Verliefd worden is makkelijk, het moeilijkste is verliefd blijven (deel 1)


Publicatie datum:

Iedereen kent het gevoel, vlinders in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Maar hoe houd je dat gevoel vast.

Gesponsorde koppelingen

Verliefd worden

Dit artikel gaat over hoe de liefde in de loop van de tijd is veranderd. Veranderingen in de beleving van de liefde blijken bijvoorbeeld uit uitspraken zoals “tot de dood ons scheidt”  en “je leert pas echt wat liefde is als je meerdere relaties hebt gehad “. Wij mensen zien ons geconfronteerd met verliefd worden en het voorbij gaan van verliefdheid, met begeerte en met liefde. Het verliefd worden is een heel bekend verschijnsel en iedereen heeft wel gehoord van de karakteristieken van het verliefd worden. Het is als je de eerste toenaderingen doet naar de begeerde persoon dat je je totaal anders gedraagt dan het woord verliefdheid doet vermoeden. Want als je de begeerde persoon leert kennen is het een gevoel dat je moet verdienen. Als deze persoon vervolgens van  je afgepakt wordt doet dat je pijn en heb je er geen erg in dat je verliefdheid voorbij gaat.

Introductie:
Ik begin onder andere met te schrijven over de relatie en het verschil tussen de liefde en de dood, hoe je ervaren raakt in de liefde, onbetekenende dingen die met liefde te maken hebben, de betekenis van liefhebben, of er een verband of een verschil is tussen begeerte en liefde, het mislukken van een relatie, pocket relaties en aan het einde van het artikel wat dit alles mij heeft gegeven.

Men zegt dat verliefdheid is als een aandoening van de aandacht omdat de verliefde persoon verstrooid is en loopt te ijsberen en op een gegeven moment is gericht op een bepaald gevoel in het lichaam, het hoofd en hun gevoelens; d.w.z. seks, intenties en liefde voor een persoon die zij zeer speciaal vinden. In de fase van verliefdheid idealiseren zij de persoon, ze zien in de persoon al het mogelijke goede, het grote, het nobele en het prachtige dat er maar in een mens aanwezig kan zijn. Dit is echter geen realiteit maar het gevolg van deze fase van verliefdheid waarin men altijd heel enthousiast is, vol van bewondering en hoop op een speciaal persoon. Om die redenen denkt men dat men in een relatie met de begeerde persoon alles zal vinden en dat de aanbeden persoon in staat is hen op een bijna magische manier gelukkig te maken. Deze illusie is daarbij zo sterk dat zij vol raken van enthousiasme en hun begeerde persoon als het centrum van hun leven gaan zien en hun begeerde persoon als het ware met hun ogen dicht beminnen.

De ontwikkeling:
De woorden liefde en dood lijken in bepaalde opzichten veel op elkaar maar elk van hen moet je zelf ervaren, je kunt namelijk maar één keer verliefd worden en één keer sterven. De liefde en de dood hebben geen eigen historie, het zijn gebeurtenissen in de menselijke tijd. Verliefdheid is daarom, net als sterven, niet te leren want niemand kan het niet bestaande leren hoe graag men ook wil. De overeenkomst tussen de liefde en de dood is dat men van beide niet weet wanneer zij komen, ze nemen ons altijd onverwacht. Van de dood zegt men dat deze je maar een keer overkomt maar met de liefde is het anders, we kunnen meerdere keren verliefd worden maar een aantal personen ergert zich er aan dat we verliefd worden en dat de liefde weer over gaat. In veel gevallen kwalificeert men het woord liefde als gewoon één van je ervaringen die niet zeggen dat de liefde die je op dat moment ervaart de laatste is en voorziet men dat er nog vele van dit soort ervaringen in het verschiet liggen. Als deze veronderstelling juist is hoef je je niet te verwonderen omdat voor de mensen van tegenwoordig de zin “tot de dood ons scheidt” verleden tijd is en dat relaties van één nacht tegenwoordig worden beschreven als “de liefde bedrijven”.

Wort vervolgd.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie samenleving

Tot waar zijn wij verantwoordelijk voor vluchtelingen?

De afgelopen decennia heeft Nederland veel vluchtelingen opgevangen, tot waar zijn wij verantwoordelijk voor al deze vluchtelingen?

Verstrikt in je wortels

Een beschrijving over het mogelijke handelen van maatschappelijk werkers als zij worden geconfronteert met een pleegkind dat een loyaliteitsconflict doormaakt.

Windenergie, windkracht, gratis groene stroom

Steeds meer nieuwe maar ook verbeterde oude vindingen zorgen voor gratis windenergie voor iedereen.

Project X, woord van het jaar 2012

Wat is een project X-feest?

Humanitaire interventie: Franse interventie in het Centraal Afrikaans keizerrijk (1979), Deel IV

Bokassa, Centraal-Afrikaanse Republiek, Essay, Geschiedenis, Humanitaire Interventie

Durkheims visie op religie

In dit artikel wordt aan de hand van Durkheim's ideeën betoogd dat religie in de moderne samenleving niet verdwijnt, maar slechts een andere functie krijgt.

Is die trouwring wel nodig?

Is het verplicht trouwringen uit te wisselen bij een huwelijk?

Artsen Zonder Grenzen

De geschiedenis en activiteiten van Artsen Zonder Grenzen

Welke terroristen hebben hun doel bereikt?

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of er wordt wel ergens ter wereld een terroristische aanslag gepleegd. Zijn er ook terroristen die hiermee hun doel hebben bereikt?

De Wet Mulder, theoretisch een bedenkelijke wet, in de praktijk een monsterlijk systeem.

De Wet Mulder is theoretisch al een wet met een tekort aan rechtswaarborgen, zoals ze wordt toegepast is ze nog meer een aantijging tegen de menselijkheid alhoewel de wet zelf haar uitvoerders niet verbiedt om ze netjes toe te passen.

De democratische wereld

De wereld van technologie, vrijheid en democratie. De wereld die ongemerkt totalitarisme creeert.

Meditatie en gezondheid

Meditatie in het algemeen

Klap van de Molen

Duurzaam bezig zijn, is hot! Maar is alles wel zo duurzaam als wordt geclaimd?

Verliefde Paus Jorge Mario Bergoglio, Verliefde paus Franciscus

Paus Jorge Mario Bergoglio, eindelijk een paus die wel van een vrouw houdt?

Waarom is de ene verslaving legaal en de andere verslaving illegaal?

Schrijfverslaving zorgt voor tijdelijke afleiding voor verslaafden en verminderd dus het gebruik van verslavende middelen en zou dus gesubsidieerd moeten worden.

Hoeveel vluchtelingen en asielzoekers kunnen we opnemen in Nederland?

De discussie over vluchtelingen en asielzoekers is in volle gang, de meest gehoorde vraag is; hoeveel vluchtelingen en asielzoekers kan Nederland opnemen?

Ernesto 'Che' Guevara

Che Guevara in de Westerse wereld

Groen licht en groene lampen rukken op

Op bouwplaatsen en daarbuiten rukt de groene schijnwerper en andere verlichting met groene lampen steeds verder op

Reuze ballenbad

Reuzen ballenbad of iets meer verontrustend

De mooiste Vaderdag cadeaus

Ieder jaar met Vaderdag is daar weer die vraag, wat geven we vader. Daarom ging ik op zoek naar de mooiste Vaderdag cadeaus.

Is een duurzame samenleving haalbaar of leggen we steeds een druppel op de gloeiende plaat?

Beste Foobie schrijvers en lezers, we worden door regeringen erop gewezen duurzaam te gaan leven. Dit alles ten behoeve van de natuur en voor al onze nazaten.

Meld je gratis aan voor Utopia

Utopia is een groot succes, meld je ook gratis aan voor Utopia.

De poenscheppers met een sociaal maatschappelijke functie

Het verhaal over poenscheppende bestuurders. Het verhaal van de andere crimineel.

Gedoogbeleid softdrugs moet weg!

Een artikel over het softdrugsbeleid in Nederland

De geschiedenis van McDonald's en Ronald McDonald Kinderfonds Nederland

Het meest populaire fastfoodketen ter wereld