Soorten organisaties, bijvoorbeeld het Museum van het Universum?


Publicatie datum:

Wat voor soorten organisaties zijn er? Wat is het interessantste van een organisatie als het Museum van het Universum?

Gesponsorde koppelingen

Er bestaan heel veel verschillende organisaties op allerlei gebieden en op allerlei niveaus. Al deze organisaties hebben een ding gemeen, ze vormen een samenwerkingsvorm tussen een groep levende wezens. In dit artikel wil ik me echter concentreren op organisaties die voor en door mensen gerund worden.

museo Universum

Er zijn vele soorten organisaties in onze omgeving deze worden bepaald door een aantal aspecten die worden beheerst door hun manier vorm van bestuur. Zij kunnen worden verdeeld op basis van hun formaliteit, de mate van centralisatie en uiteindelijk op basis van hun doeleinden.

• Non-profitorganisaties zijn organisaties die geen winst of nut hoeven te behalen door middel van haar activiteiten, maar richten zich uitsluitend op de doelstellingen in het kader waarvan zij opereren, ontwikkeld om een rol of functie te spelen zonder winstoogmerk. Voorbeelden hiervan zijn de kerken, overheidsdiensten of stichtingen voor hulp in specifieke sectoren.

• Profit organisaties zijn al die organisaties waarvan het doel is het creëren van nut en het behalen van winst voor de aandeelhouders of eigenaars door de activiteiten die zij uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn Bimbo, Elektra en Apple.

• Formele organisaties worden gekenmerkt doordat ze beschikken over goed gedefinieerde formele  structuren en systemen voor het nemen van beslissingen en het uitvoeren van een goede  communicatie voor een goede controle. Het juiste gebruik van deze instrumenten genereert een  duidelijke toelichting van de activiteiten naar het personeel en genereert een uitgebreide organisatorische organogram, die ook gebaseerd is op de organisatiestructuur zoals het wordt beheerst door regels en het gevestigde beleid. Voorbeelden hiervan zijn Bimbo, Universiteiten.

Hierna volgt een uitleg, aan de hand van een analyse van het Museum van het Universum over het feit dat een organisatie zonder winstoogmerk formeel kan zijn.

Persoonlijk vind ik dat het Museum van het Universum een museum is dat veel te bieden heeft doordat het veel interessante afdelingen heeft waar mensen van alle leeftijden een verscheidenheid van dingen kunnen zien en bijwonen.

De afdeling die ik bezocht was 'seksualiteit', waar ik veel geleerd heb, met inbegrip van wat ik het meest interessant vond namelijk een gesprek over voorbehoedsmiddelen. Het personeel presenteerde het onderwerp met grote helderheid en een uitstekende kennis en tijdens de presentatie spraken zij over alle anticonceptie methoden zoals natuurlijke en kunstmatige en werd door het personeel gedemonstreerd hoe mannelijke en vrouwelijke condooms te gebruiken door te laten zien hoe ze worden geopend, gebruikt en hoe je er op een juiste en milieuvriendelijke manier weer van af kunt geraken.

Tijdens mijn bezoek aan het museum leerde ik hoe je een vrouwencondoom kunt plaatsen omdat ik werd geselecteerd als 'vrijwilliger' om de presentatoren te helpen en heb ik ook methodes geleerd die ik niet kende, zoals een implantaat (spiraaltje) en hormoonpleisters die vrouwen kunnen gebruiken om een zwangerschap te voorkomen dat gewenst is.

War mij opviel was de goede deelname van de bezoekers, voornamelijk kinderen van 13 tot 15 jaar die de hele tijd goed opletten en meededen en een grote mate van volwassenheid tentoonspreiden omtrent het thema. Naar mijn mening is de thema afdeling seksualiteit van het museum zeer duidelijk en behandelt het vele onderwerpen van geweld in een relatie tot en met hoe een vasectomie* werkt.

*Vasectomie:
Vasectomie (in de volksmond ook wel sterilisatie genoemd) is het onderbreken van de zaadleiders bij de man om ervoor te zorgen dat er geen zaadcellen in het sperma terechtkomen waardoor de man steriel is. Een vasectomie is een kleine poliklinische operatie. Deze begint met het opzoeken van de zaadleider aan beide kanten in de balzak. Waar deze leider gevonden wordt, wordt met een kleine injectie een lokale verdoving toegediend. Aan beide kanten wordt de zaadleider door een klein sneetje naar buiten gebracht en wordt ca. 1 cm van de leider verwijderd. Daarna wordt aan beide kanten de zaadleider omgevouwen en dichtgemaakt. Een zelfoplossende hechting sluit de wond.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

De rol van vrienden, school en broers en zussen bij criminaliteit

In dit artikel wordt ingegaan op de rol van vrienden, school en broers en zussen bij de ontwikkeling van criminaliteit

Aristoteles Socrates Onassis

De Rijkste en Meest Beroemde Man van de Wereld

Vóór of tégen een boerkaverbod

In dit artikel behandel ik de argumenten voor en tegen een boerkaverbod: Misschien handig voor een beschouwing of betoog!?

Karl Marx

Een beschrijving van het leven van Marx en zijn utopie het communisme

Hells Angels

Hells Angels Rides the Harley Davidson

Laat alcohol vrij onder de 18

De jeugd gaat niet kapot aan de alcohol maar aan de betutteling.

Waarom worden de meeste verkrachtingen niet gerapporteerd bij de politie.

Op een foto zag ik vandaag dat maar 5% van alle verkrachtingen wordt gerapporteerd bij de politie.

Geduldig zijn

stappen om geduldig te worden

Trouwringen kopen

Welke trouwring aanschaffen

Mannen in de kinderopvang, kan dat?

In dit artikel wordt ingegaan op het nut van mannen binnen de kinderopvang

Het belang van de islam.

Dit artikel geeft de rol van de islam in het menselijke leven en in de samenleving weer.

Scheidingsangst bij jonge kinderen

Omschrijft scheidingsangst bij jonge kinderen

Help we krijgen een gezinsvoogd

wat houdt het hebben van een gezinsvoogd in

Wat is vrijheid van meningsuiting?

Wat houdt de vrijheid van meningsuiting in en wat is het vervolg ervan?

www.brandwonden.nl, Brandwonden stichting, brandwonden

Brandwonden stichting, geeft informatie over brandwonden, vraagt aandacht voor preventie, eerste hulp, behandeling en begeleiding van patiënten en onderzoek.

Bijgeloof over en met kerstmis

beschrijving van bijgeloof over de kerst

La UNICEF jobs, United Nations Children’s Fund.

UNICEF komt op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld.

Tips om op een positieve manier uw ergernissen te uiten en op te lossen.

Op een positieve manier kritiek uiten.

De geschiedenis van Walt Disney

Iedereen kent wel een of meerdere films van Disney. Maar wie was nou de man achter deze films?

Autisme

Wat is Autisme? En hoe kan ik dat herkennen?

De Mechelse Dossinkazerne

De Mechelse Dossinkazerne als verzamelplaats voor (Joodse) gevangenen tijdens W.O.II

God sterft uit

De invloeden van het christendom nemen af. Steeds minder jongeren voelen zich nog aangetrokken tot de kerk.

Hoe wordt economie met ecologie de economie van de toekomst?

Is economische groei ook mogelijk met de ecologie als grondslag?

Lichtwerkers Deel 2: Op weg naar een nieuwe wereld

De wereld door de ogen van een lichtwerker

Waarom gaan jongeren steeds jonger met elkaar naar bed.

Verkering betekent tegenwoordig meteen met elkaar naar bed gaan.