit artikel.

Klap van de Molen

Duurzaam bezig zijn, is hot! Maar is alles wel zo duurzaam als wordt geclaimd?

Multiproblemgezinnen

De invloed van risico- en protectieve factoren op het gezin: risicocumulatie en multiproblemgezinnen.

Internationale rechtsvergelijkingen

Internationale rechtsvergelijkingen, waarin verscheelt Amerika nou met de rest van de wereld ?

Kraamzorg

Wat is kraamzorg en waar let je op bij het inschrijven.

De beste relatietherapie, gratis relatietherapie

Problemen met je partner, lees hier de beste gratis relatietherapie.

Opgroeien met verschillende levensfases

Ouder worden en de acht fases van de onrwikkeling daarvan

Minder alcoholische drankjes

Redenen om minder alcoholische drankjes te drinken

Passief meeroken

Gevolgen van passief meeroken

Goedkoop roken moet mogen, goedkope sigaretten voor iedereen

Er zijn ook sigaretten zonder accijns, lees hier waar en hoe je die kunt kopen

De echte werkelijkheid

Een uitleg en verdere uitwerking van Plato's allegorie van de grot.

Depressie en verslaving: Vicieuze cyclus Deel I

Depressie als een voornamelijke oorzaak van diverse verslavingen

Mens en mobieltje

Wat doet het mobieltje met mens en samenleving?

Pleegzorg, wanneer het thuis misloopt!

pleegzorg : pleegouders die de armen kinderen een nieuwe thuis geven.

Kindermishandeling

Globale informatie over kindermishandeling

Elkaar een handje helpen!

Via Facebook elkaar helpen, wat een fijn idee

Hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Steeds meer mensen roepen het vandaag de dag, “Nederland voor de Nederlanders” maar hoe maken we Nederland weer voor de Nederlanders?

Het Venus Project

De doelstelling van Het Venus Project.

Waarden en normen leren

Leren van waarden en normen

De definitie van intelligent zijn

De beschrijving van de betekenis intelligentie

Kunnen we alle vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Alleen al uit Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië, Soedan en Congo vluchten in 2013 meer dan 6 miljoen mensen, kunnen we al deze vluchtelingen opnemen in onze maatschappij?

Ancient aliens theorie

Er zijn mensen die geloven dat onze beschaving is opgezet door buitenaards leven. Wat geloven zij nu precies

Mijn koninkrijk

Google als nieuwe leerschool

Waarom kost een vluchteling ons niets maar verdienen we er geld aan?

Heel veel mensen mopperen dat vluchtelingen ons alleen maar geldkosten maar dit is niet zo, ze kosten ons niets en we verdienen er zelfs geld aan.